Friday, June 09, 2006

Bizim Pastane Yaz Tatiline Giriyor

Bugun itibariyle pastanemiz yaz tatiline giriyor. Son hafta kendi olculerim icinde iyi bir performans gosterip paylasmak istedigim hemen her tarifi Bizim Pastane'ye ekledim. (Dikkatinizden kacmis olabilir, bundan onceki 2 ileti son iki gun icinde yayinlandi.) Birkac tanesi eksik kaldi tabii, onlar da bu iletiye resim olsunlar. Simdi bakalim tatile cikmadan sanal olmayan dunyadaki islerimi de yoluna koyabilecek miyim?

Agustos sonunda yeni tarifler ve projelerle bulusmak uzere hepinize guzel bir yaz diliyorum.


Wednesday, June 07, 2006

Cikolatali Dogum Gunu Pastasi

Gecen Cumartesi gunu, her zamanki opusme ve selam faslimizdan sonra Fasli arkadasim Fatouma, yuzunde ciddi bir ifadeyle "senden bir ricam var" dedi ve acikladi: Meslegi ahcilik olan arkadasim meger bir is almis. 15 kisilik kucuk ve gayri resmi bir dogumgunu partisi icin yemek yapacakmis. Fatouma tanidigim en iyi ahcilardan biridir. Kuskusu, bastiyasi, tacinleri ve harisasi meshurdur. Hele o bal ve bol bademle yaptigi nefis baklavalar, baklava sevmedigim halde beni bile bastan cikarmistir cogu kereler... Uzmanlik sahasina girmeyen tek sey belki de pasta Fatouma'nin. E, tabii dogumgunu partisi icin dogumgunu pastasi gerektiginden Fatouma'nin aklina ben gelmisim. Bunlari duyunca haliyle biraz telaslandim. Onun gibi profesyonel olmadigimdan, pastanin uzerine duzgun yazi yazamayacagimdan filan dem vurdum; ama Fatouma anlasilan bana benden daha cok guveniyordu ki, "yap iste cikolatali bir pasta!" dedi ve baska bir sey daha demedi.

Is basa dusunce pastayi yaptim tabii. Cifte Burcu'lar ya da Isil gibi seker hamuru marifetlerim olsaydi, bu pastaya yakisirdi. Ama olmadigindan, belli bir tarifi takip etmeden eklektik bir pasta yaptim. Pandispanyasi icin asagidaki pandispanya tarifini 2,5 kere cogalttim ve 2 tane 25 cm lik kaliba bolusturup pisirdim. Her bir pandispanyayi da ortadan ikiye kestim. Katlari ahududu surubuyla islattim ve cok ince bir kat ahududu marmeladi surdum katlarin uzerine. Katlarin arasi ve pastanin uzerinde kullanilacak krema icinse eksi kremali (sour cream) ganaj yaptim ilk defa. Hem cok kolay hem de cok lezzetli oldu. Eksi kremanin hafif mayhoslugu cikolataya bence cok yakisti. Ustelik bu ganaj tuple susleme icin de ideal bir kivamdaydi, her bakimdan cok memnun kaldim diyebilirim. Sikayet babindan edebilecegim tek soz su ki yapildiktan sonra fazla bekletmeden kullanilmasi gerekiyor; zira bekledikce koyulasiyor. Sanirim hazir suzme yogurt (fazla eksi olmayani), ya da tulbentte bir kac saat suzulmus tam yagli ev yogurdu bu tarifteki eksi krema yerine kullanilabilir. Ufak bir miktarla onceden denemekte fayda var tabii.

Cikolatali Pandispanya
  • 1 bardak kaynar su
  • 1/2 bardak kakao
  • 113 g oda sicakliginda tereyag
  • 1 bardak seker
  • 2 yumurta
  • 1 1/8 bardak un
  • 3/4 tatli kasigi kabartma sodasi
  • 1/4 tatli kasigi kabartma tozu
Kaynar su ile kakaoyu karistirarak cozun. Ayri bir kapta tereyagini ve sekeri puruzsuzlesinceye kadar cirpin. Yumurtalari teker teker ekleyip cirpmaya devam edin. Kakaolu karisimi da ekleyin ve cirparak butunlestirin. Kabartma sodasi, tozu ve unu da buna ekleyin. Kivamli kek hamuru olusuncaya kadar cirpin. (Cok uzun surmuyor.) Bu hamuru onceden hazirladiginiz yaglanmis, unlanmis ve dibi pisirme kagidi ile kaplanmis 2 adet kek kalibina paylastirarak 175C de yaklasik 20-25 dakika ya da keklerin ortasina batirdiginiz kurdan temiz cikana kadar pisirin.

