Friday, April 28, 2006

Limonlu Rulo

Gencken en buyuk zevklerimden biri tuzlanmis limon yemekti. Artik midem eskisi kadar saglam olmadigindan bunu yapamiyorum, ama hala salatanin eksisi bol olanini daha cok sever, hemen her corbaya ve zeytinyagliya limonu pek yakistiririm. Buna karsilik limonlu tatlilarla aram yakin zamanlara kadar iyi degildi. Limonu beyaz cikolata ve ahududuyla esleyince bu durum biraz degisti. Boyle olunca yeni limonlu arayislara girdim ve Amerikan mutfaginin cok sevilen Limonlu Beze Tatlisindan aldigim ilhamla limonlu ruloyu yaptim. Limon tatlilarin agirligini kesiyor sanki. Kremasi da yag icermediginden limonlu rulo --en azindan tad olarak-- hafif bir tatli oldu. Benim gibi limonlu tatlilardan cok hoslanmayan esim bile begendi.

  • 33 cmx45 cm lik pandispanya
  • Limon peltesi (tarifi asagida)
  • Seker surubu (tarifi asagida)
  • Bezeli krema (tarifi asagida)
Pandispanyanizi seker surubu ile islatin. Limonlu dolguyu pandispanyanizin uzerine esit dagilacak sekilde surup s1k1ca sarin. Rulonuzu bezeli krema ile kaplayin. Servisten once purmuzle kremanin uzerini alazlayin.

Limonlu Dolgu
  • 3 yumurta
  • 1/2 bardak limon suyu
  • 1 limonun rendesi
  • 1/2 bardak seker
  • 6 yemek kasigi kucuk parcalara kesilmis tereyag
Yumurtalari cirparak birlesmelerini saglayin. Limon suyu, rendesi, seker ve tereyagini reaktif olmayan ufak bir tencereye alin. Orta ateste kaynama noktasina getirin. Bir yandan devamli karistirirken bu sicak limonlu karisimi yavas yavas yumurta sarilarinin uzerine dokun. Simdi bunu tencerenize geri aktarin ve devamli karistirarak tekrar kaynama noktasina yaklasincaya kadar isitin. Kaynarsa puturleneceginden bu noktaya gelmeden hemen once atesten alin. Gerekiyorsa suzgecten gecirip sogutun. Limonlu dolgunuz bekledikce koyulasacaktir. Agzi kapali bir kapta 1 hafta buzdolabinda saklayabilirsiniz.

Bezeli Krema

Bu krema bir cesit Italyan bezesi. Yumrta aklari adeta pisirilerek yapildigi icin hem guvenli, hem de bekledikce sonme ya da su salma problemi yok denecek kadar az.
  • 3 yumurta aki
  • 1/2 bardak seker
Yumurta aklarini ve sekeri yagdan arindirilmis bir kaseye alin. Kasenizi icinde su kaynayan bir tencerenin uzerine oturtun. Telle devamli cirparak yumurta aklarinin isinmasini ve sekerin erimesini saglayin. (Bakterileri etkisiz kilmak istiyorsaniz karisimin isisi 71 C ye ulasincaya kadar devam edin. Boyle bir endiseniz yoksa, seker erir erimez durabilirsiniz.) Kasenizi kaynayan sunun uzerinden alip elektrikli mikserle yumurta aki kopugu iyice koyulasip hacmi artincaya kadar cirpin. Bu noktaya geldiginizde bezeniz oda sicakligina sogumus olmali.

Seker Surubu
  • 1/6 bardak su
  • 1/6 bardak seker
  • 2 tatli kasigi limon suyu
Seker ve suyu ufak bir sahanda devamli karistirarak kaynama noktasina getirin. Limon suyunu ekleyip altini kapatin ve soguttuktan sonra kullanin.


Tuesday, April 25, 2006

Zeytinli Ekmek

Bu nefis zeytinli ekmegi yapali epey oluyor. Aslinda cesitli bloglarda guzel zeytinli ekmek tarifleri verildi simdiye kadar. Bu tarifin simdiye kadar gorduklerimden farkli olan yani hamurunun zeytin parcaciklariyla birlikte yogurulmasiydi. Bu nedenle beyaz unla yapilmasina ragmen uzunca yogurma suresi sonunda esmer unla yapilmis gibi bir goruntu aldi. Tarifte hamura biraz taze nane ile sogan rendesi katiliyordu. Evde taze nane olmadigindan sogani zeytinyaginda rengi donene kadar pisirip, biraz da kuru nane ekledim. Tarifi sizlere kendi yaptigim sekliyle yazacagim. (Orijinal tarif A. E. Algar'in Classical Turkish Cooking kitabindan) Citir kabuklu, ici yumusacik ve zeytin aromali ekmegimizle Zeynep panini (bir cesit tost) yapmaga niyetlendi ama beyaz peynir ve domates esliginde yenip bittiginden ona sira gelmedi. Bu nedenle ilk firsatta yeniden yapilacaklar listeme eklenmis vaziyette...

(Malzemelerde tuz miktarini degistirdim, dikkatinizi cekerim.)

  • 1/2 bardak siyah zeytin
  • 1 1/4 tatli kasigi kuru maya
  • Fiskeyle seker
  • 1/2 bardak arti 2 yemek kasigi ilik sut
  • 2 bardaktan biraz az un
  • 1/4 bardak ince kesilmis sogan
  • 1 tatli kasigi kuru nane
  • 1/4 bardak zeytinyagi
  • 1/2 tatli kasigi tuz
Zeytinlerin cekirdeklerini cikarip ikiye bolun. Seker ve mayayi 2 kasik ilik sutte eritip ilik bir yerde 10 dakika kadar kopurmeye birakin. Bu arada 2 yemek kasigi zeytinyaginda soganlarinizi kavurun; renkleri donunce kuru naneyi ekleyip bir iki de oyle cevirin. Ununuzu buyukce bir kaseye koyun, ortasini acip, zeytinleri, 1/2 bardak sutu, tuzu, kalan zeytinyagini ve mayali karisimi ekleyin. Unlu bir zeminde hamurunuzu 10 ila 15 dakika puruzsuz ve elastik bir hal alana kadar yogurun. Yagli kaseye koyup uzerini kapatin ve ilik bir kosede, hacminin iki katina cikincaya kadar (2 saat civarinda) mayalandirin.

Bu sure sonunda hamurunuzu tekrar unlu bir zemine alip hafifce yogurun. Hafif unladiginiz kenarsiz bir firin tepsisinin uzerinde oval bir bicim verin. Keskin bir bicakla (Ayla Hanim jilet oneriyor bu is icin) ekmeginizin ustune bir kesik atin. Ust yuzeyini hafifce unlayin, nemli bir mutfak havlusu ile ortup ilik bir yerde 2 saat mayalandirin.

