Tuesday, December 30, 2008
Sunday, December 28, 2008
Nihayet Aslina Yakin Bir Panettone
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhn4ytwwbqTxWtzVwYuMrYW4SOoSJvsy69ebXQMlR5AUx2l_3LEWkI2BxlDjuFOfD-MaJhiuPeCMP7-cZBkS-2qERBDtEp2ns-EuUtUR9JaZeAAHjqcm3BTaSBbJkbL9-5wDh5H/s1600/panettone.jpg)
Ertesi yil Gourmet dergisinde cikan Panettone tarifini denemek istedim. Bu sefer de uygun kalip olmamasi problem oldu. Konserve tenekeleri kalip olarak kullanarak, bir buyuk ekmek yerine birkac tane kucuk ekmek pisirdim. Bu da, onceki tarifime benzer, bol mayali bir tarifti. Aklimda lezzetiyle ilgili pek bir sey kalmadigina gore, kayda deger bir sonuc almamisim diyorum.
Arsivime bakinca 2007'de panettone denemesi yapmadigimi goruyorum. Bol cikolatali tatlilar, kutuk pastalar ve makaron denemeleriyle mesgulmusum o aralar. Bu da bizi 2008'in Araligina ve son panettone denememe getiriyor. Gourmet dergisinin Aralik sayisindaki tarifi gormesem belki bu yil da bu ise kalkismayacaktim. Ama uzun bekleme sureleri ve kullanilan mayanin azligi, bu tarifle orijinal panettoneye yakin bir sonuc alabilecegim umudunu uyandirdi bende. Elimde uygun kalip olmamasi yine bir engel olarak karsima ciktiysa da, ekmegimin lezzeti ve dokusu hayal kirikligina ugratmadi.
Tarife gecmeden belirteyim ki, panettone icin gereken aktif calisma suresi (cogu basta olmak uzere) 20 dakika kadar olmakla beraber, ekmegin tamamlanmasi 2 gun aliyor. Uzun mayalanma sureleri var, gecenin bir yarisi hamura mudahele etmek icin kalkmak istemiyorsaniz, onden biraz planlama yapmaniz gerek.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjN6g62vjoghO3hBzyic5QndYiePTUXKNr8E2K6zO1dHUKxHPHIjS_KTcdg65SL5y2sXLi3iEL0h0u5HRkJI4V_NHWsJivy3AZNhK3uFHk2pnMD1Cp5ncgmHmG5bf5nPx_ctYBk/s1600/panettone+042.jpg)
- 2 yemek kasigi portakal suyu
- 1 bardak kuru uzum
- 2/3 bardak ilik su ve 2 yemek kasigi sicak su (ayri yerlerde kullanilacak)
- 3 3/4 bardak un
- 2/3 bardak seker
- 1/2 tatli kasigi tuz
- 1/2 tatli kasigi kuru maya
- 1/4 tatli kasigi limon kabugu rendesi
- 1/2 vanilya cubugu (boyuna kesilmis olacak)
- 3 yumurta (oda sicakliginda 1/2 saat beklemis olacak)
- 1 yemek kasigi bal
- 12 1/2 yemek kasigi tuzsuz tereyagi (10 1/2 yemek kasifi yumusak halde, 1 yemek kasigi erimis ve 1 yemek kasigi da soguk halde olacak)
- 2/3 bardak portakal, limon veya turunc sekerlemesi (kucuk parcalara kesilmis olacak)
Un, seker, tuz, maya, limon kabugu rendesi ve vanilya cubugunu mikserinizin kasesine alip, dusuk hizda karistirin. Yumurta, 2/3 bardak ilik su ve bali baska bir kasede karistirin. Yumurtali karisimi, mikserinizin dusuk hizinda cirpmaga devam ederek, unlu karisima ekleyin. Hizi biraz daha arttirip, iki karisim bir araya gelinceye kadar cirpin. Yumusak tereyagini kasik kasik ekleyin. Her seferinde, hamur biraraya gelinceye kadar cirpin. Butun tereyagi eklendikten sonra, hizi orta-yuksege cikarin ve hamurunuz duzgun ve esnek bir hal alincaya kadar, yaklasik 8 dakika cirpin.