Beni esas korkutan suslemelere gelince, pastanin cevresi icin file badem kullandim. Uzerindeki gulleri plastik cikolatadan yaptim. Tarifi asagida... Isin bu kismi oldukca eglenceliydi aslinda. S1k1nt1li olan kismi ise gulleri yerine yerlestirmeden once erimis beyaz cikolata ile "Happy Birthday" yazisini yazmakti. Bu konuda cekimserligimi goren Zeynep, yaziyi yazmayi teklif etti. Hat calistigi ve benden daha sabit bir eli oldugu icin ben de sevincle kabul ettim. Sonucta Zeynep yaptigi isten pek memnun kalmadi, ama bence benim yapabilecegimden cok daha iyisini yapti yine de. Sonradan yaziyi bir tepsinin uzerine yazip kuruduktan sonra pastanin uzerine transfer edebilecegimiz fikri geldi aklima. Boylece yazip bozma imkanimiz olacakti, ama iste tecrube eksikliginin kurbani olduk bu ilk sefer.

Goruntu ile ilgili bir diger pismanligi ertesi sabah bol isikta pastanin uzerinde spatula izleri gorunce yasadik. Kotu degildi vaziyet ama bu izler sicak suya batirilmis ve kurulanmis bir spatula ile rahatlikla engellenebilirdi bir onceki gece. Burda da aceleciligimin kurbani oldum diyebilirim.

Eksi Kremali Ganaj

Pasta icin ben bu tarifi 2 defa cogalttim. Dikkat edilecek sey karistirma sirasinda cikolatanin hala ilik, eksi kremanin ise oda sicakliginda olmasi, yoksa cikolata parca parca katilasabilir ve kremaniz puruzsuz olmaz.
  • 340 g kucuk parcalara kesilmis aci cikolata
  • 1 2/3 bardak oda sicakliginda eksi krema (ya da fazla eksi olmayan suzme yogurt)
Cikolatayi ben mari usuluyle eritin. Biraz ilinmaga birakin. Hala ilikken eksi kremaya katin, bir spatula ile karistirarak cikolata ve kremayi butunlestirin. Hemen kullanin. Bu mumkun degilse, bekledikce koyulasacagindan kullanmadan sicak su dolu bir kaba oturtup, yavasca karistirarak yumusamasini saglayabilirsiniz.

Sabahin 2:00sinde ev halki misil misil uykudayken ben bir yandan plastik cikolatadan guller ve yapraklar yapiyor, bir yandan da pasta/kek yaparak hayatimi kazanmak zorunda olmadigim icin ne kadar sansli oldugumu dusunuyordum. Bir hobi olarak pasta ve kek yapmaktan ne kadar zevk aliyorsam, ayni isi meslek olarak yapmayi o kadar yorucu ve stresli buluyorum, arkadaslar! Yilda bir iki kere tanidiklarin dugun pastalarini yapmaga hic bir itirazim yok ama, bu isten para kazanmak pek bana gore bir is degil anlasilan. Bu ufak pastayi yapmanin benim icin en buyuk kazanci bu ders oldu.

Resim cekme fasli cok aceleye geldiginden bir cok resim bulanik cikmis maalesef. Umarim pastanin tadi iyi olmustur ve yiyenler memnun kalmistir.

Plastik Cikolata

Bu cicekler yenilebilmekle beraber, daha cok susleme amacli oldugundan en iyi cins cikolatanizi kullanmaniz gerekmez. Mesela damla cikolata ile yapabilirsiniz. Misir surubu bulunmuyorsa, belki yerine bal kullanabilirsiniz. (Sonuc konusunda garanti veremiyorum, benimki iki malzemenin de ayni kivamda olmasindan hareketle bir tahmin sadece.)
  • 170 g kucuk parcalara kesilmis cikolata
  • 3 yemek kasigi arti 1 tatli kasigi misir surubu
Cikolatayi ben mari usulu eritin. Misir surubunun hepsini --kasiga yapisan kismini da-- ekleyin. Cikolata toparlanacak. Bir top sekline getirip strece sarin. Oda sicakliginda en az 6 saat sertlesmesi icin dinlendirin. Basta cok yumusak oluyor, bekleme suresi sonunda elde bicimlendirilebilecek kivama geliyor. Eger fazla sertlesirse, elde oyun hamuru gibi ovusturarak yumusatabilirsiniz.

