Monday, January 28, 2008

Neye Niyet, Neye Kismet Pastasi

Tatli Zevk'i yaptiktan sonra, benden once bircok blogcunun basina gelen, benim de basima geldi: elimdeki Pierre Herme kitaplarinda denenmemis tarif birakmamak gibi bir fantazi gelistirdim. Ilk olarak, Chocolate Desserts kitabindaki Pave (Kaldirim Tasi) adli pastayi gozume kestirdim. Pierre Herme, meshur Laduree cay salonunda calisirken yaptigi bu pastayi, o semtin (Faubourg Saint-Honore) kaldirim taslarina ithaf etmis.

Ben boyle karamelli cikolatadan hayaller kuradurayim, buzdolabimin dile getirdigi gercek oldukca farkliydi. Mevsimin son kestanelerinden yaptigim ve bugun yarin kullanirim dusuncesiyle dondurmadigim bir posetlik puremle, makaron denemelerimden aciga cikan yumurta sarilarim, epeydir boyunlari bukuk, kullanilmayi bekliyorlardi. Durum boyle olunca, kayisi kestaneye, karamel kahveye donustu ve eldeki malzemeyle bu pastayi yapiverdim. Bir yandan da, ortaya cikan pastanin, tadini degilse bile, goruntusunu Pave'ye benzeterek kendimi avuttum. Pasta gayet guzel oldu, hele kestaneli kremasi cok lezzetliydi. Isbati iste bu yandaki resim... Ama Pave ile gorulmemis bir hesabimiz var hala, onumuzdeki gunlerde, gercegini yapmayi cok istiyorum.


Bu pasta icin, her zamanki pandispanyami yapip, 4 esit parcaya boldum. Aralarini evdeki Kafkas kestane sekerlerinin surubu ve kahveli surupla islattim. Kahveli surup icin 1/4 bardak seker, 1/4 bardak su ve 1/2 yemek kasigi kahve granulunu birlikte kaynama noktasina getirdim ve karistirarak, kahve granullerinin erimesini sagladim. Tek basina tattigimda kahvesi fazla geldi ama pastaya tam kararinca bir kahve tadi ve aromasi verdi.

Dolgu olarak burdaki kestaneli kremayi kullandim. (Farkli olarak ordaki olculeri 1 1/2 defa cogaltarak yaptim, ama kremanin daha koyu olmasi icin sut kremasini 1 1/2 bardak yerine 1 bardaktan azicik daha fazla koydum. Bu miktar kat aralarinda dolgu olmak ve pastanin uzerini ince bir sekilde sivamak icin biraz fazlaydi aslinda, ama Rana'nin da cabasiyla cok az bir sey artti. Sizde kalan kremalari bitirme konusunda Rana kadar gayretli elemanlar yoksa, cogaltmak yerine orijinal olculerde deneyebilirsiniz.)

Kremanin uzerine kestane sekerlemesi parcalari koydum. Guzel gorunuslu bir tane sekerlemeyi susleme icin ayirdim. Bu sekilde pasta katlarini tamamladiktan sonra, kalan surupla pastanin uzerini islattim ve kremayla ince bir kat sivadim. Bu halinde sogumaya aldim.

Ustundeki krema soguyup, sertlestikten sonra, (150 g cikolata ve 1/2 bardak krema ile yaptigim) cikolatali glazurle kapladim. Kenarlari bir catal yardimiyla cizerek, Pave'ye ozgu goruntuyu verdim. Son olarak pastanin uzerini tek bir kestane sekerlemesi ve piriltili toz ile susledim.

Resimlerin yaniltmamasi icin son bir not duseyim: Pandispanyami 4 e bolerek yaptigim pasta, resimlerde gorunenden daha uzundu aslinda. Glazurlemeden once, pastanin dortte birini kesip ayirdim. Sadece kalan buyuk parcayi glazurledim. Glazurlenmemis pastada kestane tadi, cikolatayla yarismadigi icin, daha belirgin oldu. Ama cikolata delisi oldugum icin ben glazurlenmis halini daha cok begendim. Sonucta eger tum pastayi glazurleyecekseniz, verdigim olcuden biraz daha fazla cikolatali glazur hazirlamaniz gerekecektir.


