Sunday, August 12, 2007

Neye Niyet, Neye Kismet Pogacasi

Cuma gunu kandil simidi yapmak istedim. Oda sicakligina gelmeleri icin yumurtalar ve tereyagini onceden buzdolabindan cikardim. On mayayi (sunger) hazirladim, unu tezgaha eledim. Evde bol miktarda mahlep oldugundan o kadar emindim ki, kontrol etmege gerek bile gormedim. Sira ona gelip de, mahlep ne buzdolabindan, ne de erzak dolabindan cikmayinca saskinligimi gorecektiniz! Bir telasla erzak dolabimi bosalttim, butun baharatlari teker teker elden gecirdim. Nafile, hersey var, mahlep yok! Kandil simidi projesi ister istemez pogaca projesine donustu.

Surprizler burada bitmedi: Pogacanin icini hazirlamak icin yetecek kadar beyaz peynirimin olmadigini gormem ikinci bir plan degisikligine yol acti. Burda beyaz peynir bulmak icin yarim saatlik yola gitmek gerektiginden, peynirli yerine kiymali pogaca yapmaya karar verdim. Soganini bol, kiymasini az tutarak ic hazirladim ve pogacalari yaptim. Gercekten lezzetli, yumusacik pogacalar oldular. Turkiye'deki pastane pogacalarini hatirlatiyorlar, hatta sanirim tek eksikleri, firinlarin mayali hamuru costurmak icin kullandigi katki maddeleri ki, onlarin eksikliginde buyuk fayda var. Pogacalarin ertesi gune kalanlari da yeni pismisleri kadar guzeldi. Yalniz uyariyorum, tereyagi oldukca bol pogacalar bunlar. Benim yaptigim gibi olcuyu buyuk tutup kocaman pogacalar yapmak yerine, kucuk ve daha cok sayida pogaca yapmak daha uygun.

Erzak dolabini geri yerlestirirken, ufak bir damla sakizi sisesi icinde mahlebimi buldum. Bu mutfak maceramdan kendimce dersler cikardim tabii, umarim kalici olurlar ve bir sonraki mutfak ilhamimin ruzgarinda savrulup gitmezler.. Tarifi bu aksam ekleyecegim.

Ayla Esen Algar'in Classical Turkish Cooking kitabindan aldigim tarifi, kitaptaki gibi peynirli icle ve daha kucuk boyda pogacalar icin yaziyorum.

Sunger Icin
  • 1 tatli kasigi kuru maya
  • 1 tutam seker
  • 1/4 bardak ilik su
  • 1/4 bardak un
Hamur Icin
  • 1 1/2 bardak arti 1 yemek kasigi un
  • 1/4 tatli kasigi tuz
  • 150 g oda sicakliginda, fakat hala biraz sertligini koruyan tereyagi
  • 1 yumurta
Ici Icin
  • 1 bardak ufalanmis beyaz peynir
  • 1 yumurta, hafifce cirpilmis olacak
  • 1/3 bardak ince kesilmis maydanoz veya dereotu
Ustu Icin
  • 1 yumurta sarisi
  • 1 kasik sut ya da krema
  • Arzu edilirse corekotu
Sungeri hazirlamak icin, maya ve sekeri ufak bir kasede su ile karistirin ve 10 dakika kadar kopurmege birakin. Sonra ununu da ilave edip, ustunu kapatin ve 30 dakika mayalandirin.

Unu ve tuzu, calisma tezgahiniza birlikte eleyin. Ortasini acip, sungerinizi, tereyagini ve yumurtayi ekleyin. Parmak uclarinizla eklediginiz malzemeyi ufalayarak ve azar azar un katistirarak, hamurunuzu olusturun. Yumusak fakat ele yapismayan, duzgun bir hamur elde edinceye kadar yogurun. Soyle bir yuvarlayip, yaglanmis kaseye alin. Uzerini saranla kapatip, mutfaginizin ilik bir kosesinde 20 dakika mayalandirin.

Hamur mayalanirken, siz butun malzemeyi karistirarak pogacalarin icini hazirlayin. Hamurunuzu hafif unlanmis calisma tezgahiniza alin. 14 esit parcaya ayirin. Her birini ufak bir top gibi yuvarlayn ve temiz bir mutfak havlusu altinda 15 dakika dinlenmeye birakin.

