Cevizli ve Kahveli Beze Pastasi
Yurdaer'in gecen gun laf arasinda artik pisirme stilimi degistirdigimi, pastalar yerine daha basit tatlilar yapmayi tercih ettigimi soylemesi icime bir kurt dusurdu. Gerci sicak havalari bahane edip, hemen curutmustum tezini, ama en son ne zaman pasta yaptigimi kendim de hatirlamiyordum dogrusu. Dahasi, icimde havalar uygun olsa da pasta yapsam istegi de yoktu. Bu durum beni biraz endiselendirdi ve dogrulugunu kontrol etmek icin pasta yapma firsatlari kollamaga basladim. Nihayet gecen gun kalabaliga kandil simiti yaparken aciga cikan yumurta aklarini degerlendirmek bahanem oldu, ve buzlukta Leyla'nin dugun pastasindan artan tereyag bazli kremayi da kullanarak gordugunuz pastayi yaptim. Aslinda William Sonoma'nin Desserts kitabinda gordugum bu pasta yerine Cocolat'tan Aztek Pastasini yapmayi tercih ederdim. Daha tarife bakarken, yagli krema yaninda biraz da ganas olsa, cikolatali kek katmanlari eklense diye tarifi yeniden yaziyordum, ama sonra tembelligime yenik dustum, belki de Yurdaer'in dedigi dogrulanmis oldu ve pastayi tarife sadik kalarak yaptim. Ve iste kahve kremali, ceviz bezeli pastam karsinizda...
Bu pastanin bir ozelligi de, onceden husran yasatan beze pasta katlarini yeniden yapmak oldu. Belki hatirlarsiniz, sut kremasi bazli bir dolguyla, bu beze katlarinin pastanin icinden buharlastigina sahit olmustum. O zaman bu konu ilerde detayli incelenmek uzere rafa kaldirilmisti. Iste bu pasta, o zamanlar gelistirdigim bir teorinin saglamlanmasi oldu. Gercekten de tereyag bazli (buttercream) kremalarla bu problem yasanmiyor. Hatta beze katlari, pasta bir gece buzdolabinda dinlendirildikten sonra bile, nerdeyse yapildiklari kitirliklarini koruyorlar. Kendi adima, biraz yumusayip, krema ile butunlesmelerini tercih ediyorum dogrusu. Bu duruma ancak yapilisindan 24 saat sonra geldi benim pastam. Bu ozelligiyle, misafir icin onceden yapilacak guzel bir secenek olabilir.
Tadina gelince, bezenin yagsiz kitirligiyla, yagli krema birbirini guzel tamamliyor. Tabii ceviz ve kahve de birbirine yakisan tadlar. Yine de, ben bir yerlerden cikolatayi da sokmak isterdim isin icine. Hem lezzet, hem de gorsel acidan katkisi olurdu bu pastaya. Tahmin ediyorum ki ganas, beze katlarini yumusatmak acisindan, cirpilmis sut kremasi ile yag bazli krema arasinda bir yerde. Bu teorinin saglamasini yapmak da lazim tabii ki ;)
Tarifi bu hafta sonu ekleyecegim. Hepinize guzel bir hafta sonu dilerim.
1/4 bardak seker, misir nisastasi ve cekilmis cevizi mutfak robotunuza alin. Birlikte iyice incelinceye kadar cekin. Ote yanda yumurta aklari ve tartar kremini, mikserinizin kasesine alin. Once dusuk hizdan cirpmaya baslayin, yavas yavas hizi arttirin. Yumusak tepecikler olusunca, kalan 1/2 bardak sekeri azar azar eklemege baslayin, bir yandan da cirpmaga devam edin. Sert parlak tepecikler olusunca durun. Vanilyayi ve cevizli karisimi ekleyip, buyuk bir spatula ile, yavas yavas, kopugu sondurmemege calisarak karistirin. Karisim homojen hale gelince, pisirme kagidina cizdiginiz 3 dairenin uzerine esit olarak paylastirin. Kasigin tersiyle, dairelerin sinirlarina kadar, duzgun sekilde yayin. Tepsileri firina verip 1 saat 20 dakika, ya da bezeler hafif kahverengilesip, kitirlasincaya kadar pisirin. Firindan cikartip 10 dakika bekletin. Sonra dikkatlice pisirme kagitlarindan siyirin ve tamamen sogutun.
Beze disklerinden birini servis tabaginiza alin. Uzerine 1/3 bardak kadar kahveli krema yayin. Ikinci beze diskini kremanin uzerine yerlestirin. Ayni islemi beze diskleri bitene kadar tekrarlayin. Pastanizin ustunu ve kenarlarini da kahveli kremayla kaplayin. 1/2 bardak iri cekilmis cevizle pastanin kenarlarini susleyin. Kahveli kremanin artanini s1kma tupune doldurun ve pastanin ust kenarina bir cerceve yapin. Butun haldeki cevizleri bu cercevenin uzerine, esit araliklarla yerlestirin.
