Friday, August 31, 2007

Cevizli ve Kahveli Beze Pastasi

Yurdaer'in gecen gun laf arasinda artik pisirme stilimi degistirdigimi, pastalar yerine daha basit tatlilar yapmayi tercih ettigimi soylemesi icime bir kurt dusurdu. Gerci sicak havalari bahane edip, hemen curutmustum tezini, ama en son ne zaman pasta yaptigimi kendim de hatirlamiyordum dogrusu. Dahasi, icimde havalar uygun olsa da pasta yapsam istegi de yoktu. Bu durum beni biraz endiselendirdi ve dogrulugunu kontrol etmek icin pasta yapma firsatlari kollamaga basladim. Nihayet gecen gun kalabaliga kandil simiti yaparken aciga cikan yumurta aklarini degerlendirmek bahanem oldu, ve buzlukta Leyla'nin dugun pastasindan artan tereyag bazli kremayi da kullanarak gordugunuz pastayi yaptim. Aslinda William Sonoma'nin Desserts kitabinda gordugum bu pasta yerine Cocolat'tan Aztek Pastasini yapmayi tercih ederdim. Daha tarife bakarken, yagli krema yaninda biraz da ganas olsa, cikolatali kek katmanlari eklense diye tarifi yeniden yaziyordum, ama sonra tembelligime yenik dustum, belki de Yurdaer'in dedigi dogrulanmis oldu ve pastayi tarife sadik kalarak yaptim. Ve iste kahve kremali, ceviz bezeli pastam karsinizda...

Bu pastanin bir ozelligi de, onceden husran yasatan beze pasta katlarini yeniden yapmak oldu. Belki hatirlarsiniz, sut kremasi bazli bir dolguyla, bu beze katlarinin pastanin icinden buharlastigina sahit olmustum. O zaman bu konu ilerde detayli incelenmek uzere rafa kaldirilmisti. Iste bu pasta, o zamanlar gelistirdigim bir teorinin saglamlanmasi oldu. Gercekten de tereyag bazli (buttercream) kremalarla bu problem yasanmiyor. Hatta beze katlari, pasta bir gece buzdolabinda dinlendirildikten sonra bile, nerdeyse yapildiklari kitirliklarini koruyorlar. Kendi adima, biraz yumusayip, krema ile butunlesmelerini tercih ediyorum dogrusu. Bu duruma ancak yapilisindan 24 saat sonra geldi benim pastam. Bu ozelligiyle, misafir icin onceden yapilacak guzel bir secenek olabilir.

Tadina gelince, bezenin yagsiz kitirligiyla, yagli krema birbirini guzel tamamliyor. Tabii ceviz ve kahve de birbirine yakisan tadlar. Yine de, ben bir yerlerden cikolatayi da sokmak isterdim isin icine. Hem lezzet, hem de gorsel acidan katkisi olurdu bu pastaya. Tahmin ediyorum ki ganas, beze katlarini yumusatmak acisindan, cirpilmis sut kremasi ile yag bazli krema arasinda bir yerde. Bu teorinin saglamasini yapmak da lazim tabii ki ;)

Tarifi bu hafta sonu ekleyecegim. Hepinize guzel bir hafta sonu dilerim.
  • 2/3 bardak firinlanmis ve ince cekilmis ceviz
  • 1/2 bardak firinlanmis ve irice cekilmis ceviz (kenarlari suslemek icin)
  • 3/4 bardak seker
  • 1 yemek kasigi misir nisastasi
  • 3 yumurta beyazi, oda sicakliginda olacak
  • 1/2 tatli kasigi tartar kremi
  • 1/2 tatli kasigi vanilya
  • Ust suslemesi icin firinlanmis butun ya da yarim ceviz taneleri
  • Kahveli krema (tarifi asagida)
Firininizi 120C ye isitin. Iki firin tepsisininin buyuklugune gore pisirme kagidi kesin. Kagitlardan birine iki adet, ikincisine ise bir adet 20 cm lik daire cizin. Kagitlari ters cevirerek (bezeniz kalemin kursunu ya da murekkebiyle temas etmesin diye) firin tepsilerinize yerlestirin.

1/4 bardak seker, misir nisastasi ve cekilmis cevizi mutfak robotunuza alin. Birlikte iyice incelinceye kadar cekin. Ote yanda yumurta aklari ve tartar kremini, mikserinizin kasesine alin. Once dusuk hizdan cirpmaya baslayin, yavas yavas hizi arttirin. Yumusak tepecikler olusunca, kalan 1/2 bardak sekeri azar azar eklemege baslayin, bir yandan da cirpmaga devam edin. Sert parlak tepecikler olusunca durun. Vanilyayi ve cevizli karisimi ekleyip, buyuk bir spatula ile, yavas yavas, kopugu sondurmemege calisarak karistirin. Karisim homojen hale gelince, pisirme kagidina cizdiginiz 3 dairenin uzerine esit olarak paylastirin. Kasigin tersiyle, dairelerin sinirlarina kadar, duzgun sekilde yayin. Tepsileri firina verip 1 saat 20 dakika, ya da bezeler hafif kahverengilesip, kitirlasincaya kadar pisirin. Firindan cikartip 10 dakika bekletin. Sonra dikkatlice pisirme kagitlarindan siyirin ve tamamen sogutun.

