Wednesday, January 09, 2008

Menekseli Kapkekler

Bugun Zeynep'in dogumgunu. Anaokulundan beri gittigi okulda, ogrencilerin dogumgunlerinin ufak bir seremoniyle sinifta kutlanmasi bir gelenek. Lisede bu seremoni, anaokulunda oldugundan cok daha kisa ve sade olmakla birlikte, ufak atistirmaliklar her zaman memnuniyetle karsilaniyor. Biz de bu kutlamanin bir parcasi olarak, Zeynep'in arkadaslariyla paylasmasi icin kapkekler yapmaya karar verdik.

Zeynep, gecen yil Fransa'nin menekseleriyle unlu bir bolgesinde birkac ay kalmisti, donerken de menekse surubu getirmisti bize. Fransa'yi s1k s1k ozlemle hatirladigi icin, menekseli kapkeklerin dogumgununde onu mutlu edecegini dusundum. Yilbasindan onceki cilgin mutfak alisverisleri furyamda, sekerlenmis (yaprak ve butun) menekseler de ismarlamistim ona menekseli bir dogumgunu pastasi yapmak icin. Menekse yapraklarini kapkeklerde kullandim, butun halde sekerlenmis menekseleri ise, hayalimdeki menekseli pasta icin sakladim.

Aklimda beyaz cikolata glazurlu kapkekler yapmak vardi, cunku menekselerin acik renkli bir zemin uzerinde daha guzel duracagini dusunuyordum. Ama menekse sekerlemelerini tadinca fikrimi degistirdim, cunku gercekten tatliydilar. Onlar tatli, beyaz cikolata tatli olunca, kapkekler ic bayici olacak gibi geldi bana, ve bitter cikolata kullanmaya karar verdim.

Yaptigim kapkeklerin tarifi Alice Medrich'in Cocolat'indan. Bol tereyagli, brovni tipi kapkekler bunlar. Rana'nin dogumgununde minik mafin kaplarinda pisirip, yandaki gibi bir sunum yapmistik. Strafor kulenin tepesine de kivilcimlar cikaran mumlardan koymustuk. Cocuklar kendi kendilerine servis yapabildikleri icin, benim icin de pratik olmustu. (Fikir, yine sozu gecen kitaptan alindi. Aslinda ya straforun alttan kesilerek kucultulmesi, ya da daha cok kapkek yapilip, butun kulenin araliksiz olarak kapkeklerle kaplanmasi gerekiyordu, ama biz gordugunuz gibi bastan savdik.)

Zeynep icin ayni tarifi, normal mafin kaplarinda yaptim. Tarifteki vanilya yerine menekse surubu kullanip, sekeri azicik azalttim. Ilk plana gore, ustlerini glazurleyip, birer sekerleme ile susleyince is bitecekti ama mutfak perileri beni turlu ilhamlarla rahat birakmadilar. Gecenin bir yarisi, bu blogdaki bazi kapkeklerden esinlenerek kapkeklerin tepelerini kestim. Iclerinden kucuk bir parca keserek cikardim. (Bu is icin buyuk sikma ucumu kullandim. Ucun yuvarlak kismini kapkekin kesilen yuzeyine saplayip, dondurerek cikarinca, ortadaki kek duzgunce cikti.)

Kapkeklerin icini menekse surubu ile islattim. Krem peynir ve cirpilmis sut kremasi ile hazirladigim, az sekerli, kivamli krema ve bir iki menekse sekerlemesi koydum her bir bosluga. Sonra dikkatlice kesilen kapaklari yerine yerlestirdim.

Son olarak bitter glazurle, kapkeklerin uzerini kapladim; boylece kesilme ipuclari ortadan kalkmis oldu.

Sabah kapkeklerden birini kesip tadina baktim ve (yagmurlu karanlik bir gun oldugu icin zar zor) resimledim. Tarif yaratmak oyle kolay bir is degil, tabii. Fikrim su ki, cikolatanin tadi menekseleri epey bastirmis; menekse tadini ancak arayarak bulabildim. Ayrica brovni yerine, daha az yogun, daha hafif bir kakaolu kekle yapilmasi daha uygun olurmus boyle alengirli kapkeklerin. Ortadaki menekse sekerlemeleri kremayi biraz boyamis. Azicik da kitirliklarindan feda etmisler, ama cok degil. Ilk basta hayal ettigim kadar menekse temasi islenememis olsa da, lezzetli, sunumu hos kapkekler olmuslar ama.

