Friday, August 03, 2007

Evimize Donduk

Temmuz'un son gunlerinde evimize geri donduk. Uzun bir yolculuktan sonra yorgun argin eve vardigimizda, sevgili dostlarimizin bizden once evimize ugradigini gorduk. Ayca, sut, ekmek, yumurta ve meyva getirmis, Ceyda ise bizim icin tatli yapmis. Artik Ceyda'nin tatlilarinin arsizi olduk biz, Turkiye seyahati donusleri gozumuz iyiden iyiye buzdolabinda ondan birseyler ariyor. Gecen yil Limon ve Karamelli Puding yapmisti bizim icin, bu yazin tatlisi ise mango, hindistan cevizi ve kuru uzum katkili sutlacti. Ceyda, gectigimiz sene icinde cok yerinde bir karar vererek, hayatindan sekeri cikardi ama bu durumun onu cok sevdigi(miz) tatlilarini yapmaktan alikoydugunu sanmayin hic! Simdi tatlilarini bal, akcaagac surubu ya da hurma pekmeziyle tatlandiriyor. Bu sutlacta da akcaagac surubu kullanmis. Kendisi sutlacin yeterince tatli olmadigindan endiselenip, yanina mangolu dondurma birakmissa da, aslinda tadi ve kivami gayet yerinde, cok lezzetli bir tatli olmustu. Dodurma sadece yukardaki resimde gorunen porsiyona eslik etti, o kadar... Tarifi Ceyda'dan alir almaz ekleyecegim. Bu vesileyle, bizi dusunen sevgili dostlarimiza tesekkur ediyorum buradan.

Tatilden doneli beri bizim mutfakta fazla bir tatli faaliyeti olmadi acikcasi. Nihayet dun kararmakta olan muzlari kurtarmak icin harekete gecip, tarifini daha once verdigim Muzlu Keki yaptim. Tarifteki olcuden dort minik dortgen, bir de kubbe kalibimla yaptigim uzun kek cikti. Minik kekler sade yendi, kubbe keki de bir girise vesile olsun diye, allayip pulladim, resimlerde gordugunuz sekle soktum. Kremasi benim sevdigim maskarpon ve sut kremasi karisimiydi (miktarlar burada), susleme icin ise firinlanmis file hindistancevizi ve buzdolabinda buldugum birkac ahududuyu kullandim. Tabii ki bu bir zevk meselesi, ama ben muz gibi tatli meyvalarla, bu tatliyi kesen asidik bir malzeme kullanmayi seviyorum. Kremadaki maskarpon peyniri ve ahududular bu gorevi gordu. Asagida dilim kesitini goruyorsunuz.


Bunlar da Zeynep'in yaptigi kurabiyeler. Asil tarifte beyaz damla cikolata kullanilmasi gerekiyor ama erzak dolabimin karisikligindan, Zeynep bulamamis ve normal cikolata kullanmis. Gerci bu haliyle de guzeldi, fakat onceki denemelerimden sabittir ki, tarife birebir uyuldugunda, hindistan cevizi, beyaz cikolata ve makademya cevizinin (tropik iklimde yetisen cok yagli ve bir o kadar da lezzetli bir ceviz) uyumuyla daha lezzetli ve ozel bir kurabiye cikiyor ortaya... Tarif bir Nestle kitapcigindan uyarlandi.

  • 1 2/3 bardak un
  • 3/4 tatli kasigi kabartma tozu
  • 1/2 tatli kasigi kabartma sodasi
  • 1/2 tatli kasigi tuz
  • 170 g oda sicakliginda tereyagi
  • 3/4 bardak esmer seker
  • 1/3 bardak seker
  • 1 tatli kasigi vanilya
  • 1 yumurta
  • 340 g beyaz damla cikolata (yoksa normal damla cikolata da kullanilabilir.)
  • 1 bardak file hindistancevizi (eger firinlanip sogutulduktan sonra kullanilirsa hindistancevizi tadi daha da belirgin oluyor.)
  • 3/4 bardak iri cekilmis makedemya cevizi ya da badem, findik vs.
Firini 190C ye isitin. Un, kabartma tozu ve sodasiyla tuzu bir kasede karistirin. Mikserinizin kabina tereyagi , sekerler ve vanilyayi alin. Karisim puruzsuzlesinceye kadar cirpin. Yumurtayi katip, yine cirpin. Unu azar azar ekleyerek cirpmaya devam edin. Hamur olustuktan sonra, hindistan cevizi, damla cikolata ve makedemyayi ekleyin. Hamuru, firin tepsinize yemek kasigi boyutunda yuvarlaklar halinde, aralikli olarak yerlestirin. (Firin tepsinizi yaglamaya gerek yok.) 8 ila 11 dakika ya da kurabiyelerin kenarlari hafif kizarincaya kadar pisirin. Firindan ciktiktan sonra 2 dakika firin tepsisinde bekletin. Daha sonra dikkatlice kurabiyeleri tepsiden alip bir izgara uzerinde tamamen sogumalarini saglayin.