Beyaz cikolata ile yapmak isterseniz, misir surubunu 2 yemek kasigina indirin. Gida boyasi ekleyerek renkli cicekler yapabilirsiniz.


Tuesday, June 06, 2006

Minik Meyvali Tartoletler

Bu iki lokmalik tatlilari epey once yapmistim. Tarif bir kitaptan olmadigindan unutmayayim diye birkac not bile almisim malzeme ile ilgili olarak. Ama o kadar malzemeden kac tart ciktigini yazmayi unutmusum! Iste bu son zamanlardaki halimi pek guzel ozetliyor.

Bu tartciklar icin her zaman yaptigim sekersiz tart hamurunu kullandim. Dolgu malzemesi sekerli olunca daha fazla tatli aranmiyor bence. Arzu ederseniz bademli dolgu goze gorunecek sekilde daha az krema ve meyva ile de susleyebilirsiniz tartciklari.

Ayni malzemeyi buyuk bir tart kalibinda pisirmek tabii ki mumkun, ama ben lokmalik tatlilari daha cok seviyorum. Biraz daha fazla el aldiklari bir gercek olsa da goruntuleri cok daha cazip oluyor. Hatta son zamanlarda malzeme miktarini da az tutmaga basladim. Boylelikle kalanlari bitirmek icin ugrasmamiz gerekmiyor. Ayrica, gozume ve damagima hitap eden bir tatli soz konusu oldugunda cok daha ufak porsiyonlarla tatmin olabildigimi kesfettim. Eminim ki, misafirleriniz de kendilerine ozel bu kucuk tatlilari buyuk bir tatlidan kesilmis bir dilime tercih edeceklerdir. Son olarak itiraf etmeliyim ki kucuk ve aza olan bu ragbetimin bir nedeni de, daha s1k mutfaga girip yeni denemeler yapmama firsat vermesi...
  • 1 olcu tart tabani hamuru
  • Bademli dolgu (tarifi asagida)
  • 2-3 yemek kasigi ahududu marmelati
  • Suslemek icin ayiklanmis, yikanmis ve kurulanmis cesitli meyva
  • Suslemek icin krema (tarifi asagida)
  • Suslemek icin nane yapraklari
  • Arzu edilirse meyvalari parlatmak icin bir kac tatli kasigi sulandirilmis ve ilitilmis marmelat
Firininizi 175C ye isitin. Minik tart kaliplarinizi bir firin tepsisine yerlestirin. Tart hamurunuzu minik kaliplariniza paylastirin. Hamuru kaliplarin icine elinizle bastirarak mumkun oldugunca esit kalinlikta olacak sekilde yayin. Hamurlarin uzerine yandaki resmin 3 numarasinda goruldugu gibi azicik marmelat koyun. (Bunun yalitim gorevi oldugundan daha onceki bir iletide soz etmistim galiba. Ayrica bademli dolguya da yakisiyor lezzet olarak.) Sonra kaliplarin 3/4 u dolacak sekilde herbirine biraz bademli dolgu koyun.

Bademli dolgunun rengi degisip sivi halini kaybedinceye kadar pisirin. Bu sure icinde tart hamuru da pisiyor. Maalesef saat tutmadigimdan ne kadar surdugunu hatirlamiyorum, ama kullandiginiz kalibin boyuyla da iliskili bir sure bu. Dolgu piserken gozenekli bir goruntu aliyor ve firindan cikinca ortasi cokuyor. Bunlar normal, zaten ortadaki cokukluk de meyva yerlestirmek icin ise yariyor. Tartlar soguduktan sonra kaliplarindan cikarin. Krema, meyva ve nane yapraklariyla dilediginizce susleyin. Servisten hemen once arzu ederseniz portakal suyu ya da suyla sulandirilmis ve biraz isitilmis marmelat kullanarak meyvalari parlatabilirsiniz.

