Thursday, June 01, 2006

Guzel Bir Uclu: Kayisi, Badem ve Peynir...

Siz de benim gibi tatlilarda krem peyniri sevmekle beraber peykekleri biraz agir buluyorsaniz bu iletideki tarifleri denemek isteyebilirsiniz. (Peykek kelimesi sizin icin yeni ise hemen aciklayayim: Bu kelimeyi ilk defa Devletsah cheesecake yerine kullandi. Ne dersiniz, artik cheesecake yerine peykek diyelim mi hep beraber?) Bu peynirli tatlilarin diger ortak ozellikleri malzeme listelerinde kayisi ve badem gibi birbirine pek yakisan bir ikilinin yer almasi...

Tarifleri buyuk kaliplar icin verecegim ama, ben kucuk kaliplarda "tek kisilik" tatlilar olarak yaptim. Son zamanlarda minyatur tatlilar yapmaya merak saldim. Hem goze guzel gorunuyorlar ve yapimlari sanki daha zevkli; hem de farkettim ki, yedigim tatlilar goze ve damaga hitap edecek cinstense, cok daha ufak porsiyonlar beni tatmin edebiliyor. Bu nedenle, tarifin yarisiyla, hatta ceyregiyle az sayida minyatur tatli yapmak daha cok isime geliyor. Artanlari bitirmekle ugrasmadigimiz gibi, daha s1k yeni tarifler deneme imkani buluyorum boylece.

Kuru Kayisili Peynir Tarti (Elizabeth Wolf-Cohen'in Simple Tarts kitabindan uyarlandi)

Bu peynirli tart Zeynep'in favorisi idi. Yukarda resmini gordugunuz minik tart firinin ust rafinda pistigi icin alazlandi, aslinda kayisilarin renklerinin bozulmamasi gerekiyor. Bu tatli ile ilgili tek sikayetimiz, buyuk kalipta pisirildiginde dilimlere kesmenin kolay olmayisi idi. Isitilmis keskin bir bicak ise yariyor, ama kesme derdinden busbutun kurtulmak isterseniz, benim yaptigim gibi kucuk kaliplarda pisirmeyi deneyebilirsiniz. Buyuk halinin resmi icin buraya tiklayiniz.
  • 23 cm lik kalip icin tart hamuru (tarifi asagida)
  • 2/3 bardak kabuksuz badem
  • 1/3 bardak seker
  • 227 g oda sicakliginda krem peynir
  • 75 g oda sicakliginda tereyag
  • 2 yumurta
  • 1 tatli kasigi badem esansi (ya da vanilya)
  • 227 g ortalarindan ikiye ayrilmis kayisi kurusu (eger kayisilariniz cok kuru ise, ortadan ayirmadan sicak suda dinlendirerek yumusamalarini saglayin.)
  • 2 yemek kasigi kayisi marmeladi
Tart kalibinizi tart hamuru ile kaplayin. Fazlaliklari kesin. Tart kalibinizi tasima kolayligi olmasi icin bir firin tepsisine yerlestirin. Firininizi 190C ye isitin.

Bademleri sekerin yarisi ile mutfak robotunuzda iyice inceltin. Kalan sekeri, krem peynir, tereyag, yumurtalar ve badem esansini da ekleyip, 20 ila 30 saniye ya da karisim butunlesene kadar yine mutfak robotunda cekin. Eger robotunuz kucukse, bu islemi mikserle de yapabilirsiniz. Hazirladiginiz tart tabaninin uzerine bu karisimi duzgunce yayin. Kayisi yarilarini goze guzel gorunecek bir sekilde peynirli dolgunun uzerine yerlestirin. Bu isi yaparken kayisilari hafifce bastirin fakat peynirli dolguya tamamen gomulmesinler. Dolgu oturup altinimsi bir renk alincaya kadar pisirin. (Yaklasik 25 dakika aliyor.) Izgaraya alip sogutun.

Servisten az once kayisi marmeladini azicik su ya da portakal suyu ilavesiyle isitin. Kayisilarin uzerine bir firca ya da kasikla surun.

Tart Hamuru
  • 1 bardak un
  • 74 g kucuk parcalara kesilmis soguk tereyag
  • 1 tutam tuz
  • Birkac yemek kasigi soguk su
Un, tuz ve tereyagini mutfak robotunuza alin. Tereyag parcalari ufalanincaya kadar cekin. Sonra soguk suyu kasik kasik ustten ekleyerek hamur toparlanincaya kadar cekmege devam edin. Ne kadar fazla su eklenirse piserken hamur o kadar fazla cekiyor. Onun icin mumkun olan en az su miktarini kullanin. Isterseniz acmadan buzdolabinda biraz dinlendirebilirsiniz, ama ben genellikle buna gerek duymuyorum.

Kayisili ve Peynirli Kek (Bir Pillsbury kitapcigindan uyarlandi)

Bu kek cay ve kahvenin yaninda cok iyi gidiyor. Malzeme konusunda birkac notum var: Oncelikle yogurt ya da suzme yogurt yerine eksi krema (sour cream) kullaniliyor tarifin aslinda. Ama yogurtla deneyen arkadasim iyi sonuc aldigini soylemisti. Bir de, ara kati olarak ahududu marmeladi kullaniyorum genellikle. Canli rengiyle ahududu goze daha guzel gorunuyor. Fakat bu sefer elimin altinda sadece kayisi marmeladi vardi ve ister istemez onu kullandim. Sonucta kek dilimlendiginde kayisili kat goze fazla carpmasa da, lezzet olarak bu badem aromali keke cok yakisti.