Thursday, January 17, 2008

Tatli Zevk


Daha yazacagimi soyledigim tarifleri (cikolatali kapkek ve cikolatali pandispanya) yazamamisken, yeni bir tatlidan bahsedecegim size. Normalde isleri sirali yapmayi severim ama, bu son tatli beni o kadar heyecanlandirdi ki, normal disi isler yapmam gayet normal, hatta kacinilmaz oldu.

Bu tatli, kek, pasta ve hamur islerinin Picasso'su olarak bilinen Pierre Herme'ye ait bir klasik. Ismi Tatli Zevk olarak cevrilebilir Turkceye. Sut cikolatasini sevenleriniz icin bir lezzet soleni kesinlikle; ama bitter asigi olsaniz bile, iddia ediyorum ki, cok begeneceksiniz. Bitter cikolatanin norm oldugu Paris patiseri aleminde, sutlu cikolatayla bir pasta yaratmak ve onu kabul ettirmek, Pierre Herme'nin dehasina bir isaret olsa gerek.

Sirasiyla yazacak olursak, en altta findik tozu, yumurta aki ve firinlanmis, irice cekilmis findikla yapilan bir dakuaz katmani var. Bunun uzerinde pirinc patlagi, Nutella ve sut cikolatasi karisimindan nefis bir pralin kati yer aliyor. Daha sonra sut cikolatali ganas, ince cikolatadan plakalar ve cikolatali krema donusumlu olarak kullanilarak, cok lezzetli, bir o kadar da guzel gorunumlu bir porsiyon pasta insa edilmis oluyor. Acikcasi, agir bir tatli olabileceginden endiselenmisim ama, tahminimin aksine, adinin vaad ettigi kadar tatli bir zevk oldu bu pastayi yemek. Insa etmesi de ayri bir zevkti, kendimi modern bir heykel ortaya cikaran bir sanatci gibi hissettim desem, cok da abartmis olmam.

Bu tatlinin benim icin en ogretici yanlarindan biri de cikolata plakalari hazirlarken, cikolatayi tavlamamdi. Bu yapilmazsa, plakalar, elinizin sicakligi, ya da havanin sicakligi ile eriyebilir, ayrica citirlik ozelligine sahip olmazlar. Bakin, sunu yazmayi unuttum. Tatli Zevkler'in bir hos yani da, cok farkli dokulari bir araya getirmesi ve bir lokmada hepsini bir arada tatmaniza firsat vermesi. Ayrica, oyle bir araya getirilmis ki bu dokular, calakasik --bu durumda calacatal-- yemek mumkun degil; bir sohbet esliginde yenirken bile, ilgiyi uzerinde tutmayi basaran bir tatli bu.

Tatli Zevk, birkac asamali, zaman alan bir tatli. Yapimi birkac gune yayilabilir, aslinda yayilmali... En son gun yapilmasi gereken sadece ganas ve tatlinin insasi. Bu ozelligiyle de, misafir icin uygun bir tatli. Tarifi bugun eklemege baslayacagim, ama yapimi gibi, tarifi yazmak da birkac gune yayilabilir. Bu zor olmasi anlamina gelmiyor basamaklarin; sadece ayrintili bir sekilde yazilmasi gerekiyor. Hatta belki cikolata tavlama ile ilgili olarak ozel bir ileti de hazirlayabilirim.

  • Findikli Dakuaz katmani (tarifi asagida)
  • Pralin (tarifi asagida)
  • Cikolata Plakalari (tarifi asagida)
  • Sut Cikolatali Ganas (tarifi asagida)
  • Sut Cikolatali Krema (tarifi asagida)
Pralini spatula ile dakuaz katmaninin ortasina siyirin. Dakuaz katmani gerekenden biraz daha buyuk oldugu icin, sadece ortadaki 20 cm lik kareye odaklanip, pralini, henuz akiskanken, bu hayali kareye esit olarak yayin. Pralinin, findiklarin arasina girmesine ozen gosterin.