Bu tatlilari servis edilecekleri gun icinde yapmakta fayda var.

Bademli Dolgu

Bu bademli dolguyu cok sevdigim ve bir o kadar da s1k yaptigim elmali tartimda elma dilimlerinin altindaki kat olarak kullaniyorum. Hatta gecenlerde yine yaptim, ama tarifinin Bizim Pastane'de oldugundan o kadar emindim ki, resmini bile cekmedim. Bugun baglanti vermek icin arayip da bulamayinca cok sasirdim. Ingilizce blogumda sozunu ettigim elmali tartin tarifi var, ama nasilsa Bizim Pastane'ye yazmamisim. Ilk firsatta bu durumu duzeltecegim tabii.
  • 8 yemek kasigi (114 g) yumusak tereyag
  • 1/2 bardak seker
  • 3 yumurta sarisi
  • 2 yemek kasigi cig krema
  • 1 1/4 bardak ince cekilmis badem
  • 1 tatli kasigi vanilya
  • 1 tatli kasigi badem esansi (arzu edilirse)
Seker ve tereyagini mikserle butunlestirin. Yumurta sarilarini teker teker, her birinden sonra hamuru altust edip ciraparak ekleyin. Sonra cig krema, cekilmis bademler, vanilya ve badem esansini ekleyip, yine karisim butunlesene kadar cirpin.

Krema

Ben bu krema icin maskarpon peyniri kullandim. Bu tiramisularda geleneksel olarak kullanilan peynir. Onun yerine Turkiye'de labne peyniri kullanildigini gordum bir kac blogda. Ya da arzu ederseniz sadece seker ve vanilya eklenmis cirpilmis sut kremasi kullanabilirsiniz. Tabii mascarpone kivami oldukca koyulastiriyor ve boylece s1kma tupuyle suslemek daha kolay oluyor. Sirf sut kremasi kullanirsaniz kremayi s1kma tupuyle sekilli sikmak yerine kasikla koymayi tercih edebilirsiniz. Bir de krem santi diye bir urun var galiba Turkiye'de, sanirim o da kullanilabilir.
  • 1/2 bardak maskarpon peyniri
  • 1/2 bardak cig krema
  • 1 yemek kasigi seker
  • 1/2 tatli kasigi vanilya
Butun malzemeyi bir kaseye alip mikserle butunlesene kadar cirpin.


Muzlu Kek (Zeytin Yagli)

Hesapca elimde biriken tarifleri bu hafta sonuna kadar yazip, yaz tatiline sokacaktim Bizim Pastane'yi. Yaz boyunca da, son zamanlarda cok ihmal ettigim Ingilizce blogumla ilgilenecektim. Tabii hafta basinin hesabi hafta sonuna uymadi. Elimde hala yayinlamak istedigim 2 tarifim varken bir ucuncusu cikti basima. Bu arada bazi diger tarifleri yayinlamaktan vazgectim bile...

Bu muzlu kek bir kurtarma operasyonu olarak yola cikti. Bizim evde muz nedense pek sevilmez, dolayisiyla da nadiren alinir. Gecenlerde nasilsa aldigim muzlar yenmeyip olgunlasinca once Muzlu ve Cikolata Muslu Kedi Dili Pasta yapacaktim. O hayalle birkac gun daha gecti ve muzlar olgunlasmaya devam ettiler, yoksa curumeye meylettiler mi desem? Bu gibi durumlarda en pratik care Amerikalilarin cok sevdigi muzlu ekmekten yapmak... Adi ekmek olmakla birlikte, bunlar mayasiz ve kimi zaman mikser bile gerektirmeden yapilan basit kekler. Nick Malgieri'nin Perfect Cakes kitabinda kuru uzum ve pikanla zenginlestirilmis guzel bir tarif buldum. Adi kek diye geciyordu ama yukardaki resimde gorulen dokusundan da, asagidaki tarifte mikser kullanilmamasindan da anlasilacagi gibi bir cesit tatli ekmek bu.