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEivDNy8nHskZMcKuan-B2JTbbbEZrXVTbhrggvlXvqXi3rhAKIhyphenhyphensZsMgYaIwFkIxTgg0BRjQg_co_5NDWHGBgXVexsW1GqoADz_78y9lwXSl1HP-Z2lhz3pp9Mm578lXsq6C7r/s200/panettone+003.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiBZdsEgUVVZ_80Atmns7HNPt2SgXytmis3Mff72b00dZQxdIdjFoqLg4-laoyxJZGe_XI9KuNu6_yfhtu4arvbBaZnyZlwdqwLhO9tV2Rwct9ZYSr-rijkL-ca6b1B8mTEJnC7/s200/panettone+005.jpg)
Bu arada siz de kalibinizi hazirlayin. Tarifte yagli kagittan yapilmis 12 cm yuksekliginde, 15 cm capinda ozel Panettone kaliplari kullaniliyordu. Bu kaliplarin Internetten ismarlanabilecegi yerin bilgisi de vardi. Yilda bilemedin bir defa yapilacak ekmege ozel alisveris yapmak istemedigimden,yerine uygun bir sey bulabilmek icin butun mutfak dolaplarimi altust ettim. Sonucta capi tutan, ama yuksekligi cok daha fazla kahve tenekesini kullanmaga karar verdim. Icini yaglayip, pisirme kagidi ile kapladim, ama panettonenin yukselirken tutunabilmesi icin pisirme kagidini yaglamadim. Siz de uygun bir sey bulursunuz umarim mutfaginizda.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiL2ddO4IECfInyi-puW1M1YXsKMwrgGpRt-xbROVzQ1in0K5tYwqNx9iVZPJiAItL2_8uwhz3KkJZ3wJ72zJFdhOBdPWynSY_CqyJrmyRRbC2Fo7a9PnBNLCmfMwt3E4hKccad/s200/panettone+007.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiBO0s9YBSMz1RAwCy48SE5siZOlL92F1aGfaFx6TXWYSV5sWQOeU5st7Q39GlFU0UkGsJ7SKg1uzIM8abOP2EmmexptZRyAefRpxSuW2OfGUeeEobgvi-GjFqKoBP-vfhjYYzv/s200/panettone+009.jpg)
60 ila 80 dakika, ya da ortaya sokulan bir tahta sis, islak degil de hafif nemli kirintilarla cikana kadar pisirin. Ekmegin rengi oldukca koyu olacak, bu beklenen bir durum.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg4UdLy_ZUABlX2_PudZLnM5UtaL97TXZHOROsgvfKPPcV3PEmB1S-M9bYebDJeKaAJdKk2cypUoRNb4HqGVITiQHW-cRaoWf6ECKFDQ6gDMnL6BWCdDgiBeciiaEWGON0Iu5D5/s200/panettone+078.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiJI5sy47dSRb3iZJ2rHTjU8wq5E84-uj6Pe7gnAbJRNzLoWO2kVhKcvu4ANekSst18qg22Tp8pTxi_KP0JmU4ATKXzOkN8yHA3PSNnZBNv-x8ZuYDFhaNKLdDbGsJCxcaxiXjE/s200/panettone+022.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjtztbVOm_A5Uxw5d8ATZi6RkBA-tdgNJgmQfkum1wOHHJU6bLk93Hs-JDIGAWfFqMNPtv7O_3crWmirGvkTFxjzzzMzquucYKMkakaiyXpZLhJNUdxMJPltZXkE9I2DEvMLSYr/s1600/panettone+047.jpg)
Thursday, December 25, 2008
Tarifsizler
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh82xtJ6qVehReVRPmA0ZAMb1rmkI5bTxzY_QRSOcutXaD-ZjKDF736gBkh8dnqK6igHo3XbVW0bToXn4w3wUQLL-KTCF8E_pw8EAoQqtVE8SeTufQo4RjZiYlIdNnIKipJdttb/s1600/img_0725.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjbjQhjBfEEVXxYsDBbFtKTPhDM7AKYBGDpZM5FfZj6UepBFanMNmz6C9eU8PIT7aeJwpfO_ZgR-WgnxgVSRc7Mq5oGt9w9Ov5TAWZdLWTXSeG8Xafxe5IPFK4DvnYjQj1AQk-7/s1600/img_0733.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj7JU20BzetoVIiejsZxlEjb_-KSvxoiTpihHz2a6OatYCexvEqSR2ozSlCgkS2K6DXwAevASS7OiF2dj3CGMDzzd6_S1y_kRuon3Rp60-VT3CIPfDnQNFV7yWIG-sS2k9YQcOM/s1600/img_0710.jpg)