Bu asamada, pralinlenmis dakuazi buzdolabina alip, 30 dakika kadar dinlendirerek, pralinin sertlesmesini saglayin. Sonra, tirtilli ekmek bicagiyla dakuaz katmaninin ortadaki pralinli kismindan, 8 adet (5cm x10 cm) esit dortgen kesin. Her bir dortgeni bir servis tabaginin ortasina alin. Yanlardan artan pralinsiz dakuaz seritlerini aman atmayin, atistirmak icin cok guzel oluyorlar.

S1kma tupune doldurdugunuz sut cikolatasi ganasiyla, pralin katinin uzerine bir zigzag cizin. Bu zemin uzerine, bir cikolata plakasi oturtun. Yine s1kma tupu icindeki ganasi kullanarak, cikolata plakasinin uzerine bir zigzag cizin. Ikinci cikolata plakasini bunun uzerine oturtun. Ister ikinci bir s1kma tupu ve daha buyuk capli uc kullanarak, isterse kasikla, ikinci cikolata plakasinin uzerini cikolatali kremayla kaplayin. Bunun uzerine ucuncu cikolata plakasini yerlestirin. Arzu ederseniz, bu son plakanin uzerine kakao eleyebilirsiniz. Ayni islemi kalan 7 tatli icin de tekrarlayin.

Findikli Dakuaz Katmani
  • 2/3 bardak (70 g) findik tozu
  • 1 bardak (100 g) pudra sekeri
  • 3 yumurta beyazi (oda sicakliginda olacak)
  • 2 1/2 yemek kasigi seker
  • 1 bardak (140 g) firinlanmis, kabugu ayiklanmis ve ikiye kesilmis findik
Firininizi 165 C ye isitin. Pisirme kagidina 26 cm lik bir kare cizin ve ters cevirdiginiz kagidi, uygun buyuklukte bir firin tepsisine koyun. Findik tozunu kendiniz hazirlayacaksaniz, 100 g findigi, pudra sekeri ile birlikte iyice incelinceye kadar cekin. Ikisini birlikte cekerek, findigin yagini salip, yapiskan bir kutleye donmesini engellemis olacaksiniz. Eger findik tozunu hazir kullaniyorsaniz, pudra sekeriyle birlikte bir kaseye alip, karistirin.

Yumurta aklarinizi mutfak mikserinizin temiz kasesine alin. Kopurunceye kadar cirpin. Cirpmaga devam ederken, bir yandan da yavas yavas sekeri ekleyin. Yumurta aki kopugu, sert ve parlak tepecikler olusturunca durun. Esnek bir spatula yardimiyla, seker-findik karisimini, yumurta aki kopugune ekleyin ve yavasca karistirarak, butunlesmesini saglayin.

Elde ettiginiz hamurun bir kasigini (yapistirici malzeme olarak) kullanarak, uzerine 26 cm lik bir kare cizmis oldugunuz, ters cevrilmis pisirme kagidini iki ucundan, icinde bulundugu firin tepsisine sabitleyin. Metal bir spatula ile, findikli hamuru, karenize yayin. Hamurun yuksekligi yaklasik 1,5 cm olacak. Ozellikle kenarlar icin fazla ugrasmayin, cunku dakuazin bize gereken kismi ortasindaki 20 cm lik kare olacak. Kesilmis findiklarinizi, bu hamurun uzerine esit olarak serpeleyin ve hafifce bastirarak, yari yariya hamura gomulmelerini saglayin.