Muzlu tatlilari fazla sevmiyen ailem bu keki cok begendi. Kekimiz aheste hafta sonu kahvaltilarina da uyum gosterdi, ogleden sonra cay keyfine de... Cocuklarin ogle yemegine eslik etmek uzere paketlenip sirt cantalarina girdi, Yurdaer kahvesinin yaninda yesin diye onunla ise gitti. Artan parcalari Rana'nin eglenmesi icin minicik bir dogum gunu pastasina bile donustu. Muhtemelen bekledikce guzellesecek ve aile aktivitelerimize katilmasi icin baska firsatlar da cikacakti ama ne yazik ki bitiverdi. Bir dahaki yapilisinda amac kesinlikle muz kurtarmak olmayacak; hatta sirf bu kek icin yine muz almayi dusunebilirim bu yakinlarda...

Bu tarifi sizinle paylasirken her zamanki gibi un farkliligi, burda kullandigimiz esmer sekerin Turkiye'de bulunup bulunmadigi gibi endiselerim var, ama yine de eklemeden duramadim.

  • 1 3/4 bardak + 1/2 yemek kasigi un
  • 1 tatli kasigi kabartma tozu
  • 1 tatli kasigi kabartma sodasi
  • 1/2 tatli kasigi tarcin
  • 1 bardak kabaca cekilmis ceviz veya pikan
  • 1/2 bardak kuru uzum
  • 1 bardak s1k1st1r1larak olculmus esmer seker
  • 2 yumurta
  • 1/2 bardaktan azicik fazla zeytinyagi
  • 114 g suzme yogurt
  • 1/2 yemek kasigi vanilya
  • Yaklasik 4 buyuk ve cok olgun muz (1 1/2 bardak oluyor ezilince)
Firininizi 175C ye isitin. 23 cmx13 cm lik dortgen firin kabinizi yaglayin ve icine tabanina gore kesilmis pisirme kagidi yerlestirin.

Un, kabartma tozu ve sodasi ve tarcini buyukce bir kaseye alip karistirin. Daha kucuk bir kasede ceviz ve kuru uzumu 1/2 kasik unla karistirin. (bu pisirme sirasinda ceviz parcalari ve kuru uzumun dibe cokmemesini sagliyor.) Yumurtalari esmer sekere teker teker ve her seferinde karisimi bir spatula ile altust edip karistirarak ekleyin. (Malgieri'nin dedigine gore yumurtalari sekere yavas yavas eklemek daha iyi butunlesmelerini sagliyormus.) Simdi spatula yerine cirpma teline gecin, karisimi biraz da telle cirptiktan sonra bir yandan ince bir serit halinde zeytinyagini eklerken bir yandan da cirpmaga devam edin. Sonra suzme yogurt ve vanilyayi ekleyin ve yine telle cirparak karisimi butunlestirin.

Teli birakip spatulaniza geri donun. Once kabartma tozlu unun yarisini, sonra catalla ezdiginiz muzlari, daha da sonra unun kalanini ekleyip, her eklemenizden sonra spatulanizla karistirin. (Yine Malgieri'ye gore muz aromasinin fazla olmasi icin muzlari robotta pure haline getirmek yerine catalla ezmek gerekiyormus.) En son ceviz ve uzumlerinizi katin. Yine soyle bir karistirdiktan sonra hamurunuzu hazirladiginiz kaliba alin. Isitilmis firinda 70-80 dakika ya da ortasina batirilan kurdan temiz cikana kadar pisirin.


Monday, June 05, 2006

Degisik Bir Cikolatali Pasta

Denemek Isteyenlere Not: Bu pastanin cikolatali kek kismi oldukca ince oluyor. Kesmekte zorluk olmamasi icin miktarlari arttirmak isteyebilirsiniz. Yorumlarin sonunda Turkmen'in detayli yorumunu yapmadan once okumanizi tavsiye ederim, nerelerde problem cikabilecegi konusunda cok yardimci olacak.

 Bu cikolatali pasta en eski tatli/pasta kitaplarimdan birinin (Lesley Mackley ve Carole Handslip'in A Gourmet's Guide to Chocolate) sayfalari arasindan yillardir goz kirpip dururdu bana, ama bir turlu sira gelip de yapamamistim. Nihayet gecen ay yapinca adeta sirtimdan bir yuk kalkti. Degisik bir pasta yapmis olmanin heyecaniyla Dilek'e birkac resmini yollamistim ki, Dilek "Bak ben neler yapiyorum bu aralar" deyip bana ayni pastanin belki uc farkli cesitlemesinin resimlerini yollamaz mi! Ne kadar sasirdim tahmin edersiniz. Blogcu arkadaslarimizla aramizda bir cesit telepati olduguna inanasi geliyor insanin! Bu arada Dilek'in pastalari ayni teknikle yapilmakla beraber meyvaliydi. Belki bu pastayi denemek isteyenlere secenek olmasi icin o da bugunlerde pastalarinin tarifini ve resimlerini paylasir bizimle.

