Saturday, March 31, 2012

Gorucuye Cikan Mekikler


Mekikleri birkac gun once yaptim. O gunun asil tatlisini daha sonra paylasacagim, ama bir onceki iletideki krem bruleye benzedigi icin araya biraz farkli bir tarif girsin istedim. Mekikler iste o krem bruleden kalan yumurta beyazlarini degerlendirmek icin yapildi. Nick Malgieri'nin Perfect Cakes kitabinda buldugum tarifi icine kayisi kurusu ve portakal kabugu sekerlemesi katarak azicik degistirdim. Ama miktarlari not almadigim icin size kitaptaki sekliyle yazacagim. Tarifteki seker katkili glazur tarifini pek gozum tutmadi, onun yerine bitter kuverturlu ganas yaptim. Bir de portakal kabugu sekerlemesiyle suslenince, cicili bicili, gorucuye cikmaya hazir mekiklerimiz oldu.

Bu tarif arsivdekilerden biraz daha farkli. Yumurta aki yumusak tepecikler olusturuncaya kadar cirpiliyor ve diger malzeme icine ondan sonra katiliyor. Fazla pisirilip, kurumalarina izin verilmeden firindan cikarilmalari lazim. Nitekim ben firindan alirken acaba pismeden mi cikariyorum endisesi tasiyordum, ama iyi ki daha fazla birakmamisim. Disinin kitirligi ve icinin yumusak dokusu tam olmasi gerektigi gibiydi. Ve daha once denedigim birkac mekik tarifinden farkli olarak, bekledikce bu ozelligini kaybetmedi. Goruntuleri biraz yamru yumru ama lezzetleri itibariyle tavsiye ediyorum. Asagidaki malzemeden 48 mini mekik cikiyor. Ben yarim olcu ile denedim.

Hepinize guzel bir hafta sonu dilegiyle...


  • 1 bardak (114 g) kabuksuz badem
  • 1 1/2 bardak seker
  • 1 bardak un
  • 10 yemek kasigi (141 g) tuzsuz tereyagi
  • 2 tatli kasigi vanilya
  • 2 yemek kasigi visne likoru (kullanmadim)
  • 8 yumurta aki (1 bardak tutuyor)
  • Bir tutam tuz
  • Arzuya bagli miktarda ince kiyilmis kayisi kurusu ve portakal kabugu sekerlemesi (tarife benim katkim)
  • Cikolatali Glazur (tarifi asagida)
Firininizi 175 C ye on isitin. 48 mafin kabini altlikla kaplayin ya da altliksiz olarak kullanacaksaniz, yaglayip unlayin. 

Bademleri ve sekerin 3/4 bardagini robotunzda iyice incelene kadar cekin. Bir kaseye aktarip, unla karistirin.

Tereyagini eritin. Icine vanilya ve kullaniyorsaniz likoru ekleyip, biraz ilinmaga birakin. 

Mikserinizin yagdan aritilmis kasesine yumurta aklarini alin. Tuz ilavesiyle, cok yumusak tepecikler olusmaya baslayincaya kadar cirpin. Sonra kalan 3/4 bardak  sekeri azar azar ilave ederek, cirpmaya devam edin. Orta sertlikte tepecikler elde edince durun; fazla sertlesmesine izin vermeyin, zira bir sonraki karistirma asamasinda zorluk verebilir.

Bademli karisimla baslamak uzere ve uc defada, badem ve tereyagi karisimlarini donusumlu olarak yumurta aklarina katin ve her seferinde sadece hamur butunlesene kadar karistirin. Kullaniyorsaniz kayisi ve portakal sekerlemesini de ekleyip, son defa karistirin. Kaliplari hamurla yaridan biraz fazla olacak sekilde doldurun. 20 dakika kadar, ya da kabarip, ustleri sertlesinceye kadar pisirin. (Fazla pisirmemege ozen gosterin. Fazla pisirilen mekikler kuru oluyorlar ve kuru mekikler birseye benzemiyor!)

Mekikler soguyadursun, siz glazurunuzu hazirlayin. Sonra mekiklerin tepesini henuz akiskan olan glazure batirip, ustlerini portakal sekerlemesi ya da file badem ile susleyin. Alti tepsi ile korunmus izgaralara dizin ki, glazurun fazlasi aksin ama ziyan olmasin. Glazur soguyup katilastiktan sonra mekiklerinizi gevsekle sarip, serin oda sicakliginda saklayabilirsiniz. 

