Thursday, January 17, 2008

Tatli Zevk


Daha yazacagimi soyledigim tarifleri (cikolatali kapkek ve cikolatali pandispanya) yazamamisken, yeni bir tatlidan bahsedecegim size. Normalde isleri sirali yapmayi severim ama, bu son tatli beni o kadar heyecanlandirdi ki, normal disi isler yapmam gayet normal, hatta kacinilmaz oldu.

Bu tatli, kek, pasta ve hamur islerinin Picasso'su olarak bilinen Pierre Herme'ye ait bir klasik. Ismi Tatli Zevk olarak cevrilebilir Turkceye. Sut cikolatasini sevenleriniz icin bir lezzet soleni kesinlikle; ama bitter asigi olsaniz bile, iddia ediyorum ki, cok begeneceksiniz. Bitter cikolatanin norm oldugu Paris patiseri aleminde, sutlu cikolatayla bir pasta yaratmak ve onu kabul ettirmek, Pierre Herme'nin dehasina bir isaret olsa gerek.

Sirasiyla yazacak olursak, en altta findik tozu, yumurta aki ve firinlanmis, irice cekilmis findikla yapilan bir dakuaz katmani var. Bunun uzerinde pirinc patlagi, Nutella ve sut cikolatasi karisimindan nefis bir pralin kati yer aliyor. Daha sonra sut cikolatali ganas, ince cikolatadan plakalar ve cikolatali krema donusumlu olarak kullanilarak, cok lezzetli, bir o kadar da guzel gorunumlu bir porsiyon pasta insa edilmis oluyor. Acikcasi, agir bir tatli olabileceginden endiselenmisim ama, tahminimin aksine, adinin vaad ettigi kadar tatli bir zevk oldu bu pastayi yemek. Insa etmesi de ayri bir zevkti, kendimi modern bir heykel ortaya cikaran bir sanatci gibi hissettim desem, cok da abartmis olmam.

Bu tatlinin benim icin en ogretici yanlarindan biri de cikolata plakalari hazirlarken, cikolatayi tavlamamdi. Bu yapilmazsa, plakalar, elinizin sicakligi, ya da havanin sicakligi ile eriyebilir, ayrica citirlik ozelligine sahip olmazlar. Bakin, sunu yazmayi unuttum. Tatli Zevkler'in bir hos yani da, cok farkli dokulari bir araya getirmesi ve bir lokmada hepsini bir arada tatmaniza firsat vermesi. Ayrica, oyle bir araya getirilmis ki bu dokular, calakasik --bu durumda calacatal-- yemek mumkun degil; bir sohbet esliginde yenirken bile, ilgiyi uzerinde tutmayi basaran bir tatli bu.

Tatli Zevk, birkac asamali, zaman alan bir tatli. Yapimi birkac gune yayilabilir, aslinda yayilmali... En son gun yapilmasi gereken sadece ganas ve tatlinin insasi. Bu ozelligiyle de, misafir icin uygun bir tatli. Tarifi bugun eklemege baslayacagim, ama yapimi gibi, tarifi yazmak da birkac gune yayilabilir. Bu zor olmasi anlamina gelmiyor basamaklarin; sadece ayrintili bir sekilde yazilmasi gerekiyor. Hatta belki cikolata tavlama ile ilgili olarak ozel bir ileti de hazirlayabilirim.

  • Findikli Dakuaz katmani (tarifi asagida)
  • Pralin (tarifi asagida)
  • Cikolata Plakalari (tarifi asagida)
  • Sut Cikolatali Ganas (tarifi asagida)
  • Sut Cikolatali Krema (tarifi asagida)
Pralini spatula ile dakuaz katmaninin ortasina siyirin. Dakuaz katmani gerekenden biraz daha buyuk oldugu icin, sadece ortadaki 20 cm lik kareye odaklanip, pralini, henuz akiskanken, bu hayali kareye esit olarak yayin. Pralinin, findiklarin arasina girmesine ozen gosterin.

Bu asamada, pralinlenmis dakuazi buzdolabina alip, 30 dakika kadar dinlendirerek, pralinin sertlesmesini saglayin. Sonra, tirtilli ekmek bicagiyla dakuaz katmaninin ortadaki pralinli kismindan, 8 adet (5cm x10 cm) esit dortgen kesin. Her bir dortgeni bir servis tabaginin ortasina alin. Yanlardan artan pralinsiz dakuaz seritlerini aman atmayin, atistirmak icin cok guzel oluyorlar.

S1kma tupune doldurdugunuz sut cikolatasi ganasiyla, pralin katinin uzerine bir zigzag cizin. Bu zemin uzerine, bir cikolata plakasi oturtun. Yine s1kma tupu icindeki ganasi kullanarak, cikolata plakasinin uzerine bir zigzag cizin. Ikinci cikolata plakasini bunun uzerine oturtun. Ister ikinci bir s1kma tupu ve daha buyuk capli uc kullanarak, isterse kasikla, ikinci cikolata plakasinin uzerini cikolatali kremayla kaplayin. Bunun uzerine ucuncu cikolata plakasini yerlestirin. Arzu ederseniz, bu son plakanin uzerine kakao eleyebilirsiniz. Ayni islemi kalan 7 tatli icin de tekrarlayin.

Findikli Dakuaz Katmani
  • 2/3 bardak (70 g) findik tozu
  • 1 bardak (100 g) pudra sekeri
  • 3 yumurta beyazi (oda sicakliginda olacak)
  • 2 1/2 yemek kasigi seker
  • 1 bardak (140 g) firinlanmis, kabugu ayiklanmis ve ikiye kesilmis findik
Firininizi 165 C ye isitin. Pisirme kagidina 26 cm lik bir kare cizin ve ters cevirdiginiz kagidi, uygun buyuklukte bir firin tepsisine koyun. Findik tozunu kendiniz hazirlayacaksaniz, 100 g findigi, pudra sekeri ile birlikte iyice incelinceye kadar cekin. Ikisini birlikte cekerek, findigin yagini salip, yapiskan bir kutleye donmesini engellemis olacaksiniz. Eger findik tozunu hazir kullaniyorsaniz, pudra sekeriyle birlikte bir kaseye alip, karistirin.

Yumurta aklarinizi mutfak mikserinizin temiz kasesine alin. Kopurunceye kadar cirpin. Cirpmaga devam ederken, bir yandan da yavas yavas sekeri ekleyin. Yumurta aki kopugu, sert ve parlak tepecikler olusturunca durun. Esnek bir spatula yardimiyla, seker-findik karisimini, yumurta aki kopugune ekleyin ve yavasca karistirarak, butunlesmesini saglayin.

