Tuesday, February 28, 2006

Pan Dulce ya da Bir Ay Coregi Denemesi

Bundan bir sure once, Bizim Pastane okurlarindan Elif bana Turkiye'de pastanelerde satilan ay coregi tarifini bilip bilmedigimi sordu. Ay coregi benim cok sevdigim bir hamur isidir. Yalniz, cogu pastanede bayatlamis kek, kurabiye olarak el altinda bulunan herseyin ay coregine malzeme oldugunu ogreneliberi alip yiyemez olmustum. Bu nedenle evde yapma fikri bana da cok cazip geldi. Kitaplarimdan birinde boyle bir tarif gordugumu hatirlar gibiydim, ama 1 gunluk arama sonuc vermeyince ister istemez Elif'e bulamadigimi soylemek zorunda kaldim. Iki gun once bambaska bir tarif ararken Sunset'in Easy Basics for International Cooking kitabinda bu tarif karsima cikinca dogrusu cok sevindim. Meksika'da Pan Dulce, yani "tatli ekmek" olarak anilan bu mayali hamur cesidinin kitaptaki resimleri bizim ay coregine pek benzemiyordu ama temelde ayni olduklarini umarak ise giristim. Dolgu malzemesinin icine fazladan kus uzumu ve cekilmis ceviz kattim. Pan Dulce, kakaosuz dolgu malzemesi ile de yapilabiliyormus. Bir daha yaparsam bu sekilde denemeyi, ek olarak da icine antep fistigi ve portakal rendesi katmayi dusunuyorum.

Kurabiyeleri sekillendirirken cesit olsun diye yarisini da farkli sekilde yaptim. Ay coregine benzeterek yapmaga calistiklarim bekleme suresinin sonunda fazlaca kabarip sekillerini kaybettiklerinden, ikinci denemem daha guzel gorunumlu oldu. Simdi esas konuya, yani Pan Dulce'nin ay coregine ne kadar benzedigine gelelim. Bana kalirsa iyi bir ay coreginde kakaolu dolgu bol, distaki mayali hamur ise ancak ic malzemesini sarmalayacak kadar olmali. Benim yaptigimda kakaolu ic malzemesinin miktarina ve lezzetine diyecek yoktu da distaki mayali hamurun pastane turu ay coregindeki inceligini tutturamadim. Ic malzemesini iyice s1k1st1rarak koyduklarim sanki daha iyi oldular. Her ne kadar esim benim yaptigimin pastane ay coreginden daha lezzetli oldugunu soylediyse de beni kandiramadi. Ama ay coregi bulamiyorsaniz, ya da pastaneden almak yerine evde yapmayi tercih ediyorsaniz, denenmeye deger bir tarif bu.


  • 85 g kucuk parcalara kesilmis soguk tereyagi
  • 1 bardak sut
  • 2 1/4 tatli kasigi kuru maya
  • 1 tatli kasigi tuz
  • 1/3 bardak seker
  • 5 ila 5 1/2 bardak un
  • 2 yumurta
  • 1 yumurta sarisi
  • Dolgu malzemesi (tarifi asagida)
  • 1 yemek kasigi sut
Sutu ve tereyagini kucuk bir sahana alin. Orta ateste, tereyagi kismen eriyinceye kadar isitin. Buyukce kaseye, mayanizi, sekeri, tuzu ve 2 bardak unu koyun. Sutlu karisimi uzerine dokup 2 dakika kadar mikserinizin orta hizinda cirpin. Bunu yaparken arasira mikseri durdurup hamuru alttan karistirmayi ihmal etmeyin. Iki yumurta ve 1 bardak un ekleyip, yuksek hizda 2 dakika daha cirpin. Simdi hizi iyice azaltin ve bir yandan cirparken diger yandan sertce bir hamur elde edinceye kadar azar azar un ekleyin.

Hafif unlanmis zeminde hamurunuzu puruzsuz bir hal alana kadar yogurun (5-10 dakika). Bu islem sirasinda hamurun yapiskan olmasini onleyecek sekilde azar azar un ekleyebilirsiniz. Hamurunuzu toparlayip yaglanmis bir kaseye koyun, kasenin icinde altust ederek ustunun de yaglanmasini saglayin. Ustunu kapayip, ilik bir yerde iki katina cikincaya kadar 1 ila 1 1/2 saat mayalandirin. Bu arada dolgu malzemesini hazirlayin.

Hamurunuzu bastirip unlu bir zemine alin. Ondort esit parcaya ayirin ve herbirini ufak bir top gibi yuvarlayin. Sonra bunlari oval sekilde acin. Ortasina bir silindir gibi s1k1st1rdiginiz dolgu malzemesini koyup, hamurunuzu bunu etrafina sarin, uclarini kapayip aycoregi seklinde bukun. Hafif yaglanmis firin tepsisine yerlestirin.

