Tuesday, August 09, 2011

Dogumgunu Waffle'i

Yazdim yazacagim derken bir ay gecti, hatta daha fazlasi... Bilmem nerden baslasam? Bu waffle tarifi yayimlanmadan kalmis dosyalar arasinda. Bari onu aradan cikarayim daha yenilere sira gelmeden.

Bu yil Mehmet'in dogumgunu Ramazan ayina denk gelince, dogumgununu ilk defa gercek saatinde kutlamak imkani bulduk. Sahurda pasta yeme fikri hicbirimize hos gelmedi ama waffle sofradaki herkesden kabul goren bir secenek oldu. Bu tarifi Bizim Pastane'ye koymayi dusunmemistim basta, sonra neden olmasin diye dusundum. Waffle Turkiye'de de sevilen bir cesit, ayrica bu tarif simdiye kadar denedigim diger waffle tariflerinden daha pratik (yumurta aklarinin ayrilip kopuk yapilmasi gerekmiyor). Varsin bir de waffle tarifimiz olsun arsivde. Kendi basina kahvalti sofralarini susleyebilecegi gibi, yaninda sos, meyva ya da dondurma ile hafif bir tatli olarak da sunulabilir.

Waffle'larin tek problemi, waffle aletinden cikarkenki disi citir ici yumusak guzelliklerini bekledikce kaybetmeleri. Bu da waffle'i yapan kisinin kendini bu ise adayip, waffle keyfini besledikleriyle birlikte yasayamamasini gerektiriyor cogunlukla. Bunun icin buldugumuz formul su oldu. Waffle'larimizi onceden yapip, firinin en dusuk sicakliginda, (tepsi icinde degil) izgaranin uzerinde muhafaza ettik yeninceye kadar. Boyle olunca yumusamadilar. Fakat bizde bekleme suresi bir saati epey astigindan, iclerinin yumusakligi da azaldi. Yine de kitir waffle yumusak waffle'dan daha hos oluyor. Daha makul bekleme surelerinde sanirim bu teknik guzel calisacaktir. 
Muzisyen Mehmet'in dogumgunu kutlamasi icin muzigi ablasi yapti. Kemence esliginde "iyi ki dogdun" dedik. 

Daha sonra Zeynep arkadaslarini iftar icin davet ettiginde, Mehmet ve dogumgunleri birbirine yakin 2 arkadasi icin daha geleneksel bir dogumgunu tatlisi da yaptik ama galiba waffle Mehmet'in daha cok hosuna gitti.
  •  2 bardak un
  • 4 tatli kasigi kabartma tozu
  • 1/4 tatli kasigi tuz
  • 1 yemek kasigi seker
  • 2 yumurta
  • 1 3/4 bardak sut
  • 1/2 bardak sivi yag
  • 1/2 tatli kasigi vanilya
Waffle aleti isinirken, yumurtalari iyice kopurene kadar cirpin. Geri kalan malzemeyi  teker teker yumurta kopugune ekleyip, sadece butunlesene kadar karistirin. Waffle aletini  her seferinde yagladiktan sonra, birer kasik hesabiyla waffle'larinizi pisirin. Yukarda tarif ettigim metodla, servise kadar waffle'larinizin kitirliklarini koruyun. Sonrasinda meyvayla, akcaagac surubuyla, olmusken tam olsun derseniz muz, cirpilmis sut kremasi ve Nutella'yla susleyip afiyetle yeyin.

Thursday, August 04, 2011

Findikli ve Ahududu Recelli Kurabiye

Son yaptigim Seftali-Bogurtlen receli cabuk bitince, devamini ahududu ile getirdik. Tarif hemen hemen ayni. Bogurtlen yerine ayni miktarda ahududu kullaniyoruz, ek olarak da 2 tutam toz kakule ekleniyor. Kakule  damakta biraz daha sicak ve derin bir tad birakiyor sadece; yoksa kullanmayabilirsiniz.

Ramazan ayinda tercihimiz meyvali, hafif tatlilardan yana. Dunun tatlisi da boyleydi. Klasik pandispanyamla rulo pasta yaptim. Dolgusu biraz suzme yogurt, seker ve vanilya ilavesiyle cirpilmis sut kremasi, ahududu, az sekerli surupta pismis seftali dilimleri ve komsumuzun bahcesinden gelen yabani likapa idi. Seftalilerden kalan surubu pandispanyayi islatmak icin kullandim. Dolguyu yaymadan, yeni yaptigim Seftali-Ahududu recelinden ince bir tabaka da surdum pandispanyanin uzerine. Uzerine krema ile kaplamaya gerek duymadik. Biraz pudra sekeri elemekle yetindik. Hafif, lezzetli bir pasta oldu.

Bunlar da son denedigimiz kurabiyeler. Martha Stewart'in sitesinden bulduk tarifi. Piserken mudahele gerektiriyor, biraz da sekilleri bozuluyor sanki. Ama tam pismeden, orasini burasini ittirip, daha duzgun gorunuslu olmalari saglanabilir. Biz pek ozen gostermedik. Azicik yamru yumru olsalar da, firinlanmis findik tadlariyla gercekten lezzetliydiler.
  • 114 g tereyagi, yumusamis olacak
  • 1/2 bardak arti 2 yemek kasigi seker
  • 1 yumurta, aki ve sarisi ayrilmis olacak
  • 1 tatli kasigi vanilya
  • 1 1/4 bardak un
  • 1/8 tatli kasigi tuz
  • 1/2 bardak firinlanmis ve cekilmis findik
  • Doldurmak icin ahududu, cilek veya kayisi receli
Firininizi 163 C ye on isitin. Tereyagi ve sekerin 1/2 bardagini mikserinizin kasesine alin. Kurek seklindeki cirpiciyi kullanarak, orta hizda uc dakika cirpin. Yumurta sarisi ve vanilyayi ekleyin ve yine cirpin. Hizi dusuge indirin. Un ve tuzu katin ve sadece hamur bir araya gelinceye kadar cirpin. Hamuru 2 saat buzdolabinda dinlendirin.

Cekilmis findik ve kalan 2 yemek kasigi sekeri bir kasede karistirin. Yumurtanin akini, ayri bir kasede catalla hafif kopukleninceye kadar cirpin. Sogumus hamuru buzdolabindan alip, ceviz buyuklugunde parcalar koparip yuvarlayin. Her birini once yumurta akina, sonra cekilmis findiga batirin. Aralikli olarak, silpat ya da pisirme kagidi ile kaplanmis firin tepsisine yerlestirin. Her bir hamur topunun ortasina parmaginizla bastirin. On isitilmis firininizda 10 dakika pisirin. Bu asamada, kurabiyelerin oyuklari kapanmaga yuz tutmus olacak. Onun icin,  bir tahta kasigin yuvarlak sapiyla, oyuklarin uzerinden gidin. Eger kurabiyeler bicimlerini kaybetmislerse, bir bicak yardimiyla, hala yumusak olan hamura bicim de verebilirsiniz. Bu islem tamamlandiktan sonra, kurabiyeleri yine firina alin ve 8 ila 10 dakika daha, ya da findiklar iyice renkleninceye kadar pisirin.

Firindan aldiktan sonra kurabiyeleri 1 dakika bekletin ve izgaraya alin. Deliklerini birer parca recel ile doldurun ve tamamen sogutun. Recel, kurabiyelerin sicagi ile sabitlenecektir.

Bu malzemeden 2 duzine kurabiye cikiyor. Afiyet olsun.