Elde ettiginiz hamurun bir kasigini (yapistirici malzeme olarak) kullanarak, uzerine 26 cm lik bir kare cizmis oldugunuz, ters cevrilmis pisirme kagidini iki ucundan, icinde bulundugu firin tepsisine sabitleyin. Metal bir spatula ile, findikli hamuru, karenize yayin. Hamurun yuksekligi yaklasik 1,5 cm olacak. Ozellikle kenarlar icin fazla ugrasmayin, cunku dakuazin bize gereken kismi ortasindaki 20 cm lik kare olacak. Kesilmis findiklarinizi, bu hamurun uzerine esit olarak serpeleyin ve hafifce bastirarak, yari yariya hamura gomulmelerini saglayin.

Dakuazi 25 ila 30 dakika, ya da rengi donup, parmaginizla dokundugunuzda sertlestigini gorene kadar pisirin. Pisirme kagidini bir izgaraya alip, dakuazin sogumasini saglayin. Bu asamada dakuazinizi hava gecirmeyecek sekilde sarip, oda sicakliginda 2 gun, buzlukta ise 1 ay saklayabilirsiniz.

Pralin
  • 1/2 bardak (200 g) Nutella ya da benzeri kakaolu findik ezmesi
  • 50 g sut cikolatasi, eritilmis ve dokunuldugunda ancak ilik hissedilecek kadar sogumus olacak
  • 30 g pirinc patlagi
  • 1 yemek kasigi (15 g kadar)mtereyagi, eritilmis ve ilinmis olacak
Once Nutella'yi bir kaseye alin, sonra diger malzemeyi, verildikleri sirada ekleyerek, karistirin.

Sut Cikolatali Ganas
  • 190 g sut cikolatasi, kucuk parcalara kesilmis olacak
  • 2/3 bardak (165 g) sut kremasi
Cikolatayi, kremayi da alabilecek buyuklukte bir kaseye alip bekletin. Kremayi bir sahanda fokurdayarak kaynama noktasina isitin. Atesten alip, iki asamada ve yavas yavas bir spatula ile karistirarak, kasedeki cikolataya ekleyin. (Burda yavas karistirmanin nedeni, hava kabarciklari olusturmamak. O nasil bir sey oluyor derseniz, su resme bakabilirsiniz. Guzel olmuyor, ama estetigi bozmak disinda ciddi bir problem degil bence.) Cikolatanin puruzsuzce eridiginden emin olduktan sonra, oda sicakliginda sogutarak, tuple s1k1lacak kivama gelinceye kadar bekletin.

Sut Cikolatali Krema

Bu kremanin 5-6 saat bekleme suresi oldugundan bir gun onceden yapilabilir. Bir kere yapilinca da, 4 saat icinde pastada kullanilmasi gerekiyor kaynagimiza gore. Gerci ben kasede kalanlari ertesi gun tattigimda, hala gayet iyi durumdaydi. Belki kivami benim kasiklayarak farkedemedigim sekilde degismistir, bilemiyorum; dolayisiyla en iyisi ustanin sozunu dinlemek. Tarifin diger ogelerinin hepsinin onceden yapilabilecegi dusunulurse, son gun yapilmasi gereken bir bolumu olmasi cok da fena degil bence.
  • 285 g sut cikolatasi, kucuk parcalara kesilecek
  • 1 3/4 bardak (435 g) sut kremasi
Burda kullanilan teknik de ganasla ayni. Sutu kaynatip, kesilmis cikolatanin uzerine dokun ve karistirarak, cikolatanin erimesini saglayin. (Farkli olarak, bu islemi iki asamali yapmaniza ve karistirirken nazik davranmaniza gerek yok. Cunku bu krema sonradan cirpilacagindan, icine bol bol hava katilacak.) Cikolata erir erimez, uzerini yuzeyine degecek sekilde saranla kapatin. Buzdolabina alin ve 5-6 saat koyulasmasi icin bekletin. Buzdolabinda koku verecek yiyeceklerden uzak tutmaga calisin, cunku sut bu tur kokulari emiyor. Gerekiyorsa, kasenin agzini ikinci bir saranla kapatip, izole etmeye calisin.

Pastayi insa etme asamasina geldiginizde, kremayi buzdolabindan cikarin. Sarani cikartin. Ancak yayilabilecek kivama gelinceye kadar cirpin. (Kaynagimiza gore, kaseyi buz ve buzlu su dolu daha buyuk bir kasenin uzerine oturtarak ve telle cirpmak gerekiyordu ama ben bu zahmetlere girmeden mikserde cirpiverdim.) Krema zaten koyu oldugu icin bu cirpma islemi kisa surecek, fazla cirparak kremanizi koyultmamaga dikkat edin. Islem sonunda tattiginizda, kremanin agizda yumusak ve hafif bir dokuda olmasi gerekiyor.

Kremaniz hazir olunca tercihan hemen kullanin. Eger bu mumkun degilse, agzini guzelce kapatip,kullanincaya kadar 4 saat buzdolabinda bekletebilirsiniz.

Sutlu Cikolata Plakalari

Bu plakalar sut cikolatasi tavlanarak yapiliyor. Tatlilarda kullanmak icin aldigimiz iyi cins kuvertur cikolata zaten tavlanmis olarak elimize geliyor. Eritince, bu ozelliklerini kaybeden kakao yagi kristallerini, tekrar kararli yapilarina donusturmek icin kullandigimiz teknige de tavlama diyoruz. Tavlamanin pratik olmayan bir yonu, gercekte ihtiyacimiz olan bundan az olsa bile, basarili olmak icin hic degilse 1/2 kg cikolatayla ise baslamanin tavsiye edilmesi. Bu nedenle bu tatliyi yaparken en once plakalarin hazirlanmasi uygun olur. Boylelikle artan cikolatayi, tatlinin diger bolumlerinde kullanabilirsiniz ve elinizde ne yapacaginizi bilmediginiz tavlanmis cikolata kalmis olmaz.

Tavlama icin bir cikolata eritme dusenegine, termometreye, ve biraz zamana ihtiyaciniz olacak. Kullanim amaciniza gore, cikolatayi uzun bir sure tavda tutmaniz gerekiyorsa, yakinda bir isitma torbasi ya da lamba bulundurmak da iyi olur, ama bu tarif icin ben bunlara gerek duymadim. Tavlama zor bir is degil, sadece dikkatli ve sabirli olmak gerektiriyor. Eger ilk seferde basarili olmazsaniz, uzulmeyin; cikolatayi tekrar eritip, olayi bastan alma imkaniniz her zaman var. Meraklilari icin, cikolata tavlama makineleri de satiliyormus piyasada, ama gordugunuz gibi, birazcik pahalilar.
  • 500 g sut cikolatasi, kucuk parcalara kesilmis olacak (Plakalar icin bunun 260 g kadari lazim olacak sadece, kalan cikolatayi cikolatali ganas ya da cikolatli kremayi yapmak icin kullanabilirsiniz.)
  • Uc tane asetattan kesilmis kare, yaklasik 26 cm boyutunda olacak.
Asetat kareleri, daha buyuk boyutta pisirme kagitlarinin uzerine koyun. Bunlari da ya ters cevrilmis firin tepsilerinin, ya da tasima kolayligi saglayacak baska sert zeminin uzerine yerlestirin. Asetat kareleriniz, cikolatayi erittiginiz duzenege yakin olsun. Cunku cikolata tavlama isisinda uzun sure beklemeyecegi icin cabuk hareket etmemiz gerekecek.