Farkli bir sekil denemek isterseniz dolgu malzemesini hamurunuzun uzerine ufalayin ve hamuru dolgusuyla beraber rulo gibi sarin. Iki ucunu kapatarak elde ettiginiz silindirin uzerine keskin bir bicakla centikler atin. Bunlari da ayri bir firin tepsisine yerlestirin. Tepsilerin uzerini birer havlu ile kapatip ilik bir yerde yarim saat dinlendirin. Kalan tek yumurta sarisini sutle karistirip coreklerin uzerine surun. Onceden 190 C ye isitilmis firinda uzerleri guzelce kizarincaya kadar pisirin.

Dolgu Malzemesi
  • 1 bardak seker
  • 1 1/3 bardak un
  • 100 g soguk tereyagi
  • 4 yumurta sarisi
  • 4 yemek kasigi kakao
  • 4 yemek kasigi kus uzumu
  • 6 yemek kasigi cekilmis ceviz
  • Tarcin (arzu ettiginiz miktarda)
Seker, un, tarcin ve kakaoyu karistirin. Tereyagini kucuk parcalara keserek ekleyin. Bir catal yardimi ile ezerek unlu karisima yedirin. Yumurta sarilarini ekleyip parmaklarinizla ufalayin. Enson olarak kus uzumu ve cevizi katip iyice karistirarak dolgu malzemesini olusturun. (Elle s1k1ldigi zaman seklini muhafaza edecek kivamda olmali.)

Not. Sondaki 4 malzemeyi koymadan sade dolgu yapmak da mumkunmus. Portakal/limon kabugu rendesi ve butun birakilmis antep fistigi katilirsa oylesi de guzel olur, degil mi?

Monday, February 27, 2006

Kanalturk ve Izinsiz Yayinlanan Tarifler

Bircok yemek blogu yazari arkadasimizin sitelerinden, onlarin izni olmaksizin alinan ve kendilerinin ya da bloglarinin adi zikredilmeden Kanalturk te yayinlanan yemek tarifleri ve resimleri biraz once baktigimda kaldirilmisti. Bu gercekten uzucu bir olay olmakla birlikte, sonucu blog yazarlarinin ve okuyucularinin birlikte ve zamaninda verdikleri tepkinin etkinligini acikca gosterdi. Umarim bu ilerde olabilecek benzer durumlar icin de caydirici olur.

Bu konuda daha ayrintili bilgiyi asagidaki linklerde bulabilirsiniz:

Wednesday, February 22, 2006

Ilk Projemizde Son Hafta

Bizim Pastane bir yemek blogu. Icinizden birkac kisinin israriyla 2005'in Haziran ayinda Turkce bloglar alemine katildi. Ilk baslarda okuyucusu parmakla sayilacak kadar azdi. Zaman icinde bu sayi ve siteye gelen linkler artti. Istatistiksel verilere dayanan bir tahminde bulunacak olursam bugun sizin gibi 1000 kisi daha Bizim Pastane'yi ziyaret edecek, gun icinde tekrarlanan ziyaretlerle Bizim Pastane'nin aldigi "hit" sayisi 2500 civarinda olacak. Aramizda 7 saatlik bir zaman farki ve koca bir okyanus varken, mutfagimda neler pistigini merak etmeniz benim icin mutluluk verici, kimi zaman sofralarinizi Bizim Pastane'nin tatli ve pastalarinin susledigini bilmek de... Evet, Bizim Pastane bir yemek blogu ve burada --benden beklentileriniz dogrultusunda-- mutfak tecrubelerim, tatli tariflerim ve resimlerimden baska bir sey paylasmak istemiyorum aslinda, ama yine sizlerden gelen destek ve ilgiden guc alarak size bir cagrida bulunacagim bugun.

Ilk Proje'mizin sonlanmasina bir hafta kadar bir sure kaldi. Su ana kadar toplanan bagislar I.U. Pediatrik Hemotoloji/Onkoloji servisinin ihtiyaci olan cihazlardan birini almak icin yeterli degil. Onumuzdeki hafta icinde beklenmedik gelismeler olur ve bu arzumuz gerceklesir mi bilmiyoruz ama sonucta bagislarin servisin acil bazi ihtiyaclarini karsilamak icin kullanilacagi kesin. Sizden istegimiz eger henuz yapmadiysaniz bu hafta icinde Ilk Proje'ye bagista bulunmaniz. Simdiye kadar sadece 78 arkadasimizin bagislariyla yaklasik 1500 YTL toplamayi basardik. Hasta bir cocuk icin hayati onem tasiyan bir monitorun fiati ise 7000 YTL. Bu son hafta icinde aramizdan 1100 kisi 5 YTL bagis yaparsa bu rakama ulasabiliriz. Bu blogun sadece bir gunde bu kadar "hit" aldigi goz onune alinirsa bu yazdigim bence gerceklesmesi mumkun olmayan bir hayal degil. Pek cok kisi icin onemsiz bir miktar olan 5 YTL ler biraraya gelerek bir cocugun hayatinda olumle yasam arasindaki fark kadar belirgin bir degisiklik yaratabilir. Zira gordukleri tedaviyle bagisiklik sistemleri zayif dusen bu hasta cocuklar cogu zaman hastaliklarina degil, bir monitore baglanabilmek icin gittikleri baska bir servisten aldiklari bir mikroba yenik dusmekteler.