Bu surenin sonuna dogru firininizin icine ekmegi tasiyacak buyuklukte birkac temiz tugla koyun (ben piza yapmak icin kullandigim tasi koydum) ve firininizi 230 C ye isitin. Yarim saat kadar sonra isiyi 200C ye dusurun. Tugla ya da piza tasinin uzerine biraz un sepin (bu is icin iri taneli misir unu kullaniyoruz burada) ve firin tepsisinin uzerindeki mayalanmis ekmeginizi dikkatlice tuglalarin uzerine kaydirip 30 dakika kadar pisirin.

Friday, April 21, 2006

Bir Ozur, Bir Haber, Bir Hatirlatma ve Bir Mim

Bu sabah emailimi kontrol ettigimde Aztek pastasina gelen bir yorum buldum. Yorumu birakan arkadasimiz tarifteki kremayi yapmakta oldugunu soyluyor ve malzemeler arasindaki 6 "oz" tereyaginin anlamini soruyordu. oz Amerikan agirlik birimi ounce'un kisaltilmisi. Malzemeler arasinda raslarsaniz, tarifi Ingilizceden cevirirken dikkatsizlikle o miktari cevirmeden gecirmisim anlamina geliyor. Maalesef ben yorumu okudugumda birakilali birkac saat olmustu. Kremanin akibeti ne oldu bilemiyorum ama yaptigim bu dikkatsizligime cok canim s1k1ldi. Daha once de boyle hatalar yapmistim ve ne kadar dikkatli olmaya calissam da korkarim yine yapacagim. Bu hafta sonu bu gibi durumlarda zamaninda bana ulasamasaniz bile gerekli cevirileri kendinizin yapabilmesi icin faydalanabileceginiz uc link koyacagim yan sutuna. Gerekli aciklamalar linklerde olacak. Bu arada tarifteki hatayi duzelttim. Bu ve buna benzer hatalarimdan etkilenen butun arkadaslardan ozur diliyorum.

Bundan sonra Bizim Pastane'de ara sira az yagli (nisbeten az yagli mi desem?) tarifler de yer alacak. Bunlari bir bakista gorebilmeniz icin isimlerinin yanina sembolunu koyacagim. Simdilik dort tane diyet tarifimiz var, ama ilerde sayilari artacak.

Erik mevsimi geldi. Ben de daha once tarifini verdigim Erikli Keki yaptim. Hatirlatma babindan yukarda resmini paylasiyorum. Eger denemek isterseniz, bu tatliyi Turk unuyla ve bazi degisikliklerle yapip iyi sonuc alan arkadasimizin yorumuna da bir goz atmanizi tavsiye ederim.

Sira geldi epey once Dilek'in beni sobeledigi mime! Aslinda bu mim Ingilizceydi ama ben Turkceye cevirerek sizinle paylasmayi tercih ettim, cunku Bizim Pastane'nin okuyucu sayisi Our Patisserie'nin okuyucu sayisindan cok daha fazla.

Yemek Bloglari icin Yeni bir Mim

1. Bu yakinlarda yemek bloglarindan yapmak uzere isaretlediginiz/not aldiginiz uc tarifi listeler misiniz?
Son olarak Acik Bufe'nin Feslegenli, Peynirli Katmerini bazi degisikliklerle denedim. Burdan ogrendigim teknikle tahinli ve hashas ezmeli katmer de yaptim.

Simdi Lezize'nin Erzurum Ketesini ve Evcil Kedi'nin Arnavut Boregini denemeyi cok istiyorum. Bir de yapilacaklar listemde Tijen'in sitesinde degil ama Meyva Agacindan Hikayeler kitabinda yer alan Elmali Baklava tarifi var. Bunlarin yanisira, hemen her gun bir cok yemek blogundan fikir aliyorum.

2. Size konum olarak yakin olan bir yemek blogu var mi?
Konusu sadece yemek olmamakla beraber Hindistan Cevizleri Bezen ve Adil'e yakin yasiyoruz. Onun disinda takip ettigim bircok yemek blogu benden epey uzakta, hatta farkli kitalarda...

3.Sizden konum olarak cok uzak olan yemek blogu hangisi?
Sanirim Japonya'dan yazan Olsai ve blogu Plov et Confit olsa gerek. Olsai yoresel tarifleri konu alan son Yemek Etkinligimizin evsahipligini yapti. Eger henuz gormediyseniz, sitesinde etkinligin cok guzel bir ozetini de bulabilirsiniz.

4. Son zamanlarda kesfettiginiz yemek blogu ya da bloglari hangileri? Nasil buldunuz?
60 civarinda blogdan olusan bloglines listeme eklenen en son uc blog sunlar: Mis Kokulu Ekmekler, Safran Mutfakta ve Yemek Cini. Genellikle takip ettigim bloglarin linklerinden kesfediyorum yeni bloglari.

5. Bu mimle kimleri sobelemek istersiniz?
Klasik bir cevap olacak ama cevaplamak isteyen butun blogcu arkadaslarimi diyecegim :)

Hepinize guzel bir hafta sonu dilegiyle,

Wednesday, April 19, 2006

Aztek Pastasi

Birbiri ardisira gelen aksilikler dizisiyle basladi hersey. Once cikolatali sunger (genoise) pandispanyamin ortasi coktu. Ancak alt yarisini kullanabildim ve yine ayni olayi yasamaktan korktugumdan ikinci pandispanya kati icin farkli cins bir cikolatali kek yaptim. Pastanin ara katlari ceviz, kahve tozu ve tarcinla zenginlestirilmis bezeden olacakti. Bezeyi tarifte soylendigi gibi tuple spiraller seklinde s1kmak yerine kasikla yayinca, neden bu zahmete katlanilmasi gerektigini --artik hic unutmayacak sekilde-- ogrenmis oldum. Bezelerimin bu resmine tiklarsaniz siz de anlayacaksiniz eminim.

Aksilikler burda da son bulmadi. Bu pastayi yapmamin bir nedeni dugun pastasindan artan kremayi degerlendirmekti; zira krema dondurulmus ve cozulmus oldugu icin kalanini bir daha dondurmak uygun olmayacakti. Bu sefer de krema yetmedi. Pastanin icinde kullanmak uzere cabuk tarafindan cikolatali ganaj yapmak zorunda kaldim.