Yukardaki miktarlardan 3 duzine kurabiye cikiyor.

47 Comments:

Blogger munevver said...

İlk hoş geldin benden! Gözlerimiz aradı hep. Bu gün yazar, yarın yazar derken, şimdi gördüm güzel yazını.

Ne mutlu sana. Böyle güzel gönüllü komşuların var. Akçaağaç şurubunu seninle konuşmuştuk. Buralarda var mı acaba?

Bir de kurabiyede Zeynep'in kullandığı hindistan cevizi, sizin oralardaki file şeklinde olan galiba.
Komşularının da, Zeynep'in de, senin de ellerinize sağlık. Şükür kavuşturana....
Nane Limon

8/07/2007 06:26:00 AM  
Blogger Damak Tadı said...

Sevgili Zinnur,
İkinci sırada da ben alıyorum yerimi ve kocaman bir hoş geldin diyorum canım..))
Sevgili Münevver'ciğiminde belirttiği gibi gözlerimiz hep arar oldu seni ve yaptıklarını.))
Yine yaptıklarınız birbirinden güzel 3 farklı lezzet.Sizlerin ellerine sağlık.
Umarım tatilinizin tadını doyasıya çıkarıp yaşamışsınızdır.))Bundan sonraki günlerde güzel tarfilerinle birlikte olmak üzere.))

Sıcacık sevgilerle.

8/07/2007 07:09:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Hosgeldiniz!

Uzun zamandir sessiz sessiz yazilarinizi okuyordum. Sessizligimi bozuyorum artik. :)

Muzlu kek tarifinizi gecen sonbaharda denemistim. Sayenizde ilk kez kendi basima bir kek deneyip, ilk denemede basarili oldum. O ilk sevincimi size anlatamam :) Gecikmeli olarak buradan tesekkurlerimi yolluyorum.

Tum emegi gecenlerin ellerine saglik, yiyenlere afiyet olsun.

Itir.
(Washington DC'den)

8/07/2007 07:14:00 AM  
Blogger Burçin'in Denemeleri said...

Zinnur'cuğum,
Bu güzel tariflerle yenilenen sayfayı görmek çok mutuluk verici. Hepsi de çok iştah açıcı ve lezzetli görünüyor. File hindistan cevizi buralarda yoktur sanırım. Fırınlanmış olması dolayısıyla da tadını merak ettim doğrusu. Evde az kalan malzemeleri ne kadar doğru ve uyumlu yerlerde kullanıyorsun. Bu özelliğine de hayranım.
Tekrar hoşgeldin.
Sevgiler,

8/07/2007 07:30:00 AM  
Blogger Cafe Gusto said...

Sevgili Zinnur
Öncelikle hoşgeldiniz.Senin güzel tatlılarından mahrum kalmıştık.Dostlarının da ellerine sağlık.
sevgilerimle...

8/07/2007 07:37:00 AM  
Blogger Behiye said...

Zinnurcuğum hoşgeldin! Münevver ablanın sayfasından geldiğini öğrendim ben de. Bizim Pastane'nin açılmasına sevindim:) Görüşmek üzere, sevgiler.

8/07/2007 07:51:00 AM  
Blogger hanimiş said...

Yeniden hosgeldin Zinnur ve tekrar tekrar tesekkur ederim. Yine pek guzel fotograflarla merhaba dedin bize.

Munevver akcaagac surubu ariyorsan bende birkac sise mevcut. Seve seve seninle paylasabilirim.