Her birimiz ne kadar baskalarindan farkli ve ozgun oldugumuzu dusunsek de aslinda ortak yanlarimiz farkliliklarimizdan cok daha fazla. Anadolu'nun kucuk bir koyunde yasayan annenin hasta yavrusu icin duydugu aci, cocugu dunyanin en meshur kliniklerinden birinde tedavi goren annenin acisindan farkli degil. Dun okul revirinden gelen ve cocugumuzun aniden ateslendigini haber veren telefonla baslayan macera, yarin I. U. Pediatrik Hemotoloji/Onkoloji servisine surukleyebilir bizi. Yukardaki steril, soguk gorunuslu hastane koridoruna acilan kapilardan birinin ardinda icindeki binbir korkuyu gozlerine aksettirmemeye calisarak cocugunun elini tutan anne ya da baba biz olabilirdik, olabiliriz. Alti cocugundan dordu bu serviste tedavi goren ve diger ikisini hasta cocuklarina gerekli kemik iligini saglayabilmek umidiyle dunyaya getiren annenin ilac masraflarini bizim yaptigimiz bagislar karsilayabilir. Hayatlarimiz hayal edemeyecegimiz kadar girift iliskilerle birbirine bu kadar bagliyken, baskalarinin acisinin bize ait olmadigini nasil soyleyebiliriz?

Onumuzdeki hafta gunluk yasamin bizi arkasi sira surukleyen yogun temposuna kisacik da olsa "dur" demeyi ve yolumuzu bankamizdan gecirip servisin banka hesabina 5 YTL bagista bulunmayi teklif ediyorum size. Sonucun ne olacagi kaygisini tasimadan kendimize duseni yapabilirsek --bircok hasta cocuga faydasi olacak monitor de alinsa, 4 cocugu hasta olan ailenin ihtiyaclarina kisa sureli bir cozum de getirilse, cekilis sonucunda arzu ettigimiz hediyeleri kazansak da kazanmasak da-- bagisimizin bize kazandirdigi asil hediye bunlarin hepsinden daha degerli ve kalici olacak.

Tarifi Paylasilmayanlar

Delicious Days'in Nicky'si bir zamanlar farkli nedenlerle bloguna koymadigi denemelerine ait resimleri bir iletide toplamisti. Aralarinda gercekten cok guzel gorunuslu olanlar da vardi. Ondan ilham alarak son zamanlarda yapip farkli nedenlerle Bizim Pastane'de tarifini paylasamadigim birkac mutfak denememin resimlerini size sunuyorum.

Dun Zeynep'in yaptigi ayva tatlisi cok guzeldi ama Ayva-YE sirasinda ve daha once bircok guzel ayva tatlisi tarifi paylasildigi icin Bizim Pastane'de tarifini vermeye gerek duymadik.

Bu elmali tatli benim icadim. Esim icin az yagli bir tatli arayisindayken ortaya cikti. Elma gulunun altinda aslinda kedidilinden yapilmis katli bir pasta var ama tek guzel cikan resimde katlar hic belli olmadigindan tarifinin paylasilmasi icin yeniden yapilmayi ve layikiyla resimlenmeyi bekliyor.

Bu cikolatali tatliyi Mehmet'in sinif temsilinden sonraki yemegimiz icin hazirladim. Ilk defa denedigim bir tarifti. Brownie tabani uzerine ceviz, karamel ve cikolata uclusu ile suslemeler guzel bir tatli olacagini dusundurmustu ama icine konan bir suru tereyagi ve cikolataya ragmen brownie kismi kuru ve lezzetsiz oldu. Cocuklar yine de sevip yemisler gelen haberlere gore, fakat kanaatimce kesinlikle Bizim Pastane arsivine girmeyi hakeden bir tatli degil bu.


