Likapali Tarifler ve Kisa bir Tatil
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEivyeVLy7icu5hVOSOVUhgUqPqJjc7Y8dI4RHBC9NDmC2OGHYvE4jBGviwRMXqquTmpDCpXnvC3TgzbVMoRqzub1R2egkv8tQMFu_WeqnyeRg7Ij8fddDQ-1HIozDinCrX-gviS/s1600/bahce'de+033.jpg)
Cape Cod'da bir arkadasimizin iki odali kucuk tatil evinde kaldik. Mutfagin bir firini ve mikrodalgasi vardi ama malzeme ve mutfak alet edavati bakimindan tam donanimli degildi. Bu nedenle hep basit seyler pisirdim. Cape Cod'da turist sezonu oldugu icin hemen her sey New York'takinden daha pahaliydi. Sevdigim meyvalar arasinda nispeten makul fiatli olan sadece likapaydi. Bu yuzden likapanin hem tazesini yedik, hem de birkac kere sabah kahvaltisi icin pankekini yaptik. Iste Internet'ten bulup uyguladigim tarif:
Likapa ve Limonlu Pankekler
- 1 yumurta
- 1 bardak un
- 3/4 bardak sut
- 1 yemek kasigi seker
- 2 yemek kasigi sivi yag
- 1 yeek kasigi kabartma tozu
- 1/2 tatli kasigi tuz
- 2 tatli kasigi limon kabugu rendesi
- 1 tatli kasigi limon suyu
- 1/2 bardak taze (veya donmus) likapa
Birlikte tatil yaptigimiz birkac aile, bizden bir gun once ayrildilar Cape Cod'dan. Herkesin bitiremedigi, ote yandan atmak istemedigi ne varsa bizim buzdolabina dolustu. Bir kac saat icinde iki galon sutum, iki duzine yumurtam, bir suru salata malzemem ve bir paket de likapam oldu (Tesekkurler, Ayca'cigim!). Malzemeleri nasil azaltirim diye dusunurken, en basitinden bir likapali ekmek yapmaya karar verdim. Amerikalilarin ekmek dedigi ama bizim kek anlayisimiza daha uygun dusen bu basit tarif icin miksere bile gerek yok. Catalla un gozden kaybolana kadar karistirmak yeterli oluyor; hatta fazla karistirmak ekmegin dokusunu bozdugu icin hafif topakli birakiliyor hamur.
Bu kadar basit bir tarifte bir zorlukla karsilacagimi sanmiyordum, ama gorun basima neler geldi! Once ilk defa kullandigim elektrikli firin ekmegin altini yakti. Ama daha da garibi bundan sonrasi... Ekmegi kontrol etmek icin firini bir acisimda, firinin kapagi elimde kalmaz mi! Nasil oldu bu is, inanin ben de anlayamadim. Ister istemez firini kapattim ve kapiyi yeniden takmak icin firinin sogumasini bekledim. Allahtan bu is hemen hemen pisme suresinin sonunda oldu da, ekmegi alti fazla pismis, ustu az pisip hafif cokmus olmakla birlikte, buyuk olcude kurtarabildim.
Firin soguduktan sonra, epey ugrastimsa da, kapagi yerine takmayi beceremedim. Ister istemez, isi esime devrettim. Yurdaer biraz ugrastiktan sonra, bir kenari oturttu. On dakika daha sonucsuz ugrastiktan sonra --ani bir zeka krizi gecirip-- ikinci kenari da yerine takti. Ben de bir "Ohh!" dedim. Bize evlerinde misafir eden arkadaslarimizin yepyeni firinlarini kullanilmaz hale getirmis olmak dusuncesi epey canimi sikmisti zira. Ekmege gelince, galiba bu konudaki en kayda deger sey, elde kalan firin kapisi seruveniydi. Iste Internetten buldugum tarifin Turkcesi:
Likapali Cevizli Ekmek
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgXc7jIIkEhI9Jg4I-MRGzOFhcr_Yk3nCUnoBSWI4zvuBYJOUThVvzTahseCKeBBhvLLyZZxcCreja83RoJ-TgUvFb7og8xxcBgNIRQq0CnI9UvLG1fnDKzuw9yw-ANGDd78qgg/s1600/bahce'de+012.jpg)
- 2 bardak un
- 2 tatli kasigi kabartma tozu
- 1/2 tatli kasigi tuz
- 1 bardak seker
- 1 bardak likapa
- 2 cirpilmis yumurta
- 1 bardak sut
- 2 yemek kasigi zeytinyagi
- 1/2 bardak kabaca cekilmis ceviz (arzu edilirse)
Un, kabartma tozu, tuz ve sekeri buyukce bir kaseye alin ve iyice karistirin. Likapa ve cevizi buna katin. Meyva ve cevizin, una bulanmasi piserken dibe cokmelerini bir olcude engelliyor.
Baska bir kapta yumurta, sut ve yagi guzelce karistirin.
Sulu malzemeyi kuru malzemeye katin. Catalla, malzeme sadece butunlesinceye kadar karistirin. Un gozden kaybolmussa, karisimin topakli kalmasina aldirayin. Eger mikser kullanir ve/veya fazla cirparsaniz, hem ekmeginizi fazla gozenekli ve sert olabilir.
Bir saat kadar ya da ekmegin ustu guzelce kabarip kizarincaya, ve ortaya saplanan kurdan temiz cikincaya kadar pisirin. Biraz ilindiktan sonra kaliptan cikarin.