Rana'nin pastasini ben yaptim, o da suslemesinde yardimci oldu. Arkadaslariyla konusup, cilekli ve joleli bir pasta istediklerine karar vermisti. Genellikle mevsime uygun yemege calisiyoruz, ama cilek ve o aileye dahil olan birkac meyva soz konusu olunca, akan sular duruyor. Hele soz konusu Rana'nin dogum gunu pastasi olunca, pasta istedigi gibi hic tartismasiz cilekli oldu.
Pastamizin dort pandispanya kati vardi. Kat aralarinda dolgu olarak, sirasiyla cilek sosu, cilek, pastaci kremasi ve krem santi kullandim. Ilham kaynagim, tadini cok sevdigim ve hafif buldugum Muzlu ve Ahududulu Sarlottu. Pastanin uzerine cilekli joleyle karistirilmis, bogurtlen, cilek ve ahududu koydum. Sonra Rana ile pastanin kenarlarini krem santi ile kapladik ve tuple rozetler s1kt1k.
Pasta 32 cm capinda oldugundan, buzdolabina sigdirmaga calismak yerine, ustu kapali on balkonumuzda bekletmege karar verdim. On balkonumuzu, kis aylarinda hep buzdolabi, ya da yerine gore buzluk olarak kullaniyorum zaten. Ama bu sefer beni bir surpriz bekliyordu. Gece hava birden soguyup, -12 C ye dusunce, buz gibi bir sabaha ve hemen hemen donmus bir pastaya uyandik. Ondan sonra, pastayi, yer actigim buzdolabina aldim ki, sanirim bu da bir hataydi. Sonuc olarak, pastamiz kesilirken epey bir zorluk verdi. Dilimler, bicimlerini koruyamadilar. Hatta ertesi gun pastadan artanlari dilim dilim degil, kasik kasik yemek durumunda kaldik. Bu durum, kismen sut kremasinin bekleyince su salma ozelliginden, kismen de pastaci kremasinin donmaya yuz tutup, sonra cozulunce, kivamini kaybedip, akici hale gelmesindendi. Dostlarla birlikte oldugumuz icin bu bir problem olmadi, ama ben sizlerle paylasmak istedigim hisseler cikardim bu kissadan.
- Ozellikle buyuk pastalar soz konusu oldugunda, kaplama/dolgu olarak cirpilmis sut kremasi kullanacaksaniz ve pasta bekleyecekse, biraz jelatin ilavesiyle, sut kremasini takviye edin. Yoksa, krema zamanla su salacaktir.
- Pastaci kremasini pisirdikten hemen sonra tereyagini ekleyin. Pastaci kremasi bir kere soguyup, koyulastiktan sonra tekrar malzeme ilave edilmesini, karistirilmayi, cirpilmayi vs pek sevmiyor. Bu durumda kivamini kaybedebiliyor. Ayni durum, hafif donup, tekrar cozuldugunde de oldu. Pastadan artan pastaci kremasini da on balkonda saklamistim. Donma cozulme olayinin ardindan, onun da kivaminin bozulduguna sahit oldum. Bu konuda daha tecrubeli olan arkadaslar, yazdiklarimda bir hata varsa duzeltirlerse, sevinirim. Cunku bir tek tecrubeden genelleme yapmak aslinda dogru degil.