8/07/2007 08:54:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur Hoşgeldiiin!..:)
Dolu dolu gelmişsin yine. Pasta ve kurabiyeler... Hepinizin ellerini sağlık.
Komşuluk ilişkilerinin güzelliğini yaptığın leziz tatlılarla harmanlıyarak yeniden güzel bir başlangıç yapmışsın. Böylesi dostluklara, komşuluklara sahip olman ne güzel!.. Artık büyük, çok daireli bloklardan oluşan site hayatları neredeyse karşı komşuyu bile tanımaya engel.
Akçaağaç şurubu artık buralarda da var, Münevver hanıma bilgi. Büyük marketlerde, ithal ürünü bol tutan şarküterilerde bile bulmak mümkün.
File hindistan cevizine de alternatif bir şey var aslında. Mısır Çarşısı'nda birçok kuruyemişçide file kurutulmuş hindistan cevizi satılıyor. İlgilenenlere bilgi olsun istedim.
Yüzümü güldürdün gelmenle, buralarda olmanla, haberin ola!
Sevgilerim ve iyi dileklerimle,
Leyla

8/07/2007 09:57:00 AM  
Blogger munevver said...

Zinnur, senin aracılığın ile teşekkür etmek istiyorum. Sevgili Işıl sağ olasın. Bir hastalık nedeniyle şeker yerine akçaağaç şurubunu kullanmanın daha iyi olacağını öğrenmiştim Zinnurdan. O zaman eve yakın olan nisbeten daha küçük marketlere sordum Yoktu.Ama, Leyla Hn. sizden de artık bulunabileceğini öğrendim. Hem de file hindistan cevizinin de. Her ikinize de ,Zinnurcuğum sana da teşekkür ederim.
Nane Limon

8/07/2007 12:50:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

gözüm yollarda kalmıştı nerde zinnur diye arar oldum bende münevver hanım gibi şükür kavuşturana diyorum. ben senden sonra gittim de geldim. ama sen daha yeni dönmüşsün. nasılsa geç döner diye bloğa girmiyordum bak üzüldüm şimdi geç cevap yazıyorum diye
sevgiler

8/07/2007 09:23:00 PM  
Blogger Evcilik Lezzetler said...

Yaşasın!! "Bizim Pastane" açılmış :))
Sevgiler...

8/07/2007 11:28:00 PM  
Blogger Pembelinin Mutfağı said...

Zinnurcum, yazılarını ve tariflerini yeniden görmek ne güzel, Zeynebin ellerine sağlık kurabiyelerine bayıldım çok güzel görünüyorlar.

8/07/2007 11:59:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hoşgeldin sefa getirdim Zinnurcum..Günlerdir ha geldi ha gelecek diye gözlerimiz yollarda kalmıştı.Yine süper tarifler eklemiş ve gözümüzün artık döönnn diye isyan ettiği aynı tatlıyı görmekten bizi kurtarmışsın..
Umarım tatilde bol bol enerji toplamışsındır zira arayı kapatmak için çok mutfağa girmen lazımmm çokkk :)
Tekrar hoşgeldin..sevgiler

8/08/2007 12:58:00 AM  
Blogger bir demet feslegen said...

Sevgili Zinnur
Hep bakıyordum döndün mü diye ama tatilde nispeten daha az bağlanabiliyorum, bir baktım dönmüşsün, hoşgeldin umarım tatiliniz iyi geçmiştir.
Hele komşuların muhteşem jesti nasıl imrendirdi yapılan o muhteşem lezzetlerden çok...Hepinizin ellerine sağlık, tekrar hoşgeldin, iyi ki geldin
Sevgiler

8/08/2007 03:14:00 AM  
Blogger Oya Kayacan said...

Hoşşşgeldiniz...

8/08/2007 03:41:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

hosgeldiniz evinize,

inanin cok özledim, hergün girier sayfaniza bakardim, bugün yeni tarifinizi gördügümde inanin coook sevindim...güzel tariflere kavustuk yine...saygi ve saygilarimla...öptüm

8/08/2007 03:54:00 AM  
Blogger zinnur said...

Hosbulduk Munevver'cigim.

Akcaagac surubunun Turkiye'de de bulundugunu senin sorun sayesinde ogrendik. Bulunabilecegini umuyordum zaten, zira Turkcesini Dilek'ten ogrenmistim ben de. Leyla ve Isil'a bilgiler icin tesekkur ederim.

Hindistancevizi file ama taze degil, kurutulmus sekilde Munevver'cigim. Bir arkadas birkac paket vermisti bana, cok bereketli cikti, uzun zamandir kullaniyorum. Pasta vs de daha gosterisli duruyor suslemede. Ama diger turlusu de kullanilabilir rahatlikla.

