Thursday, August 04, 2011

Findikli ve Ahududu Recelli Kurabiye

Son yaptigim Seftali-Bogurtlen receli cabuk bitince, devamini ahududu ile getirdik. Tarif hemen hemen ayni. Bogurtlen yerine ayni miktarda ahududu kullaniyoruz, ek olarak da 2 tutam toz kakule ekleniyor. Kakule  damakta biraz daha sicak ve derin bir tad birakiyor sadece; yoksa kullanmayabilirsiniz.

Ramazan ayinda tercihimiz meyvali, hafif tatlilardan yana. Dunun tatlisi da boyleydi. Klasik pandispanyamla rulo pasta yaptim. Dolgusu biraz suzme yogurt, seker ve vanilya ilavesiyle cirpilmis sut kremasi, ahududu, az sekerli surupta pismis seftali dilimleri ve komsumuzun bahcesinden gelen yabani likapa idi. Seftalilerden kalan surubu pandispanyayi islatmak icin kullandim. Dolguyu yaymadan, yeni yaptigim Seftali-Ahududu recelinden ince bir tabaka da surdum pandispanyanin uzerine. Uzerine krema ile kaplamaya gerek duymadik. Biraz pudra sekeri elemekle yetindik. Hafif, lezzetli bir pasta oldu.

Bunlar da son denedigimiz kurabiyeler. Martha Stewart'in sitesinden bulduk tarifi. Piserken mudahele gerektiriyor, biraz da sekilleri bozuluyor sanki. Ama tam pismeden, orasini burasini ittirip, daha duzgun gorunuslu olmalari saglanabilir. Biz pek ozen gostermedik. Azicik yamru yumru olsalar da, firinlanmis findik tadlariyla gercekten lezzetliydiler.
  • 114 g tereyagi, yumusamis olacak
  • 1/2 bardak arti 2 yemek kasigi seker
  • 1 yumurta, aki ve sarisi ayrilmis olacak
  • 1 tatli kasigi vanilya
  • 1 1/4 bardak un
  • 1/8 tatli kasigi tuz
  • 1/2 bardak firinlanmis ve cekilmis findik
  • Doldurmak icin ahududu, cilek veya kayisi receli
Firininizi 163 C ye on isitin. Tereyagi ve sekerin 1/2 bardagini mikserinizin kasesine alin. Kurek seklindeki cirpiciyi kullanarak, orta hizda uc dakika cirpin. Yumurta sarisi ve vanilyayi ekleyin ve yine cirpin. Hizi dusuge indirin. Un ve tuzu katin ve sadece hamur bir araya gelinceye kadar cirpin. Hamuru 2 saat buzdolabinda dinlendirin.

Cekilmis findik ve kalan 2 yemek kasigi sekeri bir kasede karistirin. Yumurtanin akini, ayri bir kasede catalla hafif kopukleninceye kadar cirpin. Sogumus hamuru buzdolabindan alip, ceviz buyuklugunde parcalar koparip yuvarlayin. Her birini once yumurta akina, sonra cekilmis findiga batirin. Aralikli olarak, silpat ya da pisirme kagidi ile kaplanmis firin tepsisine yerlestirin. Her bir hamur topunun ortasina parmaginizla bastirin. On isitilmis firininizda 10 dakika pisirin. Bu asamada, kurabiyelerin oyuklari kapanmaga yuz tutmus olacak. Onun icin,  bir tahta kasigin yuvarlak sapiyla, oyuklarin uzerinden gidin. Eger kurabiyeler bicimlerini kaybetmislerse, bir bicak yardimiyla, hala yumusak olan hamura bicim de verebilirsiniz. Bu islem tamamlandiktan sonra, kurabiyeleri yine firina alin ve 8 ila 10 dakika daha, ya da findiklar iyice renkleninceye kadar pisirin.