Cikolatanizi her zaman kullandiginiz teknikle eritin. Burda dikkat edilecek noktalar, erimemis cikolata kalmamasi, ve cikolatanin isisinin 49 C ye ulasmasi. Bu amaca ulasmak icin, dilediginiz teknigi (ben mari, mikrodalga vs) kullanabilirsiniz.

Simdi cikolatayi sogutacagiz. Bunun icin oda sicakliginda, ara sira karistirarak bekletebiliriz. Daha cabuk sogumasi icin soguk bir ortama da koyabilirsiniz, ama cikolata gereginden fazla sogursa, bastan almaniz gerekebilir. Hedefimiz, cikolatamizi 27-28 C ye sogutmak. (Baska bir yontem de, cikolataya erimemis cikolata parcalari katarak, cabuk sogumasini saglamak. Buna seeding deniyor, Turkcesini bilemiyorum. Ben bu yontemi kullanmadim bu sefer. Eger kullanilacaksa, bastan erittiginiz cikolatanin %30 undan fazla olmamali eklediginiz cikolata.)

Bu isiya duser dusmez, kakao yagi kristallerini tekrar kararli hale getirmek icin, isitma islemine baslayacagiz. Yine arzu ettigimiz yontemi kullabiliriz isitma icin. Dikkatli olmamiz gereken, isi degisimini yakindan takip etmek, cunku cok fazla arttirmayacagiz isiyi. Bitter cikolatanin tavlanmasi icin 30-32C ye, beyaz cikolata ve sut cikolatasinin ise 29-31 C ye isitilmasi gerekiyor. Eger, elimizdeki cikolata icin gerekli sinirlari asarsak, tek care, daha da fazla isitip, 49C ye getirmek, sonra 27-28 ye sogutup, tekrar isitmak; kisacasi olayi bastan almak...

Bu kontrollu sogutma-isitma olayini, yukarda verdigim isi cerceveleri icinde gerceklestirdiyseniz, cikolataniz tavlanmis demektir. (Testi de su: tavlanmis cikolataya daldirip cikardiktan sonra buzdolabina aldiginiz bicaginiz, birkac saniye sonra, parlak, dalgasiz bir sekilde cikolatayla kaplanmis olarak cikmali. Ama bence test yapmak icin vakit kaybetmeyin, cikolatayi tavda tutmak hassas bir is, fazla bekletmege gelmez.)

Mumkun oldugunca seri sekilde hareket ederek, asetat karelerinizin uzerini ince bir tabaka cikolata ile kaplayin. Artan cikolatayi, tarifin baska bolumleri icin kullanabilirsiniz. Burda bir nefes alip, cikolatanizi, uzeri bicakla isaretlenebilir duruma gelinceye kadar sogutabilirsiniz. Bu duruma gelince, once ortada 20 cm lik bir kare isaretleyin. Bu kareyi enine 4 esit, boyuna 2 esit parcaya keserek, 8 esit dortgen plaka (5 cm x10 cm boyutlarinda) olusturacagiz. Bu asamada sadece sonra plakalari keserken, size yol gosterecek sekilde dortgenleri isaretleyin. Cikolata iyice soguyup sertlestikten sonra da, keskin bir bicakla, dortgen plakalarinizi kesin. Toplam 24 plakaniz olacak.

Aralarina pisirme kagidi konulmus cikolata plakalarinizi, agzi hava almayacak sekilde guzelce kapatilmis bir kapta, ya buzdolabinda, ya da serin oda sicakliginda uc gun bekletebilirsiniz.


75 Comments:

Blogger Naile said...

Zinnur "vauvvv!" diyorum başka da bişey diyemiyorum manzara karşısında :)

1/17/2008 04:45:00 AM  
Blogger Ferhanca said...

Pieer amcanın tarifde müttiş .Ne bu çikolata yahuu insanın aklını alıyor.özel bir tat olduğu anlaşılıyor.
Zinnurcum verdiğin biligler için çok teşekkür edrim .arkadaşımın yazlığında lavantalar var geçen gün bahsetmiştim bizim bahçe tertemiz ilaçda yok toplarsın deişti aklım da o var.yakında oğlumun yanına Amerikaya gidicem oradan çiçek aroması alabilirm tavsiye edceğin marka var mı?Çok sevgiler.

1/17/2008 06:03:00 AM  
Blogger zinnur said...

Naile, gercekten cok guzel bir pasta. Kendime cikardigim pek bir pay yok bunu soylerken, ustaya gitsin ovgulerin hepsi. Ben tarifi uygulamaya calistim sadece.
Sevgiler,

1/17/2008 06:20:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ferhan, evet, cikolata, illa da cikolata! Soyle bir baktim da, son tariflerimin hemen hepsi cikolata, hatta arada Bizim Pastane'ye koyamadigim 2 cikolatali tatli daha yaptimdi soylemesi ayip :) Biraz meyvalara, daha hafif seylere yonelmeli, daha iyisi pehrize girmeli...

Lavantayi kendin kurutabilirsin tabii. Hatta taze yapragini da kullanabilirsin, hem tat vermek, hem suslemek icin.

Cicek aromalarina gelince, inan burda bile yaygin olarak taninmiyor ve kulanilmiyor. Ama yine de Amerika'nin hakkini vermek lazim ki, burda bulunmayacak sey de pek az. Yeter ki elinin altinda Internet olsun. Ben cogu zaman Internet uzerinden aliyorum bu cins seyleri, bir cok meyva esansini yapan bildigim bir isim yok. Ama mesela Amazon'dan ararsan (sadece kitap degil, bir cok sey satiyor), farkli isimler bile olsa, belki bir defa posta parasi odeyerek halledebilirsin bu isi. Siparisini onceden, Amerika'daki bir adrese teslim edilecek sekilde yaparsan, gittiginde hazir olmus olur. Hem arastirmak icin daha fazla vaktin olur, hem de yetisecek mi, yetismeyecek mi diye yurek cirpintisi yasamazsin son anda.

Gul surubunu Arap marketlerde bulabilirsin. Gul esansi kadar etkili aroma veriyor. Sisesi buyukce olsa da, almaga deger.

Sevgiler,

1/17/2008 06:32:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ferhan, yine ben :) Soylemeyi unutmusum, lavantanin tazesi daha etkili oluyor. Oyle kullanacaksan, daha az miktar ve daha az sure ile denemek lazim.
Sevgiler,

1/17/2008 06:37:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur bu muhteşem görünüyor,

Çok usta işi. Benim gözüm korktu bile. Keşke komşu olsaydık :-(((((8

1/17/2008 07:36:00 AM  
Blogger Müge Hüner said...