En son fiyasko da suslemede oldu. Kitaptaki resimde pasta stensille kakao ve tarcin kullanarak geometrik motiflerle suslenmisti ve cok s1k bir goruntusu vardi. Hazir pasta stensilim olmadigi ve bu asamada yapmakla ugrasmak istemedigimden, Zeynep'in duvarlarini stensillemek icin alip sonradan kullanmadigim plastik sablonlari kullanmaga kalktim, fakat sonuc hic iyi olmadi. Bu gibi durumlarda fazla israr etmeyip durmak lazim geldigi bir cok tecrubeyle sabittir. Ama aklimca durumu kurtaracagim ya, ben susleme calismalarina devam ettim. Artan azicik kahveli kremayla kenarlara zarif bir desen yapmak niyetiyle giristigim denemem yukardaki resimde gordugunuz sekilde son buldu. Rana gorur gormez, "Aaa, manakarli pasta!" diye sevincini belli etti. Tahmin edebileceginiz gibi, cok sevdigi spagettinin incesi makarnalara benzetmisti suslememi. Artik pes edip, gonulsuzce bir kac resmini cektikten sonra buzdolabina kaldirdim pastayi.

Bu kadar aksilikten sonra, ertesi gun pastanin tadinin gercekten cok guzel oldugunu gorunce hem sasirdim, hem de sevindim. Zeynep ilk lokmasini tadar tatmaz bunu simdiye kadar yaptigim en guzel pasta ilan etti. Beze katlarinin hafif yumusayip tam kararinda bir citirliga donusen dokusu kahveyle islatilan cikolatali pandispanyaya guzel bir karsitlik olusturmustu. Tabii kahveyle cikolata, tarcinla ceviz birbirine cok yakisan tatlar; bunun da katkisi tartisilmaz.

Diyecegim odur ki, siz sakin benim basima gelenlerden olumsuz etkilenmeyin ve bu pastayi deneyin. Asagida verdigim cikolatali pandispanya ve krema tarifleri yerine cekinmeden kendi bildiginiz pandispanya ve krema tariflerini kullanabilirsiniz. Bu pastanin asil ozelligi bence bezeden yapilan ara katlari ve cikolata, tarcin, ceviz ve kahve dortlusunun bir arada kullanilmis olmasi. (Tarif Alice Medrich'in Cocolat adli kitabindan uyarlandi.)

  • 23 cm lik Cikolatali pandispanya (tarifi asagida)
  • 2 adet 23 cm lik beze diski (tarifi asagida)
  • Seker surubu (Tarifi icin bu linkten faydalanabilirsiniz.)
  • 1 tatli kasigi sicak suda eritilmis 1,5 tatli kasigi instant kahve granulu
  • Cikolatali ganaj (tarifi asagida)
  • Kahveli Krema (tarifi asagida)
  • Susleme icin tarcin ve kakao
Cikolatali pandispanyanizi enine iki esit parcaya ayirin. Sicak suda eritilmis kahve granullerini seker surubuna karistirin. (Boylelikle elde edeceginiz kahve surubunun 2/3 bardak olmasi gerekiyor.) Pandispanya katlarindan birini servis tabaginiza koyun ve kahveli surupla islatin. Cikolatali ganajinizin ucte birini pandispanyanin uzerine surun. Beze katlarindan birini ganajin uzerine yerlestirin ve uzerini kalan ganajin yarisi ile kaplayin. Ikinci pandispanya katini , ganajin kalanini ve 2. beze diskini kullanarak yapilanlari tekrarlayin. Pastanizi gereken yerlerinden bastirarak duzgun ve simetrik bir goruntusu olmasini saglayin. Kahveli kremanizla pastanin ustunu ve kenarlarini kaplayin. Sicak suya batirilip kurulanmis spatula ve doner pasta altligi yardimiyla kremanin olabildigince puruzsuz gorunmesin saglayin. Bir gece buzdolabinda dinlendikten sonra uzerini kakao ve tarcinla stensilleyerek susleyin. Servis yapmadan once kremanin yumusamasi icin en az birkac saat oda sicakliginda bekletin.

Cikolatali Pandispanya

Bu pasta icin size bu pandispanyanin yarisi yetecek. Yarim olcuyle yapabileceginiz gibi, kalan yariyi guzelce sarip derin dondurucuya da kaldirabilirsiniz.
  • 1 bardak kaynar su
  • 1/2 bardak kakao
  • 113 g oda sicakliginda tereyag
  • 1 bardak seker
  • 2 yumurta
  • 1 1/8 bardak un
  • 3/4 tatli kasigi kabartma sodasi
  • 1/4 tatli kasigi kabartma tozu
Kaynar su ile kakaoyu karistirarak cozun. Ayri bir kapta tereyagini ve sekeri puruzsuzlesinceye kadar cirpin. Yumurtalari teker teker ekleyip cirpmaya devam edin. Kakaolu karisimi da ekleyin ve cirparak butunlestirin. Kabartma sodasi, tozu ve unu da buna ekleyin. Kivamli kek hamuru olusuncaya kadar cirpin. (Cok uzun surmuyor.) Bu hamuru onceden hazirladiginiz yaglanmis, unlanmis ve dibi pisirme kagidi ile kaplanmis 2 adet 23 cm lik kek kalibina paylastirarak 175C de yaklasik 20-25 dakika ya da keklerin ortasina batirdiginiz kurdan temiz cikana kadar pisirin.

Beze Diskleri
  • 1/3 bardak ince cekilmis ceviz
  • 1 tatli kasigi instant kahve granulu
  • 1 tatli kasigi un
  • 1/4 tatli kasigi tarcin
  • Oda sicakliginda 3 yumurta aki
  • 1/8 tatli kasigi tartar kremi (veya ayni miktar limon suyu)
  • 1/4 bardak seker
Firininizi 120 C ye isitin. Pisirme kagidinin uzerine 2 tane 23 cm lik daire cizip kagidi ters cevirin ve bir firin tepsisine yerlestirin. Gerekirse 2 kagit ve 2 firin tepsisi kullanabilirsiniz. Ceviz, tarcin, un ve kahveyi karistirin. Temiz ve kuru bir kasede tartar kremi (veya limon suyu) ile yumurta aklarini yumusak tepecikler olusmaya baslayana kadar cirpin. Bu asamada bir yandan cirparken, yavas yavas sekeri eklemeye baslayin ve sekerin hepsi katilip yumurta aki kopugu tepecikleri iyice sertlesinceye kadar cirpmaya devam edin. (Kopuk koyulasmakla beraber kuru bir goruntu almamali.) Cevizli karisimi yumurta aki kopugune katip karistirin ve beze hamurunuzu bir s1kma tupune alin. Pisirme kagidina cizmis oldugunuz daireleri merkezden baslayan spiraller s1karak doldurun. Bezeleri 1 saat pisirin. Firini kapatip, kapisini acmadan 1 saat kadar da firinin icinde sogutun. Bu asamada bezelerin kuru ve kitir kitir olmasi lazim. Degillerse, 93C de boyle oluncaya kadar pisirmeye devam edin. Bezelerin altlarina bir spatula kaydirarak pisirme kagidindan kurtarin. (Benimkiler icin pisirme kagidini bezelerin altindan soymam gerekti.) Soguyan bezeleri iyice sardiktan sonra oda sicakliginda 2 ay saklayabilirsiniz.