Dakuazi 25 ila 30 dakika, ya da rengi donup, parmaginizla dokundugunuzda sertlestigini gorene kadar pisirin. Pisirme kagidini bir izgaraya alip, dakuazin sogumasini saglayin. Bu asamada dakuazinizi hava gecirmeyecek sekilde sarip, oda sicakliginda 2 gun, buzlukta ise 1 ay saklayabilirsiniz.

Pralin
  • 1/2 bardak (200 g) Nutella ya da benzeri kakaolu findik ezmesi
  • 50 g sut cikolatasi, eritilmis ve dokunuldugunda ancak ilik hissedilecek kadar sogumus olacak
  • 30 g pirinc patlagi
  • 1 yemek kasigi (15 g kadar)mtereyagi, eritilmis ve ilinmis olacak
Once Nutella'yi bir kaseye alin, sonra diger malzemeyi, verildikleri sirada ekleyerek, karistirin.

Sut Cikolatali Ganas
  • 190 g sut cikolatasi, kucuk parcalara kesilmis olacak
  • 2/3 bardak (165 g) sut kremasi
Cikolatayi, kremayi da alabilecek buyuklukte bir kaseye alip bekletin. Kremayi bir sahanda fokurdayarak kaynama noktasina isitin. Atesten alip, iki asamada ve yavas yavas bir spatula ile karistirarak, kasedeki cikolataya ekleyin. (Burda yavas karistirmanin nedeni, hava kabarciklari olusturmamak. O nasil bir sey oluyor derseniz, su resme bakabilirsiniz. Guzel olmuyor, ama estetigi bozmak disinda ciddi bir problem degil bence.) Cikolatanin puruzsuzce eridiginden emin olduktan sonra, oda sicakliginda sogutarak, tuple s1k1lacak kivama gelinceye kadar bekletin.

Sut Cikolatali Krema

Bu kremanin 5-6 saat bekleme suresi oldugundan bir gun onceden yapilabilir. Bir kere yapilinca da, 4 saat icinde pastada kullanilmasi gerekiyor kaynagimiza gore. Gerci ben kasede kalanlari ertesi gun tattigimda, hala gayet iyi durumdaydi. Belki kivami benim kasiklayarak farkedemedigim sekilde degismistir, bilemiyorum; dolayisiyla en iyisi ustanin sozunu dinlemek. Tarifin diger ogelerinin hepsinin onceden yapilabilecegi dusunulurse, son gun yapilmasi gereken bir bolumu olmasi cok da fena degil bence.
  • 285 g sut cikolatasi, kucuk parcalara kesilecek
  • 1 3/4 bardak (435 g) sut kremasi
Burda kullanilan teknik de ganasla ayni. Sutu kaynatip, kesilmis cikolatanin uzerine dokun ve karistirarak, cikolatanin erimesini saglayin. (Farkli olarak, bu islemi iki asamali yapmaniza ve karistirirken nazik davranmaniza gerek yok. Cunku bu krema sonradan cirpilacagindan, icine bol bol hava katilacak.) Cikolata erir erimez, uzerini yuzeyine degecek sekilde saranla kapatin. Buzdolabina alin ve 5-6 saat koyulasmasi icin bekletin. Buzdolabinda koku verecek yiyeceklerden uzak tutmaga calisin, cunku sut bu tur kokulari emiyor. Gerekiyorsa, kasenin agzini ikinci bir saranla kapatip, izole etmeye calisin.

Pastayi insa etme asamasina geldiginizde, kremayi buzdolabindan cikarin. Sarani cikartin. Ancak yayilabilecek kivama gelinceye kadar cirpin. (Kaynagimiza gore, kaseyi buz ve buzlu su dolu daha buyuk bir kasenin uzerine oturtarak ve telle cirpmak gerekiyordu ama ben bu zahmetlere girmeden mikserde cirpiverdim.) Krema zaten koyu oldugu icin bu cirpma islemi kisa surecek, fazla cirparak kremanizi koyultmamaga dikkat edin. Islem sonunda tattiginizda, kremanin agizda yumusak ve hafif bir dokuda olmasi gerekiyor.