Bu sefer asagidaki malzemeyi 23 cm lik kalipta kullanmak yerine 1 tane 15 cm lik kalip ve 4 tane 8 cmlik kaliba bolusturdum. Mini kekler cok sirin oldular. Ustelik buyuk kalipta pisirildiginde hemen hep olan ortanin soguyunca biraz cokmesi olayini gozlemlemedik. Ama buyuk kalipta pisirildiginde de dilimlerin hosbir goruntusu oluyor asagidaki resimde gordugunuz gibi. Tercih sizin.
  • 2 1/4 bardak un
  • 3/4 bardak seker
  • 170 g tereyag (soguk olacak)
  • 1/2 tatli kasigi kabartma tozu
  • 1/2 tatli kasigi soda
  • 1/4 tatli kasigi tuz
  • 3/4 bardak eksi olmayan suzme yogurt ya da suyu suzulmus yogurt
  • 1 yumurta
  • 1 tatli kasigi badem esansi (ya da vanilya)
  • 227 g oda sicakliginda krem peynir
  • 1/4 bardak seker
  • 1 yumurta
  • 1/2 bardak kayisi marmeladi
  • 1/2 bardak file badem
Firininizi 175C ye isitin. 23 veya 25 cm lik kelepceli kalibinizin icini yaglayip unlayin.

Peynirli dolgu icin ufak bir kasede, peynir, seker ve 1 yumurtayi birlesene kadar cirpin. Isterseniz azicik vanilya da ekleyebilirsiniz.

Seker ve unu buyukce bir kaseye alin. Tereyagini kucuk parcalara kesip buna katin. Bir catal yardimiyla tereyagini ezerek unla sekere katin. Aradaki tereyag parcalari iyice ufalincaya kadar devam edin. Elde ettiginiz karisimdan 1 bardak ayirin. Bunu file bademle karistirip bir kenarda bekletin.

Karisimin kalanina kabartma tozu ve sodasini, tuzu, yogurdu, 1 yumurta ve badem esansini katin. Mikserle yogun bir hamur haline gelinceye kadar cirpin. Hamurunuzu hazirladiginiz kalibin dibine koyun. Kenarlari ince olacak sekilde birkac santim yukseltin ve hamura bir canak goruntusu verin. Kenardaki hamurun kalinliginin 1/2 cm kadar olmasina dikkat edin; fazla olursa piserken uste tasiyor. Canagin altina hazirladiginiz peynirli dolguyu yayin. Bunun uzerine de kayisi marmeladini kucuk bir kasikla ve peynirli dolguya mumkun oldugunca karistirmadan yayin. (Eger marmeladi biraz isitirsaniz cok daha rahat yayiliyor.) En uste de onceden ayirdiginiz file bademli karisimi serpeleyin. 45 ila 55 dakika ya da krem peynirli dolgu koyulasip hamurun rengi iyice koyulasana kadar pisirin. (Bu sure kucuk kekler icin tabii daha az olacaktir.) 15 dakika soguttuktan sonra kalibin kenarlarini cikartin. Ilik veya sogutulmus olarak servis yapin.


10 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur;

Aslında bu kelimeyi Türkçemize Eti bir kraker ile kazandırmıştı. Ben de Turtiden sonra bizim kullandığımız anlamda bir ürün çıkarttılar zannetmiştim. Galiba artık o krakeri de üretmiyorlar.

6/03/2006 12:54:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Devletsah, ben ilk senden duydum ve benimsedim. Simdi bir de brownie icin Turkce karsilik rica etsem?

6/03/2006 12:24:00 PM  
Blogger huysuz said...

Peykek çok lezzetli görünüyor Zinnur, tebrikler...

6/05/2006 05:10:00 AM  
Blogger Safran said...

Ne denebilir ki harika olmuş her zamanki gibi, insan bakmaya doyamıyor tadını ise hayal edebiliyorum, ellerine sağlık Zinnur'cuğum, sevgiler...:)

6/05/2006 07:01:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

herzamanki gibi nefis şeyler yayınlamışsınız sitenizde.ben kuru kayısılı peynirli tartı denemek istiyorum..tart hamuruna şeker katılmayacakmı? kremanın şekeri mi tatlıyı dengeliyor?

6/06/2006 01:34:00 AM  
Blogger munevver said...

Harikalar diyarında,harika bir üçlüyle harika bir tat.Ellerine sağlık....

6/06/2006 03:22:00 AM  
Blogger zinnur said...

Huysuz ve Tatli, Safran ve Munevver, yorumlariniz icin cok tesekkur ederim.
Sevgiler,

6/06/2006 05:40:00 AM  
Blogger zinnur said...

Rugzan, yeni blogun Lalezar hayirli olsun. Zevkli paylasimlar dilegiyle,

6/06/2006 05:42:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Anonymous, ben tatliyi cok seven, ama tatlilari cok tatli sevmeyen biriyim :) Dolayisiyla bana yetiyor. Ama sevdigin herhangi bir tart hamuru kullanabilirsin bu tartta. Elinde tarifin yoksa gecenlerde Burcu sekerli bir tart hamuru tarifi vermisti. Ayrica benim verdigim tarife bir miktar seker de ekleyebilirsin istersen.

6/06/2006 05:46:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 10:30:00 AM  

Post a Comment

<< Home