Wednesday, March 14, 2012

Armutlu Bitter Cikolatali Kek-II

Armutlu tatlilar furyasinin sonu bu kek idi. Armutlarimiz hic firesiz kurtarilmis oldu, ama bunun bedeli bize ne oldu, orasi belirsiz. Ustelik ese dosta ikramla onlarin da kanina girmis olduk. Daha once de yazdigim gibi, ilk denemem olan bitter cikolatali armutlu kekten cok memnun kalmamistim, Epicurious'da buldugum bu tarif ufak tefek uyarlamalarla hayalimdeki armutlu cikolatali tatliya daha cok yaklasti. Aslinda bu ikilinin bir de tarti var biliyorsunuz; armut ve bitter cikolata beraberligi denince ilk aklima gelen o oluyor. Ama tercihiniz kekden yana olacaksa, bu tarife de sans verebilirsiniz. Kabuklari soyulmus armut pek fotojenik bir meyva olmadigindan resimlerde belli olmuyor ama guzel goruntulu bir kek aslinda.


Bu bir altust keki. Tarifte karamel hazirlanip, kalibin altina dokuluyor, bunun uzerine sirasiyla armut dilimleri ve kek hamuru doseniyordu. Tembelligime geldi, arsivdeki erikli altust kekinin teknigi olan esmer seker ve erimis tereyagi karisimi kullandim karamel yerine. Ayni o denemede oldugu gibi, surubun bir kismi kelepceli kaliptan sizip, ziyan oldu. Gerci karamel hazirlasam o da ayni akibete ugrayacakti herhalde. Kelepceli kalip kullaniyorsaniz, kalibi tepsi uzerine yerlestirin ve altini folyo ile iyice sarip, garantiye almaya calisin derim. Kek pistikten sonra altust edildiginde, armutlarin pek karamelize bir goruntuleri yoktu ama, sekerli surup ve armut nektari karisimi attaki kek kismina suzulerek, islak kek gorunumu ve lezzeti vermisti. Ozellikle ilikken daha guzel oluyor bu kek, ama uc gune kadar oda isisinda da saklanabiliyormus.

Size tarifi Epicurious'dan aldigim sekliyle veriyorum. Ama benim gibi isin kolayina kacmak isterseniz 1 bardak sekerden karamel yapmak yerine, 6 kasik eritilmis tereyagi ile bardak esmer seker karisimini kalibin altina yayabilirsiniz. Bu daha pratik olmakla beraber, karamelle daha lezzetli sonuc alinacagini tahmin ediyorum.

  • kalibi yaglamak icin 1/2 yemek kasigi yumusak tereyagi
Kekin Ustu Icin:
  • 1 bardak seker
  • 1/4 bardak su
  • 3 tane armut, soyulup ayiklanmis ve her biri 12 dilime kesilmis olacak
Kek Icin:
  • 57 g yumusak, tuzsuz tereyagi
  • 114 g bitter cikolata, parcalara kesilmis olacak
  • 1 bardak (142 g) un
  • 1/3 bardak (28 g) kakao
  • 3/4 tatli kasigi kabartma sodasi
  • 1/2 tatli kasigi tuz
  • 3/4 bardak  (149 g) seker
  • 2 yumurta
  • 1 tatli kasigi vanilya
  • 1/2 bardak sut
23 cm lik kelepceli kalibinizi yaglayin. Agzi siki kapanabilen bir tavaya 1 bardak seker ve 1/4 bardak suyu alin. Seker eriyene kadar ates uzerinde karistirin. Kaynama noktasina getirip, kapagini kapatin ve 2 dakika da boyle kaynatin. (Bu yontemle, buhar tavanin kenarlarinda seker kristalleri olusmasini engelleyecektir.) Sonra kapagi acin ve ara sira islatilmis bir firca ile tavanin kenarlarini temizleyerek, sekerin karamellesmesini ve koyu amber rengi almasini saglayin. Karameli hazirladiginiz kalibin icine dokun. Kalibin dibi haliyle cok  sicak olacak, tutarken dikkatli tutun. Armut dilimlerini karamelin uzerini dekoratif bir sekilde siralayin.