- Simdi dusunuyorum da, kacinilmaz donma olayindan sonra yapmam gereken, pastayi balkonda birakmak ve servisten bir sure once iceri alip, anca yenilebilecek/kesilebilecek duruma gelinceye kadar cozdurmekti. Yillar once, bir arkadasimin disardan alinan dugun pastasinda, pastaci kremasinin hemen hemen donmus vaziyette oldugunu gorunce, buzluktan cikardiktan sonra pastanin cozulmesine firsat vermemisler diye, pastaneyi elestirmistik. Simdi anliyorum ki, bir bildikleri varmis bu zamanlamada.
Saturday, December 20, 2008
Ayva Kremali Tart
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhhV4ny4MpZyzU_cRN4ify94Hz7ew0r-DkW77lxPxb6iHX9eYHv6NHjAWg1Hcnp4TCLWmd2eI3XDdDP82JcwlPeFSBV9EK3hHD7L_TAKuLDnzwHTrHKNxYulltANqU1Lx8DKayi/s1600/img_0682.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhmPNUgUW5K__kTQlXUPWlrn3fzvoiNv70VzxJkgcn4bcjo1hkPSWB3l8cLoqSPsef2mNPtGwdYXazGpL3Dh4bodUlyNwuG8_U8H_uvDFEnHxeNn7UU0s3-KAQzPQ848QGeyHTs/s200/ayva.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhqt9gyrX1ov4_-me9_745LcUlAEBgjyIGa7Vz2CpPCRCbszrMBhLmrxggkIOvk0SkrK3Zr11dcLc2ftldu-Pi99VWp-ofBHUr8ibC0o3SFE-_s5R56be5M8cyG7dznUfqv_hiT/s200/tart.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjpsL_UBqHfq7rcpGLfjzohDvN7sAVOhnxxoprX3KtEl9l0s6Cqht1objkHtpGRt3Omb9DkLqWSatU2byLw1J6_1tW5w200iYd-RxjxniNARwHWiOdxbOiiiHMPiL9-CkHMHrKF/s200/recel.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiLsB_6QzUzH2i797TLzr5f3iiErIM9lKzGSGQDkGz_O7GwpHfm0ukvGVzxMNSuI9CBebZDG4VxkNl4_KjoeOipBWbr7etkSxFcVqdgarKZghEUc1TETrl5NE14yO1Xq7zlTCHb/s200/mus.jpg)
Gecen gun, daha da idareli davranip, bir ayvayla bes kisilik aileme tatli yaptim. Tabii klasik ayva tatlisiyla boy olcusebilir demiyecegim, ama yine de ayvanin lezzetini tasiyan, guzel gorunuslu bir tart oldu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgUa7jqOe4bToM6xwr_XTha7phpiYJJeNrvUsNBeHj62ApNAUosrwk34olhlLII9_TML5FmpqqykjvVK23EzEhF79wzayJ8dtJPJlxs0UR5P4s9Eowsl-GkwXle6ytmkHxkcb9_/s1600/img_0681.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgmiggdObKv1t9JPE6-q7MolzKVzHaRDLnW5PBEak066h358TkyFieKEn0-wk58YQvRQb06eXxCVxRXlQRutQRrsbbqx_6muHU4hEGLqjIWXxrpgFmn5MvslpBhzZA2TQF4prlU/s1600/img_0669.jpg)
Bademli Kitir Kareler
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg0031nYFm4HS6YBjzeMvNy6SS1fHWFB6mlgnto18Wbg_WfKnvcqyUIjLl5F3ouQzyv9yaLBpMnnuWh239GGfV1vFFqgjvmhdRoyHRlripDZDYl5LvxrHtpnUf-SoxIk97-J5fl/s1600/img_0703.jpg)
Sonucta disardan aldigima cok yakin bir lezzet elde ettim ve gonul rahatligiyla tavsiye ediyorum. Bu sable cinsi kurabiyenin hamuru hazirlanip, buzdolabinda dinlendiriliyor. Iyice kitir kurabiyeler elde etmenin puf noktasi, hamuru mumkun oldugunca ince kesmek. Bunu yapabilmek icin de, kesme isleminden once yarim saat kadar hamuru dondurmak tavsiye ediliyor. Kurabiyeleri kare olarak sekillendirmistim, ama piserken biraz sekilleri bozuldu. Siz isterseniz, tarifteki gibi yuvarlak birakabilirsiniz; belki o sekilde bozulma daha az olur. Asagidaki malzemeden 100 ila 12 kurabiye cikiyor.