Kremaniz hazir olunca tercihan hemen kullanin. Eger bu mumkun degilse, agzini guzelce kapatip,kullanincaya kadar 4 saat buzdolabinda bekletebilirsiniz.

Sutlu Cikolata Plakalari

Bu plakalar sut cikolatasi tavlanarak yapiliyor. Tatlilarda kullanmak icin aldigimiz iyi cins kuvertur cikolata zaten tavlanmis olarak elimize geliyor. Eritince, bu ozelliklerini kaybeden kakao yagi kristallerini, tekrar kararli yapilarina donusturmek icin kullandigimiz teknige de tavlama diyoruz. Tavlamanin pratik olmayan bir yonu, gercekte ihtiyacimiz olan bundan az olsa bile, basarili olmak icin hic degilse 1/2 kg cikolatayla ise baslamanin tavsiye edilmesi. Bu nedenle bu tatliyi yaparken en once plakalarin hazirlanmasi uygun olur. Boylelikle artan cikolatayi, tatlinin diger bolumlerinde kullanabilirsiniz ve elinizde ne yapacaginizi bilmediginiz tavlanmis cikolata kalmis olmaz.

Tavlama icin bir cikolata eritme dusenegine, termometreye, ve biraz zamana ihtiyaciniz olacak. Kullanim amaciniza gore, cikolatayi uzun bir sure tavda tutmaniz gerekiyorsa, yakinda bir isitma torbasi ya da lamba bulundurmak da iyi olur, ama bu tarif icin ben bunlara gerek duymadim. Tavlama zor bir is degil, sadece dikkatli ve sabirli olmak gerektiriyor. Eger ilk seferde basarili olmazsaniz, uzulmeyin; cikolatayi tekrar eritip, olayi bastan alma imkaniniz her zaman var. Meraklilari icin, cikolata tavlama makineleri de satiliyormus piyasada, ama gordugunuz gibi, birazcik pahalilar.
  • 500 g sut cikolatasi, kucuk parcalara kesilmis olacak (Plakalar icin bunun 260 g kadari lazim olacak sadece, kalan cikolatayi cikolatali ganas ya da cikolatli kremayi yapmak icin kullanabilirsiniz.)
  • Uc tane asetattan kesilmis kare, yaklasik 26 cm boyutunda olacak.
Asetat kareleri, daha buyuk boyutta pisirme kagitlarinin uzerine koyun. Bunlari da ya ters cevrilmis firin tepsilerinin, ya da tasima kolayligi saglayacak baska sert zeminin uzerine yerlestirin. Asetat kareleriniz, cikolatayi erittiginiz duzenege yakin olsun. Cunku cikolata tavlama isisinda uzun sure beklemeyecegi icin cabuk hareket etmemiz gerekecek.

Cikolatanizi her zaman kullandiginiz teknikle eritin. Burda dikkat edilecek noktalar, erimemis cikolata kalmamasi, ve cikolatanin isisinin 49 C ye ulasmasi. Bu amaca ulasmak icin, dilediginiz teknigi (ben mari, mikrodalga vs) kullanabilirsiniz.

Simdi cikolatayi sogutacagiz. Bunun icin oda sicakliginda, ara sira karistirarak bekletebiliriz. Daha cabuk sogumasi icin soguk bir ortama da koyabilirsiniz, ama cikolata gereginden fazla sogursa, bastan almaniz gerekebilir. Hedefimiz, cikolatamizi 27-28 C ye sogutmak. (Baska bir yontem de, cikolataya erimemis cikolata parcalari katarak, cabuk sogumasini saglamak. Buna seeding deniyor, Turkcesini bilemiyorum. Ben bu yontemi kullanmadim bu sefer. Eger kullanilacaksa, bastan erittiginiz cikolatanin %30 undan fazla olmamali eklediginiz cikolata.)

