Wednesday, September 10, 2008

Sutlu Cikolata ve Kahveli Mus

Ramazan ayi gireliberi bizim evin mutfagi tatildeydi. Nihayet bugun evde yiyebildik. Boylece ben de uzun zamandan beri ilk defa tatli yapma ve Bizim Pastane'yi guncelleme sansini buldum. Resimde gordugunuz musun tarifini Alice Medrich'in Cocolat kitabindan aldim. Yumurtasiz oldugu icin, guvenle yenilebilecek bir tatli, yapimi da son derecede basit. Ote yandan yine yumurtasiz olmasi nedeniyle, geleneksel musa ozgu kopugumsu dokuya sahip degil. Bizim yaptigimiz gibi kendi basina yenebilecegi gibi, daha kompleks tatlilarda kullanilabilir; ornegin pasta ara kati olabilecek kivamda. Sut cikolatali tatlilar artik bana eskisi kadar cazip gelmiyor, fakat bu tatlida cikolatanin yumusakligi, kahvenin aciligi ile dengelenmis oldugundan, hosuma gitti. Dar vakitlerde yine denenmege deger buldum.
  • 255 g kucuk parcalara kesilmis, iyi kalite sut cikolatasi
  • 1/4 bardak arti 1 yemek kasigi su
  • 4 tatli kasigi Nescafe granulu (miktari arzuya bagli olarak ayarlanabilir, mesela daha kompleks bir tatlida malzeme olarak kullanilacaksa 1 tatli kasigi kadar daha arttirilabilir.)
  • 1 1/2 bardak sut kremasi
Kahve granulleri, su ve cikolatayi, kaynadiktan sonra alti kapatilip 30 saniye bekletilmis ben mari duzenegine alin, devamli karistirarak puruzsuzce erimesini saglayin. (Duzenegin altinin erken kapatilmasi, cabuk yanan sut cikolatasi nedeniyle alinan bir onlem.) Biraz sogumasi icin bekletin. Krema ile karistirildiginda eritmeyecek kadar soguk, ote yandan katilasmayacak kadar ilik olmasi lazim. Termometreniz varsa bu isi 29,5 C ye karsilik geliyor. Beklerken kremanizi, yumusak tepecikler olusana kadar cirpin. Cok sertlesmesine firsat vermeyin, cikolata da katilastiracagi icin, musunuzun kivami cok koyu olabilir, ayrica cikolata ve kremayi puruzsuzce karistirmak zorlasabilir. Cikolatali karisim uygun isiya geldiginde, cirpilmis krema ile tek renk oluncaya kadar karistirin. Cabuk sertleseceginden, vakit kaybetmeden servis yapacaginiz kaliplara bolusturun. Ben bu malzemeden 7 tane comert porsiyon cikardim, sanirim 8 taneye de yetecektir.

10 Comments:

Blogger DeSsTiNa / Hayatın Ta Kendisi Lokantası said...

Güzel ve hafif görünor. Ellerine sağlık

9/11/2008 02:05:00 AM  
Blogger Zehra said...

Sevgili Destina... bizde herzaman yapilir kabakli börek ve cok severiz.Ellerine sagik...sevgiler

zehra

9/11/2008 02:54:00 AM  
Blogger Zehra said...

Offffff Zinnurcugum....cok özür...bu oruc kafami karistirdi...Destinaya yorum yazarken senin sayfandaymisim...ne olur kusura bakma...hemen yorumumu tekrarliyorum...
Sevgili Zinnur...sesini duyabilmek ne güzel.Tatil sonrasi Ramazanin baslamasi dedigin gibi mutfaklari bir yandan hareketlendiriken bir yandan da durgunlastirdi.Ama yeni bir tarifle senden ses almak cok güzel, ellerine saglik, tam ramazanlik bir tarif. Sevgiler

Zehra

9/11/2008 02:57:00 AM  
Blogger semra mutfakta said...

Yumurtasız olması çok iyi.çok sevdiğim bir tatdır kendileri.ellerinize sağlık.

9/11/2008 05:02:00 AM  
Blogger Cafe Gusto said...

Zinnurcuğum ellerine sağlık.Yumurtasız oluşu çok güzel...Görünümü de pek şık olmuş...

9/13/2008 12:20:00 AM  
Blogger zinnur said...

Desstina, tesekkurler.

9/13/2008 02:52:00 AM  
Blogger zinnur said...

Zehra, oluyor boyle seyler, yorumun icin cok tesekkur ederim.

9/13/2008 02:52:00 AM  
Blogger zinnur said...

Semra, evet, yumurta ise karismayinca yapimi da cok kolay oluyor. Ama ben klasik musu tercih ediyorum yine de.

9/13/2008 02:53:00 AM  
Blogger zinnur said...

Serpil, cok tesekkur ederim.

9/13/2008 02:54:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 11:42:00 AM  

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home