- 1 1/2 bardak un
- 1/4 tatli kasigi kabartma sodasi
- 1/4 tatli kasigi tuz
- 114 g yumusak tereyagi
- 1 bardak esmer seker
- 1 yumurta
- 1 tatli kasigi vanilya esansi
- 1/2 bardak kabuksuz badem
Un, kabartma sodasi ve tuzu karistirin. Tereyagi ve esmer sekeri, karisim iyice butunlesene kadar birlikte cirpin. Sonra yumurta ve vanilyayi katip, yine cirpin. Unlu karisimi, ekleyin. Once alcak hizda olup, sonra arttirmak sartiyla, ancak un hamura karisip, homojen hal alincaya kadar cirpin. (Gereginden fazla cirpmamak bu kurabiyelerin puf noktasi.) Bademleri kasikla karistirip, hamurun icine dagitin. Hamuru ikiye bolun. Strec yardimiyla, her iki parcayi da 23-24 cm uzunlugunda ( 3 cm den biraz buyuk capli) silindir seklinde bicimlendirin ve buzdolabinda en az 4 saat dinlendirin. Kesme isleminden yarim saat once, buzluga alip, 30 dakika da orda bekletin.
Firininizi 175 C ye isitin. Iki firin tepsisini pisirme kagidi ya da silpatla kaplayin. Keskin bir bicakla, silindirleri teker teker, yaklasik 1,5 mm lik dilimlere kesin ve aralikli olarak hazirladiginiz tepsilere yerlestirin. Dilimlerken, silindirin bicimini korumasi icin, silindiri de ara ara yuvarlayin.
Pisirme suresinin yarisinda, tepsilerin yerini degistirmek sartiyla, kurabiyeleri toplam 12 ila 15 dakika, ya da guzelce renkleninceye kadar pisirin. Daha ince ve renklenmis olanlar, kitir kitirliklariyla bizim daha hosumuza gitti.
Pismis kurabiyelerinizi agzi hava almayan bir kutuda 1 haftaya kadar bekletebilirsiniz. Kurabiye hamuru 3 gun buzdolabinda ve once strec, sonra folyoya sarilmak sartiyla 1 ay derin dondurucuda saklanabilir. Eger dondurursaniz, hamur kesilebilir hale gelinceye kadar buzdolabinda cozun.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjE9SeYnHy0wuAkQwuScSDbOna1IxDAQJ_9D96QSDLcIRS_lPHjXfBOpqdTdUrHh-oF5iVBxS6LY4x6-WhgowF3BI8PnulRL7jA4FRKC7qfmGlunhZg_UTAp0irS7wd7MpiyUFi/s1600/img_0694.jpg)
Wednesday, December 17, 2008
Kurabiye, Kurabiye...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjMO9j6fB7V6h0BAr-OjwoV7_Q90A_tWSxuWO7QeQ92KE5jCV_nPPr2terZXrfNYScfSAP3QLt0uUduPJRNfWTCQ3sCrItqetYC9HmCWYMmU60AChYFGlUV3Wzy56FEzqbkP6tZ/s1600/img_0644.jpg)
Bu kurabiyeler tepsiye kasik kasik konuyor, onun icin "kasik kurabiyesi" olarak kategorize etmeyi uygun buldum. Amerikalilarin meshur damla cikolatali kurabiyeleri de bu kategoriye giriyor. Sizinle tarifini paylasacaklarim, bu cins kurabiyeler icinde benim en sevdiklerim: biri yogun cikolata, kahve ve cevizli, digeri ise beyaz cikolata, makademya ve kizilcik kurulu. Makademya, Havai'ye ozgu, cok yagli ve lezzetli bir kuru yemis turu. (Daha once makademyali kurabiye ve tepsi tatlisi tarifi de paylasmistim sizinle.) Ayni lezzeti vermese de, yerine badem kullanilabilir.
