Sunday, May 13, 2007

Bugun Dugunumuz Vardi

Gecmis anneler gununuzu kutlayarak baslayayim soze. Bu vesileyle yorum birakan, anneler gunumu kutlayan butun arkadaslara da tesekkur etmek istiyorum. Tatli bir telasla gecti Pazar gunumuz, onun icin yorumlarinizi vaktinde ve teker teker cevaplayamadim.

Cok sevgili iki genc arkadasimiz evlendi Pazar gunu. Gelin hanim tanidigim en kibar, akilli, yetenekli ve zevkli insanlardan biri. Damat beyi ise ailecek yeni tanidik sayilir ama yillardir taniyormuscasina seviyor ve yakin hissediyoruz kendimize. Bu guzel ciftin dugun pastasini yapmak mutlulugu da bana dustu. Gerci resimlerde goreceginiz dis goruntuye hemen hic katkim olmadi. Isin o kismini arkadasim Ayse ve kizim Zeynep hallettiler. Isik vaziyeti hic elverisli olmadigindan, resimler fazla fikir vermiyor ama pastamiz gercekten cok guzel olmustu. Kirmizi ve kiremidi tonlarindaki guller, sarimsi krema uzerinde gayet goz alici duruyorlardi.

Sabah 11:00 de Ayse, Zeynep ve ben, seremoninin gerceklesecegi camimizde bulustuk. Bu asamada ben bir kenarda olup biteni seyredip, bol bol fikir beyan ederken, Ayse pastayi insa etti. Iki set sutun yardimiyla, fazla buyuk olmayan pastamiza (150 kisilik bir pastaydi) biraz yukseklik vererek, daha gosterisli gorunmesini sagladik. Ayse, elinin alismasi icin Zeynep'e pastanin arka yuzundeki dekorasyonlari yaptirdi.

Sonra sutunlar arasindaki bosluklari gelinimizin sectigi renklerde, gul agirlikli gercek ciceklerle doldurdular. Iki kisi calismalarina ragmen, bu is oldukca uzun vakit aldi.

Gelin hanim Acem edebiyatini seven, Osmanlica okuyup yazmayi bilen bir genc hanim oldugundan, ne zamandir aklimda olan gullu, fistikli pastayi ona yakistirmistim. O da sagolsun reddetmedi teklifimi. Her pasta 4 kek ve 3 krema katindan olusuyordu. Ilk ve son krema kati fistikli, ikinci krema kati gullu olacak sekilde yaptim pastalari. Yalniz 20 cm lik pastayi yaparken dikkatsizligime gelmis, o pastada krema katlari fistikli, fistikli, gullu seklinde gitti. Resimdeki goruntu de o pastadan geldi. Aslinda pastanin cogunun daha simetrik bir goruntusu vardi diyebiliriz. Pastanin yanindaki soslar ise fistikli ve gullu krem anglez. Hayalimde fistikli sosun uzerine gullu sosla kalp desenleri filan cizmek vardi ama pastayi oyle bir telasla kestik ve dagittik ki, dusunduklerimi gerceklestirmek mumkun olmadi. Ama gelin hanim pastayi bu haliyle de begendi ve her zamanki nezaketiyle oyle guzel tesekkur etti ki, dunyalar benim oldu.

Nikah seremonisinden sonra, bu ozel gunlerinde bizim onlara hizmet etmemiz gerekirken, damat bey ve arkadaslari bize nefis bir muzik ziyafeti cektiler. Gelinimiz ise, butun misafirlerin ayri ayri gonlunu aldi, geldikleri icin tesekkur etti. Bu cok ozel ciftin, evlendikleri gunde bile, kendilerinden once yakinlarini ve misafirlerini dusundukleri, onlari memnun etmege calistiklari cok acikti. Onlari da memnun edenler cok olsun. Birlikte cok guzel gunleri, mutlu bir hayatlari olsun.

Bu guzellikler de nedimelerimiz, daha dogrusu nedimelerimizin ikisi. Gorevlerini yapmis olmanin mutluluguyla, yorgunluk gideriyorlar. Her halde yaslanma belirtisi olsa gerek, boyle goruntuler karsisinda gozyaslarimi tutamiyorum. Bu gun de enaz birkac kere kagit mendile ihtiyac gosteren hallerim oldu. Bakalim kendi uc cocugumu evlendirirken ne vaziyette olacagim?

Iste boyle... Bircogumuz icin zaten ozel olan bu Pazar gunu, bizim icin cifte bayramdi. Boyle guzel gune biraz agiz tadi katabildigim icin gercekten cok mutluyum.

22 Comments:

Blogger munevver said...

Zinnur'cuğum, güllü ve yeşil fıstıklı..Tadını tahmin edebiliyorum.Yorgunluğuna değmiş doğrusu. Eline sağlık. Yeni evlilere mutluluklar...
Sevgiyle,Nane Limon.