Cikolatali Ganaj
  • 226 g kucuk parcalara kesilmis cikolata
  • 1 bardak cig krema
Kremayi kaynama noktasina getirip altini kapatin. Cikolata parcaciklarini icine katip devamli karistirarak erimelerini saglayin. Karisim tamamen soguduktan sonra mikserle cirpip koyulastirin ve kullanin.

Kahveli Krema

Ben bu pasta icin buttercream denilen yumurta sarisi ve tereyag bazli kremayi kahve ile tatlandirarak kullandim, ama siz herhangi baska bir kremayi yine kahve ekleyerek kullanabilirsiniz.
  • Krema (Bu linkteki krema tarifini 1/2 bardak seker, 1/4 bardak su, 1 yumurta sarisi, 2 fiske tartar kremi ve 170 g tereyagi kullanarak uygulayiniz.)
  • 1/2 tatli kasigi sicak suda eritilmis 1 tatli kasigi instant kahve granulu
Oda sicakligindaki kremaniza kahveli karisimi ekleyip mikserle tek renk oluncaya kadar cirpin.


Wednesday, April 12, 2006

Bizim Yorelerin Kurabiyesi (Black and White Cookies)

9. yemek etkinligimizde evsahibimiz Plov et Confit. Olsai bizim icin cok guzel bir konu secti: Yoresel Yemekler. Eminim ki etkinligimiz surecinde paylasilacak tarifler cok degerli bir kaynak olusturacak hepimiz icin.

Maalesef bu etkinlige Turkiye'mize ait yoresel bir tarifle katilamiyorum. Bunun birkac nedeni var. Bir kere elimin altinda faydalanabilecegim kaynaklar yoktu. Arastirma imkanlarimin kisitli olmasina ragmen illa da tatli yapmak istemem seceneklerimi daha da azaltti. Aklima gelenler artik yoresel olarak nitelendirilemeyecek kadar Turk mutfagina malolmus, herkes tarafindan bilinen tariflerdi. Diger bir kacinin tarifi ise diger yemek bloglari tarafindan cesitli kereler verilmisti. Sonunda Tijen'in Meyva Agacindan Hikayeler kitabinda tarifini gordugum Antalya yoresine ait Elmali Baklavayi gozume iyiden iyiye kestirmistim ki, tatliyi yaptigimda kime yedirecegim sorusu aklima dustu. Oyle ya, evde Rana ile benden baska kimse yoktu bu gectigimiz hafta icinde. Boyle durumlarda imdadima yetisen komsularim bile bu hafta evde degildi. Rana baklava yemez, benim de serbetli tatlilarla basim pek hos degil.

Sonucta bu projeden de vazgectim ve sizinle bizim yorelerin bir kurabiyesini paylasmaya karar verdim. Bu kurabiyeleri Manhattan'da hemen her pastanenin vitrininde gorebilirsiniz. Kekimsi bir tabanin uzerinde Amerikalilarin cok sevdigi, bol pudra sekeriyle yapilan iki renkli glazurden olusuyorlar. Malzemelerin 1/4 uyle yola cikinca 6 kurabiyem olacagini hesaplamistim ki, tam 10 tane birden cikti. Bir tanesini Rana ile paylastik, digerleri de su anda bir naylon torbanin icinde buzdolabinda cocuklarin geri gelmesini bekliyorlar.

Tarifi size asil olculeriyle veriyorum. Bu malzemeden 24 kurabiye cikacagini soylemisler, ama benim tecrubeme bakilirsa 40 a yakin cikacaktir sanirim.
  • 1 3/4 bardak seker
  • 227 g oda sicakliginda tuzsuz tereyag
  • 4 yumurta
  • 1 bardak sut
  • 1/2 tatli kasigi vanilya
  • 1/4 tatli kasigi limon esansi (yoksa azicik limon rendesi koymayi deneyebilirsiniz)
  • 2 12 bardak kek unu
  • 2 1/2 bardak un
  • 1/2 tatli kasigi tuz
  • 1 tatli kasigi kabartma tozu
  • Suslemek icin iki renkli glazur (tarifi asagida)
Firininizi 190C ye isitin. Iki firin tepsisini hafifce yaglayin. Buyukce bir kasede seker ve tereyagini birlikte cirpin. Yumurta, sut, vanilya ve limon esansini katip karisim puruzsuz hale gelinceye kadar mikserle cirpin.

Ote yandan unlari, tuz ve kabartma tozunu karistirin. Azar azar yumurtali karisima ekleyip, bir yandan da cirparak butunlesmesini saglayin. Kurabiye hamurunu yemek kasigi ile birbirlerinden 4-5 cm uzak olacak sekilde hazirladiginiz firin tepsilerine bolusturun. Kenarlari kizarmaya baslayincaya kadar yani yaklasik 20-30 dakika pisirin. Firindan cikarip tamamen sogumaya birakin. Daha sonra cift renkli glazurunuzle kurabiyelerinizi susleyin. Glazur donana kadar beklettikten servis yapin.

Glazur:

Tarife gecmeden belirteyim ki bence asagidaki miktarlar cok abartili. Yarisini yaparak baslamanizi ve gerekirse uzerine ilave etmenizi tavsiye ederim.
  • 4 bardak pudra sekeri
  • 1/3 ila 1/2 bardak kaynar su
  • 25 g kucuk parcalara kesilmis bitter cikolata
Pudra sekerini azar azar suyla karistirarak kurabiyelere surulebilecek kivamda bir glazur elde edin. Yarisini bir baska kaseye ayirin; bu kaseye cikolata parcaciklarini da ekleyin ve icinde biraz su kaynayan bir sahanin icine oturtun. Devamli karistirarak cikolatanin erimesini ve glazurle butunlesmesini saglayin.


Monday, April 10, 2006

Cilekli Tariflere Devam

Cilegi fazlaca almisim. Rana bile yemekle bitiremedigi icin yine tatli yaptim. Yalniz aksilik bu ya, bizim ev ve hatta mahalle biraz tenhaydi bu hafta. Bu sefer de tatli yenmeden kaldi. Buzluga kaldirdim cogunu, bakalim cozulunce yenecek gibi olacak mi? Belki en iyisi tam cozulmeden dondurma niyetine yemek...

Bizim Pastane okuyucularindan bazilarina diyet bir kedi dili-cilek-beyaz cikolata tatlisi tarifi verecegime soz vermistim. Bu hafta bu tatliyi yaparken firsattan istifade kedi dillerini de kendim yaptim. Herhalde hamurumun kivami yeterince koyu degildi ki biraz fazla yayildilar gibi geldi bana. Bunu onlemenin yolu yumurta sarilarini iyice koyulasincaya kadar cirpmak olsa gerek. Gelecek sefer bu konuda daha dikkatli olacagim.