Beze disklerinden birini servis tabaginiza alin. Uzerine 1/3 bardak kadar kahveli krema yayin. Ikinci beze diskini kremanin uzerine yerlestirin. Ayni islemi beze diskleri bitene kadar tekrarlayin. Pastanizin ustunu ve kenarlarini da kahveli kremayla kaplayin. 1/2 bardak iri cekilmis cevizle pastanin kenarlarini susleyin. Kahveli kremanin artanini s1kma tupune doldurun ve pastanin ust kenarina bir cerceve yapin. Butun haldeki cevizleri bu cercevenin uzerine, esit araliklarla yerlestirin.

Pastayi bir gun buzdolabinda dinlendirin ve yemeden birkac saat once buzdolabindan cikarip, kremanin yumusamasina firsat verin.

Kahveli Krema
  • 2 1/3 bardak buttercream (Burdaki tariften yaklasik 4 bardak krema cikiyor, fazlasini dondurabilirsiniz.)
  • 2 yemek kasigi sicak suda eritilmis 2 tatli kasigi granul kahve
Sicak suda eritilmis kahveyi oda sicakligindaki kremaya karistirip, butunlesinceye kadar cirpin.


34 Comments:

Blogger nilay said...

Sevgili Zinnur ;
pasta muhteşem görünüyor...tarifini sabırsızlıkla bekliyorum :) ellerine sağlık

8/31/2007 01:24:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

sevgili zinnur bloguna bayıldım yptıklarında muhteşem olmuşlar ellerine kollarına sağlık seni takip edeceğim sevgilerimle benimde yeni açtığım blogumun adını vereyim meleginmarifetleri.blogcu.com beklerim. Melek

8/31/2007 02:53:00 PM  
Blogger Burçin'in Denemeleri said...

Çok lezzetli görünüyor. Ellerine sağlık Zinnur.
Sevgiler,

8/31/2007 11:38:00 PM  
Blogger Yasemin said...

selam zinnur, yahu ne bakiosun milletin dedigine :) sen deseydin simdiye kadar yaptiklarima say :p
super lezzetli gorunen bir pasta canim bu ellerine saglik!

9/01/2007 02:10:00 AM  
Blogger Evcilik Lezzetler said...

Zinnur çokk güzel görünüyoorrr..
Hayranlıklarımla :)

9/01/2007 09:53:00 AM  
Blogger NiNo said...

muhtesem bir pasta ellerinize saglik bu kadar duzgun ve guzel gorunumlu olmalarini neye borclusunuz ? :D

9/01/2007 11:09:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

sevgili zinnur bu pasta muhteşem karşısında saygıyla eğiliyorum harika ellerine sağlık

9/02/2007 10:41:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sagolasin Nilay. Bugun Pazar ve hala yazamadim tarifi, ama bu gece (sizin icin Pazartesi sabahi)yazmayi planliyorum. Gecikme icin ozurler.

9/02/2007 01:05:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Melek, hayirli olsun blogun. Bizim Pastane'yi ziyaret ettigin ve yorum birkatigin icin tesekkurler. Ben de iade-i ziyarete gelecegim tabii ki.
Sevgiler,

9/02/2007 01:07:00 PM  
Blogger Pembelinin Mutfağı said...

Sevgili Zinnur, pasta çok güzel görünüyor ellerine sağlık.

9/03/2007 04:51:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Bizi iyice lezzet arsızı yaptın!:)))
Ellerine sağlık Zinnur'cuğum...
Senin bezeli katlı pastalarını deneyen biri olarak sabırsızlıkla bekliyorum bu tarifi de...
Bu arada, sana mail yazmıştım, okudun mu?
Sevgilerimle,
Leyla,

9/04/2007 09:57:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur Hocam,
(Kusura bakmazsaniz size boyle hitap edecegim. Sizden iyi hoca mi olur? :) Bizim Pastane sayesinde cok sey ogreniyorum. Eh, bir de belki bu hitap sizi universite yillariniza geri goturur.)

Gecenlerde bezeli bir tatli yerken aklima Bizim Pastane gelmisti. Tatlinin bir ozelligi yok, ama sunusu o kadar guzeldi ki, sizi hatirladim. Bezeler ince ve yuvarlak olacak sekilde (tabak altligi boyutunda) pisiriliyor. Pisen beze katlarinin arasina krema ya da dondurma konup, bir kule haline getiriliyor, meyve sosu, cukulata sosu vb. ile servis yapiliyor.