Fikir versin diye yazdim bunlari. Hemen her turlu pasta, bu sekilde kapkek boyutlarinda yapilabilir, boylelikle tasimasi, ve servisi pratik hale getirilebilir diye dusunuyorum. Bu konuda tek sinir insanin yaraticiligi olsa gerek. Mesela, yukarda sozunu ettigim blogda, cok hosuma giden sekerli lokma ve kahve kapkekleri vardi. (Burda doughnut denen bu sekerli lokmalar, kahve ile birlikte cok tuketiliyor.)

Brovnilerin tarifini yarin ekleyecegim. (Sonra "tereyagi cokmus" demek yok ama!) Kapkeklerin ortasindan cikan brovni parcalarini ne yaptigimi merak edecek olursaniz, onlari ufalayip, kalan glazurle karistirdim. Sonra bu bol cikolatali harci, saranla kapladigim ufak bir kaseye dokup, acil cikolata krizlerinin tuttugu gunlerde ortaya cikmak uzere buzluga kaldirdim.

Brovni Kapkekler (20-24 minyatur veya 12-13 normal kapkek cikiyor)
  • 1 bardak (114 g) elenmis un
  • 3 yemek kasigi elenmis kakao
  • 1/8 tatli kasigi tuz
  • 227 g kucuk parcalara kesilmis tereyagi
  • 57 g sekersiz cikolata, kucuk parcalara kesilmis olacak
  • 57 g bitter cikolata, kucuk parcalara kesilmis olacak
  • 1 1/2 bardak seker
  • 1 tatli kasigi vanilya
  • 4 yumurta
Firininizi 175C ye isitin. Un, kakao ve tuzu birlikte bir daha eleyin. Mafin kalibiniza mafin altliklarini yerlestirin.

Tereyagi ve cikolatalari ben mari duzeneginize alip, birlikte eritin. Karisimin tamamen puruzsuz olmasini saglayin. Duzenekten alip, seker ve vanilyayi katin ve karistirin. Yumurtalari teker teker ekleyip, telle cirparak, karisimin butunlesmesini saglayin. Son olarak, kuru malzemeyi de katip, sadece karisim butunlesinceye kadar karistirin. Mafin altliklarini, cikolatali hamurla hemen hemen agiz hizasina kadar doldurun.

Ortaya saplanan kurdan, hafif nemli kiriklar gosterinceye kadar (25-30 dakika) pisirin. Kapkekleriniz kabaracak ve ustten hafifce catlayacaklar; bu normal. Mafin kalibindan cikarmadan, bir izgara uzerinde sogutun.

Kapkeklerinizi 2 gun onceden hazirlayip, agzi kapali bir kapta, oda sicakliginda bekletebilir, ya da 2 ay sureyle dondurabilirsiniz.


50 Comments:

Blogger DAMLA said...

ZİNNUR'CUM,
HARİKA GÖZÜKÜYORLAR, ELLERİNE SAĞLIK:)

1/09/2008 09:17:00 AM  
Blogger Mutfak Havlusu said...

ilginç bir tarif
ve lezzetide bir o kadar değişiktir kesin,ellerine sağlık.

1/09/2008 10:01:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Doğduğun gün bulutları yırtarak, bir güneş gibi etrafına aydınlık saçarak girdin hayata. Hep sevgiyle yaşa! Nice yaşlara...

Sen doğduğunda yağmur yağıyordu. Aslında yağmur değil yıldızlar ağlıyordu. Çünkü aralarından en güzel yıldız kayıp, dünyaya doğuyordu. İyi ki doğdun...

