Friday, November 11, 2005

Gecen Haftaki Mutfak Maceralari


Gecen hafta yogun bir makaron kampindaydim. 5 farkli tarif ve 6 denemeden sonra toz bademim bitti ve yenisini alincaya ya da yapincaya kadar ister istemez durdum. Sonuc mu? Maalesef hic biri yuzumu guldurmedi ama bazi teoriler gelistirdim. Pes etmeden deneyecek birkac sey daha var. Bu arada butun denemelerimi hic sikayet etmeden tuketen Zeynep, Mehmet ve arkadaslarina tesekkur borcluyum. Yillar icinde beni makaron kadar ugrastiran bir tarif daha bilmiyorum. Itiraf ediyorum ki ilk denemede sahane makaronlar yapan sansli insanlari iyiden iyiye kiskanmaga basladim.

Neyse, bu kadar basarisiz denemeden sonra yuzumu guldurecek baska bir seyler yapmaga ihtiyacim vardi. Ben de bir kosecikte duran, kimsenin yemek istemedigi 3 armutu kurtarmak icin Cikolatali ve Armutlu Tart yapmaga karar verdim. Tarifi Elizabeth Cohen'in Simple Tarts kitabindan aldim ve degisiklik yapmadan uyguladim. Aslinda cikolata konusunda oldukca tutucu bir insanim; ahududu ve portakal disindaki meyvalari cikolatali tatlilara karistirmaktan hoslanmam. Onun icin ilk defa yaptigim bu tatlinin sonucu konusunda biraz supheliydim ama gercekten guzel oldu. Armutlar cikolatali kremayla cok iyi butunlesmislerdi, oyle ki armut nerde bitiyor, cikolata nerde basliyor anlamak zordu. Kakaolu tart tabani da ilk yedigimde kitirligiyla agizda eriyen cikolata-armut ikilisine cok yakismisti ama durdukca yumusadi. Bir dahaki sefere kitirligini korumasi icin yumurta aki ile yalitarak bir on pisirme yapacagim.

Bu tarifin tek zorlugu tart hamurunu acmak idi. Hamur bir turlu toplanip acilmak istemedi. Sonucta elimle tart kabina bastirmak zorunda kaldim. Bu tabani ikinci yapisim ve ayni problemle o zaman da karsilasmistim. Pistikten sonraki tadi cikolatali gevrek bir kurabiye gibi guzeldi ama merdane ile acmak mumkun olsaydi daha mutlu olacaktim. Bir de hava kabarciklarindan kurtulmak icin tartimi firina koymadan hafifce masaya vurmayi unutmusum, onun icin kremasinda kraterler olustu. Aman siz unutmayin! (Son olarak, tarifte gecen bardagin Amerikan cup olcusune denk gelen buyuk bir bardak oldugunu bir daha hatirlatmak istedim.)

Cikolatali Armutlu Tart

  • 23 cmlik tart kalibi icin cikolatali Tart Tabani (tarifi asagida)
  • 1 bardak cig krema
  • 113 gm kucuk parcalara kesilmis aci cikolata
  • 4 yemek kasigi toz seker (ben daha az kullandim)
  • 1 yumurta
  • 1 yumurta sarisi
  • Vanilya
  • 3 orta boy olgunca armut
Firininizi 190Cye isitin. Cikolatali tart hamurunuzu acarak (ya da bastirarak) 23 cmlik tart kalibinizin icine yerlestirin. Bir sahanda sekerinizin 2 yemek kasigi ile kremayi kaynama noktasina getirin. Altini kapatip icine cikolatanizi atin, karistirarak tamamen erimesini saglayin. Biraz soguduktan sonra icine yumurta, yumurta sarisi ve vanilyayi katip karistirarak butunlestirin ve bu sekilde elde ettiginiz kremanizi tart tabaninin uzerine duzgunce yayin. Armutlarinizi dikkatlice soyun, ortadan ikiye ayirip, sert cekirdekli kisimlarini kucuk bir kasik yardimiyla oyarak cikarin. Yarim armutlarinizi keskin bir bicakla resimlerde goruldugu gibi incecik kesin. Elinizle ayni yone iterek dilimlerin yayilmasini saglayin. Bu islemden gecen armutlarinizi genis ve duz agizli bir servis kasigiyla tartinizin ustune tasiyin ve duzgunce yerlestirin. (Yayma islemini dilimlenmis armutlarinizi kremanin uzerine koyduktan sonra da yapabilirsiniz ama ben onceden yapmayi tercih ediyorum.) Tart kalibinizi calisma yuzeyinize bir iki kere hafifce vurarak hava kabarciklarindan kurtulun. Firina sokma ve cikarma islemlerinde kolaylik saglamasi icin tartinizi bir firin tepsisinin ustune koyabilirsiniz. Bu sekilde 10 dakika pisirdikten sonra firin isisini 175Cye dusurun; armutlarin uzerine kalan sekeri serpip, krema ozellikle kenarlarda pismis bir goruntu alip kabarincaya kadar, yaklasik 20 dakika daha pisirin. Biraz soguduktan sonra ilik servis yapin.