Bu cesit kurabiyelerin yapimi kolay olmakla birlikte, piserken tepsiye yayilma gibi bir riskleri var. Bu durumun onune gecmek icin, hamuru tepsilere dagittiktan sonra, firinlamadan iyice sogutuyorum. Bu sekilde pisen kurabiyeler dagilmadigi gibi, icleri de benim sevdigim gibi yumusak kaliyor. Eger mevsim kissa, ustunu folyo ile kapattigim tepsileri, kapali balkonumuzda sogutuyorum. Diger mevsimlerde, sinirli buzdolabi kapasitesiyle bu isi yapmak zor oluyor. Onun icin hamuru sekillendirmeden buzdolabinda dinlendirme yoluna gidiyorum. Bir diger dikkat ettigim de, hamuru sadece malzeme birbirini tutacak kadar karistirmak. Eger fazla karistirilir ve tereyagi hamur icinde homojen dagilirsa, hamur sogutulsa bile, kurabiyeler piserken daha fazla yayiliyor.
Cikolata, Kahve ve Cevizli Kasik Kurabiyesi
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgl3n7Zj3fGz_qn2ebrZJbal76gY_tGeM7Fbobp6BdEYv23v7sho15gNmMqzuTvqC7T1ZfXr-1d1obtA3OUvC6cCUlTVLudgsDQbQ4VfXVYn4_fd13DBW8tSbA24x64DqDr8Hmc/s1600/img_0648.jpg)
- 170 g bitter cikolata (ya da 114 g normal arti 56 g sekersiz cikolata)
- 75 g tereyagi
- 3/4 bardak seker
- 1 1/2 tatli kasigi instant kahve granulu
- 2 yumurta
- 1/2 bardak un
- 1/4 tatli kasigi kabartma tozu
- 1/4 tatli kasigi tuz
- 3/4 bardak damla cikolata
- 3/4 bardak cekilmis ceviz
Hamurdan tatli kasigiyla aldiginiz parcalari, hazirladiginiz firin tepsilerine aralikli olarak yerlestirin. Bu sekilde bir sure soguttuktan sonra, onceden 175 C ye isitilmis firinda, 7 ila 11 dakika ya da ustleri catlamaga baslayincaya kadar pisirin. (Benimkiler belki de soguttugum icin catlamadilar.) Fazla pisirmemege ozen gosterin, aksi takdirde ortalari islak kalmayacaktir. Bir dakika tepside beklettikten sonra, spatula ile dikkatlice tepsilerden alip, izgarada sogutun. Bu malzemeden yaklasik 3 duzine kurabiye cikiyor.