Sonra her bir hamur topunu 9 cm lik bir daire seklinde acin. Uzerine biraz peynirli ic koyup, kapatin. Boylece hazirladiginz pogacalari, hafif yaglanmis bir firin tepsisine aralikli olarak dizin.

Firininizi 190 Cye isitin. Yumurta sarisi ve sutu karistirip pogacalarin uzerine surun. Arzu ederseniz, ustlerine corekotu serpin. 15 dakika daha beklettkten sonra, firina alin ve 25-30 dakika pisirin. Firindan cikar cikmaz da, soguduktan sonra da gayet lezzetli oluyorlar.

22 Comments:

Blogger Burçin'in Denemeleri said...

Zinnur'cuğum,
Benzer bir şeyi ben de geçen hafta yaşadım. Tart yapmak üzere mutfağa girdim fakat elimde bir kutu truffle çıktım. Gelen yorumlardan iyi ki de öyle olmuş diye düşünüyor insan. Senin poğaçalar da görüntüsüyle bu düşünceyi bir hayli pekiştiriyor. Sıcak sıcak bir bardak çayla harika olurdu şimdi. Tarifi bekliyorum merakla.
Ellerine sağlık.
Sevgiler,

8/12/2007 10:47:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Herseye ragmen sonucta güzel bir pogaca ortaya cikmis,ellerinize saglik.Sevgiler,Senem.

8/13/2007 12:57:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Resmi göremiyor olmama rağmen anlattıklarınızdan anladığım kadarıyla oldukça lezzetli olduklarını dusunuyorum. Ayrıca bende cumartesı gunu evimde peynır olduğunu dusunerek bır gırısımde bulundum, sonucta kasarlı mınık atıstırmalıklarım oldu:)) sizi cok ıyı anlıyorum.Ellerinize sağlık.

8/13/2007 01:23:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnurcum ben dönüşünün muhteşem olacağını biliyordum :)
Aksilikler sonucu olmuş olsa bile ekranda gördüğüm görüntü süper..Ellerine ve kurtarma operasyonuna sağlık ...

8/13/2007 02:14:00 AM  
Blogger bir demet feslegen said...

Merakla bekliyorum...

8/13/2007 03:16:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Yaşanan terslik erzak dolabınındaki baharat bolluğundandır Usta'm:))
Aynı şey bizim evde de sık sık yaşanır ve her defasında "yarın ilk iş kavanozları, paketleri tekrar elden geçirmek olacak" sözü verilir ama bir türlü tutulmaz:)
Ben sonuçtan memnunum. Çünkü poğaçanın her türlüsüne bayılan ben, sabırla tarifi bekliyorum.
Arayı uzatma e mi arkadaşım:)
Sevgilerimi gönderiyorum.
Leyla

8/13/2007 07:38:00 AM  
Blogger munevver said...

Neden öyle oluyor? Aradığımızda göremiyoruz da biraz zaman geçip, sakin sakin bakınca görüyoruz. Benim de sık sık başıma gelir. Neyse, güzel bir poğaçaya dönüşmüş, kandil simidi böylece.

Bu arada, Ceyda'nın sütlacını deneyeceğim.İçinde, hindistan cevizi sütünün yanında, rendesi de var, değil mi? Miktar ayarlanır, istenildiği kadar.
Sevgiler, İstanbul'dan..

8/14/2007 04:29:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Burcin, senin trufleri gordum, cik s1k olmuslar gercekten. Evet, bence de malzeme ziyan etmek yerine, plan degistirmek cok daha iyi oluyor. Tarifi yorumlara cevap verdikten sonra yazacagim. Gerci bloglarda cook sayida pogaca tarifi var, hepsi birbirinden guzel ama bir tane de Bizim Pastane'de olsun.
Sevgiler,

8/14/2007 10:28:00 AM  
Blogger zinnur said...

Senem, biz de begendik. Hatta cocuklar simdi yeniden yapmami istiyorlar :)
Sevgiler,

8/14/2007 10:29:00 AM  
Blogger zinnur said...