Cikolatali Glazur

Ben asagidaki glazur yerine arsivdeki cikolatali ganaslardan birini (henuz sertlesmeden) kullandim. Su anda hangisi oldugunu hatirlayamiyorum, ama herhangi birini secebilirsiniz.

  • 1/3 bardak su
  • 1/3 bardak misir surubu
  • 1 bardak seker
  • 8 oz parcalara kesilmis cikolata
  • Suslemek icin arzu edilirse, portakal sekerlemesi, ya da firinlanmis file badem
Su, misir surubu ve sekeri bir sahana alin ve karistirin. Alti kisili sekilde ve ara sira karistirarak, kaynama noktasina getirin. Atesten aldiktan sonra, kiyilmis cikolatayi katin ve 2 dakika boylece bekletin. Sonra catalla cikolata tamamen eriyinceye kadar karistirin.




Tuesday, March 27, 2012

Elma Cayli Krem Brule


Ortada kalmis yumurta sarilarina guzel bir care demis miydim krem brule icin? Demisimdir mutlaka. Oyle bir derdim olmasa, krem brule yapayim demezdim gecen hafta. Ama iyi ki demisim, cunku yapimi sirasinda cikan ufak bir aksiligi bir yana birakacak olursak, cok tatmin edici bir sonuc aldim. Bundan onceki iletide Turkiye'de bulunamayacak malzemelerle tarif verdigim icin bir huzursuzlugum vardi, bu krem bruleyi ozel yapan ise icindeki Turkiye'nin meshur elma cayi. Boylelikle ozellikle Turkiye'deki okurlarin rahatlikla deneyebilecekleri bir tarif paylasmanin huzurunu duyuyorum. Yurtdisinda olan ve guzelim elma cayini bulamayanlar Earl Grey ile deneyebilirler.


Gelelim aksilige... Bu tatli icin kullandigim kremanin son kullanma tarihi 1 gun gecmisti. Tad ve kokusunda bir bozulma hissetmedigim icin kullandim. Ama sonradan brulenin dokusunda hafif bir puturcuklenme gozledim. Bunda etkili olan kremanin eskiligi mi, cayin eksiligi mi, yoksa ikisinin bilesimi mi idi, bilemiyorum. Ve bir daha deneyip saptamayi acilen istiyorum cunku elma cayi kremaya gercekten cok hos bir aroma vermisti. Yaptigim en guzel, ic acici brulelerden biri idi bu.

Bruleler, bircok brule tarifinin aksine, sicak su banyosunda degil, dusuk isida pisiyorlar. Yalniz yayvan kaplara, ince (2 cm den az kalinlikta) dokulmeleri gerekiyor. Bu da kullandiginiz kabin buyuklugune bagli olarak, porsiyon sayisini degistiriyor. Ince dokmek onemli; aksi takdirde, benim basima geldigi gibi, cok uzun pisirmeniz gerekebilir. Belki de puturcuklenme olayina bu uzun pisirme suresi neden oldu.

Tarif P Herme'nin Desserts kitabindan cevrildi. Ustad, tereyaginda az sekerle soyle bir cevrilmis kayisi dilimleriyle servis edilmesini tavsiye ediyor brulenin. Ben yapamadim zira burda ortada kayisi filan yok henuz. Ama kitapta sozu edilen brule yumusakligiyla,  cay ve kayisi "sertligini" birlikte tadabilmek adina bu sekilde denemeyi istiyorum gercekten. Kayisi bulamasam da, az pisirilmis eksi elma dilimleriyle ya da kuru kayisidan yapilacak bir eslikciyle servis etmeyi dusunuyorum bundan sonraki denememde. 

  • 3 3/4 bardak sut
  • 1 yemek kasigi elma cayi ya da Earl Grey cay
  • 8 yumurta sarisi
  • 2/3 bardak seker
  • 2/3 bardak sut kremasi
  • Birkac kasik esmer seker, elekten gecirilmis olacak
  • Arzu edilirse servis icin sicak kayisi dilimleri (tarifi asagida)
Firininizi 99C ye isitin. Bruleleri pisireceginiz isiya dayanikli yayvan kaliplari bir firin tepsisine dizip hazirda bulundurun. Sutu ufak bir sahanda kaynama noktasina getirin. Cayi ekleyip, uzerine bir kapak kapatip, 4 dakika boyle bekletin. Bu sure icinde sicak sut, cay aromasiyla butunlesecek. Aromali sutunuzu suzgecten gecirip, cay yapraklarindan arindirin. Orta boy bir kasede yumurta sarilari, seker ve kremayi butunlesecek fakat icine fazla hava kabarcigi katismayacak sekilde cirpin. Yumurta sarilarini pisirmesin diye once sicak sutun dortte birini -bir yandan cirpmaga devam ederek- ekleyin, sonra kalanini ekleyin. Hazirladiginiz kaliplara 2 cm den az yuksekligi olacak sekilde paylastirin. 45 dakika ya da ortaya batirilan bicak temiz cikana kadar pisirin. Firindan alip, izgara uzerinde sogutun. Uzerlerini sekerleyip purmuzlemeden enaz 2 saat buzdolabinda dinlendirin. Bu asamadaki bruleler servis edilmeden 2 gun buzdolabinda bekletilebilir.