Ufak bir not... Ben rulo icin asagidaki tarif yerine her zaman kullandigim pandispanyanin biraz kucugunu yaptim. Ama sonradan benim pandispanyamin bu pasta icin biraz yumusak olduguna karar verdim. Bu nedenle sizinle kitaptaki (kendi denemedigim) pandispanya tarifini paylasiyorum.

Cikolatali Ganaj Icin:
  • 1 1/4 bardak cig krema
  • 283 g kucuk parcalara kesilmis cikolata
Cikolatali Kek Icin:
  • 4 yumurta
  • 1/2 bardak seker
  • 113 g kucuk parcalara kesilmis ve eritilmis cikolata
  • 1/4 bardak un
Rulo Icin:
  • 2 yumurta arti 1 yumurta sarisi
  • 1/3 bardak seker
  • 1/2 bardak elenmis un
  • 1/2 tatli kasigi vanilya
Susleme Icin:
  • Cikolata Bukleleri
  • 1 yemek kasigi pudra sekeri
Firini 175C ye isitin. 20 cm lik bir kelepceli kalibi ve 38 cmX25 cm lik firin tepsisini yaglayip unlayin ve pisirme kagidi ile kaplayin.

Ganaji hazirlamak icin cog kremayi kaynama noktasina getirin. Altini kapatip cikolatayi ekleyin; cikolata tamamen eriyip puruzsuz hale gelinceye kadar devamli karistirin. Sogumaya birakin.

Cikolatali keki hazirlamak icin, 1 yumurta ve 3 yumurta sarisini 1/2 bardak sekerle koyulasana kadar cirpin. Cikolatayi katin ve karistirin. Unu eleyip cikolatali karisima ekleyin. Ote yandan 3 yumurta akini yumusak tepecikler olusuncaya kadar cirpin. Once 1 yemek kasigi yumurta aki kopugu ile cikolatali karisimi inceltin, sonra kalan yumurta aki kopugunu de ekleyin. Hazirladiginiz 20 cm lik kelepceli kaliba bosaltip, uzerini duzleyin ve 20-25 dakika kadar ya da ortasi islakligini kaybedene kadar pisirin. Sogutun.

Firin isisini 200C ye cikartin. Ruloyu hazirlamak icin, yumurtalari, yumurta sarisi, seker ve vanilyayi karisim iyice koyulasip rengi acilincaya kadar cirpin. Unu ekleyip karistirin. Hazirladiginiz firin tepsisine dokup, kabarip kenarlari pisirme kagidindan cekilmege baslayincaya kadar pisirin. (Yuksek isi nedeniyle kisa bir surede olacak bu, sakin firinda unutmayin.) Bir dakika kadar tepside beklettikten sonra uzerine pudra sekeri elenmis pisirme kagidina ters cevirin. Kagitla beraber sarip sogutun.

Sogumus ganaji mikserle cirpin. Cikolatali keki ortadan iki esit parcaya kesin. Ruloyu acin, pisirme kagidini siyirin ve ustune cikolatali ganajinizi surun. 2,5-3 cm lik seritler kesin. Seritleri birbirine ekleyerek ayni eksen etrafinda sarin.

Cikolatali kek katlarindan birini cikolatali ganaj ile sivayin. Uzerine ruloyu yerlestirin. Rulonun boyutu kekinkinden fazla gelirse, fazlaligi keserek gerekli duzeltmeyi yapin. Rulonun uzerine biraz daha ganaj surup, kalan cikolatali kek katini uzerine yerlestirin. Kalan ganaji kekin uzerine surun. Pastanin uzerini bukleler ve elenmis cikolata ile susleyin. Birkac saat buzdolabinda dinlendirdikten sonra servis yapin.


Thursday, June 01, 2006

Guzel Bir Uclu: Kayisi, Badem ve Peynir...