Bezelerin hafif citirtisi ile dondurmanin/kremanin yumusakligi bir arada pek guzeldi. (Kagit helva arasi dondurma gibi.)

Dusundum ki, kule yerine peri bacasi da yapilabiir: Beze katlarinin caplari degisik boyutlarda olursa ve en uste kucuk bir yumru beze konursa sanirim kule peri bacasina epey benzeyecek.

Uzun uzun yazdim.Kusura bakmayin. Aklima gelenleri paylasmak istedim. Eminim siz benzerlerini ve daha guzellerini biliyorsunuzdur.

Ellerinize saglik. Yiyenlere afiyet olsun.

Itir.

9/04/2007 11:06:00 AM  
Blogger Oya Kayacan said...

Oooooh beee, yiyemesek bile gördük işte... Ağır gibi sanki ama yarısını yerdim...

9/04/2007 01:19:00 PM  
Blogger Cafe Gusto said...

Zinnurcuğum yine döktürmüşsün...Tek kelime ile nefisssss olmuş.
sevgiler...

9/04/2007 02:40:00 PM  
Blogger zinnur said...

Burcin, cok tesekkur ederim.

9/04/2007 05:49:00 PM  
Blogger zinnur said...

Yasemin, iste bloglar arasi dayanisma diye ben buna derim! Cok tesekkur ederim destegin icin. Yine de, kendisi ne de olsa 25 yillik kocam, dediklerini kaale almak durumundayim ;) Bununla beraber, o zaten o pasta yapmayisimdan memnun,sevine sevine stil degistirdigimi soyledi, hamurisini pastaya her zaman icin tercih ediyor.
Sevgiler,

9/04/2007 05:54:00 PM  
Blogger zinnur said...

Burcu, cok tesekkur ederim.
Sevgiler,

9/04/2007 05:55:00 PM  
Blogger zinnur said...

Nino, genellikle donen pasta altligi kullaniyorum bu tur pastalari krema ile kaplamak icin. Ama bu sefer yanlari cevizle kaplanacagindan biraz bastan savdim. Buna ragmen duzgun bulmana sevindim. Altlik kullanarak ve sicak suya batirilip kurulanmis spatula rotus yaparak bu cesit kremada duzgun bir goruntu saglamak mumkun.
Sevgiler,

9/04/2007 05:59:00 PM  
Blogger zinnur said...

Yesim, cok naziksin, tesekkurler ve sevgiler,

9/04/2007 05:59:00 PM  
Blogger zinnur said...

Nazife'cigim, cok tesekkur ederim.

9/04/2007 06:01:00 PM  
Blogger zinnur said...

Leyla, kusura bakma, yine gec kaldi tarifim. Dedigimden birkac gun sonra ancak ekleyebildim. Kendimi harekete getirmek icin once resmi ve yaziyi koyuyorum ama umdugum gibi olmuyor isin sonu. Onun icin artik bu teaser'lardan vazgececegim.

Senin mailini almadim Leyla'cigim, acaba spam'e mi dustu, ya da yanlislikla (sanmiyorum ama) silmis olabilir miyim? Bu yorumlari yazar yazmaz spami kontrol edecegim.
Sevgiler,

9/04/2007 06:04:00 PM  
Blogger zinnur said...

Itir, nazik yorumun icin cok tesekkur ederim. Okurlarimin boyle ayrintili, ilham ve fikir veren yorumlari cok hosuma gidiyor. Peri bacasi seklinde tatli fikrin de Kapadokyanin 5 yildizli otellerinin menulerine yakisacak cinsten. Gercekten iyi cirpilmis beze s1kma torbasiyla her turlu bicime sokulabilir. Boyle bir malzeme ile sinir insanin yaraticiligi sadece.
Sevgiler,

9/04/2007 06:10:00 PM  
Blogger zinnur said...

Oya'cigim, bu cesit krema agir geliyor bana da, ama bezelerin hic yagi olmadigi icin sanki dengeliyor biraz.
Sevgiler,

9/04/2007 06:11:00 PM  
Blogger zinnur said...

Serpil, cok tesekkur ederim.
Sevgiler,

9/04/2007 06:14:00 PM  
Blogger munevver said...

Zinnur'cuğum, her gün baktım, baktım. Bu sabah tarifi verdiğini gördüm. Eline sağlık. Bir beze tiryakisi olarak yapılmasına karar verildi. Ne zaman? Hangisini önce? Şaşırdım artık.
Sevgiyle,

9/04/2007 10:42:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur

Gene harikalar yaratmışsın. Benim merak ettiğimde nasıl bu kadar pürüzsüz yapabildiğin. Üst yüzeyini traşlıyormusun? Ben traşladığımda ve beyaz krema kullandığımda kek parçaları karıştığından gene de çok güzel bir görüntü olmuyor. İşin sırrı senin maharetli ellerinde mi yoksa bir ipucun varmı?