Bir kişi tüm blog camiasında usta olarak nam salmışsa bu tesadüf değildir ! Bu resim karşısında bende önünüzde saygı ile eğiliyorum..
Başka da söyleyecek söz bulamıyorum.

1/17/2008 08:18:00 AM  
Blogger Eya said...

Zinnurcuğum...

Bu tarif karşısında kelimem yok. Nutkum tutuldu kaldı.

Harikasın...tarif başkasına ait olabilir ama herkesin el becerisi farklı.Ellerine sağlık

Sevgiler

zehra

1/17/2008 08:41:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur Hanim,
Size, hatta belki bir blog sahibine ilk defa mesaj birakiyorum. Blogunuzu haftada 1 kez mutlaka ziyaret ediyordum ve yaptiklarinizi zevkle izliyordum. Bugun bilgisayarimin karsisinda ogle yemegimi yerken, bir bakayim Bizim Pastane'de neler var dedim ve blogunuza baktim. Fotografini gordukten ve tatlinin icindekileri okuduktan sonra kendimi kaybettim. Neredeyse bilgisayar ekranina saldirip, kenarindan yemege baslayacaktim;) Is yerinde insanlara aciklamak da cok zor olacakti...
Muthis gorunuyor... Ellerinize saglik!
Nefesimi tuttum, tarifin devamini bekliyorum.
Sevgiler,
Ilknur

1/17/2008 10:27:00 AM  
Blogger Bocuruk said...

Bu ne harika bir görüntüdür böyle! Kimbilir tadı nasıldı? Merakla bekliyorum yapım aşamalarını. Ellerine sağlık Zinnur'cuğum:)
Sevgilerimle...

1/18/2008 01:40:00 AM  
Blogger Eda said...

Çok güzel görünüyor :)

1/18/2008 04:39:00 AM  
Blogger zinnur said...

Fatos, tesekkurler. Yapimi zor degil aslinda. Dakuaz denen alt katman, findigin yumusattigi bir beze kek gibi, bir zorlugu yok. Pralin, ganas ve cikolatali krema, kolaylikla yapilabilecek seyler. Sadece cikolata plakalarin hazirlanmasi, cogumuz icin muamma olan tavlama yontemini gerektiriyor ve bu biraz vakit aldigi icin programlanmasi gerekiyor. Yoksa benim durumumda oldugu gibi sabahin kor saatlerine sarkabilir bitmesi. Dedigim gibi sadece biraz planlama ve zaman istiyor yapilmasi, yoksa bir orlugu yok.
Sevgiler,

1/18/2008 04:48:00 AM  
Blogger zinnur said...

Muge, ustaliga cok yolum var gibi geliyor bana, husran dolu tecrubelerim de s1k s1k oluyor cunku. Ozellikle makaronlar, bu bakimdan, cok nefsimi terbiye edici oldu :) Ama yine de cok tesekkur ederim nazik sozlerin icin.
Sevgiler,

1/18/2008 04:51:00 AM  
Blogger zinnur said...

Zehra, cok tesekkur ederim. Bu pastayi benden once bir cok yabanci blogcu yapmis, kotu olanini gormedim inan. Bu da yine tatlinin ozelligi mi desek bilmiyorum. Ben de kendiminkinden memnun kaldim gerci, ama dedigim gibi, galiba is bende degil, tatlida, daha dogrusu tatlinin asil sahibinde :)
Sevgiler,

1/18/2008 04:55:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ilknur Hanim, yorumunuzu buyuk bir zevkle okudum (yine yazmalisiniz ipucunu acikca verebilmis miyim?)Bir yandan da biraz sucluluk duymadim degil. Pastanin detaylari filan derken, ogle yemegini salata ile uslu uslu gecirecek olan kisileri, acele tatli bir seyler yemege tesvik ediyor muyum acaba? Umarim degildir.

Tatlinin tarifine gecmeden, onceden borcum olan iki tarifi ekledim dun. Bugun yazmaga aslayacagim bir aksilik olmazsa.

Sevgiler,

1/18/2008 05:02:00 AM  
Blogger zinnur said...

Bocuruk ve Dado, tesekkurler. Bugun yazmaga baslayacagim.
Ikinize de sevgiler,

1/18/2008 05:04:00 AM  
Blogger İLKAY said...

Zinnurcum ellerine sağlık....Nefis görünüyorlar....
Bu arada ben bir şeyi rcia edeceğim...Ben de MEŞHUR MACARON olayını denemiştim ve şimdi yine yapmak istiyorum fakat benim eteksizlik sorunum pişirmeden ve yumurta akı miktarından kaynaklanıyor diye düşünüyorum...lezzetleri muhteşemdi...
Zinnurcum, bir dahaki denemende en azından yumurta akını çırpıldıktan sonra ölçebilsen (gram olarak) sanki daha mı iyi olacak acaba ???
hani benim etekler için....onu sabitleyebilirsem ısı sorunuma odaklanırım..ne dersin canım???
Sevgiler,
İlkay

1/18/2008 06:10:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ilkay, tesekkurler.

Umarim bir dahaki makaron denemende istedigin sonucu alirsin. Maalesef, yumurta akini cirptiktan sonra olcmem mumkun degil, ama zaten buna gerek yok. Yumurta aki kopugunun agirligi, yumurta aki agirligi (cirpilmadan once) arti icine konan seker (koymadan olculebilir) ve icine cirpilan hava olsa gerek. Bu sonuncusu zaten benim olcme aletimle olculemeyecek kadar hafiftir.
Sevgiler,

1/18/2008 08:41:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur,

Siteni sık sık ziyaret etmekle birlikte, çok nadir yorum yazıyorum, ancak yaptıklarını hayranlıkla izliyorum. Bundan önceki menekşeli cupcake’lerini de çok beğenmiştim.
Bu yaptığın da çok harika görünüyor, benim bu tarifle ilgili bir sorum olacaktı, gerçi henüz tarifi vermemişsin ama, yine de sen istediğin zaman cevaplarsın umarım. Nutellalı karışımda pirinç patlağından söz etmişsin, ben pirinç patlağını pek sevmeyen biri olarak, alternatif olarak ne kullanabilirim sence? Mesela kavrulup kıyılmış badem yahut fındık olabilir mi, yahut sen ne önerirsin?
Bir de senin verdiğin linkten yola çıkarak küçük bir araştırma yaptım ve şu tarifi de bunun bir uyarlaması olarak gördüm, bu da çok hoş görünüyor:

http://www.foodbeam.com/2007/12/26/une-maison-christmas-like-un-peu-comme-si-pierre-herme-etait-le-pere-noel-buche-plaisirs-sucres/

Ancak ben, senin yazacağın tarifi sabırsızlıkla bekliyorum.
Sevgiler…Leyla

1/18/2008 10:12:00 AM  
Blogger yemek said...