5/13/2007 11:11:00 PM  
Blogger Dilek'ce said...

Ellerinize saglik Zinnurcugum! Ciftede ömür boyu mutluluk diliyorum! Ne sanslilar önce birbirlerine sonra size ve sonra pastlari icin bu kadar emek harcayip emek gösteren sana, Zeynep'e ve Ayse'ye sahipler:)Girisi beklemiyordum fakat belki bir resim koymussundur diye baktim ve herseyin yolunda gitmis olmasina ve güzel bir pasta ve dügün olmasina sevindim.
Öptüm sevgiler,

5/13/2007 11:24:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur hanım uzun zamandır yaptıklarınızı imrenerek seyrediyorum ama bu pasta harika olmuş hem sizin hem arkadaşınız ve kızınızın ellerine sağlık çok güzel olmuş dış kaplaması ne kadar pürüzsüz tarifini verecekmisiniz diye merak içerisindeyim.yeni evlilere mutluluklar dilerim.
sevgiler
seda

5/13/2007 11:52:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnurcuğum harikasın! Seni pasta kraliçesi armağan ediyorum... Evlenen yeni çifte sağlıklı bir şekilde yaşayacakları ömür boyu mutluluklar diliyorum.

5/14/2007 12:57:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ellerinize ve gönlünüze sağlık Zinnurcuğum!
Pasta çok şık ve çok güzel olmuş,tüm yorulmalara ve tatlı cabalara değmiş bence.
Güzel çifte de bende buradan mutluluklar diliyorum.Ne mutlu onlara ki böyle bir pastaya sahip olabilmişler.

Güzel bir hafta diliyorum.

Sevgiler.

5/14/2007 01:19:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Beklediğime değdi Zinnur... Eminim benimle birlikte bir çok kişi de aynı duyguları, düşünceleri paylaşıyordur.
Ellerine, kollarına, fikirlerine sağlık hepinizin. "Yüz akıyla çıkmak" bu olsa gerek:)
Sevgilerimi gönderiyorum.
Leyla

5/14/2007 01:27:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

merhabalar,
bende meslek olarak pastaciyim ve böyle bir özel günde böyle bir pasta yapmak nedemek oldugunu cok iyi biliyorum...pastaniz gercekten coook güzel olmus, elerinize saglik...darisi benimde basima...;)ve isteyen herkeze...sevgi ve saygilarimla

5/14/2007 09:03:00 AM  
Blogger serinmavi said...

Eline emeğine sağlık canım.Çok güzel ve zahmetli bir çalışma olmuş.Çok beceriklisin Maşaallah Barekallah,nazar değmesin...Yeni evli çifte huzur ve sağlık dolu bir hayat diliyorum.


selam ve sevgilerimle...

5/14/2007 12:20:00 PM  
Blogger Papatya said...

Düğüne yakışır bir pasta olmuş, renk renk güllerle süslü katlarıyla...
Birşey merak ettim, düğün camiide mi yapıldı?
sevgiler,
Papatya

5/14/2007 03:12:00 PM  
Blogger zinnur said...

Munevver'cigim,sagol. Gul gibi fistigi da sevmeyenler varmis meger. Ama bastan bunu agizlarindan kaciran bir iki kisi bile, sonradan pastayi cok begendiklerini soylediler, hatta aralarindan ikinci dilim arayan bile oldu. Boylece gullle fistigin yakistigi tescillenmis oldu sanirim.
Sevgiler,

5/15/2007 05:24:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Dilek, evet, cok mutlu olmalarini diliyoruz hepimiz. Boyle bir arkadas ve aileler grubumuz oldugu icin hepimiz sansliyiz. Olaylarin gunluk akisinda degil de, boyle mutlu gunlerde ya da bir dert durumunda daha iyi hissedebiliyor insan bunu. Keske daha cok bilincinde olabilsek.
Sevgiler,

5/15/2007 05:28:00 AM  
Blogger zinnur said...

Seda, cok tesekkur ederim. Gecmiste kekin, kremalarin tarifini Bizim Pastane'de verdim sanirim. Hemen hepsi Rose Levy Beranbaum'un Cake Bible kitabindan. Tabii benim ufak olculerle tarifini verdiklerimi, kalip buyuklugune gore cogaltarak yaptim pastayi.