1/09/2008 12:36:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

zeynepin doğum gününü nasıl atladım ya ben.galiba bu yıl 17. yaşınızı kutluyorsunuz bende birdahaki ayın 27 sinde kutluyacam ya ben kendimi zeyneple aynı yaşta sanıyordum bu yıl beraber 18. yaşımızı kutluyacaz sanmıştım ama değilmiş ben 90 doğumluyum kardeşimin deyimiyle ben hep daha çabuk yaşlanacağım.kendiside benden beş yaş küçük olduğu için hergün bana(abla sen 20 yaşına gelince ben 15 olcam deyip)genç kalacağını hatırlatıyor sizde böyle bir hatırlatma durumu varmı yoksa bunu birtek benim kardeşim mi yapıyor

1/09/2008 12:38:00 PM  
Blogger DİDEM ÖZCAN said...

Zeynep'e nice mutlu, sağlıklı, başarılar dolu ve sevdikleriyle birlikte doğumgünleri dilerim:))
Cup cakeler ise enfes, ellerine sağlık,
Sevgiler...

1/09/2008 12:58:00 PM  
Blogger Delfina ; said...

zeynepin doğum günü kutlu olsun,nice nice mutluluklar onu hep sarsın...

değişik ve güzel tarfilerinle gözlerimiz bayram etmeye devam ediyor zinnurcum...ellerine sağlık...

1/09/2008 01:51:00 PM  
Blogger ufukmutfakta said...

Zinnur merhaba,
önce Zeynep'e nice mutlu yaşlar diliyorum. Menekşe'nin nasıl bir tat verdiğini merak ettim doğrusu. Sanıyorum Türkiye'de böyle menekşe şekerlemesi bulamayız. Belki zaman içinde burada da üretilebilir. Kapkek'in yan kesiti ve görüntüsü ise çok güzel ve farklı. Ellerine sağlık diyorum, sevgilerimle....

1/10/2008 01:08:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur

Kapkek harika görünüyor.
Zeynep'ede nice mutlu yıllara. Böyle becerikli bir annesi olduğu için çok şanslı.
Bu arada Çikolatalı kütük pasta ve yeni yıl kararları na bir yorum bırakmıştım. Vaktin olunca bakabilirsen sevinirim.
Sevgiler...

1/10/2008 01:44:00 AM  
Blogger FİGEN KARAVAŞ said...

Oyyyy neler yapılmıs neler.Ellerine saglık Zinnur cum.Ve Zeynebin de doğum gunu kutlu olsun, yasamı guzelliklerle gecsin insallah.
sevgilerimle,

Figen Karavas

1/10/2008 02:48:00 AM  
Blogger Burçin'in Denemeleri said...

Zeynep'e nice güzel ve başarılarla dolu yaşlar diliyorum. Annesi bu kadar becerikli ve yaratıcı olduğu için ne kadar şanslı.
Menekşeli lezzetleri buralarda bulamadığımız için deneme fırsatım olmadı hiç ama eminim güzel ve lezzetlidir. Ayrıca senin bu güzel tariflerine kaynak olan Alice Medrich ve Dorie Greenspan'in kitaplarını almayı çok istiyorum ama burdaki kitapçılarda hiç görmedim şimdiye kadar. Umarım bir gün rastlarım.
Sevgiler kucak dolusu...

1/10/2008 05:17:00 AM  
Blogger zinnur said...

Cok tesekkur ederim, Damla.
Sevgiler,

1/10/2008 07:04:00 AM  
Blogger zinnur said...

Zeynep, tesekkur ederim. Zeynep'in sinifinda begenilmis kapkekler, ama bir daha yapsam, iletide sozunu ettigim degisiklikleri yapardim ben.
Sevgiler,

1/10/2008 07:06:00 AM  
Blogger zinnur said...

Melike, mesajini Zeynep'e okudum. Cok tesekkur ediyor inceligin icin.
Sevgiler,

1/10/2008 07:07:00 AM  
Blogger zinnur said...

Melike, evet, Zeynep 17 yasindan gun aliyor simdi. Senin de dogumgununu simdiden kutlarim. Bizde yas konusu pek problem olmuyor, ama fazlasiyla yetecek kadar baska problemli konularimiz var 3 kardes arasinda :)
Sevgiler,

1/10/2008 07:08:00 AM  
Blogger zinnur said...

Pastaci Rapunsel, hem kapkekler hakkindaki yorumun, hem Zeynep'e dogumgunu dileklerin icin tesekkur ederim.
Sevgiler,

1/10/2008 07:09:00 AM  
Blogger zinnur said...