Beyaz Cikolata, Makademya ve Kizilcik Kurulu Kasik Kurabiyesi
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhh4-zYoaTaZysdvgsdZFtQ3RSxeytD34FBdIRdP-PfHleEbWrjTmCSnyWrTGY3lwyBC1Yhs6s3pCoJZvd9HdDpcQ63XWBbCwzfU5NMvL8q-hRqfKnOj6xRYwpH0K7afTWNucHj/s1600/img_0636.jpg)
- 3 bardak un
- 1 tatli kasigi kabartma sodasi
- 3/4 tatli kasigi tuz
- 227 g oda sicakliginda, tuzsuz tereyagi
- 1 bardak esmer seker
- 3/4 bardak seker
- 2 yumurta
- 1 yemek kasigi vanilya
- 1 1/2 bardak kizilcik kurusu
- 1 1/2 bardak beyaz damla cikolata (ya da kucuk parcalara kesilmis 241g beyaz cikolata)
- 1 bardak (yaklasik 128 g) irice, firinlanmis makademya
Tatli kasigiyla hamurdan parcalar kopartip, tepsilerin uzerine, aralikli olarak yerlestirin. Mumkunse bu sekilde sogutun. Sonra onceden 175 Cye isitilmis firinda, 11-12 dakika ya da kurabiyelerin kenarlari kizarip, renkleri hafif donene kadar pisirin. Kurabiyeleri agzi kapali kapta 2 gune kadar saklanabilir, ya da 2 hafta derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
Monday, December 15, 2008
Findikli Gevrek Kurabiyeler
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjehobrnkDAdbbIIfsKbpaR0xcQcJYkYmgYA1q_7W8xMLPi5JYk8zV40fXzd4DyapKUrJjYVOmZUtXsI0kYLiE9vxxF0Jsc_SQeqckRgb_f__y8AKIky5dgMDi1Apho5QqkFjm7/s1600/Dc4335.jpg)
Musevi mutfagina ait olan bu kurabiyelerin adi Mandelbrot imis. Simdiye kadar bu isim bana sadece matematikci Benoit Mandelbrot'u ve fraktalleri cagristiriyordu. Bundan sonra sekeri az ve tereyagsiz olduklari icin, nisbeten sucluluk duymadan yenebilecek bu gevrek kurabiyeleri de animsatacak. Kurabiyeler biscottiden daha yumusak oluyorlar. Kanimca "mutlaka yapilmali" kategorisinde degiller; ama cay ve kahveye guzel eslik eden, uzunca dayanan kurabiyeler olma ozellikleriyle belki denemeye deger bulabilirsiniz.
- 3 yumurta
- 3/4 bardak seker
- 1 yemek kasigi tazi s1k1lm1s portakal suyu
- 1 tatli kasigi portakal kabugu rendesi
- 1 tatli kasigi badem esansi
- 2 3/4 bardak un
- 2 tatli kasigi kabartma tozu
- 6 yemek kasigi sivi yag
- 1/4 bardak kakao
- 1/2 bardak boyuna kesilmis kabuksuz badem
Unu kabartma tozu ile birlikte eleyin. Unlu karisimin yarisini, siviyag ile birlikte yumurtali karisima ekleyip karistirin. Sonra unun kalanini da ekleyip, 30 saniye kadar cirpin. Hamurun dortte birini ayirip, icine kakao ve bademi karistirin. Tek renk oluncaya kadar yogurun. (Rulo olarak bicimlendirilecek yogunlukta olmasi icin gerekirse 1/3 ila 1/2 bardak un katilabilecegini belirtiyordu tarif, ama ben yaparken buna gerek duymadim.) 1 ila 1,25 cm capinda iki adet rulo yapin.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgxhO98GEQZSOIsTSN_X1-pA0897wENHVOdDA5k6Z29xcwhZf8Z-H0ozhtqpv2ygyiSYKpEGcSG5xUrKmdiNFHev3mQirK72vmTnREANe7RwxXmcXQXf2bP9krfg0WPB6qGKIqQ/s200/Dc4326.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjAw34FzM7T9Ypo9jqYwDxyjRiH2AHBQZQXai7v3-jVDlfAF3fzdmaA1VgztoZbuF6bmNU0k4Byzk0_xtE6zcmO-wFU2XOZ94aYDmlTdp8PWSPNIbjsQldYOShpahkQRPfrUYz_/s1600/img_0619.jpg)
Thursday, December 11, 2008
Recel Otesi Receller
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgIQlqXrsNzesYcgKm4MnTHhgCXhUvG3svaamhCdBZ52SctTfWAEsw8g_JlJu09KoxeiGbbiSxBnI8GHKmID8OhT30B6-PWWrInYz9YxMz4Q9ib6XezlFO9jg5PIUfuA8M-Ujt_/s1600/img_0591.jpg)
Kestane, Armut ve Vanilya Receli ile Ahududu ve Cikolata Recelinin goruntulerinin mutevaziligi sizi yaniltmasin, elimin altinda bu iki recelden biri varsa, kendimce dort basi mamur bir tatli hazirlamak icin bir dilim ekmekten baska bir sey istemem. Tabii recelle birlikte ekmegimin uzerine surmek icin maskarpon ya da kaymak varsa, ona da hayir diyecek degilim. Tatil masalarina cok yakisacak bu iki receli, hediye olarak da verebilirsiniz. Her gittikleri yerde begeni kazanacaklarindan eminim.
