Tuesday, June 06, 2006

Muzlu Kek (Zeytin Yagli)

Hesapca elimde biriken tarifleri bu hafta sonuna kadar yazip, yaz tatiline sokacaktim Bizim Pastane'yi. Yaz boyunca da, son zamanlarda cok ihmal ettigim Ingilizce blogumla ilgilenecektim. Tabii hafta basinin hesabi hafta sonuna uymadi. Elimde hala yayinlamak istedigim 2 tarifim varken bir ucuncusu cikti basima. Bu arada bazi diger tarifleri yayinlamaktan vazgectim bile...

Bu muzlu kek bir kurtarma operasyonu olarak yola cikti. Bizim evde muz nedense pek sevilmez, dolayisiyla da nadiren alinir. Gecenlerde nasilsa aldigim muzlar yenmeyip olgunlasinca once Muzlu ve Cikolata Muslu Kedi Dili Pasta yapacaktim. O hayalle birkac gun daha gecti ve muzlar olgunlasmaya devam ettiler, yoksa curumeye meylettiler mi desem? Bu gibi durumlarda en pratik care Amerikalilarin cok sevdigi muzlu ekmekten yapmak... Adi ekmek olmakla birlikte, bunlar mayasiz ve kimi zaman mikser bile gerektirmeden yapilan basit kekler. Nick Malgieri'nin Perfect Cakes kitabinda kuru uzum ve pikanla zenginlestirilmis guzel bir tarif buldum. Adi kek diye geciyordu ama yukardaki resimde gorulen dokusundan da, asagidaki tarifte mikser kullanilmamasindan da anlasilacagi gibi bir cesit tatli ekmek bu.

Muzlu tatlilari fazla sevmiyen ailem bu keki cok begendi. Kekimiz aheste hafta sonu kahvaltilarina da uyum gosterdi, ogleden sonra cay keyfine de... Cocuklarin ogle yemegine eslik etmek uzere paketlenip sirt cantalarina girdi, Yurdaer kahvesinin yaninda yesin diye onunla ise gitti. Artan parcalari Rana'nin eglenmesi icin minicik bir dogum gunu pastasina bile donustu. Muhtemelen bekledikce guzellesecek ve aile aktivitelerimize katilmasi icin baska firsatlar da cikacakti ama ne yazik ki bitiverdi. Bir dahaki yapilisinda amac kesinlikle muz kurtarmak olmayacak; hatta sirf bu kek icin yine muz almayi dusunebilirim bu yakinlarda...

Bu tarifi sizinle paylasirken her zamanki gibi un farkliligi, burda kullandigimiz esmer sekerin Turkiye'de bulunup bulunmadigi gibi endiselerim var, ama yine de eklemeden duramadim.

  • 1 3/4 bardak + 1/2 yemek kasigi un
  • 1 tatli kasigi kabartma tozu
  • 1 tatli kasigi kabartma sodasi
  • 1/2 tatli kasigi tarcin
  • 1 bardak kabaca cekilmis ceviz veya pikan
  • 1/2 bardak kuru uzum
  • 1 bardak s1k1st1r1larak olculmus esmer seker
  • 2 yumurta
  • 1/2 bardaktan azicik fazla zeytinyagi
  • 114 g suzme yogurt
  • 1/2 yemek kasigi vanilya
  • Yaklasik 4 buyuk ve cok olgun muz (1 1/2 bardak oluyor ezilince)
Firininizi 175C ye isitin. 23 cmx13 cm lik dortgen firin kabinizi yaglayin ve icine tabanina gore kesilmis pisirme kagidi yerlestirin.

Un, kabartma tozu ve sodasi ve tarcini buyukce bir kaseye alip karistirin. Daha kucuk bir kasede ceviz ve kuru uzumu 1/2 kasik unla karistirin. (bu pisirme sirasinda ceviz parcalari ve kuru uzumun dibe cokmemesini sagliyor.) Yumurtalari esmer sekere teker teker ve her seferinde karisimi bir spatula ile altust edip karistirarak ekleyin. (Malgieri'nin dedigine gore yumurtalari sekere yavas yavas eklemek daha iyi butunlesmelerini sagliyormus.) Simdi spatula yerine cirpma teline gecin, karisimi biraz da telle cirptiktan sonra bir yandan ince bir serit halinde zeytinyagini eklerken bir yandan da cirpmaga devam edin. Sonra suzme yogurt ve vanilyayi ekleyin ve yine telle cirparak karisimi butunlestirin.

Teli birakip spatulaniza geri donun. Once kabartma tozlu unun yarisini, sonra catalla ezdiginiz muzlari, daha da sonra unun kalanini ekleyip, her eklemenizden sonra spatulanizla karistirin. (Yine Malgieri'ye gore muz aromasinin fazla olmasi icin muzlari robotta pure haline getirmek yerine catalla ezmek gerekiyormus.) En son ceviz ve uzumlerinizi katin. Yine soyle bir karistirdiktan sonra hamurunuzu hazirladiginiz kaliba alin. Isitilmis firinda 70-80 dakika ya da ortasina batirilan kurdan temiz cikana kadar pisirin.


3 Comments:

Blogger saziye said...

Merhaba Zinnur, eline saglik, cok besleyici ve guzel bir kek yapmişsın. Artan parcalardan kucuk pastacigi nasil yaptin, anlatirmisin? Kek kirintilarini degerlendirmek icin guzel bir fikre benziyor. Sevgiler.

6/08/2006 10:31:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Saziye'cigim, aslinda kirinti degildi kalanlar. Ben tarifin gerektirdiginden daha kucuk bir kalipta yaptim keki. Artan hamuru da iki kucuk altsiz daire kalibima doktum. Onlardan birini sonradan pasta yapar gibi 3 parcaya kestim. Arasini cirpilmis cig krema ile doldurdum, uzerine kalan kremayi surup ceviz kirigi ile susledim. Rana mum uflemeye, dogum gunu pastalarina ve tabii kendisi gibi herseyin minigine bayiliyor. Ona eglence oldu :)

Ama kiriklar varsa, onlari "trifle" yapar gibi, krema, recel, meyva vs ile karistirarak bardaklarda servis etmek bir fikir olabilir. Ya da dondurmanin icine katarak kalipta dondurup parfe yapabilirsin. Buyuk miktarda kalan ve bayatlayan kek, kurabiye icinse en iyi cozum herhalde aycoregi ici yapmak olsa gerek. Portakal Agacinda guzel bir aycoregi tarifi olacak.

Sevgiler,

6/09/2006 03:19:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 10:29:00 AM  

Post a Comment

<< Home