Tatlinin icinde kullanilan beyaz cikolatali musun iki guzel ozelligi var. Birincisi yumurta aklari pisirilerek yapildigi icin guvenli olmasi, ikincisi de krema icermeyip jelatinle koyulastirildigi icin kalorisinin az olmasi. Dolayisiyla ic rahatligiyla yiyebilirsiniz. Tabii kremasiz oldugu icin iyi bir cikolata kullanmanizi tavsiye ediyorum; ancak cikolatanizin lezzeti olcusunde lezzetli oluyor bu mus.

Jelatinin miktari konusunda benim verdigim olcuden ziyade her zaman kendi kullandiginiz jelatinle olan tecrubenize kulak vermeniz en iyisi olur. Cunku benim agar agarla iliskim her zaman biraz deneysel ve istikrarli sekilde iyi sonuclar alamiyorum denemelerimde. Bu sefer de kullandigim miktarin hepsi erimedigi icin musun icinde puturcukler halinde yer yer agza geldi ve malzeme listesine 2 kasik mi yazayim 3 kasik mi kararsizligi yasadim.

Gelelim en onemli olcuye, yani tatlimizin tadina... Az yagli diye bir lokma prensibimi ihlal ederek bu tatlidan koca bir dilim yedikten sonra (265 kalori, 8 g yag, 6 g protein, 38.8 g karbon hidrat, 75 mg kolestrol), mus diyet oldugunu belli etse bile bu sarlotun oldukca lezzetli ve yapilmaga deger olduguna kanaat getirdim. Tabii diyet yapmama gerek yok diyen sansli kisilerdenseniz bir onceki cilekli tatlida tarifini verdigim beyaz cikolatali musu bir defa daha cogaltarak bu tatli icin kullanabilir ve muhtesem bir lezzet elde edebilirsiniz.
  • 24 tane cilek
  • Kalibinizi kaplamak icin kedi dili pandispanya (tarifi asagida)
  • 5-6 yemek kasigi seker surubu (ben ahududu surubu kullandim)
  • Beyaz cikolatali mus (tarifi asagida)
  • 2 yemek kasigi pudra sekeri
Cilekleri yikayip ayiklayin ve temiz bir kagit havlu uzerinde kurumaya birakin. Kedi dili dortgenlerinin duz yuzlerini seker surubuyla islatin. Yuvarlak kisimlari disa gelecek sekilde 20 cm lik kalibinizin kenarlarini cevreleyin. Yuvarlak pandispanyalardan daha duzgun gorunuslu olanini tatlinin ustu icin ayirip, digerini kalibinizin altina yerlestirin ve surupla islatin. Kuruyan cilekleri birbirlerine oldukca yakin olarak pandispanya tabanin uzerine dizin. Musunuzu cileklerin uzerine dokun. Bir iki defa hafifce masaya vurarak musun cileklerin arasina ve pandispanya tabana kadar inmesini saglayin. Eger musunuzun ust seviyesi kedi dillerinden cok daha alcaktaysa, ikinci bir cilek kati yaparak bu seviyeyi yukseltebilirsiniz. Bunun icin iri cilekleri dorde bolerek, kucuklerini ise butun olarak ve bas asagi sekilde musa batirin. Son olarak ayirdiginiz yuvarlak pandispanyanin ic yuzunu seker surubuyla islattiktan sonra musun uzerine yerlestirin. Uzerine pudra sekeri eleyin. Kalan cileklerle ve arzu ederseniz cirpilmis krema ile tatlinizin ustunu susleyin.



Kedi Dili Pandispanyalar
  • 4 yumurta, sarisi ve aki ayrilmis halde olacak
  • 1/4 bardak arti 1/3 bardak seker
  • 1 1/2 tatli kasigi vanilya
  • 1/4 tatli kasigi tartar kremi ya da limon suyu
  • 1 bardak (elendikten sonra olculmus) kek unu (99 g)
  • 2-3 yemek kasigi pudra sekeri

Firininizi 190 C ye isitin. Kedi dillerini pisirmek icin 2 firin tepsisine ihtiyaciniz olacak. Tepsinize sigacak buyuklukte bir yagli kagidin uzerine 2 tane 17 cm capinda daire ve ikinci kagida da 2 tane 30 cm x 7,5 cm boyutunda dortgen cizin. Kagitlarinizi ters cevirerek firin tepsilerinize yerlestirin. Daireler birbirine bitisik olabilir, fakat dortgenlerin arasinda en az 2 ila 3 cm mesafe olmasina dikkat edin.

Yumurta sarilarini 1/4 bardak sekerle acik renk alincaya ve iyice koyulasincaya kadar cirpin. Yeterince cirpmazsaniz, kedi dilleriniz yayilip bicimleri bozulabilir. Temiz bir kasede yumurta aklarini tartar kremiyle yumusak tepecikler olusuncaya kadar cirpin. Yavas yavas 1/3 bardak sekeri eklerken sert tepecikler olusuncaya kadar cirpmaya devam edin. Buyuk bir spatula kullanarak yumurta akinin 1/3 unu yumurta sarilarina katip karistirin. Sonra iki defada unu ve kalan yumurta aklarini yumurta sarili karisima katin ve her seferinde sadece karisim butunlesinceye kadar karistirin. Boylece elde ettiginiz kedi dili hamurunu s1kma tupunuze alin. Hazirladiginiz pisirme kagidinin uzerine hamuru icice spiraller halinde s1karak dairelerinizi olusturun. Kalan hamuru dortgenlerin uzerine biraz aralikli S ler seklinde s1k1n. Piserken aralari bitisecek ve yekpare dortgenler halini alacaklar. Kedi dillerinin uzerine pudra sekeri eleyin ve onceden isittiginiz firina verin.

12-14 dakika sonra ya da kedi dillerinin ustleri kizarmaga baslayinca, tepsileri firin raflarinda alt ust edin. Firin isisini 150C ye dusurun ve firin kapisini 1 dakika acik tutun. Sonra kapatip bir sure de boyle pisirin ve firindan alin. Tepsileri hemen ters cevirin ve kedi dillerini yagli kagittan ayirin. Dortgen pandispanyalari henuz sicakken kalibin kenarlarini cevirmek icin kullanabilirsiniz.

Beyaz Cikolatali Mus
  • 3 tatli kasigi agar agar flakes
  • 255 g kucuk parcalara kesilmis beyaz cikolata
  • 3/4 bardak diyet sut (%1 yagli)
  • 1/8 tatli kasigi tartar kremi
  • 2 yumurta aki
  • 4 yemek kasigi seker
Agar agari biraz su ile kaynatarak eritin. Sutu de kaynama noktasina getirin ve agar agari icine katin. Bu karisimi beyaz cikolata parcaciklarinin uzerine dokun ve devamli karistirarak cikolatanin erimesini saglayin. Cikolatanin icinde bulundugu kabi ici soguk su ya da buz dolu bir kaseye oturtun; soguyup koyulasmaga birakin.