Bu arada hepinizin --maalesef zamaninda kutlayamadigim-- bayraminizi da kutlar, tebrik yorumu birakanlariniza ayrica tesekkur ederim.
Kestane, Armut ve Vanilya Receli
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhbYn_V4evyI71yvpsU48RRAIsh-VaM9-MYmnp4uHjKqM2R_3qGWbC76QmBYY2QzI0Qu0teWXhceOK1QDskLJKS5_fGTMOI9LmDt-8vqW507ZoDpI-4GMAqzoYANhzrkq10ombz/s1600/img_0511.jpg)
- 1200 g kestane (soyulup ayiklandiktan sonra net 800 g olacak)
- 1200 g olgun fakat hala sertligini koruyan armut (ayiklaniktan sonra net 1 kg olacak)
- 1 kg arti 800 g seker
- 400 g su
- 1 limonun suyu
- 2 cubuk vanilya
Soyulmus kestaneleri, 1 kg sekeri, suyu ve bir vanilya cubugunu, bir tencereye alin. Kaynama noktasina getirin, sonra yavas yavas karistirarak 15 dakika kadar pisirin. Bu noktada kestanelerin yumusamis olmasi gerekiyor. Karisimi seramik bir kaseye alip, uzerini pisirme kagidi ile kapayin ve bir gece buzdolabimda dinlendirin.
Ote yanda armutlari dorde kesip, soyun ve cekirdek yataklarini cikartin. Sonra minik minik dograyin. Armutlari, 800 g sekeri, limon suyu ve boyuna kesilmis vanilya cubugunu bir tencereye alin. Hafif hafif kaynayincaya kadar isitin. Sonra seramik bir kaseye bosaltin. Uzerini pisirme kagidi ile kapatip, bir gece buzdolabinda dinlendirin.
Ertesi gun, kestaneleri suzgecten gecirerek, ya da mutfak robotunda cekerek, pure haline getirin. her iki karisimi iki ayri tencereye alin ve yavas yavas karistirarak, kaynama noktasina getirin. Gerek varsa, kopuklerini alin. Isiyi arttirin ve bir yandan araliksiz karistirarak, her iki karisimi da 5 dakika kadar yuksek ateste kaynatin. Vanilya cubuklarini cikartin ve iclerindeki tanecikleri siyirarak recele katin. Kestaneli karisimi, armutlu karisimla birlestirin. Kaynama noktasina getirin ve alcak ateste, 5 dakika da boyle pisirin. Varsa kopugunu alip, recelin koyulugunu kontrol edin. Hemen sterilize edilmis kavanozlara paylastirip, agizlarini s1k1ca kapatin.
Ahududu ve Cikolata Receli
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixWxn-AhVmbwESOvJ_brmS_R66a4F3ZESUMedix0ANXFdgPnEGo81xxiqwU6DBlZj-A_HuM2VkJ0XQhGv_s9ffvM1RG-3SZK8lWhy1Q_pfqa8fLI8jTRvAdye6qUov9ZjbXiPU/s1600/img_0585.jpg)
- 1200 g ahududu (coplenmis hali net olarak 1 kg olacak)
- 750 g seker
- 1 limonun suyu
- 250 g bitter (%68 kakaolu) cikolata
Ertesi gun, karisimi bir tencereye alin ve kaynama noktasina getirin. Yuksek ateste 5 dakika, devamli karistirarak ve gerektikce kopugunu alarak, pisirin. Son bir kere kaynama noktasina getirin. Koyulugunu kontrol ettikten sonra, recelinizi sterilize edilmis kavanozlara paylastirin ve agizlarini s1k1ca kapatin.