Siz de benim gibi tatlilarda krem peyniri sevmekle beraber peykekleri biraz agir buluyorsaniz bu iletideki tarifleri denemek isteyebilirsiniz. (Peykek kelimesi sizin icin yeni ise hemen aciklayayim: Bu kelimeyi ilk defa Devletsah cheesecake yerine kullandi. Ne dersiniz, artik cheesecake yerine peykek diyelim mi hep beraber?) Bu peynirli tatlilarin diger ortak ozellikleri malzeme listelerinde kayisi ve badem gibi birbirine pek yakisan bir ikilinin yer almasi...

Tarifleri buyuk kaliplar icin verecegim ama, ben kucuk kaliplarda "tek kisilik" tatlilar olarak yaptim. Son zamanlarda minyatur tatlilar yapmaya merak saldim. Hem goze guzel gorunuyorlar ve yapimlari sanki daha zevkli; hem de farkettim ki, yedigim tatlilar goze ve damaga hitap edecek cinstense, cok daha ufak porsiyonlar beni tatmin edebiliyor. Bu nedenle, tarifin yarisiyla, hatta ceyregiyle az sayida minyatur tatli yapmak daha cok isime geliyor. Artanlari bitirmekle ugrasmadigimiz gibi, daha s1k yeni tarifler deneme imkani buluyorum boylece.

Kuru Kayisili Peynir Tarti (Elizabeth Wolf-Cohen'in Simple Tarts kitabindan uyarlandi)

Bu peynirli tart Zeynep'in favorisi idi. Yukarda resmini gordugunuz minik tart firinin ust rafinda pistigi icin alazlandi, aslinda kayisilarin renklerinin bozulmamasi gerekiyor. Bu tatli ile ilgili tek sikayetimiz, buyuk kalipta pisirildiginde dilimlere kesmenin kolay olmayisi idi. Isitilmis keskin bir bicak ise yariyor, ama kesme derdinden busbutun kurtulmak isterseniz, benim yaptigim gibi kucuk kaliplarda pisirmeyi deneyebilirsiniz. Buyuk halinin resmi icin buraya tiklayiniz.
  • 23 cm lik kalip icin tart hamuru (tarifi asagida)
  • 2/3 bardak kabuksuz badem
  • 1/3 bardak seker
  • 227 g oda sicakliginda krem peynir
  • 75 g oda sicakliginda tereyag
  • 2 yumurta
  • 1 tatli kasigi badem esansi (ya da vanilya)
  • 227 g ortalarindan ikiye ayrilmis kayisi kurusu (eger kayisilariniz cok kuru ise, ortadan ayirmadan sicak suda dinlendirerek yumusamalarini saglayin.)
  • 2 yemek kasigi kayisi marmeladi
Tart kalibinizi tart hamuru ile kaplayin. Fazlaliklari kesin. Tart kalibinizi tasima kolayligi olmasi icin bir firin tepsisine yerlestirin. Firininizi 190C ye isitin.

Bademleri sekerin yarisi ile mutfak robotunuzda iyice inceltin. Kalan sekeri, krem peynir, tereyag, yumurtalar ve badem esansini da ekleyip, 20 ila 30 saniye ya da karisim butunlesene kadar yine mutfak robotunda cekin. Eger robotunuz kucukse, bu islemi mikserle de yapabilirsiniz. Hazirladiginiz tart tabaninin uzerine bu karisimi duzgunce yayin. Kayisi yarilarini goze guzel gorunecek bir sekilde peynirli dolgunun uzerine yerlestirin. Bu isi yaparken kayisilari hafifce bastirin fakat peynirli dolguya tamamen gomulmesinler. Dolgu oturup altinimsi bir renk alincaya kadar pisirin. (Yaklasik 25 dakika aliyor.) Izgaraya alip sogutun.

Servisten az once kayisi marmeladini azicik su ya da portakal suyu ilavesiyle isitin. Kayisilarin uzerine bir firca ya da kasikla surun.