Sevgili Zinnur, zevkten dörtköşe desek şuna.:) Bu nasıl bir görüntüdür böyle?
bu gece rüyamada görürüm herhalde.:))Ellerine sağlık, epey zahmetli dediğin gibi.

1/18/2008 01:38:00 PM  
Blogger Burçin'in Denemeleri said...

Yine aklımı başımdan alan muhteşem ve bir o kadar da profosyonel bir görüntü. Ne desem bilmem ki. Hep orada ol...

1/18/2008 03:10:00 PM  
Blogger PASTRY CHEF FATOS SULUK said...

Zinnurcum, bence rüya gibi birsey bu...dedim ya, artık gözümün önünde devamlı ucusan seyler var... bu görüntüde insanın aklını basından almaya yeter...tarifi merakla beklesemde pek bir gözüm korktu...bana 3-5 numara büyük mü ne..ellerine saglık...fatos

1/19/2008 04:42:00 AM  
Blogger Ferah Gülşen said...

Zinnur'cuğum yine çok cezbedici bir görüntü ve eminim tadı da öyle. Senden öğreneceğim çok şey var. Eline sağlık canım.

1/19/2008 11:50:00 AM  
Blogger Cafe Gusto said...

Çikolata dedin ve bizi kalbimizden vurdun Zinnurcuğum.Ellerine sağlık.Yine süper süper....
sevgiler...

1/19/2008 03:28:00 PM  
Blogger Yunkabu said...

Sayfayi actim ve kalakaldim ! galiba o arada bir de yutkundum :) Elimi uzatsam aliverecek misim gibi bir duyguya kapildim.
Elleriniz dert gormesin Sevgili Zinnur.

1/19/2008 04:45:00 PM  
Blogger Yunkabu said...

bu arada bilgisayar ekranini esime cevirip fotografi gosterdim, tepkisi su oldu:
Oy oy oy o ne be !!!! :) Malzeme var mi hemen yap dedi:)) Ben de, bu beni asar, dedim:)

1/19/2008 04:47:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur abla merhaba,
Ellerinize saglik siteniz o kadar guzel ki!!! Diyecek birsey bulamiyorum. Emeklerinize saglik. Amerikada yasiyorum ben de (CA) Sizden bir ricam var , su ki : burada " dil peyniri, labne peyniri ve de tulum peyniri" bu ucunun tam ne anlama geldigini bilmiyorum ing. olarak, sizin tecrubenize dayanarak sormak istedim.
Simdiden cok tesekkurler ediyorum, sevgiyle, saglikla kalin,
Derya

1/19/2008 09:35:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgii Zinnur sen bir tanesin... Keiko'nun su yazisi ve cektigi resim bilgisayarimda favori siteler arasinda bas kosede durur. Herme'ye duydugum sevgi ve saygiyi biliyorsun. Bugun once Burcin'in Isfahan'ini sonra uzerine bir de senin Plaisir Sucré'ni gorunce çok mutlu oldum. Nedense sen yapınca tarif hakkında daha güvenli hissediyorum. Gönül rahatlığı ile deneyebilirim. Ellerine sağlık, hem yaptığın hem de tecrübelerini bizlere yazdığın için.

1/20/2008 01:25:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

böyle küçük ikramlıkları bende çok seviyorum çok daha güzel görünüyorlar

zinnur abla sen bu yıl kestane püresi denedinmi bilmiyorum ama sence geçen yılki yorumlardaki gibi kaynatarakmı yapsam kolay olur yoksa fırınlasam mı kolay olur
birde şu dondurucu ya atarken direk atıp, çıkardıktan sonra da çözdürüp sonra kullanıyoruz değilmi?

1/20/2008 02:11:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur hn,
Dakuaz asamasinda, yumurta akina
pudra sekerini mi yoksa normal sekeri mi ekliyoruz? pudra sekeri ekleniyorsa , normal sekeri hangi asamada ya da normal seker koyduksak yumurta aki cirpma aninda pudra sekerini hangi asamada kullandik? 2) kagidi 26 cm kestigimizde, sonra hamuru icine koyarken siz " 20 cm"lik kagidin icine yayin " diyorsunuz. ben burasini anlayamadim. 26 cm kesersek once , sonrasinda neden 20 cm dediniz?? 3) pralinin tarifini ben goremedim. oysa ki siz dakuaz ve pralinin tarifini ekledim diye gecmissiniz.
Zinnur hanim biraz karisik sormus olabilirim kusura bakmayin. Ilginiz ve cevap icin simdiden tsk. ederim.
Funda

1/20/2008 08:52:00 PM  
Blogger zinnur said...

Leyla, epeydir senden yorum alamadigim icin merak ediyordum. Yorumun beni mutlu etti. Buna ragmen, cevap vermekte geciktigim icin ozur dilerim.

Pirinc patlagi citirlik veriyor pralin katina, ama nasil diyeyim, havai bir citirlik.. Cerezle ayni dokuyu yakalayamazsin, zaten dakuaz katmaninin uzerinde var kavrulmus findiklar. Nutella ve cikolataya bulaninca, pirinc patlagi tad olarak belirgin olmuyor; dedigim gibi, daha cok dokuya katkisi oluyor. Ama yine de istemiyorsan, hic koyma bence. Onun yerine Nutellayi ya da cikolatayi biraz arttirabilirsin.

Gonderdigin link icin tesekkurler. Foodbeam severek izledigim bloglardan. Linkteki tarif benim de dikkatimi cekmisti. Tarif yine P Herme'ye ait yanilmiyorsam. PH adli, cok pahali kitabindan. (buraya bir ic cekme efekti koy okurken :)) Tatli Zevk'te kullanilan malzemenin farkli bir yorumu. Zaten Tatli Zevk de, P Herme'nin patiserisinin ozel tatlarindan Kekin Uzerindeki Kiraz adli pastanin, amatorler tarafindan yapilmasi icin uyarlanmis haliymis. Nasil bir seymis o pasta diye merak edersen suraya bakabilirsin. Yaninda da, Burcin'in birkac gun once bir cesitlemesini yaptigi dev Isfahan makaronu gorunuyor. Tesekkurler, Pierre :)

Guzel gunler dilegiyle,

1/21/2008 06:50:00 AM  
Blogger zinnur said...

Lavantin, aslinda her bir basamak zor degil. Sadece cikolata tavlama biraz zaman aliyor, ayrica alet edevat ve teknik gerektiriyor. Bunun disinda organizasyonal beceri disinda bir beceri gerektirmiyor. Sonuc da zahmetine deger bence.
Sevgiler,

1/21/2008 06:54:00 AM  
Blogger zinnur said...

Burcin'cigim, sagol. Sen de sakin ayrilma Denemelerinin basindan, emi?
Sevgiler,

1/21/2008 06:55:00 AM  
Blogger zinnur said...

