Seyahat donusunden beri bir kafeye tatli yapiyorum. Yeni acildigi ve musterisi az oldugu icin is yuku olarak beni zorlamiyor simdilik. Ama musterilerin yagsiz tatlilar tercih etmesi, yeni arayislara yoneltti beni. Kendi adima konusacak olursam, tatliya ayrilacak 150 kaloriyi, yagsiz bir kekin bir dilimini yemek yerine, tadi tuzu yerinde, hem gozume hem damagima hos gelecek bir tatlinin bir lokmasini yiyerek harcamayi tercih ederim. Burcumun ya hep ya hic ozelliginin damak islerine yansimasi bu. Ama benim gibi dusunmeyen bir cok kisi oldugunu da goruyorum. Iste boyle dusunenler icin kalorisi az, ama lezzeti yerinde bir tatli yapmak arzusuyla yapildi bu kek. Sonra da yenir mi, yenmez mi diye ese dosta tattirarak hemen hemen bitirdik. Bana biraz az sekerli gibi geldi ama tahminimin aksine, kayis gibi degildi. Bir dahaki denememde kendime gore bazi degisiklikler yapacagim; mesela firindan cikinca, portakalli bir surupla islatmayi, buna karsilik uzerindeki portakalli glazuru kaldirmayi dusunuyorum. Bu degisikliklerle, kafe menusune girebilir gibi geliyor bana.
Tarifi su Ingilizce blogdan aldim. Orda daha guzel resimlerini de goreceksiniz; ben glazurleri tam sogumasini beklemeden koydugum icin biraz eridiler. Yazin yaklastigi bu gunlerde, bu hafif tatli seceneginin isinize yarayacagini umuyorum. Tarifi bugun ekleyecegim. Asagidaki olculerden, ortasi delik kek kabinda bir buyuk kek cikiyor. Yarim olcuyle ise 10cmx20cm lik dortgen bir kek yapilabiliyor. Asil tarifte, soya yogurdu kullanilmis ve boylece hic bir hayvani urun icermeyen bir kek elde edilmis. Ben soya yogurdu yerine yagsiz yogurt kullanmayi tercih ettim.
- 1 1/2 bardak un
- 1 1/2 bardak kepekli bugday unu
- 1 1/2 bardak seker
- 2 tatli kasigi kabartma sodasi
- 1 tatli kasigi tuz
- 1/2 bardak kakao
- 1 tatli kasigi tarcin
- 3/4 bardak yagsiz yogurt (veya soya yogurdu)
- 1 tatli kasigi vanilya
- 2 yemek kasigi balsamik sirke
- 1 1/2 bardak su
- 1/2 bardak taze s1k1lmis portakal suyu
- 2 yemek kasigi portakal kabugu rendesi
Cikolatali Glazur Icin:
- 1/2 bardak pudra sekeri
- 1 yemek kasigi kakao
- 2 tatli kasigi portakal suyu
- 1/4 tatli kasigi vanilya
- Gerekirse, akici kivami saglamak icin ekstra portakal suyu
Portakalli Glazur Icin:
- 1/2 bardak pudra sekeri
- 1 tatli kasigi portakal suyu
- 1/4 tatli kasigi vanilya
- Gerekirse, akici kivami saglamak icin ekstra portakal suyu
Ortasi delik kek kalibinizin icini yaglayin ve kakao serpin. Firininizi 175C ye isitin. Unlari, sekeri, soda, tuz, kakao ve tarcini buyuk bir kaseye alin ve karistirin. Yogurt, vanilya, sirke, su ve portakal suyunu ekleyin. Bir ila iki dakika, mikserin dusuk hizinda ya da catalla malzemeleri karistirarak, iyice butunlesmelerini saglayin. Portakal kabugu rendesini de ekleyip, hazirladiginiz kek kalibina dokun. 30 ila 40 dakika, ya da kekin ortasina saplanan bir kurdan temiz cikana kadar pisirin. Kalibin icinde 10 dakika soguttuktan sonra, servis tabagina ters cevirip, tamamen sogutun. Bu arada glazurleri hazirlayin. Glazuru hazirlamak icin, malzemesini karistirip, gerekli kivama gelecek sekilde, portakal suyu ilavesi yapin. Kek soguduktan sonra once cikolatali glazuru kasik kasik uzerine dokun. Katilasmasi icin birkac dakika bekledikten sonra, uzerine portakalli glazuru dokun.
Bu malzemeyle yapilan kekden 16 dilim cikiyor. Her bir dilimde 198 kalori, 1 g yag, 4 g protein, 47 g karbonhidrat, 0 mg kolestrol, 249 mg sodyum, 3 g lif var. Glazur istemem derseniz, o zaman her bir dilim 167 kalori, 1 g yag, 4 g protein, 39 g karbonhidrat, 0 mg kolestrol, 249 mg sodyum ve 2 g lif iceriyor.