Servisden once, brulelerin yuzeyini elekten gecirdiginiz ince bir tabaka esmer sekerle kaplayin ve sekeri purmuzle yakin. (Amerika'dan denemek isteyenlere not: bu sekerin dark brown degil light brown olmasi gerekiyor. Dark kullanildiginda, karamelize olmadan yaniyormus.) Esmer seker bulamayanlar, normal seker de kullanabilir tabii. Dikkatli olmak kaydiyla, seker yakma islemini firininizin izgarasinda da yapabilirsiniz. Ya da hic olmadi, brulelerinizi seker kaplamasiz da ikram edebilirsiniz. Bir kere sekeri karamelize olduktan sonra, brulelerin cabuk servis edilmesi gerekiyor. Bu nedenle meyva eslikci hazirlayacaksaniz, hemen bu ise girismeniz gerek bu asamada.

Sicak Kayisi Dilimleri
  • 2 yemek kasigi tereyagi
  • 1/4 bardak seker
  • 12 olgun kayisi, cekirdekleri cikarilip, dorde kesilmis olacak
  • 1/2 vanilya cubugunun bicakla siyrilmis ozutu (ya da 1/2 tatli kasigi vanilya esansi)
  • 2 yemek kasigi limon suyu
Tereyagini tercihan yapismayan bir tavada eritin. Icine seker, vanilya ve kayisi dilimlerini ekleyip, cok yuksek ateste devamli karistirarak, kayisilar seker ve tereyagi ile glazurlenene kadar (tahminen 3-4 dakika) pisirin. Limon suyunu ekleyip atesten alin. Soguk brulelerin uzerinde (ya da yaninda) sicak olarak servis edin.


Monday, March 19, 2012

Su Banyosunda Peykek

En son ne zaman peykek yapmistim inanin hatirlamiyorum. Iste uzun bir aradan sonra size ricotta, krem peynir ve eksi kremanin birlikte kullanildigi bir tarif... Yalniz Turkiye'de denemek isteyenleriniz, malzemeyi kolaylikla temin edebilecekler mi, dogrusu ben de bilmiyorum. Bulunmuyorsa eksi krema yerine suzme yogurt kullanabilirsiniz. Ricottayi evde yapmak zor bir is degil. Yerine lor da kullanilabilir ama bir tarifte iki malzemenin asli yerine muadilleri kullanilinca, sonucu garanti edemiyorum.

Bu peykekin farkliligi sicak su banyosunda, ufak kaliplar icinde pismesi. Kaliptan cikarken biraz sekilleri bozuldu ama, dokulari yumusak ve nemli oldugu icin, bicakla rotus butun hasari kapadi. Ricotta ile yapilan peykekler biraz daha hafif oluyor. Bununla birlikte kendine ozgu hafif puturcuklu bir doku da veriyor ki, tercih sebebi olabilecegi gibi, hosa gitmeyebilir de... Uzun lafin daha kisasi, yumusak, hafif puturlu kremimsi dokuda peykekleri seviyorsaniz, denemek isteyebilirsiniz. Tarif, Steven Wheeler'in Book of Cheesecekes kitabindan cevrildi.


  • 6 yemek kasigi cilek, ahududu, karadut veya bogurtlen marmeladi
  • 114 g yumusak krem peynir
  • 1/2 bardak ricotta, suzgecten gecirilmis olacak
  • 1/3 bardak eksi krema ya da suzme yogurt
  • 1/2 limonun rendelenmis kabugu ve suyu
  • 1 yumurta
  • 3 yemek kasigi seker (tadarak daha fazlasini ekleyebilirsiniz)
  • Suslemek icin nane yapraklari
Firininizi 175 C ye on isitin. Alti minik sufle kabinin altina birer kasik marmelat koyup, yayin. Kaplari derince bir firin tepsisine yerlestirin. Bir yandan da sicak su banyosu icin bir tencerede su isitin.