Pastayi bir gun buzdolabinda dinlendirin ve yemeden birkac saat once buzdolabindan cikarip, kremanin yumusamasina firsat verin.
Kahveli Krema
Bu pastanin bir ozelligi de, onceden husran yasatan beze pasta katlarini yeniden yapmak oldu. Belki hatirlarsiniz, sut kremasi bazli bir dolguyla, bu beze katlarinin pastanin icinden buharlastigina sahit olmustum. O zaman bu konu ilerde detayli incelenmek uzere rafa kaldirilmisti. Iste bu pasta, o zamanlar gelistirdigim bir teorinin saglamlanmasi oldu. Gercekten de tereyag bazli (buttercream) kremalarla bu problem yasanmiyor. Hatta beze katlari, pasta bir gece buzdolabinda dinlendirildikten sonra bile, nerdeyse yapildiklari kitirliklarini koruyorlar. Kendi adima, biraz yumusayip, krema ile butunlesmelerini tercih ediyorum dogrusu. Bu duruma ancak yapilisindan 24 saat sonra geldi benim pastam. Bu ozelligiyle, misafir icin onceden yapilacak guzel bir secenek olabilir.
Tadina gelince, bezenin yagsiz kitirligiyla, yagli krema birbirini guzel tamamliyor. Tabii ceviz ve kahve de birbirine yakisan tadlar. Yine de, ben bir yerlerden cikolatayi da sokmak isterdim isin icine. Hem lezzet, hem de gorsel acidan katkisi olurdu bu pastaya. Tahmin ediyorum ki ganas, beze katlarini yumusatmak acisindan, cirpilmis sut kremasi ile yag bazli krema arasinda bir yerde. Bu teorinin saglamasini yapmak da lazim tabii ki ;)
- 2/3 bardak firinlanmis ve ince cekilmis ceviz
- 1/2 bardak firinlanmis ve irice cekilmis ceviz (kenarlari suslemek icin)
- 3/4 bardak seker
- 1 yemek kasigi misir nisastasi
- 3 yumurta beyazi, oda sicakliginda olacak
- 1/2 tatli kasigi tartar kremi
- 1/2 tatli kasigi vanilya
- Ust suslemesi icin firinlanmis butun ya da yarim ceviz taneleri
- Kahveli krema (tarifi asagida)
1/4 bardak seker, misir nisastasi ve cekilmis cevizi mutfak robotunuza alin. Birlikte iyice incelinceye kadar cekin. Ote yanda yumurta aklari ve tartar kremini, mikserinizin kasesine alin. Once dusuk hizdan cirpmaya baslayin, yavas yavas hizi arttirin. Yumusak tepecikler olusunca, kalan 1/2 bardak sekeri azar azar eklemege baslayin, bir yandan da cirpmaga devam edin. Sert parlak tepecikler olusunca durun. Vanilyayi ve cevizli karisimi ekleyip, buyuk bir spatula ile, yavas yavas, kopugu sondurmemege calisarak karistirin. Karisim homojen hale gelince, pisirme kagidina cizdiginiz 3 dairenin uzerine esit olarak paylastirin. Kasigin tersiyle, dairelerin sinirlarina kadar, duzgun sekilde yayin. Tepsileri firina verip 1 saat 20 dakika, ya da bezeler hafif kahverengilesip, kitirlasincaya kadar pisirin. Firindan cikartip 10 dakika bekletin. Sonra dikkatlice pisirme kagitlarindan siyirin ve tamamen sogutun.
Beze disklerinden birini servis tabaginiza alin. Uzerine 1/3 bardak kadar kahveli krema yayin. Ikinci beze diskini kremanin uzerine yerlestirin. Ayni islemi beze diskleri bitene kadar tekrarlayin. Pastanizin ustunu ve kenarlarini da kahveli kremayla kaplayin. 1/2 bardak iri cekilmis cevizle pastanin kenarlarini susleyin. Kahveli kremanin artanini s1kma tupune doldurun ve pastanin ust kenarina bir cerceve yapin. Butun haldeki cevizleri bu cercevenin uzerine, esit araliklarla yerlestirin.
Pastayi bir gun buzdolabinda dinlendirin ve yemeden birkac saat once buzdolabindan cikarip, kremanin yumusamasina firsat verin.
Kahveli Krema
- 2 1/3 bardak buttercream (Burdaki tariften yaklasik 4 bardak krema cikiyor, fazlasini dondurabilirsiniz.)
- 2 yemek kasigi sicak suda eritilmis 2 tatli kasigi granul kahve