Sunday, February 12, 2006

Bir Asure de Bizim Pastane'den...

Bu yil asure tarifine pek ihtiyacimiz yok ama, yine de paylasmadan edemedim: Bu da bizim asuremiz... Ozellikle yagsiz bir tatli oldugu icin sucluluk duymadan yaptim ve cabucacik da tukettik. Portakal kabugu ve gul suyu asureye cok yakisiyor; her ikisini de kullaninca cok hos bir rayihasi oldu. Maalesef uzerini suslemek icin nar aramaya vaktim olmadi. Bir de uzerinde yakut damlalari gibi parlayan nar taneleri olsaydi icime tam sinecekti. Tarif Ayla Esen Algar'in Turkish Cooking kitabindan... Ben kendimiz icin asagida verdigim olculerin yarisini kullanarak yaptim.

Ben tarifi yayinladiktan sonra Munevver'in gonderdigi ve faydali bilgiler iceren yorumu herkesin gorebilmesi icin buraya aliyorum:

"Buğdayı birgün önce sabah ıslatıyoruz. O suyu gece döküyoruz. Yeni su ile sadece birkaç taşım kaynatıp battaniye ile sarıp sarmalıyoruz. Ertesi gün diğer malzemeler hazır olduktan sonra açıyoruz. Böylece buğdaylar helmeleşmiş olup yaprak gibi açılıyorlar.İlave nişastaya gerek kalmıyor. Diğer malzemeleri katıp biraz daha haşlıyoruz. Şekeri koyup bir iki taşım sonra kapatıyoruz. Bu aşamada süt ilave ediyoruz, rengi beyaz oluyor ve gerekirse koyulugu ayarlanabiliyor. İnciri ve cevizi süslemede kullanırsak da rengi kararmıyor. Bu usulde buğdaylar şekerden sonra sertleşmiyor, birkac gun beklese bile yumusak kaliyor. Afiyet olsun."
  • 1 1/2 bardak asurelik bugday
  • 1/2 bardak pirinc
  • 1/4 bardak nohut
  • 1/4 bardak fasulye
  • 3/4 bardak kabuksuz ceviz (Bunun yerine pikan kullandim.)
  • 15 bardak ya da gerekirse daha fazla su
  • 1/2 portakalin kabugu
  • 3 bardak seker (Ben yarim olcu icin 1 bardaktan azicik daha fazla kullandim)
  • 1 bardak kabugu cikarilmis butun badem
  • 1 bardak kuru uzum (Iri sari cinsinden kullandim)
  • 1/2 bardak pirinc unu
  • 10-15 findik
  • 1/2 bardak kuru kayisi
  • 1/4 bardak kuru incir
  • 1/3 bardak gul suyu
  • 1 bardak nar tanesi

Bir gece onceden bugday ve pirinci beraber, fasulye ve nohutu ayri ayri islatin. Ertesi gun, suyunu suzdukten sonra mumkunse fasulye ve nohutu ovalayarak zarlarini cikartin. Zorluk olursa bu isi kaynattiktan sonra da yapabilirsiniz. Cevizleri kabaca cekin. Kayisi ve inciri kucuk parcalara kesin. Ayri kaplarda nohut ve fasulyeyi uzerlerini ortecek kadar su ilavesiyle hemen hemen yumusayana kadar pisirin. Suzun ve daha once zarlarini cikartmadiysaniz simdi cikarin.

Bugday ve pirinci de suzun, 15 bardak su ve ince kesilmis portakal kabugu ile birlikte buyuk, tercihan agir bir tencereye koyun. Gerektikce su ilave ederek bugdaylar yumusayana kadar pisirin. Ayirdiginiz fasulye ve nohutlari da ekleyip 30 dakika daha pisirin. Sekeri ekleyip karistirin, 10 dakika da oyle pisirin. Pirinc ununu 3/4 bardak suda eritin ve asureye ekleyip 3-4 dakika kaynatin. Badem ve cevizleri, kuru kayisi, kuru incir ve uzumle gulsuyunu katin ve atesten alin. Kaselere paylastirip sogutun. Servis yapmadan nar taneleri ile susleyin.


8 Comments:

Blogger DAMLA said...

Zinnur'cum,
ellerine sağlık...
Bugün ben de aşure yaptım ve komşularıma dağıtım. Hayatımda 2.kez aşure yapıyorum. İlk denemem hüsran olunca uzun bir süre denememiştim. Bugün gözümü kararttım ve yaptım, fena da olmadı hani....

2/12/2006 05:48:00 AM  
Blogger ZeYNeP said...

Allah kabul etsin,
ama su kismi anlamadim ?
" Pirinc ununu 34 bardak suda eritin"
pirinc unu icin bu kadar su ?

sevgilerimle.

Zeynep

2/12/2006 06:27:00 AM  
Blogger zinnur said...

Damla, ellerine saglik. Ben de bir arkadasima verdim, bir digerinden de aldim bu yil :)

Zeynep, dikkatli okuyup hatami gordugun ve dikkatimi cektigin icin cok tesekkur ederim. 34 degil 3/4 olacakti. / tusu bazen basmiyor bende. Simdi duzeltiyorum.

2/12/2006 06:35:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur.eline sağlık.Bir daha yaparsan
bazı önerilerim olacak.(ben birkaç kez yapıyorum da)Buğrdayı birgün önce sabah ıslatıyoruz.O suyu gece döküyoruz.Yeni su ile sadece birkaç taşım kaynatıp battaniye ile sarıp sarmalıyoruz.Ertesi gün diğer malzemeler hazır olduktan sonra açıyoruz.Böylece buğdaylar helmeleşmiş olup yaprak gibi açılıyorlar.İlave nişastaya gerek kalmıyor.Diğer malzemeleri katıp biraz daha haşlıyoruz.Şekeri koyup bir iki taşım sonra kapatıyoruz.Bu aşamada süt ilave ediyoruz, rengi beyaz oluyor.İnciri ve cevizi süslemede kullanırsak da rengi kararmıyor.Bu usulde buğdaylar şekerden sonra sertleşmiyor.Afiyet olsun.

2/12/2006 07:38:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Munevver, cok tesekkur ederim verdigin bilgiler icin. Bugday konusundaki ozellikle makbule gecti, cunku bugdaylarim gercekten agza gelecek sekilde kaldi. Gerci yerken benim hosuma gitti bu halleri, fakat hazmi ayri bir mesele tabii :) Bir dahaki sefere senin dedigin gibi yapacagim, bu sekilde yapilinca nisastaya gerek kalmamasi da ayri bir kazanc. Ceviz ve incirin asureyi kararttigini biliyorum ama onlarin asurenin sicagiyla hafif yumusamis halleri ve kasigini atarken sansina ne gelecegini bilmemem benim hosuma idiyor. Onun icin bircok kisinin susleme olarak kullandigi malzemeyi ben asurenin icinde tercih ediyorum. Fakat bilgi olarak burda bulundugu iyi oldu. Hatta iznin olursa yorumunu iletiye alayim, herkes faydalanabilsin.

2/12/2006 08:25:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnurcuğum,memnuniyetle.Herkes
yararlansın.Bu usuülde birkaç gün sonra bile sertleşmiyor. Koyulaşınca da sütle kıvamını ayarlıyorum..
Herkese afiyet olsun.

2/12/2006 08:47:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur ellerine sağlık. Sunumun ve resimlerin çok hoş:)

2/14/2006 01:04:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 08:54:00 AM  

Post a Comment

<< Home