Mikserinizin kasesinde, krem peynir, ricotta, seker, eksi krema, yumurta, limon kabugu rendesi ve suyunu, sadece malzeme butunlesinceye kadar cirpin. Peynirli karisimi kaliplara esit olarak bolusturun. Firin tepsisini, yuksekligi kaliplarin ortasina gelecek sekilde kaynar su ile doldurun. 35 dakika ya da peykeklerin ustu ancak kabuk baglayana kadar pisirin. Firindan dikkatlice cikarin. Yine itina ile, kendinizi yakmadan kaliplari su banyosundan alin ve sogutun.

Kaliplardan cikarmak icin, ince keskin bir bicakla kalibin kenari boyunca giderek, peykeki kaliptan ayirin ve servis tabagina ters cevirin. Hasar olursa, temiz bicakla rotusleyin. Nane yapraklariyla susleyerek servis yapin.

Wednesday, March 14, 2012

Armutlu Bitter Cikolatali Kek-II

Armutlu tatlilar furyasinin sonu bu kek idi. Armutlarimiz hic firesiz kurtarilmis oldu, ama bunun bedeli bize ne oldu, orasi belirsiz. Ustelik ese dosta ikramla onlarin da kanina girmis olduk. Daha once de yazdigim gibi, ilk denemem olan bitter cikolatali armutlu kekten cok memnun kalmamistim, Epicurious'da buldugum bu tarif ufak tefek uyarlamalarla hayalimdeki armutlu cikolatali tatliya daha cok yaklasti. Aslinda bu ikilinin bir de tarti var biliyorsunuz; armut ve bitter cikolata beraberligi denince ilk aklima gelen o oluyor. Ama tercihiniz kekden yana olacaksa, bu tarife de sans verebilirsiniz. Kabuklari soyulmus armut pek fotojenik bir meyva olmadigindan resimlerde belli olmuyor ama guzel goruntulu bir kek aslinda.


Bu bir altust keki. Tarifte karamel hazirlanip, kalibin altina dokuluyor, bunun uzerine sirasiyla armut dilimleri ve kek hamuru doseniyordu. Tembelligime geldi, arsivdeki erikli altust kekinin teknigi olan esmer seker ve erimis tereyagi karisimi kullandim karamel yerine. Ayni o denemede oldugu gibi, surubun bir kismi kelepceli kaliptan sizip, ziyan oldu. Gerci karamel hazirlasam o da ayni akibete ugrayacakti herhalde. Kelepceli kalip kullaniyorsaniz, kalibi tepsi uzerine yerlestirin ve altini folyo ile iyice sarip, garantiye almaya calisin derim. Kek pistikten sonra altust edildiginde, armutlarin pek karamelize bir goruntuleri yoktu ama, sekerli surup ve armut nektari karisimi attaki kek kismina suzulerek, islak kek gorunumu ve lezzeti vermisti. Ozellikle ilikken daha guzel oluyor bu kek, ama uc gune kadar oda isisinda da saklanabiliyormus.

Size tarifi Epicurious'dan aldigim sekliyle veriyorum. Ama benim gibi isin kolayina kacmak isterseniz 1 bardak sekerden karamel yapmak yerine, 6 kasik eritilmis tereyagi ile bardak esmer seker karisimini kalibin altina yayabilirsiniz. Bu daha pratik olmakla beraber, karamelle daha lezzetli sonuc alinacagini tahmin ediyorum.

  • kalibi yaglamak icin 1/2 yemek kasigi yumusak tereyagi
Kekin Ustu Icin:
  • 1 bardak seker
  • 1/4 bardak su
  • 3 tane armut, soyulup ayiklanmis ve her biri 12 dilime kesilmis olacak
Kek Icin:
  • 57 g yumusak, tuzsuz tereyagi
  • 114 g bitter cikolata, parcalara kesilmis olacak
  • 1 bardak (142 g) un
  • 1/3 bardak (28 g) kakao
  • 3/4 tatli kasigi kabartma sodasi
  • 1/2 tatli kasigi tuz
  • 3/4 bardak  (149 g) seker
  • 2 yumurta
  • 1 tatli kasigi vanilya
  • 1/2 bardak sut
23 cm lik kelepceli kalibinizi yaglayin. Agzi siki kapanabilen bir tavaya 1 bardak seker ve 1/4 bardak suyu alin. Seker eriyene kadar ates uzerinde karistirin. Kaynama noktasina getirip, kapagini kapatin ve 2 dakika da boyle kaynatin. (Bu yontemle, buhar tavanin kenarlarinda seker kristalleri olusmasini engelleyecektir.) Sonra kapagi acin ve ara sira islatilmis bir firca ile tavanin kenarlarini temizleyerek, sekerin karamellesmesini ve koyu amber rengi almasini saglayin. Karameli hazirladiginiz kalibin icine dokun. Kalibin dibi haliyle cok  sicak olacak, tutarken dikkatli tutun. Armut dilimlerini karamelin uzerini dekoratif bir sekilde siralayin.