Fatos, degil, inan degil! Tarife bir goz atarsan olmadigini goreceksin. Sadece bu tavlama isi biraz sirli, onun icin de ayri bir ileti yazacagim onunuzdeki gunlerde. Bu isi birlikte bir guzelce ogrenelim, artik truflerimizi de tavlanmis cikolata ile kaplar, buzdolabinda tutmaktan kurtuluruz, daha neler yapariz neler?
Sevgiler,

1/21/2008 07:00:00 AM  
Blogger zinnur said...

Pastalila, tesekkurler. Bilgi paylasildikca cogaliyor, ben de sizlerden cok sey ogreniyorum.
Sevgiler,

1/21/2008 07:02:00 AM  
Blogger zinnur said...

Serpil, cikolata benim de zayif noktam. Son zamanlarda bitteri de sutlusu de elimden kurtulamadi. Ya da ben cikolatanin elinden kurtulamadim. Son birkac haftadir, gecen yaz zorluklarla verdigim kilolari yeniden almaga basladigima bakilirsa, dogrusu ikincisi :(

Sevgiler,

1/21/2008 07:06:00 AM  
Blogger zinnur said...

Yunkabu, tesekkurler. Bence bizim gibi amatorlerin de yapabilecegi bir pasta bu. Sadece biraz planlama gerekiyor. Bir bos haftanizda deneyip, esinizi memnun edin derim ;)
Sevgiler,

1/21/2008 07:07:00 AM  
Blogger zinnur said...

Derya, tesekkurler.

Dil peynirini string cheese adiyla arayabilirsin. Aslinda bir cesit mozzarella bu, yani tad olarak mozzarelladan pek farki yok. Sadece sekli dil peynirine benziyor. Armenian string cheese bulabilirsen, tadi da bizim dil peynirine daha cok benziyor sanki. Tabii Kaliforniya'da degilsen, bu ikincisini bulmak kolay olmayabilir.

Labneyi, maskarponun daha sulusuna benzetiyorum. Ama maskarpon pahali ve her yerde bulunamayan bir Italyan peyniri. Onun icin bence labne ile peykek filan yapacaksan, bildigimiz Philadelphia markali krem peyniri, azicik sut kremasi ile acarak kullanabilirsin.

Tulum peyniri yerine kullanabilecegin bir peynir ise maalesef hic bilmiyorum. Bulundugunuz yerlerde Middle Eastern market varsa belki benzerini bulabilirsin. Ya da caresiz tulumba.com' dan siparis edeceksin. Orada diger sorduklarin da var.

Sevgiler,

1/21/2008 07:18:00 AM  
Blogger zinnur said...

Isil'cigim, benim de ne zamandir denemek istedigim bir tarifti, bunda Keiko'nun bahsettigin iletisinin de rolu vardi dogrusu. Gerci o tam bir Japondan beklenebilecek sanatsal bir duyarlik ve kesinlikle yorumlamis bu tarifi. Bense biraz daha rasgele bir ruh hali ama buyuk bir keyifle insa ettim bu pastaciklari. Uzun zamandir yaptigim hic bir tatli bende bu kadar hayranlik uyandirmamisti. Simdi P Herme'nin kitabini bir kapaktan digerine yapmak gibi bir emelim var. Bakalim bu projenin sonunda kac kilo olurum?

Sevgiler,

1/21/2008 07:24:00 AM  
Blogger zinnur said...

Melike, aslinda bu porsiyon pastalar oldukca buyuk oluyorlar, hatta ben ertesi gun malzemeyi ikiye keserek, yari boyutta, kare seklinde mini pastalar insa ettim misafirlerim icin. Tam geldi bu boyutta da. Burda verdigim haliyle, cikolataseverler icin uygun ama hafif tatlilari sevenlere belki fazla gelir.

Ben kestane puresi icin, her zamanki kaynatma yontemimi kullandim bu yil. Cunku gecen yil, firinlama teknigiyle, kabuklarindan kolayca ayirdigim kestaneler, sevincimi kursagimda birakip, pismek bilmemislerdi. Ama bunca yillik kestane puresi deneyimlerimden sonra, kanaat getirdim ki, bu memleketin kestanesi farkli da ondan geliyor basima bu zorluklar. Sen Turkiye'min guzelim ketaneleriyle, iki turlu de yapabilirsin, diyecegim.

Kestane puresini koydugum posetin yassiltip oyle donduruyorum. Disarda bir saat dursa cozuluyor zaten.

Sevgiler,

1/21/2008 07:30:00 AM  
Blogger zinnur said...

Funda, pudra sekerini findik tozuna ekliyoruz, normal sekeri ise yumurta aklarini cirparken kullaniyoruz.

Dakuaz icin hamur, 26 cm lik kareye yayiliyor, ama pistikten sonra kenarlar kullanilmayip, ortadaki 20 cm lik kare kismi kesilip cikariliyor ve kullaniliyor. Bunun nedeni ne dersen, kitapta aciklamamis, ama benim tahmini cevabim su: Hamuru yayarken, kenarlarin kalinligini, ortanin kalinligi ile es tutmak kolay bir is degil. Firin isisi, bu ve diger nedenlerle kenarlari daha farkli etkileyebiliyor. Ayrica bazen bezeler, piserken cekip kuculebiliyorlar. Bu gibi durumlar icin tedbir olarak, dakuazi gerekenden biraz daha buyuk yaptiriyor tarif. Ortadan kesilip cikarilan kare dakuaz, boylece esit yukseklik ve dokuda oluyor. Kenardan kesilen parcalar da oracikta yenince, cok lezzetli oldugu goruluyor ve heyecan son haddini bulup, ondan sonraki asamalar icin gerekli adrenalin, enerji ve motivasyonu sagliyor. Benim aklima gelen sebepler bunlar :)

Pralin tarifini ilk etapta yazmaga niyetim vardi ama dakuaz tarifini bitirdigimde yari uyuklar vaziyetteydim, onun icin ekleyemedim. Bugun cikolata plakalar disinda tarifin butun ogelerini ekledim. Plakalari da birkac gune, yeni bir ileti ile eklemeyi planliyorum.

Sevgiler,

1/21/2008 07:43:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

soruda galiba yanlışlık olmuş ben kestaneleri şeker ve su eklendikten sonraki pişirme kısmını kastedmiştim fırınlama yöntemiyle fırında 3 saat pişmesi gerekiyor ama geçen yılki yorumlarda birkaç arkadaş ocak üstünde kaynatarak yazdıklarını açıklamışlardı
ben de zaten kabuklarını önden yaırm saat soğuk suya yatırıp sonrada kaynar suya bir iki damla zeytinyağı ile beraber ekleyip 20 dak. pişirmiştim kabuklar hemen çıkmıştı(tahminimce önden soğuk suya yatırıp bir kereden kaynar suya atma şoklama görevini görüyor)

1/21/2008 09:06:00 AM  
Blogger zinnur said...