Sunday, February 19, 2006

Dortlu Mim

Dilek (Zeytin Dali) beni sobelemis. Her soru icin dort cevap isteniyor bu mimde ama ben bazi sorular icin kendimi dortle sinirlayamadim. Iste cevaplarim:

Yaptigim 4 is:
  • Bir elektronik firmasinda uretim muhendisligi
  • Arastirma asistanligi
  • IBM Arastirma'da doktora sonrasi calismalari
  • Cocuklarimin okulunda yardimci hocalik (Cok kisa surdu ve cocuklarimin ogretmenlerine duydugum saygi ve hayranligin kat kat pekismesine neden oldu.
Defalarca izleyebilecegim 4 film veya dizi:

Bir filmi ne kadar begensem de defalarca seyretmek hosuma gitmez sanirim. Ama cok severek seyrettigim filmlerden su anda aklima gelenler sunlar:
  • Being There
  • Matrix I
  • Hero
  • Brazil
  • Like Water for Chocolate
  • Gonul Yarasi
  • Amadeus
Yasadigim 4 yer:
  • Ankara
  • Istanbul
  • Los Angeles
  • New York
Izledigim 4 televizyon programi:

Devamli izledigim Amerikan dizisi ve programi yok. Hatta hic Amerikan televizyonu seyretmedigim de soylenebilir. Turk Televizyonunda ise --cocuklarin Turkceleri acisindan da faydali olabilecegi dusuncesiyle-- bircok dizi ve program takip ediyoruz. Memleketten uzak olunca bunlar hos geliyor. Turkiye'de yasiyor olsak sanirim bircogunu seyretmezdik, bu nedenle listelemiyorum.

Tatil icin gittigim 4 yer:
  • Kapadokya
  • Puerto Rico
  • Nice
  • Hawai
En sevdigim 4 yemek - yiyecek:

Bunu cevaplamak ve dortle sinirlamak da bana zor geldi. Lezzetli olduktan sonra pek cok seyi severek yerim ama su anda aklima gelen ilk dort soyle:
  • Uzerine zeytinyagi gezdirilmis guzel bir domates ve yaninda taze ekmek
  • Guzel bir karisik yesil salata
  • Ustu kaymakli Turk yogurdu
  • Cikolata
Hemen simdi olmak istedigim 4 yer:

Su anda oldugum yerden cok memnunum.

Sobeledigim 4 blogcu:

Saturday, February 18, 2006

Badem Aromali Seftali Tarti

Bugun Amerika'da resmi tatil gunuydu. Uc gunluk hafta sonu tatilinden faydalanan kardesim ve esi Kaliforniya'dan bizi ziyarete geldiler. Biz de onlarin gelisi serefine pehrizimizi bozup bu tatliyi yaptik. Esas tarifte tart hamuru icin bir on pisirme tavsiye ediliyordu ama ben yapmadim. Firinda gereginden fazla biraktigimdan cheesecake kismi biraz kuruduysa da meyva agirlikli oldugu icin tadi hafif ve guzel bir tatli oldu.
  • Tart hamuru
  • 225 g oda sicakliginda krem peynir
  • 1/3 bardak seker
  • 1/4 tatli kasigi badem aromasi
  • 2 yemek kasigi amaretto veya portakal suyu
  • 2 yumurta
  • 450g suyu suzulup cozulmus donmus seftali dilimleri (Ben suyu suzulmus konserve seftali kullandim.)
  • 2 yemek kasigi seftali marmeladi
Firini 190C ye isitin. Tart hamurunuzu acip 23 cm lik tart kalibina yerlestirin. Ayri bir kapta yumusamis olan peynirinizi ve sekeri cirpin. Amaretto veya portakal suyunu, badem aromasini ve yumurtalari ekleyip, karisim puruzsuz olana kadar cirpmaya devam edin. Hamurla kapli tart kalibiniza dokun. Tart hamuru pisip cheesecake kismi kenarlari tutana kadar pisirin. (Ortasi yumusak kalabilir.) Firindan alip tamamen soguyuncaya kadar buzdolabinda dinlendirin.

Servise yakin suzup kuruladiginiz seftalileri ince dilimler halinde kesin ve tartinizin uzerine goze hos gelecek sekilde dizin. Ufak bir sahanda isittiginiz marmeladi kasik ya da firca yardimiyla seftali dilimlerinin uzerine surun. Arzu ederseniz, tartinizi nane yapraklariyla susleyerek servis yapin.