Firininizi 175 C ye on isitin. Kek hamurunu hazirlamak icin, ufak bir sahanda tereyagi ve cikolatayi birlikte eritin. Un, kakao, kabartma sodasi ve tuzu birlikte bir kaseye eleyin. Erimis cikolata-tereyagi karisimini mikserinizin kasesine alin ve sekeri ekleyin. Kurek seklindeki cirpici  ile orta hizda, 3 dakika cirpin. Yumurtalari teker teker ekleyin ve her seferinde spatula ile kasenin yanlarini siyirarak, malzeme butunlesinceye kadar cirpin. Vanilayayi katin. Unlu karisimi, sutle donusumlu olarak 3 defada ekleyin ve yine malzeme butunlesinceye kadar cirpin.

Hazirladiginiz kek hamurunu, kalibin icindeki armut dilimlerinin uzerine dokun ve spatula ile uzerini duzleyin. Firinin ortasinda 40-45 dakika ya da ortasina parmakla dokunuldugunda, kek geri gelinceye kadar pisirin. Firindan alip, izgara uzerinde 15 dakika sogutun. Bir servis tabagina ters cevirip, kalibin alti ustte kalacak sekilde 5 dakika da boyle bekletin. Sonra kalibin altini dikkatlice cikartin. Kekinizi tercihan ilikken ve dondurma ya da cirpilmis sut kremasi esliginde servis yapin.



Saturday, March 10, 2012

Baklava Yufkasi ile Denemeler


Bu sefer tarif yok, cunku bunlar diger bloglarda gorup denedigim tarifler. Yalniz fazla incelemeden aldigim baklava yufkam ekstra kalin cikti. Borek icin super ama bu tatlilar icin uygun degildi. Ilk tarif Acemi Sef'ten. Orda daha ayrintili yazilmis, benim farkli olarak yaptigim cevizleri butun yafkanin uzerine yaymak yerine, daha irice birakip, muska boregine dolgu koyar gibi, sadece ortaya koymak oldu. Farkli yaptim yapmasina ama daha iyi mi oldu bilemiyorum, cunku esim yerken icinde cevizi bulamadi bile. Sekerini de biraz az koymusum galiba. Pudra sekerini bol tutarak telafi etmeye calistik. Daha ince yufkayla, daha bol ceviz ve sekerle yeniden denenmege deger, potansiyelli bir tarif bu. Buzlukta muhafaza edip, geregi durumunda direk firina surulebiliyor. Tahin sevenlerin cok begenecegini tahmin ediyorum.

Asagidaki tatli ise taaa 2005'de yapilan Hurma konulu yemek etkinliginden beri aklimda. Dilek yapmisti, yabanci bloglarda da benzerlerini gormustum. Nihayet denedigimde, daha ince baklava yufkasi ile yapilmasinin daha iyi sonuc verecegini dusundum. Cikolata, hurma ve bademden yapilan dolgu gercekten lezzetliydi. Ben orijinal tariften farkli olarak, toz bademin bir kismi yerine file badem kullandim, bir de bu ara evden eksilmeyen portakal kabugu sekerlemesini kucuk kucuk kesip ekledim. Tarifle ilgili tek uyarim --ki Dilek de ayni noktaya parmak basmis, yufkanin kaliba az gelebilecegi. Belki farkli kalinliktaki yufkanin boyutlari da farkli oluyor ve bu nedenle degisken sonuclar aliniyor. Ama mutfakta careler tukenmez, kalip degistirmek yerine, benim rulom boyle ortasi delik bir model aldi. Cay kahve yanina yakisacak bir tatli olarak, bunu da tavsiye ediyorum.