Sevgiler,

8/08/2007 06:29:00 AM  
Blogger zinnur said...

Gul'cugum, tatil de guzel, eve donup, burdaki sevdiklerimize kavusmak da.. Ben de sizin guzel tariflerinizi ve haftasonu muhabbetlerinizi ozlemisim.
Sevgiler,

8/08/2007 06:31:00 AM  
Blogger zinnur said...

Itir, yorumun icin cok tesekkur ederim. Hem sessizligini bozdugun icin, hem de bir tarifimi deneyip memnun kaldigin icin sevindim. Ustelik ilk kendi basina denemenmis. Ne mutlu bana! Dilerim burdan deneyecegin, ve memnun kalacagin baska tarifler de olur ilerde.
Sevgiler,

8/08/2007 06:35:00 AM  
Blogger zinnur said...

Burcin'cigim, tesekkurler. Hindistan cevizinin file olmasi sart degil aslinda. Oyle olunca biraz daha goz dolduruyor ama ince kurutulmus hindistancevizi ile de yapabilirsin. Firinlama isini evde yaptim. Ocak ustunde yapilabilecegi gibi, firinda da yapiliyor. Yalniz firinda yapilacaksa s1k s1k kontrol etmek lazim. Rengi birden donuyor cunku. Ben firinlanmis hindistan cevizinin tadini daha cok seviyorum, firinlanirken cikan kokusu da cok hos oluyor.
Sevgiler,

8/08/2007 06:42:00 AM  
Blogger zinnur said...

Hosbulduk Serpil ve Behiye. Cok tesekkur ederim yorumlariniz icin.
Sevgiler,

8/08/2007 06:47:00 AM  
Blogger zinnur said...

Hosbulduk Isil'cigim. Tesekkure degecek hic bir sey yok, inan. Benim icin bir mutluluktu. Bu yil gorusemedik ama gelecek sene bu seyahat isini biraz daha iyi planlayip, sizlerle gorusmeyi cok istiyorum.
Sevgiler,

8/08/2007 07:00:00 AM  
Blogger zinnur said...

Leyla'cigim, hosbulduk. Dedigin sekilde komsularini bilmemek durumu buralarda da cok yaygin ama ben bu konuda sansliyim gercekten. Ya da arkadaslarimla ayni zamanda komsu olmak bakimindan sansliyim.

Verdigin bilgiler icin cok tesekkur ederim. Benim hindistancevizi de taze degil, kurutulmustu zaten. Krema icinde bir gece bekleyince, nem emip adeta taze gibi oluyorlar. Yalniz bu ozelliklerinden dolayi, kremayi azicik daha az kati tutmakta fayda var.

Sevgiler,

8/08/2007 07:05:00 AM  
Blogger Özlem said...

Sevgili Zinnur,
Hoşgeldin, şu anda ben de kısa bir tatil için Bodrum'dayım ve rahat rahat siteleri geziyorum.
Mango'lu pudingin tarifini dört göz bekliyorum, görüntüsüne bittim çünkü.

Sevgiler...

8/08/2007 09:28:00 AM  
Blogger FİGEN KARAVAŞ said...

Zinnur cum hosgeldin,
Özledik seni ,yine sayfan dolu dolu..

Sevgilerimle,
Figen

8/08/2007 09:45:00 AM  
Blogger zinnur said...

Melike, tesekkurler. Evet, bizim tatil 1 aydan biraz fazla surdu. Temmuz sonu itibariyle burdaydik ama son bir iki gune kadar ben de pek giremedim Internete zaten.
Sevgiler,

8/08/2007 10:20:00 AM  
Blogger zinnur said...

Burcu, evet, pastanemiz acildi. Artik s1k s1k bekleriz :)
Sevgiler,

8/08/2007 02:40:00 PM  
Blogger zinnur said...

Nazife'cigim, tesekkurler. Yeni blogun hayirli olsun bu arada.
Sevgiler,

8/08/2007 02:40:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Burcin, artik elimden geleni yapacagim yoklugumu telafi etmek icin ;) Yorumun icin tesekkurler,

8/08/2007 02:42:00 PM  
Blogger zinnur said...

Eda'cigim, sagol. Sen hala tatildesin herhalde, o zaman guzel bir tatil diliyorum sana.

Komsularim konusunda cok sansliyim gercekten. Darisi butun dostlarin basina.
Sevgiler,

8/08/2007 02:43:00 PM  
Blogger zinnur said...