Ote yandan tartar kremi, yumurta aklari ve sekeri sicaga dayanikli bir kaseye alin. Kasenizi icinde su kaynayan bir sahana oturtup devamli cirpma teliyle karistirarak yumurta aklarini isitin. Seker eriyip, mutfak termometresinde yumurta aklarinin sicakligi 71 C ye ulasincaya kadar isitmaga ve bir yandan cirpma teliyle hizlica karistirmaga devam edin. Sonra elektrikli mikserinizin yuksek hizinda yumurta aklari normal oda isisina soguyuncaya ve sert tepecikler olusturan bir yumurta aki kopugu olusturuncaya kadar cirpin. Yumurta aki kopugunu artik sogumus olan beyaz cikolataya ekleyip, genis hareketlerle karistirarak mumkun oldugunca hacmi azaltmadan butunlesmelerini saglayin. Musunuzu koyulasmadan hemen pandispanya kalibinizin ya da servis kabinizin icine bosaltin.

Yukardaki tariften gerekenden fazla kedi dili cikinca iki tane de minyatur sarlot yaptim. Kat aralarina beyaz cikolatali mustan artan yumurta sarilarinyla yaptigim krem patiseri, cirpilmis cig krema ve biraz sekerle ezilmis cilek koydum. Asagida resmini gordugunuz bu miniler pek guzel oldular, hatta en once onlar yendiler.


Thursday, April 06, 2006

Findik, Badem ve Cikolatali Pasta


Bu pastayi belki 1 yil once yapmis ve diger blogumda Ingilizce tarifini vermistim. Bir okuyucu istegi uzerine Turkceye cevirince, firsattan istifade Bizim Pastane'ye de koymak istedim. Hatirladigim kadariyla cikolatali kremam pastanin ustunu ve kenarlarini kaplamaga yetmediginden biraz da cikolatali ganaj yapmis ve pastayi oyle tamamlamistim. Katlar arasindaki ve ustteki cikolatali kremanin goruntulerinin farkli olmasi bundan. Sanirim bu durum benim firin tepsimin biraz genis olmasindan kaynaklandi. Sizin basiniza boyle bir sey gelmeyecegini umarak tarifi kitaptaki haliyle veriyorum. Kaynak Alice Medrich'in Cocolat'i...
  • 198 g firinlanmis findik
  • 226 g firinlanmis badem
  • 2 yemek kasigi un
  • 1 bardak seker
  • 7 yumurta aki (oda sicakliginda olacak)
  • 1/2 tatli kasigi tartar kremi
  • Krema (tarifi asagida)
  • 1/4 bardak findikli pralin (Findikli pralini yapmak icin burdaki fistikli krokan tarifinden faydalanabilirsiniz)
  • 226 g kucuk parcalara kesilmis bitter cikolata
  • Susleme icin az miktarda hazir findik ezmesi
Firininizi 162C ye isitin. 30 cm e 40 cm lik (ya da 28 cm e 43 cm lik) firin tepsinizi yaglayin ve pisirme kagidi ile kaplayin. Mutfak robotunda 142 g findik, 142 g badem ve 2 kasik unu iyice incelinceye kadar kadar cekin. 2/3 bardak sekeri katip bir kac saniye daha motoru calistirin. Elde ettiginiz karisimi bir kenarda bekletin.

Buyuk ve temiz bir kasede yumurta aklarini ve tartar kremini mikserinizin orta hizinda yumusak tepeler olusuncaya kadar cirpin. Hizi arttirarak kalan 1/3 bardak sekeri yavas yavas ekleyin. Tepecikler sertlesinceye kadar cirpmaga devam edin. Kenardaki findik ve bademli karisimi yumurta aklarina karistirin ve elde ettiginiz hamuru hazirladiginiz firin tepsisine duzgunce yayin. 30-35 dakika ya da ustu kizarip, parmaginizla hafifce bastirdiginizda eski halini alacak duruma gelinceye kadar pisirin. (Bu pandispanya 2 gun onceden hazirlanip ustu kapatilarak oda sicakliginda saklanabilir.)

Kalan bademin 1/4 bardagini iyice cekin. 1/4 bardaktan biraz fazla kremaya karistirin ve bademli kremanizi bir kenarda bekletin. Findikli pralini de yine 1/4 bardaktan biraz fazla kremaya karistirarak findikli kremanizi olusturun. Onu da hazirda tutun. Cikolatanizi 1/4 bardak su ilavesiyle eritin ve sogumaya birakin. Oda sicakligina geldikten sonra kalan kremaya katin. Boylece uc cesit kremaniz oluyor: findikli, bademli ve cikolatali. Kalan badem ve findiklari birlikte kabaca cekin ve pastanin suslemesi icin saklayin.

Pandispanyanizi dikkatlice pisirme kagidindan siyirin. Enine 4 esit parcaya ayirin. Parcalardan birini servis tabaginiza alin. Uzerine 1/2 bardak kadar cikolatali krema yayin. Ikinci kati bunun uzerine yerlestirip uzerini findik pralinli krema ile kaplayin. Ucuncu kat ve bademli krema ile tekrarlayin. Katlarin tasan kisimlari varsa keskin bir bicak yardimiyla duzeltin. Gerekiyorsa bastirarak pastayi duzleyin. Vaktiniz varsa 15-20 dakika buzdolabinda dinlendirin.

Sogumus pastanin kenarlarini ve ustunu cikolatali kremanin kalani ile kaplayin. Cekilmis findik ve bademlerle pastanin kenarlarini susleyin. Findik ezmesini s1kma tupune koyarak pastanin uzerine gelisiguzel cizgiler cekin. Kek bu haliyle 3 gun buzdolabinda saklanabilir. Servis zamanindan en az 1 saat once buzdolabindan cikarip oda sicakliginda bekletirseniz krema ve pandispanya yumusayacak ve pastaniz cok daha lezzetli olacaktir.



Krema

Bastan uyarayim ki, Kitchenaid'iniz ve mutfak termometreniz yoksa bu kremayi yapmak biraz zahmetli olabilir. Bunun yerine herhangi baska bir sade krema kullanmayi tercih edebilirsiniz.
  • 2/3 bardak seker
  • 1/3 bardak su
  • 1/8 tatli kasigi tartar kremi
  • 1 buyuk yumurta
  • 1 yumurta sarisi
  • 226 g yumusak tereyagi
Seker, su ve tartar kremini mumkunse yapismayan bir sahana alin. Orta ateste karistirarak sekerin erimesini saglayin, seker eridikten sonra ise karistirmadan kaynamaga birakin. Bu arada yumurta ve yumurta sarisini iyice koyulasip rengi acilana kadar cirpin. Surubunuzun sicakligi 116C ye ulasinca altini kapatip ici hafif yaglanmis payreks kaba bosaltin. Yumurtalari bir yandan cirparken, bir yandan da surubu ince bir serit halinde yumurtalarin icine akitin. Payreksin dibindeki surubu bir spatula yardimiyla yumurtalarin uzerine siyirin. Yumurtali karisim oda sicakligina soguyuncaya kadar cirpin. Bu sicakliga geldiginde yumusak tereyaginizi kucuk parcalar halinde miksere atin ve bir yandan da cirpmaya devam edin. Tereyaginizin son parcasini eklediginizde kremaniz yumusak ve surulebilir bir kivam almis olmali.