Sunday, March 04, 2012

Ricotta ve Armutlu Pasta


Ricotta ve Armutlu Pasta, gecen hafta denedigim ikinci armutlu tarif. Kek kismi firinlanmis findikla, dolgusu ise karamelize armut, ricotta peyniri ve krema ile hazirlaniyor, pastanin ustu pudra sekeriyle kaplandiktan sonra, seker purmuzle alazlaniyor. Arsivdeki Melodi'ye benziyen, fakat ondan daha pratik bir pasta. Guvenilir bir tarifi takip etmek yerine, Internette bulunan birkac farkli tarifin harmanlanmasiyla ortaya ciktigi icin, yapim surecinde bazi aksiliklerle karsilastim maalesef. Buna ragmen sonuc cok lezzetli bir pastaydi. Hatta butun yaptiklarima burun kiviran oglumdan bile ovgu aldim. Yarim olcuyle yapildigi icin bizim evde pek uzun omurlu olmadi ve zar zor son dilimin birkac fotografini cekmeye yetisebildim. Sizin icin tarifini yazarken Internet olculeri kullanacagim.

Tarife gecmeden kendi tecrubemden biraz bahsedeyim. Dolguda kullandiginiz armutlarin sertce olmasinda fayda var. Eger benim yaptigim gibi yumusamaya baslayan armut kullanirsaniz, hem isiniz uzar, hem de karamelli armutlariniz fazlaca yumusayabilirler.

Diger kayde deger konu jelatin meselesi. Orijinal malzeme listesinde yaprak  jelatin (1 adet) zikredilmisti, ayrica bunun yerine 1 tatli kasigi toz jelatin de kullanilabilecegi belirtilmisti. Benim kullandigim bitkisel jelatin, hayvani kaynakli jelatine birebir esdeger degil. Bu nedenle jelatinli tatlilarda hep basim derde girer. Bu sefer de kaide bozulmadi. Tahmini (bir tatli kasigindan biraz fazla) bir miktar kullandim ve bu musu arzu ettigim sekilde sertlestirmedi. Onun icin sizi de uyariyorum. Tarifteki miktarlardan ziyade, her zaman kullandiginiz jelatinle olan tecrubenize kulak verin. Aradan bir gun gectikten sonra sertlesti gerci musum, ama o zamana pastanin hemen hepsi bitmisti. Cok sertlesmezse ne olur diye soracak olursaniz, kesme zorluklari diyecegim. Ekleyecegim vidyo klibinde de gorebileceginiz gibi, hakkiyla yapildiginda cok rahat dilimleniyor. Buna karsilik mus sertlesmezse, musu fazla, keki az bir pasta oldugu icin, keserken sekli bozuluyor. Bu durum basiniza gelecek gibiyse, buzlukta cok iyi soguttuktan sonra servis etmeyi deneyin.

Tarif Restoran Dante'nin tatli sefi Fotunato Conte'den. Sefimizin bu pastayi yaparken cekilmis vidyo klibi de varmis Internette;  faydali olabilir diye baglanti veriyorum.


Findikli Sunger Kek icin:
  • 5 yumurta
  • 1/2 bardak seker
  • 1 tatli kasigi vanilya
  • 3/4 bardak un
  • 1 1/2 bardak ince cekilmis firinlanmis findik
  • 1 tatli kasigi kabartma tozu
  • 1 limon kabugunun ince rendesi
  • 2 yemek kasigi eritilmis tuzsuz tereyagi
Ricottali Mus icin:

  • 1 1/2 bardak ricotta peyniri, oda sicakliginda olacak
  • 3/4 bardak seker
  • 1/2 bardak sut kremasi
  • 28 g sicak suda eritilmis 1 tatli kasigi toz jelatin
  • 1/2 tatli kasigi vanilya
Armutlu Dolgu icin:
  • 8 armut, soyulmus, ayiklanmis ve iri parcalara kesilmis olacak. (Olgunlasmamis armutlari tercih edin.)
  • 57 g tereyagi
  • 1 bardak seker
Ustu Icin:
  • 2-3 yemek kasigi pudra sekeri

Once findikli sunger keki hazirlayacagiz. Bunun icin iki adet 23 cm lik kelepceli kalip kullanabileceginiz gibi, bir adet 23 cm kalipta biraz daha uzun sure pisirip, soguduktan sonra 2 parcaya da kesebilirsiniz.