Tuesday, February 14, 2006

YE-7: Cikolatali ve Findikli Beze Yataginda Meyva

Once hemen bir itirafta bulunayim: Sevgililer gunu bizim evde kutlanmaz. Daha dogrusu bu gunu kutlamak icin ozel bir caba gosterilmez. Denk gelirse hediye de alinabilir, tatli da yapilabilir; ama bu dediklerim yapilamazsa da kimse kimseye darilmaz ve gucenmez. Boyleyken, bu yil kutlayacagimiz tuttu. Bu is de en cok bana yaradi, cunku mutfaga girmem bile gerekmedi. Corbasindan, tatlisina her sey soframiza hazir geldi. Benim bu yemege tek katkim, yukarda resmini gordugunuz meyva tabagi oldu. Ortada gordugunuz kremayi 1/2 bardak yagsiz lor peyniri, 1/4 bardak az yagli vanilyali yogurt, 2 kasik seker, azicik vanilya ve 1 yumurta akindan yaptigim kopugu agar agarla karistirarak hazirladim. Benim agar agarli denemelerim maalesef pek basarili olmuyor. Bu sefer de krema istedigim gibi koyulasmadi ve tuple s1kt1ktan sonra bicimini koruyamayip dagildi. Ama akiskan kivami bir yana birakilacak olursa, tadi gayet iyiydi ve dogal hallerindeki guzellikleriyle meyvalara cok guzel eslik etti.

Peki, bu ozel Sevgililer Gunu Yemek Etkinligi icin sizinle ne mi paylasacagim? Epey onceden yapip henuz yayinlama firsati bulamadigim bir tatliyi... Bu tatli ile Sevgililer Gunu arasinda nasil bir iliski var diye sorarsaniz, bu konuda sadece "bu tatli Sevgililer Gunu icin yapilabilir" demekle yetinecegim. Isin dogrusu su ki, bir hazirligim olmadigi icin bu YE'ye katilmamazlik etmeyeyim dedim ve biraz zorlayarak da olsa iste Alice Medrich'in A Year in Chocolate kitabindan uyarladigim "Findikli ve Cikolatali Beze Yataginda Meyva" tarifiyle karsinizdayim.

  • 142 g kucuk parcalara kesilmis bitter cikolata ya da 3/4 bardak iyi cins damla cikolata
  • 1/2 bardak firinlanmis, zarlari mumkun oldugunca ayiklanip kabaca cekilmis findik
  • 2/3 bardak seker
  • 3 yumurta aki
  • Fiskeyle tartar kremi
  • 1 bardak cig krema
  • 1/2 tatli kasigi vanilya
  • 1 yemek kasigi seker
  • 2 bardak yikanmis ve kagit havlu ile kurulanmis bogurtlen ve/veya ahududu

Firininizi 150 Cye isitin. Bir pisirme kagidi uzerine 23 cm lik bir daire cizin. Pisirme kagidini ters cevirip firin tepsinize yerlestirin. Findiklari, cikolatayi ve sekerin yarisini bir kaba alin. Diger bir temiz ve kuru kapta yumurta aklari ve tartar kremini birlestirin. Elektrikli mikser ile orta hizda, yumusak tepecikler olusmaya baslayincaya kadar cirpin. Sonra mikserinizin devrini arttirin, bir yandan yuksek hizda cirparken bir yandan da kasik kasik kalan sekeri ekleyin. Cirpma islemine 1 ila 1 1/2 dakika ya da cirpicilar yumurta aklarindan kaldirildiginda parlak tepecikler olusuncaya kadar devam edin. Cikolata ve findikli karisimi da ekleyip, sadece butunlesinceye kadar karistirin. Ya kasikla ya da duz uc takilmis s1kma tupuyle bezeyi firin tepsisinin icindeki pisirme kagidina cizilmis daireyi kaplayacak sekilde yayin. Kenarlarini yukseltin. Once 10 dakika hafifce kizarincaya kadar pisirin. Sonra isiyi 93Cye indirip 2 saat daha pisirin. Bu sure sonunda firini kapatip bezenin firinda kuruyarak sogumasini saglayin. (Bu sekilde hazirlanan beze hava gecirmeyen bir kapta 2 ay saklanabilir.)

Cig kremayi seker ve vanilya ilavesiyle cirpin. Arzuya bagli olarak kasikla ya da s1kma tupuyle bezenin uzerini susleyin. Yikanip kurulanmis meyvanizi goze hos gelecek sekilde kremanin uzerine yerlestirin. Servis zamanina kadar buzdolabinda saklayin.


Sunday, February 12, 2006

Bir Asure de Bizim Pastane'den...

Bu yil asure tarifine pek ihtiyacimiz yok ama, yine de paylasmadan edemedim: Bu da bizim asuremiz... Ozellikle yagsiz bir tatli oldugu icin sucluluk duymadan yaptim ve cabucacik da tukettik. Portakal kabugu ve gul suyu asureye cok yakisiyor; her ikisini de kullaninca cok hos bir rayihasi oldu. Maalesef uzerini suslemek icin nar aramaya vaktim olmadi. Bir de uzerinde yakut damlalari gibi parlayan nar taneleri olsaydi icime tam sinecekti. Tarif Ayla Esen Algar'in Turkish Cooking kitabindan... Ben kendimiz icin asagida verdigim olculerin yarisini kullanarak yaptim.