Delfina, nazik yorumun icin tesekkurler ve sevgiler...

1/10/2008 07:10:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ufuk, dogumgunu dileklerin icin cok tesekkur ederim. Zeynep'e iletecegim. Kapkeki begenmene de sevindim. Kapkekleri pek sevmem ama, bu metodla, krema sokunca isin icine, sikayet etmem icin hic bir sebep kalmadi cunku minik birer pastaya donustuler. Baska cesitlemeler de yapmak istiyorum ilerde.

Menekse sekerlemesi burda da yapilmiyor aslinda. Benim aldiklarim Fransa'da imal edilmisti. Aslinda yapimi zor degil. Problem etrafta meneksenin az olmasi. Fransa'nin Alsace bolgesinde, bizim gelincik tarlalari gibi, menekse tarlalari varmis. O zaman ister surubunu yap, ister recelini... Ama amac pasta suslemek icin birkac tane sekerleme yapmaksa, saksidaki menekseler bile kullanilabilir.

Tadina gelince, cicegimsi bir aroma veriyor, dedigim gibi cok baskin olmadi cikolata ile birlikte kullanilinca. Tadinca, "a, bu menekseliymis" dedirtecek gibi degildi. Ama daha hafif tadli bir kekle daha belirgin olabilir o ciceksi notlar.

Turkiye'de rahat bulunabilecek malzeme ile baska cesitlemeler yapilabilir belki, ne dersin? Ilk aklima gelen gul. Turkiye'de gulsuyu receli vs rahatca bulunabilir. Bu kapkekin fistiklisi, gullu krema ile yapilsa, herhalde hos olurdu mesela. Uzerine ise sekerlenmis gul yapragi konulabilir.

Sevgiler,

1/10/2008 07:29:00 AM  
Blogger zinnur said...

Fatos, guzel sozlerin icin cok tesekkur ederim. Bazen eski iletilere gelen yorumlari gozden kaciriyorum, dikkatimi cektigin icin tesekkurler. Ilk firsatta cevaplayacagim.
Sevgiler,

1/10/2008 07:34:00 AM  
Blogger zinnur said...

Figen, guzel dileklerin ve yorumun icin tesekkur ederim.
Sevgiler,

1/10/2008 07:35:00 AM  
Blogger zinnur said...

Burcin, Zeynep'e sormali, bakalim kendini sansli hissediyor mu, yoksa sansli olan ben miymisim? ;) Onun cevabinin ne oldugu bir yana, boyle dusundugun icin sana tesekkur ederim.

Yakinlarda TR'ye gelmek sansim olsa, kitaplari ben getiririm diyecegim sana, ama maalesef o gunler cok uzak bir gelecekte simdilik. Bu arada seni yaniltmasin diye hemen ekleyeyim ki, brovni tarifi Cocolat'ta olmakla beraber, ici doldurulmus, menekseli cesitleme ordan degil. Onu Chocolate Bakeshop blogundan gelen bir ilhamla ben uydurdum, onun icin de ufak tefek duzeltmelere ihtiyaci var zaten.
Sevgiler,

1/10/2008 07:44:00 AM  
Blogger Reyhan said...

Zinnur hanım,zeynep'in doğum gününü kutlar, hayırlı uzun ömürler dilerim..Kapkekleriniz ise çok hoş ve değişik görünüyor,ellerinizie sağlık.

1/10/2008 11:34:00 AM  
Blogger Hanife said...

Zinnur"cugum,
Su anda isyerindeyim ve sayfanadki guzellikleri gorunce ac olan karnim daha bir acikti:)
Guzel Zeynep'e guzel bir omur diliyorum, sevdikleriyle birlikte..

Kapkekler harika olmus, ellerine saglik.

1/10/2008 02:36:00 PM  
Blogger IŞILCA TATLAR said...