Firininizi 163 C ye on isitin. Kelepceli kaliplarinizi yaglayin ve unlayin. Un ve kabartma tozunu birlikte bir kaseye eleyin. Yumurtalari ben mari duzeneginde birkac dakika cirparak ilitip, mikserinizin kasesine aktarin ve yuksek hizda cirpin. Cirpilan yumurtalarin bir kismi cirpici ile kaldirildiginda bir serit halinde kasedeki yumurtalarin uzerine duser hale gelinceye kadar cirpmaga devam edin. Bu asamada yumurtalarin iyice hacim kazanmis da olmalari gerekiyor. Artik un ve kabartma tozunu, findik ununu, limon rendesi ve erimis tereyagini ekleyebilirsiniz. Hamuru fazla sondurmemege calisarak, malzemeyi karistirin ve homojen bir hamur elde edin. Hazirladiginiz kalip, ya da kaliplara bosaltip, firina verin. Onbes dakikadan sonra kontrol edin ve kekin ortasi parmakla hafifce bastirilip cekildiginde geri gelinceye kadar pisirin. Izgara uzerinde soguttuktan sonra, kaliptan cikarin ve gerekiyorsa ikiye ayirarak kullanin. Kalip, tatliyi insa etmek icin yine gerekecek. Yikayip, icini uclari disariya sarkacak sekilde strecle kaplayin ve bir kenarda bekletin.

Simdi sira armutlu dolguda... Yapismayan buyuk bir tava gerekecek bunun icin. Ben tarifin yarisini yaptigimdan s1k1nt1 cekmedim, ama 8 armutla calisacaksaniz, 2 defada yapmaniz gerekebilir. Tereyagini eritin. Sonra sekeri ekleyin ve karistirarak karamelize edin. Armutlari tavaya alin. Karamelin bir kismi, armutlarin ilavesi ile katilasacak; telas etmeyip, karistirarak pisirmege devam edin. Armutlarin su biraktigini goreceksiniz, ama zamanla hem karamelin katilasan kismi eriyecek, hem de armutlar sularini cekecekler. Fazla olgun olmayan armut ile yola cikarsaniz, biraktiklari su az olacak ve pisirken asiri yumusamayacaklardir. Benim armutlarim olguncaydi, onun icin arzu ettigimden fazlayumusadilar ama karamelle butunlesmis lezzetleri yerindeydi.  Armutlar guzelce renklenip, tavadaki karamelli sos iyice azaldiginda altini kapatin ve sogumaya birakin.

Kekleriniz ve karamelli armutlar hazir ve sogudular. Pastanizi insa etmege hazirsiniz. Ilk olarak, findikli sunger kek kaltlarindan birini, hazirladiginiz strecli kalibin icine yerlestirin. Ikinci sunger kati ve armutlu dolgu yakininizda bulunsun. Onlar bekleyedursun, siz de ricottali musu yapmaya baslabilirsiniz. Bunun icin, sut kremasini orta sertlikte cirpin ve bir kaseye aktarin. Sonra Ricotta, seker ve vanilyayi da mikserinizde butunlesene kadar cirpin. Jelatininizi sicak suda putur kalmayincaya kadar eritin. Jelatinli karisim, cirpilmis sut kremasi ve sekerli  ricottayi, spatula ile, yumusak hareketlerle, fakat tamamen hallolacak sekilde karistirin.  Musunuz hazir... Bunun yarisini kaliptaki kekin uzerine bosaltin. Armutlari musun uzerine yayin ve musun kalani ile kaplayin. En son olarak ikinci sunger katini musun uzerine yerlestirin. Kenarlardan sarkan strecle pastanizi paketleyin. Gerekiyorsa uzerini de strecleyin ve pastanizi bir ila iki saatligine derin dondurucuya kaldirin.

Bu sure sonunda musun sertlesmis olmasi gerekiyor. Pastanizi buzluktan cikarin, strecleri acin ve kaliptan servis tabaginiza aktarin. Uzerine pudra sekeri dokun ve purmuzle alazlayin. Pastaniz servise hazir vaziyettedir. Afiyet olsun...



Friday, March 02, 2012

Armutlu ve Bitter Cikolatali Kek


Armutlar coktu, yenmedi. Azaltmak icin tatli yapayim dedim ve soyle cok guzel bir armutlu tatli arayisina girdim. Yemek kitaplarimda icime sinen bir sey bulamayinca, Internete acildim ve ilgimi ceken bir degil, iki tarif buldum. Plandaki temizlik alelacele rafa kalkti, bir hevesle mutfaga girdim ve pespese ikisini de yaptim. Evin entropisine mutfaginki katildi. Ustelik iki tatli da, farkli sekillerde beni hayal kirikligina ugratti. O tatsiz duyguyla  ev temizligine giristim ve tabii ki bitiremedim. Cikardigim ders, temizlik gunleri deneysel mutfaktan uzak durmak gerektigi; illa birseyler yapilacaksa denenmis, sonucu nisbeten garantili seyler yapmak daha akil kari...