Firininizi 175 C ye on isitin. Kek hamurunu hazirlamak icin, ufak bir sahanda tereyagi ve cikolatayi birlikte eritin. Un, kakao, kabartma sodasi ve tuzu birlikte bir kaseye eleyin. Erimis cikolata-tereyagi karisimini mikserinizin kasesine alin ve sekeri ekleyin. Kurek seklindeki cirpici  ile orta hizda, 3 dakika cirpin. Yumurtalari teker teker ekleyin ve her seferinde spatula ile kasenin yanlarini siyirarak, malzeme butunlesinceye kadar cirpin. Vanilayayi katin. Unlu karisimi, sutle donusumlu olarak 3 defada ekleyin ve yine malzeme butunlesinceye kadar cirpin.

Hazirladiginiz kek hamurunu, kalibin icindeki armut dilimlerinin uzerine dokun ve spatula ile uzerini duzleyin. Firinin ortasinda 40-45 dakika ya da ortasina parmakla dokunuldugunda, kek geri gelinceye kadar pisirin. Firindan alip, izgara uzerinde 15 dakika sogutun. Bir servis tabagina ters cevirip, kalibin alti ustte kalacak sekilde 5 dakika da boyle bekletin. Sonra kalibin altini dikkatlice cikartin. Kekinizi tercihan ilikken ve dondurma ya da cirpilmis sut kremasi esliginde servis yapin.



9 Comments:

Anonymous sevimlimutfak said...

Aynı şekilde bende denemiş ama karamel tadı alamamıştım. Daha sonraki denemelerimde karamel yapıp koymuştum. Lezzet olarak daha bir güzel oluyor. Başka meyvelerle denemiştim ama armutlu denemedim. Kısa zamanda denemek isterim. Görüntü muhteşem, ellerine sağlık. Sevgiler...

3/16/2012 04:07:00 PM  
Blogger EMİNE said...

Bir yanda böyle tarifler, albenili resimler, diğer yanda onu yemeyin, bunu yemeyin, zararlı.. zararlı.. söylemleri.Kaldık biz de böyle ikilemde. Atın ölümü arpadan mı olsun demeli yoksa...:)
Amaan tatsız tuzsuz hayata küçük zevkler gerek. Ellerine sağlık Zinnur.

3/17/2012 09:49:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevimli Mutfak, senin karamelle ilgili epey tecruben oldugunu biliyorum. Bu nedenle bu konudaki yorumun onemli. Ben de karamel yapmanin daha iyi sonuc verecegi konusunda sana katiliyorum. Olur da bir daha denersem, oyle yapacagim.
Sevgiler.

3/18/2012 05:52:00 AM  
Blogger zinnur said...

Emine, dogru soze ne denir? Fazla konusmasam bu konuda cok daha iyi, ama inan tatli tarifleri yazarken insanlarin kendini zehirlemesine yardimci oluyor gibi kendimi suclu hissettigim oluyor. Buralarda sigara paketlerinin uzerine "sigara oldurur" yazmak kanuni olarak zorunlu. Benim yaptigim da onun gibi bir sey :)
Sevgiler.

3/18/2012 05:54:00 AM  
Blogger Urfa Tutkunu said...

Merhaba,
Ben makaron tarifinizi sonunda paylaştım =)Size tekrar teşekkürler.

http://urfatutkunu.blogspot.com/2012/03/cikolatali-makaron.html

3/19/2012 12:43:00 AM  
Blogger zinnur said...

Urfa Tutkunu, ellerine saglik. Gidip baktim, makaronlarin cikolatali acibadem gibi olmus. Canim acibadem cekti, herhalde cikolatalisi da cok guzel olur. Bir sonraki denemende pisirmeden once biraz uzunca, elle dokunuldugunda sivasmayacak kadar kurutursan,ustte catlama olma ihtimali azalacaktir.
Sevgiler.

3/19/2012 07:27:00 AM  
Blogger durutarifler said...

Bu da çok güzel olmuş
Resmen insanı cezbediyor
Ellerinize sağlık
Sevgiler

3/21/2012 05:58:00 AM  
Anonymous sare said...

Zinnurcum, armutlu tatlar bir harika, bu kek de çok güzel görünüyor.
Hepsini not aldım.
Ellerine sağlık.
Sevgiler.

3/22/2012 02:42:00 AM  
Blogger zinnur said...

Nilay ve Sare, yorumlariniz icin tesekkurler...

3/22/2012 07:27:00 AM  

Post a Comment

<< Home