Cikolatali Tart Tabani:
  • 113 gm yumusak tereyagi
  • 1/3 bardak seker
  • 1/2 tatli kasigi tuz
  • Vanilya
  • 1/2 bardak kakao
  • 1 1/2 bardak un
Yumusak tereyagi, seker, tuz, vanilya ve kakaoyu mutfak robotunuzda 30 saniye kadar cekin. Elde ettiginiz yumusak karisima ununuzu bir defada ekleyip hamur toparlanincaya kadar (10-15 saniye?) robotunuzu calistirin. Hamurunuzu bir disk sekline getirin, strece sarip buzdolabinizda biraz dinlendirin. Sonra iki strec arasinda merdane ile acin. Dikkatlice tart kabiniza yerlestirin ve fazlaliklari kesin. Eger hamurunuz benimki gibi kiriklanip acilmaya gelmezse hic moralinizi bozmayin ve parca parca tart kalibiniza elinizle bastirarak tabani olusturun. Tahminimce bu malzeme ile ihtiyacinizdan fazla hamur elde edeceksiniz, kalani sekillendirip cikolatali kurabiye olarak pisirebilirsiniz. Evdeki kucuklerin hosuna gidecektir.


12 Comments:

Blogger Sibel said...

Zinnur her zamanki maharetini konuşturmuşsun yine! Tart kesinlikle profesyonel, kurabiyelerin de nefis görünüyor! Ellerine sağlık (yine mutfağa koşup bişeyler yapma isteği uyandırdın bende!)

11/11/2005 11:06:00 PM  
Blogger tugce:-) said...

bu sabah tam da kakaolu ve "acıbademli kurabiyelr yapsam, nasıl yapılır acaba?" diye teoriler üretiyordum. iyi ya da kötü sonuçları yazman ne güzel. böylece bir adım önde başlıyor insan düşünmeye... tabii senin kadar güzel pastalari tartlar yapabilir miyim bilmiyorum ama en azından denerken iyi bir rehperim oluyor :)

11/12/2005 06:35:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Tesekkurler Sibel, senin son yaptigin ekmek de bende ayni hissi uyandirdi, ne tesaduf! :)

Tugce'cigim, senin yaptiklarin da cok guzel. Hele o son yaptigin kabak tatlisi pastasi, kabakla cok arasi olmayan bana bile kabagi sevdirecek bir seydi. Bu kurabiyelerin yapimi kolay ve malzemesi az aslinda, ama bircok denememde birbirinden farkli o kadar cok sonuc elde ettim ki, tarif vermeye cekiniyorum. Bazen kabariyor, bazen kabarmiyor. Gerci biz kabaranini da kabarmayanini da tuketmeyi basardik cocuklarla.

11/12/2005 09:05:00 AM  
Blogger Burcu ÜNAL said...

zinnur merhaba,
sen ne kadar "macaronlar olmamış" desende bence çok lezetli görünüyorlar..
tarta zaten diyecek sözüm yok..muhteşem !!

ellerine sağlık..

sevgilerimle..

11/13/2005 07:00:00 AM  
Blogger Burcu ÜNAL said...

zinnur tekrar merhaba,
bu seferde seni sobeledim ! ne kadar sanalsın acaba :)

sevgilerimle..