Tart Hamuru
  • 1 bardak un
  • 74 g kucuk parcalara kesilmis soguk tereyag
  • 1 tutam tuz
  • Birkac yemek kasigi soguk su
Un, tuz ve tereyagini mutfak robotunuza alin. Tereyag parcalari ufalanincaya kadar cekin. Sonra soguk suyu kasik kasik ustten ekleyerek hamur toparlanincaya kadar cekmege devam edin. Ne kadar fazla su eklenirse piserken hamur o kadar fazla cekiyor. Onun icin mumkun olan en az su miktarini kullanin. Isterseniz acmadan buzdolabinda biraz dinlendirebilirsiniz, ama ben genellikle buna gerek duymuyorum.

Kayisili ve Peynirli Kek (Bir Pillsbury kitapcigindan uyarlandi)

Bu kek cay ve kahvenin yaninda cok iyi gidiyor. Malzeme konusunda birkac notum var: Oncelikle yogurt ya da suzme yogurt yerine eksi krema (sour cream) kullaniliyor tarifin aslinda. Ama yogurtla deneyen arkadasim iyi sonuc aldigini soylemisti. Bir de, ara kati olarak ahududu marmeladi kullaniyorum genellikle. Canli rengiyle ahududu goze daha guzel gorunuyor. Fakat bu sefer elimin altinda sadece kayisi marmeladi vardi ve ister istemez onu kullandim. Sonucta kek dilimlendiginde kayisili kat goze fazla carpmasa da, lezzet olarak bu badem aromali keke cok yakisti.

Bu sefer asagidaki malzemeyi 23 cm lik kalipta kullanmak yerine 1 tane 15 cm lik kalip ve 4 tane 8 cmlik kaliba bolusturdum. Mini kekler cok sirin oldular. Ustelik buyuk kalipta pisirildiginde hemen hep olan ortanin soguyunca biraz cokmesi olayini gozlemlemedik. Ama buyuk kalipta pisirildiginde de dilimlerin hosbir goruntusu oluyor asagidaki resimde gordugunuz gibi. Tercih sizin.
  • 2 1/4 bardak un
  • 3/4 bardak seker
  • 170 g tereyag (soguk olacak)
  • 1/2 tatli kasigi kabartma tozu
  • 1/2 tatli kasigi soda
  • 1/4 tatli kasigi tuz
  • 3/4 bardak eksi olmayan suzme yogurt ya da suyu suzulmus yogurt
  • 1 yumurta
  • 1 tatli kasigi badem esansi (ya da vanilya)
  • 227 g oda sicakliginda krem peynir
  • 1/4 bardak seker
  • 1 yumurta
  • 1/2 bardak kayisi marmeladi
  • 1/2 bardak file badem
Firininizi 175C ye isitin. 23 veya 25 cm lik kelepceli kalibinizin icini yaglayip unlayin.

Peynirli dolgu icin ufak bir kasede, peynir, seker ve 1 yumurtayi birlesene kadar cirpin. Isterseniz azicik vanilya da ekleyebilirsiniz.

Seker ve unu buyukce bir kaseye alin. Tereyagini kucuk parcalara kesip buna katin. Bir catal yardimiyla tereyagini ezerek unla sekere katin. Aradaki tereyag parcalari iyice ufalincaya kadar devam edin. Elde ettiginiz karisimdan 1 bardak ayirin. Bunu file bademle karistirip bir kenarda bekletin.

Karisimin kalanina kabartma tozu ve sodasini, tuzu, yogurdu, 1 yumurta ve badem esansini katin. Mikserle yogun bir hamur haline gelinceye kadar cirpin. Hamurunuzu hazirladiginiz kalibin dibine koyun. Kenarlari ince olacak sekilde birkac santim yukseltin ve hamura bir canak goruntusu verin. Kenardaki hamurun kalinliginin 1/2 cm kadar olmasina dikkat edin; fazla olursa piserken uste tasiyor. Canagin altina hazirladiginiz peynirli dolguyu yayin. Bunun uzerine de kayisi marmeladini kucuk bir kasikla ve peynirli dolguya mumkun oldugunca karistirmadan yayin. (Eger marmeladi biraz isitirsaniz cok daha rahat yayiliyor.) En uste de onceden ayirdiginiz file bademli karisimi serpeleyin. 45 ila 55 dakika ya da krem peynirli dolgu koyulasip hamurun rengi iyice koyulasana kadar pisirin. (Bu sure kucuk kekler icin tabii daha az olacaktir.) 15 dakika soguttuktan sonra kalibin kenarlarini cikartin. Ilik veya sogutulmus olarak servis yapin.