Zinnur'cuğum,
Evdeki tek bilgisayara çocuklar ödevleri nedeniyle el koyunca ben yanına dahi yaklaşamıyorum PC'nin.
Şimdi gördüm ki iki gün önce Zeynep'in doğumgünüymüş.
Zeynep'ciğimin doğum gününü kutluyorum ve sevdikleriyle birlikte sağlıklı, mutlu başarılarla dolu uzun yıllar diliyorum.
Kapkeklere ise diyecek söz bulamıyorum. Yine farklı, bambaşka bir lezzete götürdün bizleri. Hoş, tadamıyoruz ama hayal ederek o lezzeti almış gibi yapıyoruz.
Çok da güzel görünüyorlar, ellerine sağlık arkadaşım.
Sevgilerimle,

1/10/2008 04:09:00 PM  
Blogger NiNo said...

nice mutlu yillara zeynepcim ne kadar sanslisin boyle bir annen var omur boyu mutlu yasa sevgiler

1/11/2008 02:11:00 AM  
Blogger Ferhanca said...

Zinnur'cum merhabalar .Ellerine sağlık çok güzel olmuşlar.Ben de bu küçük keklere bayılıyorum.Süreklüde yapıyorum akşamları çayın yanında bir tane çok hoş oluyor dediğin gibi sunumuda çok kolay.
Dün yaptım ben de portakal suyu kullandım çokda güzel olmuştu.Fakat be lavanta denemk istiyorum şimdide meneşeyi gördüm sen de .Nerden bulabilirm bu menekşeleri ? lavantayı nasıl kullanıcam bir azbilgi verirsen çok memnun olurm.Senin bu menekşeli kekelri keşke sade yapsaymışın acaba o zaman menekşe kokusu tam alınabilirmiydi.Sevgiler.

1/12/2008 02:21:00 AM  
Blogger Ferhanca said...

Zeynep'inde doğum gününü kutlar analı babalı, daha nice yaşlar olsun.

1/12/2008 02:22:00 AM  
Blogger Pasta Saati said...

Zeynep'in doğum gününü gecikmelide olsa kutlamak isterim. Ayrıca menekşeli kapkekler harika görünüyor!

1/12/2008 04:08:00 AM  
Blogger Sema said...

Harika görünüyor...

1/12/2008 07:18:00 AM  
Blogger Sema said...

Zinnur tekrar merhaba
Sana sormak istedigim bir konu vardi. Hani su yaptigin Paul tarzi tortaletler varya , onlardan bende denedim -diger denedigim onlarca tarifin gibi-.harika oldular. Tortaletlerin icini klasik pastaci kremasi ile doldurdum üzerinede mevsim meyvesi. Ancak Tortaletlerim servis saati gelene kadar -3 saat sonra- yumusuyorlar. Sanirim kremadan nem kapiyorlar:)) . Bunu geciktirmenin bir yolu varmi? Seninkilerde bu kadar cabuk yumusuyormu? Sevgiler.sema

1/12/2008 07:22:00 AM  
Blogger Feyza Fidan said...

Sevgili Zinnur kapkeklere bayıldımmm..Nasıl nefasetliler öyle...Ellerin dert görmesin..Ayrıca kızına mutlu,sağlıklı,huzurlu nice seneler diliyorum..
Sevgiler,

1/12/2008 02:31:00 PM  
Blogger Özlem said...

Sevgili Zinnur,
eline sağlık görüntü super...
Sevgiler

1/12/2008 03:41:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

merhabalar
tarifleriniz cok guzel, ancak sizden bir istegim tarif arama kismi yok ismi giripde istedigimiz tarifi bulma kismini ya ben bulamadim, sizden ricam bu konuda yardimci olmaniz
basarilarinizin devami dilegiyle
rabia

1/14/2008 09:46:00 AM  
Blogger sevdamavisi said...

Sevgili Zinnur,
Zeyne^'in doğum günü kutlu olsun öncelikle. ve kapkekler harika olmuş ellerine sağlık. her gün bloğunu ziyaret eden biri olarak mesaj yazmak istedim. sevgiler..

1/15/2008 07:02:00 AM  
Blogger gülizar said...

Sitenizi bayadır takip ediyorum ve çok beyeniyorum yaptıklarınızı gerçekten göze çok güzel hitab eden şeyler hiç şüpem yok tadlarıda harikadır.Sitenizi linklerime eklicem sizde beni eklerseniz çok memnun olucam.sevgilerimle...

1/16/2008 03:42:00 AM  
Blogger zinnur said...