Ben tarifi yayinladiktan sonra Munevver'in gonderdigi ve faydali bilgiler iceren yorumu herkesin gorebilmesi icin buraya aliyorum:

"Buğdayı birgün önce sabah ıslatıyoruz. O suyu gece döküyoruz. Yeni su ile sadece birkaç taşım kaynatıp battaniye ile sarıp sarmalıyoruz. Ertesi gün diğer malzemeler hazır olduktan sonra açıyoruz. Böylece buğdaylar helmeleşmiş olup yaprak gibi açılıyorlar.İlave nişastaya gerek kalmıyor. Diğer malzemeleri katıp biraz daha haşlıyoruz. Şekeri koyup bir iki taşım sonra kapatıyoruz. Bu aşamada süt ilave ediyoruz, rengi beyaz oluyor ve gerekirse koyulugu ayarlanabiliyor. İnciri ve cevizi süslemede kullanırsak da rengi kararmıyor. Bu usulde buğdaylar şekerden sonra sertleşmiyor, birkac gun beklese bile yumusak kaliyor. Afiyet olsun."
  • 1 1/2 bardak asurelik bugday
  • 1/2 bardak pirinc
  • 1/4 bardak nohut
  • 1/4 bardak fasulye
  • 3/4 bardak kabuksuz ceviz (Bunun yerine pikan kullandim.)
  • 15 bardak ya da gerekirse daha fazla su
  • 1/2 portakalin kabugu
  • 3 bardak seker (Ben yarim olcu icin 1 bardaktan azicik daha fazla kullandim)
  • 1 bardak kabugu cikarilmis butun badem
  • 1 bardak kuru uzum (Iri sari cinsinden kullandim)
  • 1/2 bardak pirinc unu
  • 10-15 findik
  • 1/2 bardak kuru kayisi
  • 1/4 bardak kuru incir
  • 1/3 bardak gul suyu
  • 1 bardak nar tanesi

Bir gece onceden bugday ve pirinci beraber, fasulye ve nohutu ayri ayri islatin. Ertesi gun, suyunu suzdukten sonra mumkunse fasulye ve nohutu ovalayarak zarlarini cikartin. Zorluk olursa bu isi kaynattiktan sonra da yapabilirsiniz. Cevizleri kabaca cekin. Kayisi ve inciri kucuk parcalara kesin. Ayri kaplarda nohut ve fasulyeyi uzerlerini ortecek kadar su ilavesiyle hemen hemen yumusayana kadar pisirin. Suzun ve daha once zarlarini cikartmadiysaniz simdi cikarin.

Bugday ve pirinci de suzun, 15 bardak su ve ince kesilmis portakal kabugu ile birlikte buyuk, tercihan agir bir tencereye koyun. Gerektikce su ilave ederek bugdaylar yumusayana kadar pisirin. Ayirdiginiz fasulye ve nohutlari da ekleyip 30 dakika daha pisirin. Sekeri ekleyip karistirin, 10 dakika da oyle pisirin. Pirinc ununu 3/4 bardak suda eritin ve asureye ekleyip 3-4 dakika kaynatin. Badem ve cevizleri, kuru kayisi, kuru incir ve uzumle gulsuyunu katin ve atesten alin. Kaselere paylastirip sogutun. Servis yapmadan nar taneleri ile susleyin.


Friday, February 10, 2006

Yabanmersini ve Cevizli Kek

Oncelikle bu tarifte kullandigim meyvanin Turkcesi konusunda emin olmadigimi belirteyim: Ingilizcesi blueberry olan bu meyvanin Turkiye'de satildigini gormedim, ama Ozsut'un odullu pastasi Ozsut'un Aynasi'nda kullanildigini bildigimden Ozsut'un sitesinde arastirdim, yabanmersini olarak gectigini gordum. Sesli Sozluk'de de ayni sekilde cevrilmisti. Dolayisiyla ben de o sekilde kullaniyorum.