Bu isiya duser dusmez, kakao yagi kristallerini tekrar kararli hale getirmek icin, isitma islemine baslayacagiz. Yine arzu ettigimiz yontemi kullabiliriz isitma icin. Dikkatli olmamiz gereken, isi degisimini yakindan takip etmek, cunku cok fazla arttirmayacagiz isiyi. Bitter cikolatanin tavlanmasi icin 30-32C ye, beyaz cikolata ve sut cikolatasinin ise 29-31 C ye isitilmasi gerekiyor. Eger, elimizdeki cikolata icin gerekli sinirlari asarsak, tek care, daha da fazla isitip, 49C ye getirmek, sonra 27-28 ye sogutup, tekrar isitmak; kisacasi olayi bastan almak...

Bu kontrollu sogutma-isitma olayini, yukarda verdigim isi cerceveleri icinde gerceklestirdiyseniz, cikolataniz tavlanmis demektir. (Testi de su: tavlanmis cikolataya daldirip cikardiktan sonra buzdolabina aldiginiz bicaginiz, birkac saniye sonra, parlak, dalgasiz bir sekilde cikolatayla kaplanmis olarak cikmali. Ama bence test yapmak icin vakit kaybetmeyin, cikolatayi tavda tutmak hassas bir is, fazla bekletmege gelmez.)

Mumkun oldugunca seri sekilde hareket ederek, asetat karelerinizin uzerini ince bir tabaka cikolata ile kaplayin. Artan cikolatayi, tarifin baska bolumleri icin kullanabilirsiniz. Burda bir nefes alip, cikolatanizi, uzeri bicakla isaretlenebilir duruma gelinceye kadar sogutabilirsiniz. Bu duruma gelince, once ortada 20 cm lik bir kare isaretleyin. Bu kareyi enine 4 esit, boyuna 2 esit parcaya keserek, 8 esit dortgen plaka (5 cm x10 cm boyutlarinda) olusturacagiz. Bu asamada sadece sonra plakalari keserken, size yol gosterecek sekilde dortgenleri isaretleyin. Cikolata iyice soguyup sertlestikten sonra da, keskin bir bicakla, dortgen plakalarinizi kesin. Toplam 24 plakaniz olacak.

Aralarina pisirme kagidi konulmus cikolata plakalarinizi, agzi hava almayacak sekilde guzelce kapatilmis bir kapta, ya buzdolabinda, ya da serin oda sicakliginda uc gun bekletebilirsiniz.


Wednesday, January 09, 2008

Menekseli Kapkekler

Bugun Zeynep'in dogumgunu. Anaokulundan beri gittigi okulda, ogrencilerin dogumgunlerinin ufak bir seremoniyle sinifta kutlanmasi bir gelenek. Lisede bu seremoni, anaokulunda oldugundan cok daha kisa ve sade olmakla birlikte, ufak atistirmaliklar her zaman memnuniyetle karsilaniyor. Biz de bu kutlamanin bir parcasi olarak, Zeynep'in arkadaslariyla paylasmasi icin kapkekler yapmaya karar verdik.

Zeynep, gecen yil Fransa'nin menekseleriyle unlu bir bolgesinde birkac ay kalmisti, donerken de menekse surubu getirmisti bize. Fransa'yi s1k s1k ozlemle hatirladigi icin, menekseli kapkeklerin dogumgununde onu mutlu edecegini dusundum. Yilbasindan onceki cilgin mutfak alisverisleri furyamda, sekerlenmis (yaprak ve butun) menekseler de ismarlamistim ona menekseli bir dogumgunu pastasi yapmak icin. Menekse yapraklarini kapkeklerde kullandim, butun halde sekerlenmis menekseleri ise, hayalimdeki menekseli pasta icin sakladim.

Aklimda beyaz cikolata glazurlu kapkekler yapmak vardi, cunku menekselerin acik renkli bir zemin uzerinde daha guzel duracagini dusunuyordum. Ama menekse sekerlemelerini tadinca fikrimi degistirdim, cunku gercekten tatliydilar. Onlar tatli, beyaz cikolata tatli olunca, kapkekler ic bayici olacak gibi geldi bana, ve bitter cikolata kullanmaya karar verdim.