Firindan aldiktan sonra kurabiyeleri 1 dakika bekletin ve izgaraya alin. Deliklerini birer parca recel ile doldurun ve tamamen sogutun. Recel, kurabiyelerin sicagi ile sabitlenecektir.

Bu malzemeden 2 duzine kurabiye cikiyor. Afiyet olsun.

17 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Zinnur cum hersey cok guzeldi ellerine saglik.

komsucugun :)

8/04/2011 01:22:00 PM  
Anonymous Işın said...

Elinize sağlık, yine nefis görünüyorlar. Rulo pasta denemeyi çok istiyorum, ama o kadar farklı pandispanya tarifleri var ki, hangisini deneyeceğime karar veremedim. Bir de tabii rulo yapma aşaması korkutuyor biraz. Bu aşama için tarif önemli sanırım, bazı tariflerde çok az un kullanılıyor örneğin. İlk kez deneyecek birine bu klasik pandispanya tarifini tavsiye eder misiniz ? İçine pastacı kreması ve muz ya da çilek kullanmayı düşünüyorum. Rulo yaparken kırılırsa da artık farklı bir şekilde değerlendirilir :)

8/04/2011 01:55:00 PM  
Blogger Aybike Ceylan said...

Ellerinize saglik Zinnur, harika gorunuyor, nefis.

Sevgi ve selamlar...

8/04/2011 03:12:00 PM  
Blogger zinnur said...

Afiyet seker olsun komsucugum :)

8/04/2011 08:59:00 PM  
Anonymous Mine said...

Sevgili Zinnur, Likapali makaron tarifini verecek misin? Tatile gitmistin o zaman soramadim. Selamlar.

8/04/2011 09:10:00 PM  
Blogger zinnur said...

Isin, bu pandispanya hakkiyla yapildiginda gayet esnek oluyor ve pisirme kagidi, havlu vs destegi olmadan bile rahatlikla rulo yapilabiliyor. Lezzetli de... Fakat sunger kek yapmak teknik gerektiren bir konu ve bazi puf noktalari var. Su iletide anlatmaga calismistim. Bir diger onemli konu, bu pandispanyanin kek unu ile yapiliyor olmasi. Turkiye'de kabartma tozu katkisiz kek unu bulunuyor mu, olsa bile un farki sonucu nasil etkiler bilemiyorum tabii. Ama yine de denemege deger bir tarif bence. Eger rulo yaparken kirilmaga baslarsa, azimle sarmaga devam edin. Rulo buyudukce, kirilma da kendiliginden azaliyor. En dista da catlamalar olursa, saranla simsiki paketleyip buzdolabina kaldirabilirsiniz. Ertesi gunu bicimine alismis olacaktir. En kotu ihtimalle uzerini kremayla, glazurle kaplayarak kiriklari ortebilirsiniz.
Sevgiler...

8/04/2011 09:14:00 PM  
Blogger zinnur said...

Aybike Ceylan, tesekkurler ve sevgiler..

8/04/2011 09:15:00 PM  
Blogger zinnur said...

Mine, simdilerde benim standart makaron tarifim bu. Ilk zamanlar karantinaya almistim ama benim parametrelerimde, bir gun bekletilmis yumurta aklari ile her zaman calisiyor. Sen kendi standart makaron tarifini kullanabilirsin ama. Likapa tadini vermek icin ne yaptigimi hemen tatil cikmadan once su iletide yazmistim. Badem ununa bir kasik kadar likapa tozu katmak yeterli oldu. Kremasi buttercream idi. Onu da likapa tozu ile tatlandirdim.
Sevgiler...

8/05/2011 01:22:00 AM  
Anonymous Mine said...

Cok tesekkur ederim. Likapa aromali surubu soyle mi yapacagiz. Baklava surubu gibi yani su, sekere likapa tozu mu ekliyoruz?

Bir sorum da ahududu recelin icin. Ne kadar findik koyuyoruz Zinnur?

8/05/2011 08:39:00 AM  
Blogger zinnur said...