Amerikalilar cayin kahvenin yaninda ya da kahvaltida servis edilen ve malzemeleri arasinda meyva, meyvakurusu, findik fistik bulunan (mayali ya da mayasiz) hafif keklere "kahve keki" diyorlar. Kalibin dibine meyva konup uzerine kek hamuru dokulerek pisirilen, sonra da alt ust edilerek servis edilen keklerin adi ise tahmin edilebilecegi gibi "altust keki". Yukarda resmini gordugunuz de yabanmersinli bir kahve keki olmak uzere yola cikmisken fikir degistirip altust kekine donusen az yagli bir tatli denememdir. (Yagini 2 yumurta sarisindan ve unun bir kismi yerine kullanilan ince cekilmis cevizden aliyor.) Her ne kadar yabanmersinleri kek hamurunun icinde guzelce dagilmak yerine baslarina buyrukluk yapip hep beraber dibe cokmeyi secmis olsalar da, kekin tadi ev ahalisi tarafindan begenildi. Onun icin tekrar yapilmasi kacinilmaz, ama malzeme ayni tutulsa bile yapilis sekli degistirilecek. Yumurta sarilari ile sekerin buyuk kismi iyice koyulasincaya kadar cirpilacak, un ve ceviz karisimi bu asamada eklenecek, hatta meyva da... En son ise kalan sekerle cirpilip kopurtulmus yumurta aklari nazikce, kasikla karistirilacak. Umulur ki bu sekilde hazirlaninca kek hamuru daha yogun olacagindan icindeki meyvalarin dibe cokmesine imkan vermeyecek. Tabii bu henuz denenmis bir yontem olmadigindan, size tarifi buldugum ve yaptigim sekilde yazacagim. Bir dahaki sefer bu sekilde (ve kuru incirle) yaptigimda iyi sonuc alirsam burdaki tarifi de o sekilde degistiririm.

Tarifin Healthy Cooking dergisindeki asli Bakingsheet adli Ingilizce blog tarafindan uyarlanmis. Our Patisserie okuyucularindan Renne az yagli tariflerle ilgilendigimi gorunce linki bana yolladi ve ben de ordaki sekliyle yapip sizler icin cevirdim.
  • 1/2 bardak un
  • 1/4 tatli kasigi tuz
  • 1 tatli kasigi kabartma tozu
  • 1/2 bardak ince cekilmis firinlanmis ceviz
  • 1 bardak seker
  • 2 yumurta
  • 2 yumurta aki
  • 1 tatli kasigi vanilya
  • 1 bardak taze veya donmus yabanmersini
  • Arzu edilirse uzerine serpmek icin pudra sekeri
Firinin 190C ye isitin. 23 cmlik kek kalibini yaglayip unlayin. (Ben dortgen ekmek kalibimda yaptim.) Kucuk bir kaseye un, tuz ve kabartma tozunu eleyin. Daha buyuk bir kasede ceviz, seker ve bir yumurtayi cirpin, sonra buna diger yumurta ve yumurta aklarini da teker teker ilave edip, bir yandan cirparak karisimi puruzsuz hale getirin. Vanilyayi da ekledikten sonra karisim biraz koyulasincaya kadar 1-2 dakika cirpmaya devam edin. Mikserinizin devrini dusurun, unu dusuk hizda ekleyin.

Yabanmersinlerini bir tatli kasigi unla karistirin. Kek hamuruna katip, soyle bir karistirin. Hamuru onceden hazirladiginiz kek kalibina dokun. Uzerini duzleyip 40-45 dakika ya da ortasina sapladiginiz kurdan temiz cikana kadar pisirin. Kaliptan cikarmadan 10 15 dakika sogutun. Arzu ederseniz, uzerine pudra sekeri eleyerek servis yapabilirsiniz.

Yuvarlak kalipta yapildiginda bu kekten 12 dilim cikiyor. Healthy Cooking dergisinin iddiasina gore her dilimde 54 kalori ve 1 g yag varmis. Bakingsheet blogunun yazari cevizdeki yagdan oturu bu bilginin dogru olamayacagi kanisinda. Onun hesaplarina gore dilim basi 134 kalori ve 4-5 g yag ile, bu kek yine de oldukca zararsiz bir tatli.


Tuesday, February 07, 2006

Bloglar Elele

Butun blog camiasini sosyal bir ag olarak tarif etmek icin kullanilan bir kelime var: Blogosfer. Blogosferde tanisikliklar cogu kez sanal boyutta kalsa bile, blog yazarlari ve okurlari arasinda bir iliski kuruldugu inkar edilemez bir gercek. Birbirimizden bir cok sey ogrendigimiz gibi, hayatimizda olan bitenleri de paylasiyoruz. Icimizden birinin evlenmesi, okulunu bitirmesi, cocuk sahibi olmasi, hastalanmasi, bir sevdigini kaybetmesi digerlerimiz icin de onemli bir konu oluyor. Yuzunu gormedigimiz, bizden cok uzaklarda yasayan insanlari anlamaya calisiyor, yerine gore onlarla seviniyor, onlarla uzuluyoruz. Iste bu duygu birliginden dogan gucu baskalarina yardim icin kullanmak arzusuyla dogdu Bloglar Elele.