11/14/2005 03:02:00 AM  
Blogger zinnur said...

Burcu, cok tesekkur ederim, gercekten cok naziksin. Sobeledigin icin de tesekkurler. Su Hurma-YE telasini atlatir atlatmaz cevaplayacagim sorulari.

Burcu, benim basima gelenler sizin basiniza gelmesin diye henuz tarif veremiyorum. Ama basarili olursam verecegim tabii.

Sevgiler iki Burcu'ya da!

11/14/2005 08:41:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

DÜNYADA blog çılgınlığı yaşanıyor ancak bizde henüz takip etmeye değeni pek az.

Bu işin ilgi çeken yanı uzmanlığınız neyse onu paylaşmak. Bizimkiler ise, 'Çişim geldi, bugün amma yağmur yağdı' yolundan ilerliyor.

Tek bir istisna var: Kadınların yemek blogları. Evde yemeği pişiriyorlar. Fotoğrafını çekiyorlar. Sonra da blog'unda resimli tarifini veriyorlar. Hiç amatör gibi değiller. Hepsi adeta birer yemek dergisi!

Ben size sadece bizimpastane.blogspot.com adresini vereyim. 'Linklerim' bölümünden diğer kadınların yemek bloglarına ulaşabilir, kadınlara şapka çıkarabilirsiniz.
'' sabah gazeteleri okurken sizden bahseden bu yazıya rastlayınca göndermek istedim. ben sessiz takipci dedıgımız okurlardanım. herseyi cok ayrıntılı yazmanız cok guzel tebrıkler.
meliha özdamar.

11/14/2005 10:42:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Meliha,
Oncelikle Hurma-YE telasi ile yorumuna ancak simdi cevap verebildigim icin ozur dilerim. Bu yazidan senin sayende haberim oldu, tesekkurler. Blog olayi gercekten olaganustu. Yillardir past/kek yaparim ama bu konudaki bilgim bloglarla ilgilenmege basladigim son 1 yilda adeta katlandi. Bilgi paylasmanin bu kadar etkili bir yolunu daha bilmiyorum. Dinamik ve cok boyutlu bir bilgi paylasimi bu; kitaplardan alinan bilgiden cok daha farkli. Bir de ustune, blogcularin adeta bir aile olmasi var, tabii okuyuculari ile birlikte. Ben yemek bloglari diye bir ayirimin sadece bu olaya disardan bakanlar icin oldugunu dusunuyorum. Dunyanin dort bir yanindan, farkli birikimlerden gelen kisilerin bu sekilde birlesmesi bana cok olaganustu geliyor. Ilk yorumun icin sana cok tesekkur ederim. Ilerde yine yorumlarini gormek dilegiyle,

11/16/2005 04:02:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

tuMerhaba Zinnur
Yaptığın her şey bir harika .Bu tartı denemek istiyorum ama her tarifte gm kullanıyorsun.Cehaletimi bağışla ama nedir diye sormak isterim(sorry).Cevaplarsan sevinirim
Ellerine sağlık

11/26/2005 04:30:00 AM  
Blogger zinnur said...

Merhaba Tuba, gm yi grami kisaltmak icin kullaniyordum. Sonra arastirinca gram icin en dogru kisaltmanin g oldugunu ogrendim. Simdiki tariflerimde g olarak kisaltiyorum. Umarim guzel sonuc alirsin yaptiginda, biz begendik tadini. Sadece taban biraz ugrastirdi. Istersen bunun yerine kendi denedigin ve begendigin bir taban kullanabilirsin.

11/26/2005 08:33:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur ne gibi sorun yasiyorsun macaroon'da? Tadi mi gounusu mu?
Merak ettim.

1/16/2006 10:08:00 PM  
Blogger zinnur said...

Deniz, artik makaron yapmayi ogrendim. Basarisiz oldugum donemlerde goruntude olmasi gerekeni yakalayamiyordum. Ayrica dokusu da bazen olmasi gerektigi gibi olmuyordu. Ama bu iletide resmi gorunenler, ne goruntu ne doku bakimindan gercek makarona benzemese de yogun badem tatli, nefis kurabiyeler olmuslardi.

1/17/2006 06:02:00 AM  

Post a Comment

<< Home