9/05/2007 12:57:00 AM  
Blogger bir demet feslegen said...

Zinnur'cuğum
Ceviz işin içinde olunca herşeyin tadı iki kat güzel olur bana göre. Yine muhteşem bir pasta...Ellerine sağlık. Sen söylenenleri boşver, biz senin elinden çıkan her şeye hayranız, öyle söyle ;)
Sevgiler

9/05/2007 06:40:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sanal alemde perçinlenen arkadaşlığımızı , yürekten dostluklara çevirmek istiyoruz. Hiç görmediğimiz gözlerle ; göz göze gelip , bunca zamandır paylaştıklarımızla beraber yoğrulmak istiyoruz. Hem de birbirimiz kadar merak ettiğimiz çocuklarımız ile beraber ! Onlar animatör ile eğlenirken , biz de kurduğumuz sofranın – sohbetin ve dostluğun keyfini çıkaracağız. Menü mü ? Hep beraber oluşturacağız çay davetimizi ..Hepimiz gelirken getirdiğimiz bir çeşit ikramımızla şenlendireceğiz soframızı.. Tarih / Zaman : 27 Ekim 2007 – Cumartesi Saat : 13:00 – 17:00 Yer: 3-ELMA DAVET ve ORGANİZASYON – Çifte havuzlar ‘ Anadolu Yakası / İSTANBUL Ücret : Katılımcı başı 25,00 YTL. * Çocuklar için ek ücret talep edilmeyecektir. Katılmak isteyen arkadaşlar ; gönderiye yorum bırakabileceğiniz gibi , bizlere de mail atabilirsiniz ; Katılmak isteyen arkadaşlar ; lütfen 30.09.2007 tarihine kadar net bilgi versinler. mof_baydar@hotmail.com ( fidaneli-fidan ) burcin.atmaca@gmail.com ( pastarda-burcin) esrakars@gmail.com ( benimutfağım-esra)

9/05/2007 09:50:00 AM  
Blogger zinnur said...

Munevver'cigim, yine beklettim, kusura bakma. Sana eskilerden de borcum var benim. Cevizli rulonun tarifini hala yazacagim, oyle degil mi? Bu beze kati iyice kitir oldu, daha once yaptigim icine cekilmis ceviz, badem vs girenler biraz daha yumusakti. Seker orani fazla oldukca sert oluyor, bir de belki findik fistigin yagi dokusunu degistiriyor. Henuz kendime guvenemiyorum bu beze pasta katlari konusunda, daha tecrube etmek lazim. Sen yaparsan senin de tecrubenden faydalaniriz Munevver'cigim.
Sevgiler,

9/06/2007 09:30:00 PM  
Blogger zinnur said...

Fatos, bu sefer beze katlari ufalanmayacak kadar sert oldugundan gerek duymadim, ama genellikle pastalara ince bir kat krema surup, buzdolabinda dinlendiriyorum. Bu ince kat, hem duzgun bir yuzey sagliyor, ufak tefek kusurlari duzeltiyor, hem de kiriklari sabitliyor. Daha sonra bu zeminin uzerine surulen krema daha duzgun oluyor haliyle. Kremayi doner altlik ve spatula ile uygulayinca iyi sonuc aliniyor. Ayrica spatulani sicak suya batirip,sonra kurulayarak calisirsan, daha puruzsuz krema yuzeyi elde edebilirsin. Tabii yaptikca da insanin elinin alistigi bir gercek.
Sevgiler,

9/06/2007 09:35:00 PM  
Blogger zinnur said...

Eda, cok tesekkur ederim. Yalniz bu arada, esimin gunahini aldim galiba. Aslinda o pasta yaptigimda cok memnun olmuyor, o nedenle sevine sevine stilimi degistirdigimi soylemisti. Onun icin tatlinin gorevi, kahveyi ikinci plana atmadan, kahveye eslik etmek. Bu nedenle kuru ve cok gosterisli olmayan tatlilari tercih ediyor.
Sevgiler

9/06/2007 09:40:00 PM  
Blogger zinnur said...

Fidaneli, ne guzel! Uzaklardaki bizler icin de eglenin o gun. Yediginiz ictiginiz sizin olsun, yaptiklarinizi anlatirsiniz artik :)
Sevgiler,

9/06/2007 09:42:00 PM  
Blogger Pasta Saati said...

Sevgili Zinnur,
Çok lezzetli görünüyor.Ellerinize sağlık.Sevgiler,

9/21/2007 05:04:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 12:07:00 PM  

Post a Comment

<< Home