Bu projenin ilham kaynagi yine bir blogcuydu. Chez Pim 2005 yilinin Aralik ayinda Kasmir'deki deprem felaketzedeleri icin 1 ay icinde yaklasik $20.000 bagis topladi. Pim'inkine benzer bir organizasyonu daha ufak capli olsa da Turkiye icin gerceklestirebilecegimizi dusunduk. Toplanan bagislari nereye yonlendirebilecegimizi tartisirken Ipek, I. U. Pediatrik Hemotoloji/Onkoloji dernegini onerdi. Kendisi I. U. Tip Fakultesinin Cocuk Hemotoloji servisinde daha once gonullu olarak calismis oldugundan hem gorevlileri taniyordu, hem de bolumun ihtiyaclari ve calismasi konusunda fikir sahibiydi. Teklifinin kabul gormesi uzerine Ipek Cocuk Hemotoloji servisine gitti, calisanlarla gorustu ve onlardan en acil ihtiyaclari konusunda bilgi aldi.

Sizlerden dernege yardimci olabilmemiz icin bize destek vermenizi rica ediyoruz. Dernegin banka hesap numarasini ve yasadiginiz ulkeye gore nasil bagis yapabileceginizle ilgili bilgileri Bloglar Elele'de bulabilirsiniz. Ama bu siradan bir yardim kampanyasi degil; sizlere sunmak uzere hazirladigimiz uzun bir hediye listemiz de var. Hediyelerimiz listeyi hazirlamakta katkisi olan bloglar kadar ozel ve cesitli. Surpriz hediye paketlerinden, ev yapimi pastalara, taze makarna yapma dersinden, elde yapilmis taki ve dantel ortulere, yazarindan imzali kitaplara kadar 60 civarinda secenek arasinda hepinizin zevkinize gore bir hediye bulabileceginizi umuyoruz. Dernege yapacaginiz her 5 YTL, $5 ya da 4 Euro'luk bagis karsiliginda sectiginiz hediye icin Mart basinda yapilacak olan hediye cekilisine bir defalik katilim hakki elde edeceksiniz. Bagisinizi yaptiktan sonra bagisinizin miktarini, hediye secim(ler)inizi ve email adresinizi Bloglar Elele'ye yorum olarak birakabileceginiz gibi zinnur@sys-con.com adresine mail atarak da bildirebilirsiniz. Cekilis sonunda kazananlardan biri olursaniz hediyeniz size posta ile ulastirilacaktir.

Hangimiz hasta bir cocugun gozyaslarini silmeye katkisi olsun istemez? Simdi bu imkan bizlere kucuk bir bagis yapmak kadar yakin. Kucuk bagislar birleserek gencecik hayatlarda buyuk degisikliklere yol acabilir.

Simdiden bagis yaparak, link vererek, iletiler yazarak, hediye listesine katkida bulunarak projemizi destekleyen ve emegi gecen butun arkadaslarimiza tesekkur ederim.

Wednesday, February 01, 2006

Nerdeyse Yagsiz Cikolatali Kek

Iste hemen hemen yagsiz bir tatli tarifi. (Bu kolay keklere brownie deniyor burda, Turkcesi nedir acaba?) Daha fazla yagla yapilan bir kek kadar zengin bir tadi olmasa bile, icine konan elma puresi sayesinde oldukca yumusak ve lezzetli oldu; oyle ki, hic ilgilenmeyeceklerini dusundugum cocuklar bile severek yediler. Yapimi cok kolay olan bu tarif Nick Malgieri'nin Chocolate kitabindan. (Malzemelerde gecen bardak her zamanki gibi Amerikan cup olcusu, yani yaklasik 230 ml lik)
  • 1/2 bardak kakao
  • 1 bardak un
  • 1 tatli kasigi kabartma tozu
  • 1/2 tatli kasigi tuz
  • 28 g (2 yemek kasigi) yumusak tereyagi
  • 1 1/2 bardak seker
  • 2 buyuk yumurta aki
  • 1/2 bardak seker katkisiz pisirilmis elma puresi
  • 1 tatli kasigi vanilya
Firininizi 175C ye isitin. 20 cm lik kare firin kabini hafifce yaglayin, alt kismini uygun buyuklukte kesilmis pisirme kagidi ile kaplayin. Un, kakao, kabartma tozu ve unu orta buyuklukte bir kaba birlikte eleyin. Baska bir kapta tereyagi ve sekeri birlikte cirpin. Yumurta aklarini, elma puresini ve vanilyayi da ekleyip birlikte cirpin. Unlu karisimi elma pureli karisimin uzerine dokup butunlesinceye kadar cirpin. Hazirladiginiz firin kabina dokup uzerini duzleyin. 35-40 dakika, ya da sertlesinceye kadar pisirin. Benim kekimin pismesi 40 dakikadan daha fazla zaman aldi. Pistigi kapta sogutup karelere kesin.