Tuesday, April 04, 2006

Buralara Bahar Geldi!

Havalar guzellesiyor nihayet. Bahcemizde cicekler acmaya basladi. Markette de meyvalarin durdugu raflar canli bahar renklerine burunuyor yavas yavas. Bugun bu guzel cilekleri gorunce dayanamayip aldim ve evde olan diger malzemelerle birlestirerek bir kedidili pastasi yaptim bahari kutlamak icin. Herhangi bir tarif takip etmeden yaptigim icin biraz deneysel oldu ama yaptigim ana hatlariyla soyle:

Once kedidillerinin duz taraflarini evdeki ahududu surubuna batirdim ve yuvarlak taraflari disa gelecek sekilde dik olarak kalibin kenarina cepecevre dizdim. Kalan kedidillerini daha kucuk parcalara keserek tatlimin tabanini olusturdum. Tabii taban kedidillerinin uzerlerine de surup dokmeyi ihmal etmedim. 1 1/4 bardak kucuk parcalara kesilmis cilegi 1/4 bardak seker ilavesiyle bir sahana koydum, kisili ateste seker eriyinceye kadar karistirdim. 1 tatli kasigi bitkisel jelatini azicik kaynar suda erittim, cileklere ekledim. (Sonucta gordum ki, daha fazla jelatin kullanabilirmisim.) Cileklerin oda sicakligina sogumasini ve jelatinin karisimi koyulastirmasini beklerken, 1/2 bardak cig kremayi cirptim. Cilekler koyulasmaya basladiginda kremamla cilekleri tek renk oluncaya kadar karistirdim. Boylelikle elde ettigim cilekli musu kalibimin icine bosaltip uzerini duzledim. Bu asamada benim kedidilim kalmamisti, ama iki musun arasina bir kedidili kati daha konulursa bence tatlinin daha saglam bir yapisi olur ve kesme kolayligi saglar.

Daha sonra 127 g beyaz cikolatayi kucuk parcalara kestim. Cikolataya 1/8 bardak su ekledim ve ben mari usulu erittim. Ara sira karistirarak cikolatanin sogumasini beklerken 3/4 bardak kremayi yumusak tepecikler olusuncaya kadar cirptim. Sogumus beyaz cikolata ile kremayi karistirdim. Boylelikle elde ettigim beyaz cikolatali musu cilekli musun uzerine bosalttim ve uzerini duzledim. 10 tane kadar benzer buyuklukte cilek secip yikadim, ayikladim ve kuruladim. Cilekleri ince dilimlere kestim ve beyaz cikolatali musun uzerine goze guzel gorunecek sekilde dizdim. Yarim bardak meyva suyunu kaynattim, icine 1 tatli kasigi jelatin kattim ve iyice karistirarak jelatinin erimesini sagladim. Sonra bir kac kalip buz attim karisima. Kisa surede koyulasti. Bu karisimi cileklerin uzerine kasik kasik doktum, hatta cileklerin arasindan beyaz cikolatali musa kadar suzulmesini saglayarak cilekleri musa sabitlemeye calistim. Buzdolabinda birkac saat dinlendirdikten sonra servis yaptim. Katlar yumusak oldugu icin soyle guzel gorunuslu dilimler kesmek mumkun olmadi ancak ertesi gun mumkun oldu ama lezzetine diyecek yoktu. E, icine cilek girer de guzel olmaz mi?

Yine yaparsam bu tatliyi kedidilinin daha yumusak ve kucuk olan cesidiyle tek kisilik minyaturler halinde yapmayi dusunuyorum, boylece dilimleme zahmeti de ortadan kalkmis olur. Buyuk kalipta yapilacaksa mutlaka servisten once bir gece dinlendirilmeli. Isitilmis bicakla testereyle keser gibi ileri geri hareketle cilekli kismi duzgunce kesebilirseniz gerisi kolay :)


Saturday, April 01, 2006

Bir Esmer ve Bir Sarisin

Gecen pazar dugunumuz oldugundan bahsetmistim. Ondan onceki Cuma gunu de kina gecesi/shower vardi. Hazirliklarimizi sessizce yurutmeyi basarinca, kayinvaldesiyle yemege cikacagini zannederken bir ev dolusu insanin kendisini bekledigini goren gelin hanim pek sasirdi. Yemeli, icmeli, muzikli, dansli hos bir gece gecirdik. Resimlerini gordugunuz tatlilari o gece icin yaptim. Her ikisi de genel olarak brownie kategorisinde degerlendirilebilir, ama turlerinin cok lezzetli, bir o kadar da zengin ornekleriydi. Pesinen soyleyeyim, bu ikili kolestrolunuzu tavana vurdurabilecek cinsten ama zaten birer lokmasi yeten tatlilardan ikisi de ... Tarifler Fran Bigelow'un Pure Chocolate kitabindan.

Kahve ve Karamelli Brownie

Ilk tarif firinlanmis findik ve cikolata parcacikli bir brownie. Hamurunda nerdeyse 1/2 kg erimis aci cikolata var. Ama bu kadarla bitmiyor. Hazir ekspresso tozu (azicik sicak suda erimis nescafe ekledim ben) ve karamel sosu da eklenince malzemeye, benim simdiye kadar yedigim en zengin brownie ortaya cikiyor. Ben evde hazir karamel sosu bulamayinca, G. America'nin meshur karameli Dulce de Leche'den koydum kasik kasik. Sonrasi mi? Iyi ki kina gecesine goturmusum diyorum. Evde kalmis olsaydi kendime hakim olup uzak durmayi basaramayacagim guzellikte bir brownie oldu cunku. Cok kucuk kesilmesinde fayda var.