Fidaneli, resimle ilgili problemin ortadan kalktigini umuyorum. Kasarli atistirmalik tanimi cok hosuma gitti, atistirmalik herseyi cok severim. Ellerine saglik.
Sevgiler,

8/14/2007 10:30:00 AM  
Blogger zinnur said...

Burcin, tesekkurler nazik sozlerin icin. Tarifi ekliyorum.
Sevgiler,

8/14/2007 10:31:00 AM  
Blogger zinnur said...

Eda'cigim, geliyor..

8/14/2007 10:31:00 AM  
Blogger zinnur said...

Leyla'cigim, demek tek ben degilim ;) Ozellikle benim gibi dalgin bir insanin erzak dolabina cok daha fazla ozen gostermesi gerekir, ama yapamiyorum maalesef. Sonucta bu durumun basima geldigi cokca oluyor. Neyse ki bu sefer cok kotu olmadi sonuc. Tarifi yorumlari bitirince ekleyecegim.
Sevgiler,

8/14/2007 10:33:00 AM  
Blogger zinnur said...

Munevver'cigim, demek sen de! Benim sirf erzak dolabimda degil, evde de cokca basima geliyor bu durum. Bazen evden disari cikarken anahtarimi ararken, cantami, cantami bulunca gozlugumu kaybediyorum, ugrasip duruyorum cikacagim diye. Bir de Rana'yi ekleyince, evlere senlik halim :) Neyse, sikayet etmiyorum, memnunum halimden. Bu gunumu aramayayim da!

Ceyda'nin sutlacinda hindistan cevizi de vardi, Munevver. Herhalde yazmayi unutmus, guzel br doku veriyordu. Bir daha gordugumde sorayim ne kadar kullanmis. Ama tahminim goz karari koymustur o da.
Sevgiler,

8/14/2007 10:40:00 AM  
Blogger Pembelinin Mutfağı said...

Zinnurcuğum, kandil simidiyle başlayan macera, negüzel bir poğaçayla sonlanmış. Bence çokta lezzetli görünüyor, ellerine sağlık.

8/15/2007 01:45:00 AM  
Blogger Unknown said...

Sevgili Zinnur ellerine sağlık. Görüntüsü süper görünüyor eminim tadıda öyledir.Sevgiler..

8/15/2007 05:37:00 AM  
Blogger KY said...

yaptığın her tarife olduğu gibi bu poğaçaya da bir farklılık katmışsın zinnur. Tıpkı eski köy ekmeklerinde kullanılan ekşi maya gibi bir ön maya hazırlayıp bunu kullanman hem onların daha pofuduk hemde lezzetli olmasını sağlamıştır. Ellerine sağlık..

Bu arada bence kanadil simidinden çok daha leziz ve besleyici gözüküyorlar..

sevgiler..

yamanmutfak.blogspot.com

8/16/2007 02:25:00 AM  
Blogger ozlemhan said...

Merhaba zinnur hanım Umarım tatiliniz iyi geçmiştir.Ellerine sağlık harika görünüyor

8/17/2007 11:43:00 AM  
Blogger zinnur said...

Pembeli, cok tesekkur ederim :)

8/18/2007 06:03:00 AM  
Blogger zinnur said...

Selda, tesekkurler. Cocuklar da ikinci defa istedigine gore tadi guzeldi gercekten.
Sevgiler,

8/18/2007 06:07:00 AM  
Blogger zinnur said...

Kubra, tesekkur ederim. Referans aldigim kitapta, bu on mayayi, cesitli hamur islerinde (pide, pogaca, kandil simidi ve paskalya coregi) hep kullaniyor. Simdi de senden koy ekmeginde kullanildigini ogrendim. Pogacalar gercekten guzeldi, simdi yine yapilmalari icin istek var evde.
Sevgiler,

8/18/2007 06:10:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ozlemhan, tesekkurler. Tatilimiz guzeldi, yalniz son kisminda bir yakinimizi kaybetmenin acisini yasadik. Nur icinde yatsin.
Sevgiler,

8/18/2007 06:11:00 AM  

Post a Comment

<< Home