Yaptigim kapkeklerin tarifi Alice Medrich'in Cocolat'indan. Bol tereyagli, brovni tipi kapkekler bunlar. Rana'nin dogumgununde minik mafin kaplarinda pisirip, yandaki gibi bir sunum yapmistik. Strafor kulenin tepesine de kivilcimlar cikaran mumlardan koymustuk. Cocuklar kendi kendilerine servis yapabildikleri icin, benim icin de pratik olmustu. (Fikir, yine sozu gecen kitaptan alindi. Aslinda ya straforun alttan kesilerek kucultulmesi, ya da daha cok kapkek yapilip, butun kulenin araliksiz olarak kapkeklerle kaplanmasi gerekiyordu, ama biz gordugunuz gibi bastan savdik.)

Zeynep icin ayni tarifi, normal mafin kaplarinda yaptim. Tarifteki vanilya yerine menekse surubu kullanip, sekeri azicik azalttim. Ilk plana gore, ustlerini glazurleyip, birer sekerleme ile susleyince is bitecekti ama mutfak perileri beni turlu ilhamlarla rahat birakmadilar. Gecenin bir yarisi, bu blogdaki bazi kapkeklerden esinlenerek kapkeklerin tepelerini kestim. Iclerinden kucuk bir parca keserek cikardim. (Bu is icin buyuk sikma ucumu kullandim. Ucun yuvarlak kismini kapkekin kesilen yuzeyine saplayip, dondurerek cikarinca, ortadaki kek duzgunce cikti.)

Kapkeklerin icini menekse surubu ile islattim. Krem peynir ve cirpilmis sut kremasi ile hazirladigim, az sekerli, kivamli krema ve bir iki menekse sekerlemesi koydum her bir bosluga. Sonra dikkatlice kesilen kapaklari yerine yerlestirdim.

Son olarak bitter glazurle, kapkeklerin uzerini kapladim; boylece kesilme ipuclari ortadan kalkmis oldu.

Sabah kapkeklerden birini kesip tadina baktim ve (yagmurlu karanlik bir gun oldugu icin zar zor) resimledim. Tarif yaratmak oyle kolay bir is degil, tabii. Fikrim su ki, cikolatanin tadi menekseleri epey bastirmis; menekse tadini ancak arayarak bulabildim. Ayrica brovni yerine, daha az yogun, daha hafif bir kakaolu kekle yapilmasi daha uygun olurmus boyle alengirli kapkeklerin. Ortadaki menekse sekerlemeleri kremayi biraz boyamis. Azicik da kitirliklarindan feda etmisler, ama cok degil. Ilk basta hayal ettigim kadar menekse temasi islenememis olsa da, lezzetli, sunumu hos kapkekler olmuslar ama.

Fikir versin diye yazdim bunlari. Hemen her turlu pasta, bu sekilde kapkek boyutlarinda yapilabilir, boylelikle tasimasi, ve servisi pratik hale getirilebilir diye dusunuyorum. Bu konuda tek sinir insanin yaraticiligi olsa gerek. Mesela, yukarda sozunu ettigim blogda, cok hosuma giden sekerli lokma ve kahve kapkekleri vardi. (Burda doughnut denen bu sekerli lokmalar, kahve ile birlikte cok tuketiliyor.)

Brovnilerin tarifini yarin ekleyecegim. (Sonra "tereyagi cokmus" demek yok ama!) Kapkeklerin ortasindan cikan brovni parcalarini ne yaptigimi merak edecek olursaniz, onlari ufalayip, kalan glazurle karistirdim. Sonra bu bol cikolatali harci, saranla kapladigim ufak bir kaseye dokup, acil cikolata krizlerinin tuttugu gunlerde ortaya cikmak uzere buzluga kaldirdim.