Melike, ben yanlis anlamisim. Iki turlu de oluyor, ben bu yil kontrol etmesi daha kolay diye, tencerede yaptim. Belki biraz da daha cabuk oluyor ocak ustu.
Sevgiler,

1/21/2008 09:26:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur'cuğum,
Uzun zaman oldu sana yazmayalı ama yaptıklarını büyük bir keyifle takip ediyorum, haberin ola!:)
C.tesi günü bir arkadaşımın doğum günü. Bizim evde küçük bir kutlama yemeği yapacağım O'nun için. "Tatlı Zevk" aklımı çeldi, tatlı olarak yapsam mı diye iki gündür düşünüyorum. Sadece bir sorunum var "pirinç patlağı". Nereden bulurum ? Bazı çikolataların içinde var, ama malzeme olarak tek başına hiçbir yerde gördüğümü hatırlamıyorum.
Çok cahilce bir sorumu sordum?
Çok sevgilerimi gönderiyorum,
Leyla

1/21/2008 12:22:00 PM  
Blogger zinnur said...

Leyla, acikcasi ben de bilmiyorum ama soyle bir arastirdim ve Yelda'nin kakaolu pirinc patlagi ile bir tatli yaptigini gordum. Yorumlarda Hulya, pirinc patlagi nerde bulunur diye sormus. Yelda'nin cevabi su:

"Bu pirinc patlagini Migros, Metrogros Market'te bulabilirsin. Belki BIM'de bile bulabilirsin. Ben de sirf bunun icin arayip bulmustum."

Kakaolusu olduguna gore sadesi de vardir sanirim.

Kolay gelsin simdiden.

1/21/2008 02:09:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur ablacim cok tsk. ederim uc cesit peynir hk. verdigin acijklamalar ve de yardimci oldugun icin. Evet tulumba .com a baktim herseyimizi alabiliriz demek ki bu yolla. Ben henuz 3 ay once geldigim icin buraya (evliligim nedeniyle) biraz zorlaniyorum alis veris ederken ve de ihtiyaclarimi aramakta. Tekrar cok sagolun . En icten sevgilerimle size.
not: sordugunuz icin yaziyorum, biz Californiadayiz.

1/21/2008 07:27:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur,

Sanırım süt çikolatalı ganaj malzemelerinden biri krema olacak. Acaba hangisi?

1/22/2008 05:46:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur,

Nazik ve ayrıntılı cevabın (hem de resimli olarak) için çok teşekkür ederim.
Şimdiye kadar senden çok şey öğrendim, inşallah öğrenmeye de devam ederim, umarım hep orada olursun.
Sevgiler...Leyla

1/22/2008 06:52:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Bu, bu nedir bu yafu? Zinnur'cugum, fazla tevazuya da gerek yok canim. Birinci sinif pastane isi olmus bu tatli zevk midir neyin, mideden once gozu doyuruyor bir kere diyecegim ama bakmaya da doyulmuyor. Hani burnunu pastane camina dayamis cocuklar gibi hissettim kendimi. Hepsinden cok da cikolata plakalarinin duzgunlugune bittim, kalip gibi, puruzsuz, piril, piril, kenarlarinda en ufak bir kesim kazasi dahi yok..Adeta Willy Wonka'nin cikolata fabrikasindan cikmis gibiler! Cikolata eritme ile her daim basi dertte acemi caylak olarak tavlama tarifini heyecanla bekliyorum dogrusu. Ellerine, kollarina saglik. Yani bu tarife de, tarifin sahibine de, onu ustasini aratmayacak kadar guzel uygulayana da sapka cikartilir ancak! Selamlar, sevgiler, Turkmen

1/22/2008 07:50:00 AM  
Blogger zinnur said...

Fatos, bardak icindeki sut kremasi olacak, Duzelttim, dikkatimi cektigin icin tesekkurler.

1/22/2008 08:40:00 AM  
Blogger zinnur said...

Leyla'cigim, sen ve senin gibi yorumcu arkadaslarim orda oldukca, benim de cok sey ogrenecegim kesin. Bunun icin seviyorum blog yazmayi.
Sevgiler,

1/22/2008 08:42:00 AM  
Blogger Feyza Fidan said...

Söylenecek söz bulamadım, harika ötesiii.
Elinize sağlık..
Sevgiler,

1/22/2008 08:50:00 AM  
Blogger zinnur said...

Turkmen'cigim, plakalarin duzgunlugunu herhalde bu tavlama olayina borcluyum :) Cikolatayi adam etme, yola getirme yontemi gibi bir sey bu. Tavlanan cikolata cok daha az yaramazlik yapiyor, bu kesin. Ama iste biraz masrafi var bu isin. Az cikolata ile isiyi dogru olarak monitor etmek kolay olmadigindan olsa gerek, enaz 1/2 kg cikolata ile denenmesini tavsiye ediyorlar. Ozel projeler icin yapmaga dener. Tarifi bugun ekledim. Uygulamalari ile ilgili bir ileti de hazirlamak istiyorum ama bu ara yapmak istediklerimin listesi uzuyup gidiyor, bir turlu yetisemiyorum aklimdakilere. Makaronlarla ilgili yorumuna da bugun cevap yazabildim ayni sebeple.

Guzel sozlerin icin cok tesekkur ederim, ama bu sefer asil is, inan tarifte.

Sevgiler,

1/22/2008 08:50:00 AM  
Blogger İlker Ergin said...

inanılmaz,süper,muhteşem ...ellerinize sağlık.bayıldım.çok lezzetli görünüyor.sevgiler.

1/23/2008 12:24:00 AM  
Blogger uygarimizlahayat said...

Hımmmmmmmmmmmmmm, hımmmmmmmmmmmmmm harikaaaaaaaaaa ellerinize sağlık...

1/23/2008 01:24:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

bak ben ne buldum geçen yıl senin yapıp fotoraflayamdığın piramit pasta varya onun için yapım aşaması tam senin anlattığın yöntemde ben senin anlattığın gibi hayal ederek yapamıyordum ama bu resimler çok açıklayıcı oldu bulduğum sitedeki resimler sık sık değişiyor yani linkteki resimleri istersen alıntı başlığı altında yayınlarmısın belki siteye daha sonra girenler linkteki resimlerin yerine başka resimlerle karşılaşabilirler en üst sıradan 3. resimden başlıyor

http://www.dkimages.com/discover/Home/Food-and-Drink/Desserts-and-Confections/Cakes/Chocolate-Cake/page4.html

1/23/2008 01:25:00 AM  
Blogger zinnur said...

Fidan, Ilker ve Ugur Bocegi, begendiginie sevindim. Yorumlariniz icin tesekkurler ve sevgiler,

1/23/2008 04:53:00 AM  
Blogger zinnur said...

Melike, link icin cok tesekkur ederim. Ilgili iletiye ekleyecegim resimleri.
Sevgiler,

1/23/2008 04:55:00 AM  
Blogger Unknown said...

çok güzeeel ne denirki bu görüntüye. benim için çok faydalı bir yazı olmuş, eline sağlık. bravoooooo...

