Saturday, September 13, 2008

Kayisili Kitir Kareler

Tatli yapacagim ama vaktim az, ustelik evde yumurtam da mi kalmamis? Herkesin begeneceginden emin oldugum bir tatli mi yapmak istiyorum? Tasinmasi ve servisi pratik, yapimi kolay mi olmali? Yemek kitaplarim yanimda yok, tarifi aklimda olan bir tatli mi gerek? Bu durumlarda ilk aklima gelen bu kayisili kareler olur. Hatta sirf bu tatliyi her istedigim zaman yapabilmek icin, evde kuru kayisi stoklarim. Dun iftara kisa bir sure kala tatli yapmak gerekince, elim yine kayisilara gitti. Tarifin arsivde oldugundan o kadar emindim ki, guncelleme firsati olmayacagini dusunup hayiflandim bir yandan da. Yanilmisim; mutfagimin demirbaslarindan oldugu halde, tarifin simdiye kadar Bizim Pastane'de yer almamasina hala sasiriyorum.

Bu kareleri, ceviz, pikan, badem, findik, ya da bu saydiklarimin her turlu kombinasyonuyla deneyebilirsiniz. Dolgu icin de, seker mikarini ayarlamak sartiyla, farkli kuru meyvalar kullanabilirsiniz. Ben mango, erik ve likapa kurusu ile denedim, hepsi de guzel oldu. Orijinal tarif Pillsbury'den...

Dunku tatli, biz yemege dalinca, nerdeyse yanacakti. O haliyle pek fotojenik olmadigi icin, bu iletinin fotografini Ingilizce blogumdan odunc aldim; blog maceramin baslarinda, taa 2005'in Nisaninda cekmisim.
  • 1 3/4 bardak un
  • 1 bardak seker
  • 1/2 tatli kasigi tuz
  • 1/2 tatli kasigi kabartma sodasi
  • 170 g soguk, kucuk parcalara kesilmis tereyagi
  • 1 bardak kurutulmus hindistan cevizi rendesi (tercihan sekersiz)
  • 1/2 bardak ceviz
Dolgusu icin
  • 340 g kucuk parcalara kesilmis kuru kayisi
  • 1 1/2 bardak su
  • 1/2 bardak seker
Kayisi ve suyu ufak bir sahana alin. Orta ateste, arada karistirarak, kayisilar suyunu cekene kadar pisirin. Atesten alin, sekerini ekleyip karistirin.

Firininizi 200 C ye isitin. Un, seker, tuz ve kabartma sodasini orta boy bir kaseye alin. Tereyagi parcalarini ekleyip, catalla ezin. Karisim duzgun ve ufak puturcuklu bir gorunum alincaya kadar bu isleme devam edin. Ceviz ve hindistancevizini de ekleyip, guzelce karistirin. Karisimin 3 bardagini 33 cmx22cm lik firin tepsisinin altina hafifce bastirarak yayin. Kalanini tatlinin ustu icin saklayin. Onden isitilmis firinda 10 dakika, kenarlar hafifce tutana kadar pisirin. Firindan alip, kayisili dolguyu taban katinin uzerine, kalan unlu karismi da dolgu katinin uzerine yayin. 20-25 dakika, tatlinin uzeri guzelce renkleninceye kadar pisirin. Sogutup (ilikken, dondurma ile de guzel oluyor), karelere keserek servis yapin.

Wednesday, September 10, 2008

Sutlu Cikolata ve Kahveli Mus

Ramazan ayi gireliberi bizim evin mutfagi tatildeydi. Nihayet bugun evde yiyebildik. Boylece ben de uzun zamandan beri ilk defa tatli yapma ve Bizim Pastane'yi guncelleme sansini buldum. Resimde gordugunuz musun tarifini Alice Medrich'in Cocolat kitabindan aldim. Yumurtasiz oldugu icin, guvenle yenilebilecek bir tatli, yapimi da son derecede basit. Ote yandan yine yumurtasiz olmasi nedeniyle, geleneksel musa ozgu kopugumsu dokuya sahip degil. Bizim yaptigimiz gibi kendi basina yenebilecegi gibi, daha kompleks tatlilarda kullanilabilir; ornegin pasta ara kati olabilecek kivamda. Sut cikolatali tatlilar artik bana eskisi kadar cazip gelmiyor, fakat bu tatlida cikolatanin yumusakligi, kahvenin aciligi ile dengelenmis oldugundan, hosuma gitti. Dar vakitlerde yine denenmege deger buldum.
  • 255 g kucuk parcalara kesilmis, iyi kalite sut cikolatasi
  • 1/4 bardak arti 1 yemek kasigi su
  • 4 tatli kasigi Nescafe granulu (miktari arzuya bagli olarak ayarlanabilir, mesela daha kompleks bir tatlida malzeme olarak kullanilacaksa 1 tatli kasigi kadar daha arttirilabilir.)
  • 1 1/2 bardak sut kremasi
Kahve granulleri, su ve cikolatayi, kaynadiktan sonra alti kapatilip 30 saniye bekletilmis ben mari duzenegine alin, devamli karistirarak puruzsuzce erimesini saglayin. (Duzenegin altinin erken kapatilmasi, cabuk yanan sut cikolatasi nedeniyle alinan bir onlem.) Biraz sogumasi icin bekletin. Krema ile karistirildiginda eritmeyecek kadar soguk, ote yandan katilasmayacak kadar ilik olmasi lazim. Termometreniz varsa bu isi 29,5 C ye karsilik geliyor. Beklerken kremanizi, yumusak tepecikler olusana kadar cirpin. Cok sertlesmesine firsat vermeyin, cikolata da katilastiracagi icin, musunuzun kivami cok koyu olabilir, ayrica cikolata ve kremayi puruzsuzce karistirmak zorlasabilir. Cikolatali karisim uygun isiya geldiginde, cirpilmis krema ile tek renk oluncaya kadar karistirin. Cabuk sertleseceginden, vakit kaybetmeden servis yapacaginiz kaliplara bolusturun. Ben bu malzemeden 7 tane comert porsiyon cikardim, sanirim 8 taneye de yetecektir.