Friday, February 26, 2010

Erikli Mekik-II (Finansiyer)

Karlar altindayiz. Uc gundur durmaksizin yagiyor. Okullar ve is yerleri tatil oldu. Pencereden baktigimda gordugum manzara bu. Ise gitmeyince, elzem diger islerimi yapmak yerine aslima dondum ve mutfakta fazlaca vakit gecirir oldum. Once, hafta sonunda Zeynep eve gelecek diye, Rose Beranbaum'un yeni kitabindan mekik hamuru hazirlayip, ertesi gun taze taze pisirilmek uzere buzdolabina attim. Artan yumurta sarilariyla da cikolatali krem brule yaptim. Bruleler fotograf filan cekmeye kalmadan bitti. Bu gordugunuz ayni tarifin cook onceden cekilmis fotografi.

Ertesi gun, mekikleri pisirdim. Gorunusleri istah acici idi ama acikcasi bu mekikler tadlariyla beni hayal kirikligina ugrattilar. Kitaptaki goruntuyu almalari icin, belirtilen sureden daha fazla pisirmem gerekti. Bundan midir bilmem, biraz kuruydular. Bademin de, kahverengilestirdigim tereyaginin da lezzetini alamadim; bunun yerine yumurta kokusu geldi burnuma. Sekerleri de sanki azdi. Hani nerdeyse diyecegim ki, pisirilmemis memik hamurunun tadi, pisirilmis halinden daha guzeldi. Belki bircok meyvali tatlida oldugu gibi, bir iki gun dinlenmege alsam, daha lezzetleneceklerdi ama ona da firsat olmadi.

Butun bunlara ragmen, Zeynep mekikleri begendi. Evden uzakta, cogu zaman istemedigi seyleri yemek zorunda kalmak, zaten az olan seciciligini iyiden iyiye yok etti galiba. O ne derse desin, bence bu mekikler goruntusu lezzetinden daha iyi olan tatlilar kategorisinde. Bir daha yapacagimi hic tahmin etmiyorum. Tarifin, cikmasini ne zamandir dort gozle bekledigim Rose's Heavenly Cakes kitabindan olmasi da ayri bir hayal kirikligi oldu benim icin.

Durum boyle olunca, tarif vermek yerine sizi oncelerden yaptigim su erikli mekik tarifine yonlendirmeyi tarcih edecegim. (O sefer de mekikten artan yumurta sarilarini krem brule yaparak degerlendirmisim.) Sozettigim iletide sizi daha lezzetli bir mekik hamuruna goturecek bir link bulacaksiniz. Rose Beranbaum'un mekiklerinin goruntusuyle, o tarifin detaylarini birlestirerek, her bakimda dort dortluk bir mekik ortaya cikarabilirsiniz belki.