Gelelim ilk tarife. Bunu begendigim yabanci bloglardan Smitten Kitchen'da buldum. Simdi dusunuyorum da, gordugum resimlerin pek acik secik  olmamasi, beni uyarmaliydi baslarken. Tarif cok fazla meyva, az un ve cok kabartma tozu icermesiyle degisik geldi ama Smitten Kitchen sonucu o kada ovmustu ki, denemek istedim. Yukardaki linkteki asama fotograflarindan da gorebileceginiz gibi, minicik kesilen armut parcaciklari ve bitter damla cikolata kek hamurunun uzerine yigiliyor ve piserken yukselen hamur, onlari icine aliyor. Yolunda gitmeyen neydi derseniz, meyva miktari cok fazla oldugu icin, kekim tarifte soylenen surede pismedi, daha fazla bekletmek gerekti. Sogurken ortasi biraz coktu. Oldukca yogun ve nemli, adeta ekmek pudingi havasinda bir kek oldu. Hatta ilikken meyvalarin nemi, acaba hala pismemis olabilir mi diye dusundurtuyordu. Ote yandan, bu asamada hala akiskan olan cikolatasiyla, dondurma esliginde  yendiginde, oldukca lezzetli bir tatliydi. Kek sogudugunda genel bir sertlesme oldu. Artik pismemis kek goruntusu vermemekle beraber, cikolatasi da iyice katilasti. Kimbilir belki benim kullandigim bitter damla cikolata, normal damla cikolata boyutlarindan buyuk oldugu icin, kekin icinde buyuk sert kutleler halinde catala ve agza gelir oldu. Cikolatasever oldugum halde, sogumus kekin armutlu kismi bana cikolatasindan daha cazip geldi. Sonuc olarak, bir daha yapmayacagim bir kek. Fakat bir oturusta henuz ilikken, hepsi tuketilecekse, bir tercih olabilir.

  • 1 bardak un
  • 1 yemek kasigi (yanlislik yok) kabartma tozu
  • 1/4 tatli kasigi tuz
  • 3 yumurta, oda sicakliginda olacak
  • 114 g tuzsuz tereyagi
  • 3/4 bardak seker
  • 3 armut, soyulmus, ayiklanmis ve kucuk parcalara kesilmis olacak
  • 3/4 bardak bitter damla cikolata
Firininizi 175 C ye on isitin. 20 cm lik kelepceli kalibinizi yaglayin ve unlayin. (Tarifte 23 cm lik kelepceli kalip kullaniliyordu, ama ben kucuk kalipta yaptigim halde yuksek bir kek olmadi; tercih sizin.)

Un, kabartma tozu ve tuzu birlikte bir kaseye eleyin. Yumurtalari mikserinizin kasesine alin ve yuksek hizda, cirpici ile kaldirildiginda serit halinde dusecek kivama gelinceye kadar cirpin. Bu asamada yumurtalarin renginin solmasi ve epey hacim kazanmis olmalari gerekiyor. Bunun gerceklesmesi Kitchenaid'de 5 dakika, elektrikli el cirpicisinda 9 dakika kadar alacak.

Yumurtalar cirpilirken, bir ufak tencerede tereyaginizi rengi acik kahverengiye donusunceye ve koku salincaya kadar, ara sira karistirarak pisirin. Tereyagi yanmasin diye, ozellikle isin sonuna dogru tencerenin basindan ayrilmamakta fayda var. Bu is de tahminen 6 ila 8 dakika alacak. Atesten aldiktan sonra, ilik duracagi bir koseye kaldirin. Hamura ilikken katilmasi gerekiyor.

Sekeri yumurtalara katin ve birkac dakika da oyle cirpin. Unu ve tereyagini donusumlu olarak, yumurtalara ekleyin. Mesela once unun ucte birini, ardindan tereyaginin yarisini, kalan unun yarisini, tereyaginin kalanini ve en son olarak unun kalanini ekleyebilirsiniz. Her eklemeden sonra mumkun oldugu kadar az cirpmaga gayret edin. Hatta bu karistirma isini spatula ile bitirin. Amacimiz, cirpilmis yumurtalari sondurmemek...

Bu sekilde hazirladiginiz hamuru, kalibiniza aktarin ve uzerini duzleyin. Minik kesilmis armutlari ve bitter cikolatayi hamurun uzerine yayin. On isitilmis firinda, kekin uzeri guzelce kizarincaya ve ortaya batirilan kurdan temiz cikincaya kadar pisirin. Bu tarifte belirtildigi gibi 40-50 dakikada da gerceklesebilir, benim durumumda oldugu gibi 70 dakikaya kadar da uzayabilir.

Ilikken, yaninda cirpilmis sut kremasi ya da dondurma ile ikram edebilirsiniz.