Brovni Kapkekler (20-24 minyatur veya 12-13 normal kapkek cikiyor)
  • 1 bardak (114 g) elenmis un
  • 3 yemek kasigi elenmis kakao
  • 1/8 tatli kasigi tuz
  • 227 g kucuk parcalara kesilmis tereyagi
  • 57 g sekersiz cikolata, kucuk parcalara kesilmis olacak
  • 57 g bitter cikolata, kucuk parcalara kesilmis olacak
  • 1 1/2 bardak seker
  • 1 tatli kasigi vanilya
  • 4 yumurta
Firininizi 175C ye isitin. Un, kakao ve tuzu birlikte bir daha eleyin. Mafin kalibiniza mafin altliklarini yerlestirin.

Tereyagi ve cikolatalari ben mari duzeneginize alip, birlikte eritin. Karisimin tamamen puruzsuz olmasini saglayin. Duzenekten alip, seker ve vanilyayi katin ve karistirin. Yumurtalari teker teker ekleyip, telle cirparak, karisimin butunlesmesini saglayin. Son olarak, kuru malzemeyi de katip, sadece karisim butunlesinceye kadar karistirin. Mafin altliklarini, cikolatali hamurla hemen hemen agiz hizasina kadar doldurun.

Ortaya saplanan kurdan, hafif nemli kiriklar gosterinceye kadar (25-30 dakika) pisirin. Kapkekleriniz kabaracak ve ustten hafifce catlayacaklar; bu normal. Mafin kalibindan cikarmadan, bir izgara uzerinde sogutun.

Kapkeklerinizi 2 gun onceden hazirlayip, agzi kapali bir kapta, oda sicakliginda bekletebilir, ya da 2 ay sureyle dondurabilirsiniz.


Saturday, January 05, 2008

Yesil Cay ve Kestane

Yesil cay ve kestaneyi birbirine yakistiriyorum. Ilkinin bitkisel, keskin tadini, kestanenin kendi basina baskin olmayan lezzeti dengeliyor. Daha once de yesil cay ve kestaneli pasta ile yesil cay dondurmali kestane makaron sandvicleri yapmistim bu ikili ile.

Gectigimiz hafta icinde ise yukardaki rulo pastayi yaptim. (Resim kalitesinden anlasilabilecegi gibi, kameram hala seyahatinden donmedi.) Pandispanyasi icin klasik pandispanyamin ununa 1 cay kasigi matcha (yesil cay tozu) kattim. (Bu birbiri ardi sira gelen rulolarin ucuncusu oldu, farkindayim.) Sonra yesil cayli seker surubuyla islattim ve icine kestane puresi kattigim beyaz cikolata-krem peynirli krema ile sivayip, rulo yaptim. Servisten once, rulonun uzerine pudra sekeri ile tatlandirilmis yesil cay tozu eledim. Gordugunuz gibi ufak catlaklar da olustu rulonun bir ucunda, ama ben hic istifimi bozmadim. Ustu kremali rulo pastalarla karsilastirildiginda daha hafif bir secenek oldu, cay ve kahve keyfine eslik etmek icin. Yalniz ustunu pandispanya ile temas edecek sekilde, saranla s1k1ca kapali tutmak sart; cunku krema kapli olmadigi icin disi hizla kuruyor.

Kestaneli krema bitmeyince, yesil cayli minik makaronlar da yaptim. Bu aslinda, yazmayi dusundugum uzun bir makaron iletisinin konusu ama kisaca soyleyecek olursam, dusuk firin isisinin kurbani oldu makaronlar. Kabuklari kalin oldu, iclerinde bosluklar olustu, etekler yayildi. Yine de elimizden kurtulamadilar. Istikrarli olarak basarili makaronlar yapmaga baslayinca, bu kombinezonu yine deneyecegim, hem de dolgunun icine kestane sekerlemesi parcalari katarak. Eminim cok guzel olacak.

Hepinize guzel bir Pazar dilegiyle,