1/24/2008 12:04:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

zinnur abla zahmet olmazsa fikir vermesi açısından kestaneyi ocak üstünde nasıl yaptığını anlatırmısın ben nasıl yapacağımı anlamadım açıkçası bozulur ziyan olur diye korktum

1/24/2008 09:01:00 AM  
Blogger zinnur said...

Yesil Kivi, tesekkurler.

1/24/2008 10:29:00 AM  
Blogger zinnur said...

Melike, yok, korkacak birsey. Sen makaronlarin altindan basariyla kalkmisken, kestane puresi yapmaktan mi korkacaksin? Kabuklar soyulduktan sonra, is sadece seker ve vanilya ile haslamaya kaliyor. Su iletideki olculeri kullanabilirsin. Ustlerini kapatacak kadar su olmasina dikkat et basta, ara sira karistirarak pisir. Fazla sulu olacak diye cekinirsen, suyunu suzup oyle cekebilirsin robotta; ihtiyaca gore eklersin. Go karariyla rahatlikla yapilabilecek bir sey, cekinme yani :)
Sevgiler,

1/24/2008 10:34:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

valla yazdıkların çok cesaret verdi zinnur abla hemen yarın yapayım sana sonucu bildireceğim yanlız ben malz. yarı yarıya indirdim

1/24/2008 12:01:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

zinnur abla şimdi yapıp dibini söndürdüm soğumasını bekliyorum yanlız birşey soracam tarifte 1.800 g. 4 bardak su diyor ben yarısına 2 bardak kurdum ama kestaneler pişmediği için sürekli ekleme yapmam gerekti tadında bir sorun yok ama ben herhalde 5 bardağa yakın eu ekledim yardımların için çok teşekkürler diyarbakırdan öpüldün şeker
sevgiler

1/25/2008 05:35:00 AM  
Blogger zinnur said...

Melike, hic endiselenme, kestanenin cinsine gore cok degisebiliyor gereken su miktari. Kivam iyiyse, tamamdir.
Sevgiler,

1/25/2008 06:03:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

çok güzel oldu kıvam çok yerinde. bölüp paylaştırdım buzlukta ben robotta çekmeye çalıştım ama çok pütürlüydü o yüzden un elediğim süzgeçten geçirip sonra poşetledim dediğin gibi süzgeçten geçirme işi çok zormuş birde benim süzgeçin çapı biraz küçüktü onun için kaşığın arkasıyla yapmaya çalıştım ama daha geçmeyince o yarım bardaklık harcı öyle bıraktım onu makaron için krema denemesi yapabilirim sonra önerdiğin gibi kurduğum poşeti ince bir şekilde bastırdım ilk denemem 2 şubatta hem makaron hem doğum günü pastası olacak

1/25/2008 08:12:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

yazmayı unuttum bu arada rengi hayal ettiğim gibi koyu olmadı çok açık bir renk çıktı senin yaptığın şu linkteki http://photos1.blogger.com/blogger/3463/889/1600/IMG_2783.0.jpg kestane püresi resminde soldaki kaşıktan biraz daha açık bir renk elde ettim hatta şu tatlı zevk katmanlarının en üstteki kat kreması var ya tam o renge yakın 1 veya 2 ton açık eğer fırınlasam herhalde istediğim sonucu elde ederdim o yüzden seneye fırında yapıcağım yardımların için çok çok minettarım
sevgiler

1/25/2008 09:44:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

zinnur abla şu tatlı zevk tarifinde çikolata plakaları tarif yakında eklenecek demişsin ama iletini içinde çikolata plakaları geçiyor galiba atlamışsın yoksa başka bir tarifmi

1/25/2008 11:03:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Muhtesem gorunuyor eminim tadi da harikadir ellerinize saglik..

1/26/2008 11:42:00 AM  
Blogger IŞILCA TATLAR said...

Zinnur'cuğum,

Günlerdir gelip gidip bakıyorum bu 'Tatlı Zevk'e. Bayıldım, ellerine sağlık. Ama benim 'yapamayacaklarım' listeme girdiler. Çünkü; birincisi üç dört günde yapabileceğim bir tatlıya dayanabilir miyim bilmiyorum. Sabredemeyip yarı mamulken bitebilir. İkincisi, tavlama olayı gözümü korkutuyor.Bu pastadan bağımsız olarak şu temperleme olayını çözmem gerekir diye düşünüyorum. Üçüncüsü, henüz mutfak derecem yok. Derecesiz bu işin altından kalkmak herhalde mümkün değil.

Bu nedenlerle şimdilik askıya alayım. Senin kadar usta olamasam da belki çook çalışıp bunu yapmaya cesaret edebilirim.

Ellerine sağlık Zinnur'cuğum. Güzelin de ötesinde çok çok profesyonelce yapılan bir tarif bu.
Ama yine de bizlere anlattığın tekniklerle çok mutlu oluyorum. Müge'nin de dediği gibi önünde saygı ile eğilmekten başka söz bulamıyorum.

Sağol, varol arkadaşım.

Sevgilerimle,

1/29/2008 05:52:00 AM  
Blogger zinnur said...

Melike, son birac gun yorumlara cevap yazma firsatim olmadi, gecikme icin ozur dilerim. Oncelikle ellerine saglik, kestane pureni hazirlamissin. Renginin acik olmasi onemli degil bence, tadi yerindeyse tamamdir. Hatta cok koyu renkli olunca, pek fotojenik olmayan bir goruntu cikabiliyor, krema vs ile acildiginda. Simdiden kolay gelsin pastan icin. Dogumgununu de simdiden kutlarim.

Duzeltme icin de tesekkurler.

1/29/2008 04:32:00 PM  
Blogger zinnur said...

Suzan,tesekkurler.

1/29/2008 04:33:00 PM  
Blogger zinnur said...

Isil'cigim, beni mahcup etti nazik sozlerin. Cok tesekkur ederim.

Tavlama olayi icin ben de ayni senin dedigin gibi dusunuyordum, ama sonucta ilk defa bir tarif cercevesinde denemek kismet oldu. Boylece ilk denememin meyvalarini da hemen kullanima koyabilmis oldum. Tavlama zor bir is degil aslinda, sadece cok cikolata ve bir termometre gerektiriyor. Senin kadar mutfak isleriyle ilgili ve usta birine bir termometre lazim bence. Bilmem sen ne dusunuyorsun bu konuda? Burda ucuz oluyorlar, acaba TR'de bulunmasi zor mu bu aletlerin?

Sevgiler,

1/29/2008 04:47:00 PM  
Blogger Demiray said...

Merhaba,

İstanbul'da maskarpon'u nerde bulabilirim?

TŞK

12/06/2008 02:42:00 PM  
Blogger zinnur said...

Demiray, Istanbul'da yasamadigim icin bilmiyorum, ama hatirladigim kadariyla buyuk marketlerde bulunabiliyor.
Sevgiler,

12/08/2008 04:56:00 AM  

Post a Comment

<< Home