Hosbuldukkk Oya'cigim, sagolasin!

8/08/2007 02:44:00 PM  
Blogger zinnur said...

Aysen, cok tesekkur ederim. Yorumun beni mutlu etti.
Sevgiler,

8/08/2007 02:45:00 PM  
Blogger zinnur said...

Ozlem, iyi tatiller sana. Ceyda'yi bu aksam s1k1st1racagim tarif icin, soz.
Sevgiler,

8/08/2007 02:46:00 PM  
Blogger zinnur said...

Figen'cim, hosbulduk. Kalp kalbe karsi. Sizin oralara da geldik ama gorusemedik. Belki seneye..
Sevgiler,

8/08/2007 02:47:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur cum hosgeldın cnm.. gelır gelmez ayağının tozuyla pek guzel seyler hazırlamıssın. tebrıkler
fidan

8/09/2007 03:08:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Hoş geldinizz
Uzun bir süredir sitenizi hayranlıkla izliyor,birçok tariflerinizide deneyerek öğrenip, yeni kurulan sitemde sizdende bahsediyorum. sayenizde çok pahalı olduğu için fazla alamadığım,doya doya yiyemediğim makoranları sıkça yapar oldum, çok mutluyum sayenizde doya doya ailecek makoron yiyiyoruz.Zinnur hanım, son yaptığım ama çokda başarılı olamadığım fıstklı makoronla ilgili bir sorum olacak.Yapmadan önce mutlaka yorumları okuduğum haldeistediğim gibi olmadı,problem şu: pişerken çok güzel havalandılar, eteklerinde fırfırlar oluştu,derken kimisinin sanki şapkası ağır gelmiş gibi yan yattılar.Sitemdede resimlerini yayınladığım zaman görüp değerli görüşlerinizi almak istiyorum. yeniden aramıza hoş geldiniz, sevgiler
Nalan Kaçır

www.elinesaglik.net

8/09/2007 10:04:00 AM  
Blogger Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... said...

Bu mübarek günde dilerim hepimizin duaları kabul olsun. İyi kandiller dilerim.
Sevgiler…

8/10/2007 12:31:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Hosgeldin Zinnur, ozledik seni ve guzel tariflerini..

8/10/2007 12:55:00 AM  
Blogger zinnur said...

Fidan, cok tesekkur ederim.
Sevgiler,

8/10/2007 01:48:00 AM  
Blogger zinnur said...

Nalan, makaron konusunda uzman olmaktan cook uzagim, ama nacizane tahminim isinin fazla gelmis olmasi. Isi fazla olunca kabarma, eteklenme isi, ic pismeden gerceklesiyor, sonra da ic sonup dediginiz gibi yan yatma olayina sebep olabiliyor. Daha once de bu isida yapmistim diyebilirsiniz, ama malzemede fark, isida da ayarlama gerektirebiliyor.
Sevgiler,

8/10/2007 01:51:00 AM  
Blogger zinnur said...

Perihan, ben de senin kandilini kutlarim. Dilerim hepimiz icin hayirlara vesile olur.
Sevgiler,

8/10/2007 01:54:00 AM  
Blogger zinnur said...

Hosbulduk Naile, sagolasin.

8/10/2007 01:55:00 AM  
Blogger Bocuruk said...

Sevgili Zinnur,
Hoşgeldin:)) Gidip gelip baktım güzel sayfana ve yine çok güzel tatlarla dönmüşsün. Ellerine sağlık. Kandilin mubarek olsun.
Sevgilerimle...

8/10/2007 03:24:00 AM  
Blogger aylin said...

Hoş geldin Zinnur, tariflerini özlemişim gerçekten. Sevgiler,

8/10/2007 08:16:00 AM  
Blogger Nukhet said...

Merhaba Zinnur

Hosgeldiniz. Tatil uzunu makbuldr ama ben kendi adima bir an once donun istedim yeni tariflerle tanisabilmek icin. Biraz bencilmiyim neyim ama iyiki geldiniz hosgeldiniz. Ellerinie saglik gelir gelmez yaptigin seyler icin. Sevgiler

8/12/2007 12:47:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Bocuruk, Aylin ve Nukhet, cok tesekkur ederim hosgeldin mesajlariniz icin.
Hepinize sevgiler,

8/13/2007 03:25:00 PM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 11:00:00 AM  

Post a Comment

<< Home