Kek kismi yumurta aki, tereyag ve sutle yapilan beyaz bir pandispanya idi. (Artan sarilardan da krema ve krem anglez sosu yaptim.) Her pasta kati icin 2 pandispanya pisirdim ve her birini levye ile ikiye kestim, boylece 4 pandispanya katli oldu her pasta kati. Uc tane de krema kati vardi, bunlari sirasiyla fistikli, gullu ve yine fistikli kremayla doldurdum. Gullu kremayi klasik yumurta sarili buttercream'i gul surubuyla karistirarak yaptim. Fistikli kremayi ise beyaz cikolata ve krem peynirli buttercream'i fistik ezmesiyle karistirarak yaptim. Dis yuz kremasi sade yumurta sarili klasik buttercream idi. Her pandispanya katini fistik esansli seker surubuyla islattim. Renkli kremalar disari sizip, dis kremasini renklendirmesin diye, pandispanya katlarina dis kremasiyla kenardan bir cember cizip, icini renkli kremalarla doldurdum. Kek ufalanan cinstendi, onun icin onden kabaca kremayla sivadim ve kiriklari sabitlemis oldum. Duzgun ust sivamasi, pastalar bu sekilde soguduktan sonra yapildi. Duzgunlugunden Ayse sorumlu, ama gordugum kadariyla hemencecik yapilabilen bir is degil bu. Ayse sicak suya batirip kuruladigi spatula ile yapiyor. Ben kendi yaptiklarimda boya kaziyicisi denen aletten cok faydalandim duzgun sivama yapmak icin. Sicak su ile spatulayi isitmanin bir dezavantaji, kremanin tonunu azicik degistirmesi. Bu nedenle mumkun olan en az hareketle en duzgun goruntuyu yakalamak lazim, isin o kismi da tecrube isi tabii..

Pandispanya tarifini Bizim Pastane'de paylasmamisim sanirim. ARzu ederseniz ilerki gunlerde onu da ekleyebilirim. Umarim yardimci olabilmisimdir.

5/15/2007 05:57:00 AM  
Blogger zinnur said...

Pembeli, cok tesekkur ediyorum ve ekibimiz adina kabul ediyorum ovgulerini :)
Sevgiler,

5/15/2007 05:59:00 AM  
Blogger zinnur said...

Cok tesekkur ederim Gul, pasta icin yazdiklarin ve yeni evlilere mutluluk dileklerin icin..
Sevgiler,

5/15/2007 06:01:00 AM  
Blogger zinnur said...

Cok tesekkur ederim Leyla. Bir hafiflik hissettigim kesin bu gunlerde. Bir sonraki pastaya kadar istirahatteyim :)
Sevgiler,

5/15/2007 06:02:00 AM  
Blogger zinnur said...

Aysen, bu isi meslek olarak yapmak hic kolay degil. Size basari ve kolayliklar diliyorum. Bana yilda bir defasi bile yetiyor. Ama devamli yapilinca insan pratiklesip, isi kolayliyordur, degil mi?

Guzel dileklerinizi ben de sizin ve isteyen herkes icin tekrarliyorum.

Sevgiler,

5/15/2007 06:06:00 AM  
Blogger zinnur said...

Serinmavi, pastaci ekibimiz ve yeni evliler adina cok tesekkur ederim yorumun icin.
Sevgiler,

5/15/2007 06:08:00 AM  
Blogger zinnur said...

Cok tesekkur ederim, Papatya. Bizim camide turlu sosyal etkinlikler de oluyor. Dugunden kastim nikah, yemek ve sonrasi mini konser idi. Bunun yani sira bebeklere mevlud, piknikler, mangal partileri, cocuklarin okula baslama seremonileri, mezuniyet partileri vs de oluyor. Yemeyi, icmeyi ve eglenmeyi seven bir grup insaniz :)

Sevgiler,

5/15/2007 06:13:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur hanım çok teşekkür ederim detaylı anlatımınız için.

5/15/2007 07:03:00 AM  
Blogger Burçin'in Denemeleri said...

Merhaba Zinnur,
Pasta muhteşem görünüyor. Bu güzel görünümün gerisinde bizim de takip edebildiğimiz kadarıyla araştırmacı, detaycı ve mükemmeliyetçi özelliklerin fazlasıyla mevcut. Ellerine sağlık. Yeni evli çifti tebrik ederim. Bu pasta kadar güzel ve canlı bir hayatları olur umarım.
Sevgiler,

5/15/2007 11:41:00 PM  
Blogger Nukhet said...

Hay allah ya birkac seferdir sana biraktigim o yorumlar sonra baktigimda gorunmuyor. Neden anlamadim gitti. Cifte mutluluklar diliyor, ben de fistiklikremayi sormustum ama sen cevaplamissin zaten. Elinize saglik gercekten coksik ve kibar. Sevgiler

5/16/2007 12:48:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

çok güzel olmuş. Ellerine sağlık. Evlenen çiftede mutluluklar diliyorum. aslında güllü kremayı soracaktım ama yorumlarda açıklamasını buldum. bende boş dönmeyeyim dedim.Güllü kremayı en kısa sürede denemek istiyorum Verdiğin bilgiler için tekrar teşekkür.

6/02/2007 12:46:00 AM  

Post a Comment

<< Home