Malzeme konusunda birkac kucuk notum olacak:
  1. Burada karamel sosu hazir satiliyor, eger bulundugunuz yerde yoksa kullanmaniz icin bir tarif buldum Internetten. Tarafimdan denenmedigini belirterek ekliyorum asagiya.
  2. Malzemelerde gecen bardak herzamanki gibi 240 ml.lik Amerikan cup olcusune karsilik geliyor.
  3. Kahverengi seker diye cevirdigim malzemenin tam olarak Turkiye'deki esmer sekere karsilik geldigini sanmiyorum. Bizim kullandigimiz adeta icine pekmez katilmis, biraz yapiskan bir seker turu. Iyice bardaga bastirilarak olculuyor.
Simdi tarife gecelim:
  • 1 bardak karamel sosu (tarifi asagida)
  • 1 2/3 bardak badem (ben evde bulunan findigi kullandim)
  • 453 g cikolata
  • 42 g sekersiz cikolata
  • 140 g yumusamis tereyag
  • 3/4 bardak arti 2 yemek kasigi esmer seker
  • 2/3 bardak seker
  • 3/4 tatli kasigi ekspreso tozu ya da cok az sicak suda eritilmis 1 tatli kasigi nescafe
  • 3 yumurta
  • 1 3/4 bardak elendikten sonra olculmus kek unu
Firini 162Cye isitin ve firin rafini firinin ortasina gelecek sekilde yerlestirin. 22 cmx33 cm lik firin tepsinizi hafifce yaglayin. Bademlerinizi baska bir firin tepsisine yayip 10 dakika kadar firinlayin. Kabaca cekin (1/2 ila 3/4 cm lik parcalar halinde kalmalilar) ve bir kenarda karamel sosu ile beraber bekletin.

Cikolatanizin 340 g ini kucuk parcalara kesin. Sekersiz cikolatayi da ayni sekilde kesin ve her ikisini birlestirerek ben mari usulu eritin. Arada bir karistirarak sogumaya birakin. Kalan 113 g cikolatayi 1/2 cm-3/4 cm. lik irice parcalara kesin. (Yerine ayni miktarda damla cikolata da kullanabilirsiniz.)

Yumusak tereyag ve iki cesit sekeri mikserde iyice butunlesinceye kadar 3 ila 5 dakika cirpin. Ufak bir kasede ekspreso tozu ve vanilyayi karistirin. Tereyagli karisima ekleyin. Yumurtalari teker teker ekleyin ve arada bir hamuru spatula yardimiyla dipten alip karistirarak cirpmaya devam edin. Erimis cikolatayi da buna ekleyin ve cirparak hamurla butunlesmesini saglayin. Simdi unu yavas yavas (kasikla karistirarak) ekleyin. Cikolata parcaciklari ve bademlerin cogunu hamura karistirin. Oldukca koyu bir hamurunuz olacak. Firin tepsinize yayip uzerini duzleyin. Karamel sosunu kasikla yer yer hamurun uzerine koyun. Bir bicakla hamura yer yer karistirin. Ayirdiginiz cikolata ve badem parcalarini uste serpistirin. 45 dakika kadar pisirin. Karamel harici noktalara bir kurdan batirdiginizda kurdanin uzerinde hafif nemli kiriklarla cikmasi lazim. Tepsisinde 1 saat sogutuktan sonra kesin. Ustu kapali plastikte 1 hafta saklanabilir.

Karamel Sosu

Gelincik Tarlasi'nin marifetli Burcu'su karamel sosunu evde yapiyormus. Yorumlarda soyle diyor: "Ben karamel yapacağım zaman içine biraz da süt kreması ekliyorum. O zaman rengi fotoğraftaki gibi oluyor ve daha yumuşak kıvamlı olup dişe yapışmıyor." Denemek isteyenlere duyurulur.
  • 1 1/2 bardak seker
  • 1/2 bardak kaynar su
Sekeri agir altli bir sahana alin. Agir ateste ve tahta kasikla devamli karistirarak eritin ve karamel rengi alincaya kadar pisirin. Bu asamada cok dikkatli bir sekilde kaynar suyu azar azar ekleyin. (Bu isi eldivenli yapmanizda fayda var, eminim sekerli su saga sola sicrayacaktir.) Karisimin sicakligi 114C ye ulasincaya kadar (yaklasik 3 dakika daha ) pisirin. Gerekli sicakliga ulasildiginin bir baska kontrol yolu da sosun bir parcasini bardak icindeki soguk suya atmak. Sosun su icinde top seklini almasi, fakat hala iki parmak arasinda yassilastirilabilecek kivamda olmasi gerekiyor.

Beyaz Cikolatali Brownie

Bu da brownie'nin sari$ini. Malzeme listesinden goreceginiz gibi beyaz cikolatadan yana zengin. Yumusak ve citir kabuklu nefis bir tatli ... Normal brownie boyutlarindan cok daha ufak kesilebilir, dolayisiyla oldukca bereketli bence. Kina gecesinde bu beyaz cikolatali cesit yukarda tarifini verdigim brownie'den daha cok begenildi. Ben dikkatsizlikle beyaz cikolata ve cevizlerin hepsini hamura karistirdim, siz yaparsaniz bu iki malzemenin bir kismini ayirip hamuru tepsiye yaydiktan sonra uzerine serpistirin. Boylelikle cok daha fotojenik brownie'leriniz olacak.
  • 1 1/2 bardak ceviz ya da pikan
  • 453 g beyaz cikolata
  • 226 g yumusamis tereyag
  • 3 yumurta
  • 3/4 bardak seker
  • 1 tatli kasigi vanilya
  • 1 1/2 bardak once elenip sonra olculmus kek unu
Firininizi 162Cye isitin ve firin rafini firinin ortasina yerlestirin. 22 cmx33 cm lik firin tepsinizi hafifce yaglayin. Cevizlerinizi 10 dakika ya da hafif koku salincaya kadar firinlayin. Sonra irice cekin ya da bicakla kesin.

Cikolatanizin yarisini eritmek uzere kucuk parcalara kesin, kalan yarisini daha iri (1/2 cm ila 3/4 cm) parcalara ayirin. Ilk yariyi ben mari usulu eritin. Ara sira karistirarak oda sicakligina sogutun. Uzerine yumusamis tereyagini ekleyin fakat karistirmayin.

Yumurta, seker ve vanilyayi 3 ila 5 dakika iyice butunlesinceye kadar cirpin. Cikolata ve tereyagini da ekleyin ve arada spatula yardimiyla dipten alip karistirarak dusuk hizda bir araya gelinceye kadar karistirin.

Unu azar azar ekleyip elle karistirarak hamura yedirin. Unun beyazi gorulmez olunca ceviz ve cikolatanin cogunu hamura katin. Oldukca koyu bir hamur elde edeceksiniz. Firin tepsinize yayin ve uzerini duzeltin. Ayirdiginiz ceviz ve cikolata parcaciklarini esit olarak hamurun uzerine serpistirin. 35-40 dakika, ustu altin sarisi bir renk alana kadar pisirin. 1 saat kadar tepsisinde soguttuktan sonra ufak parcalara kesin ve spatula yardimiyla tepsiden cikarin. Agzi kapali plastik kapta 1 hafta saklanabilirmis ama bence bu omru kisa tatlilardan. Afiyet olsun.