Reyhan, cok tesekkur ederim. Zeynep'e iletecegim guzel dileklerinizi.
Sevgiler,

1/16/2008 03:33:00 PM  
Blogger zinnur said...

Hanife'cigim, tesekkurler! Soyle isinlayabilseydim keske senin calisma yerine.
Sevgiler,

1/16/2008 03:35:00 PM  
Blogger zinnur said...

Isil'cigim, cok tesekkur ederim yasgunu dileklerin icin. Kapkekleri begenmene de cok sevindim.
Sevgiler,

1/16/2008 03:37:00 PM  
Blogger zinnur said...

Nino, Zeynep yine seyahatte; onun icin onun adina ben tesekkur edeyim sana. Laf aramizda, aslinda sansli olan benim.
Sevgiler,

1/16/2008 03:38:00 PM  
Blogger zinnur said...

Ferhan, dedigin gibi sade bir pandispanyayla daha belirgin olabilirdi belki.

Sekerlenmis menekseyi Turkiyede hazir bulmak kolay olmaz sanirim. Ama organik menekseyle, kiyabilirsen yani, kendin hazirlayabilirsin. Cicekleri yikayip, kurutacak, sonra fircayla her yanina, hafif cirpilmis yumurta aki surup, uzerine seker eleyeceksin. Kuruduktan sonra islemi birkac defa tekrarlamak gerekebilir.

Lavanta kurutulmus olarak bulunabiliyor. Ama satin alirken gida maddesi olarak kullanacagini soyle ki, ilacli vs olmasin. Unla birlikte robotta oguterek, ya da sut vs icinde isitip, sonra suzerek, lavantali kurabiyeler, kekler hazirlayabilirsin.Lavanta oldukca guclu bir aroma veriyor, azar azar kullanmakta fayda var.

Umarim yardimci olabilmisimdir.

Sevgiler,

1/16/2008 03:50:00 PM  
Blogger zinnur said...

Ferhan, simdi aklima geldi, Uzak Kose'de lavantali bir cok tarif bulabilirsin sanirim. Ayin Sefi etkinliginde gecen ayin malzemelerinden biri lavantaydi cunku.

Zeynep'e dogumgunu dileklerin icin cok tesekkur ederim.

Sevgiler,

1/16/2008 03:54:00 PM  
Blogger zinnur said...

Gaye, cok tesekkur ederim.
Sevgiler,

1/16/2008 03:57:00 PM  
Blogger zinnur said...

Derenim, tartoletlerin altini yumurta akiyla, ya da recelle yalitarak bir miktar daha uzatmak mumkun kitirliklarini ama, evet, sonucta yumusuyorlar. Surada tarifini verdigim tart hamuru daha uzun sure kitir kalmisti, bir de onu dene istersen. Genelde, servise yakin doldurmak, biraz telasli olsa da, en garantili yol.
Sevgiler,

1/16/2008 04:01:00 PM  
Blogger zinnur said...

Feyza, tesekkur ederim, hem yasgunu dilekler, hem de kapkekler icin soyledigin sozler icin...
Sevgiler,

1/16/2008 05:09:00 PM  
Blogger zinnur said...

Ozlem, tesekkurler..

1/16/2008 05:10:00 PM  
Blogger zinnur said...

Rabia, Bizim Pastane'yi actiginda, ekranin en ustundeki mavi cubukta bir arama fonksiyonu var. Search Blog yaziyor yaninda, bildigim kadariyla calisiyor. Bunun yani sira yan sutundaki arsivden de faydalanabilirsin belki.
Sevgiler,

1/16/2008 05:13:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sevda, Zeynep de, ben de tesekkur ediyoruz. Bizim Pastane'ye hep gel, bekleriz.
Sevgiler,

1/16/2008 05:16:00 PM  
Blogger zinnur said...

Gulizar, cok tesekkur ederim. Ilk firsatta siteni ziyaret edecegim.
Sevgiler,

1/16/2008 05:17:00 PM  
Blogger Tijen said...

Zeynep'e nice mutlu yıllar!

1/27/2008 06:34:00 AM  
Blogger zinnur said...

Tijen, tesekkur ederiz. Zeynep'e iletecegim yorumunu.
Sevgiler,

1/27/2008 07:12:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 11:34:00 AM  

Post a Comment

<< Home