Evet Mine, bildigin seker surubuna likapa tozu ekliyorsun.

Bu arada bu iletinin basliginin kurabiye ve ilk resmin recel olmasi yaniltici olmus biraz, ozurler... Recelde findik yok. Iletiye sadece onun tarifini paylastigim icin kurabiyenin adini verdim. Ama o arada resimle de olsa recelden ve pastadan soz etmek istedim. Findiklar kurabiyede kullaniliyor ve 1/2 bardak cekilmis findik olarak geciyor. Gerci ben yaptigimda azicik daha fazlasini kullandim.
Sevgiler...

8/05/2011 11:36:00 AM  
Blogger yagizlahayat said...

Gene herşey harika görünüyor. Bu pandispanyanı denemiştim. Çok lezzetli. Ama buralarda ahududu bulmak imkansız. Belki çilek yada böğürtlen. Ne dersin, hangisi yakışır?
Sana birşey daha sormak istiyorum. Yaptığım tatlıdan 5 yumurta akı kaldı. Ramazanda makaron yada kurabiye yapmak istemedim. Yumurta akıyla yapılan önerebileceğin bir tatlı var mı?

8/15/2011 11:48:00 AM  
Blogger zinnur said...

Fatos,cilekle de bogurtlenle de guzel olur. Cesit cesit meyvayla denedim, hepsi de hafif ve lezzetli oldu.

Yumurta akiyla beze diskleri yapabilirsin. Aralarinda krem santi ve meyvayla guzel oluyorlar. Ayrica cok eskiden bezeden kase yapar, icine hafif yumusamis dondurma koyup, buzluga kaldirirdik.O da lezzetli bir yaz tatlisi olurdu. Arsivde epey bezeli tarif olacak. Bir diger secenek de mekik yapmak tabii. Yumurta aki bazli kremalar da var, onlardan yapip buzluga kaldirabilirsin. Yumurta aki ve sebzeyle burda kolestrolsuz omletler yapiyorlar, alternatif olabilir belki.

Kolay gelsin simdiden.

8/15/2011 04:35:00 PM  
Blogger yagizlahayat said...

Mekik aslında uzun zamandır merak ettiğim ama kalıbım olmadığından yapamadığım bir kek. Muffin kalıbında olurmu sence? Yoksa illa ki orjinal kalıp mı gerekir? Omlette iyi fikir.
İyi ki varsın. Bazen seni fazla mı bunaltıyorum sorularımla diye düşünüyorum ama gene de sormadan edemiyorum :-)

8/16/2011 03:21:00 AM  
Blogger zinnur said...

Fatos, olur tabii. Kucuk mafin kalibin varsa daha iyi olur. Yoksa mafin doldurur gibi doldurmak yerine daha eksik doldur kaliplari.

Sorularina cevap verebildigim zaman mutlu oluyorum. Hic cekinmeden sor lutfen.

Sevgiler...

8/16/2011 06:22:00 PM  
Blogger yagizlahayat said...

Zinnurcum senin arşivindeki meyveli mekikleri denedim. Çok güzel oldular. Bizim buralarda vişne o kadar bol ki. Vişneli denedim. Keşke ahududuya da bu kadar kolay ulaşabilsem. Ahududulu tariflerine iç geçiriyorum :-(
Tüm öneri ve yardımların için teşekkür ederim. Sevgiler.

8/18/2011 07:41:00 AM  
Blogger zinnur said...

Fatos, ellerine saglik. Buralarda da visne bulmak hemen hemen imkansiz maalesef. Bir bulsam ilk yapacagim seylerden biri visneli mekik, digeri de receli olacak.
Sevgiler...

8/18/2011 08:20:00 AM  
Blogger LeylaK said...

Zinnur , şu fındıklı kurabiyeye bayıldım harika, zaten hepsi harika da o daha bir başka güzel :)Kahve Dükkanı'ndan sevgiler..

10/04/2011 11:52:00 AM  

Post a Comment

<< Home