Saturday, September 13, 2008

Kayisili Kitir Kareler

Tatli yapacagim ama vaktim az, ustelik evde yumurtam da mi kalmamis? Herkesin begeneceginden emin oldugum bir tatli mi yapmak istiyorum? Tasinmasi ve servisi pratik, yapimi kolay mi olmali? Yemek kitaplarim yanimda yok, tarifi aklimda olan bir tatli mi gerek? Bu durumlarda ilk aklima gelen bu kayisili kareler olur. Hatta sirf bu tatliyi her istedigim zaman yapabilmek icin, evde kuru kayisi stoklarim. Dun iftara kisa bir sure kala tatli yapmak gerekince, elim yine kayisilara gitti. Tarifin arsivde oldugundan o kadar emindim ki, guncelleme firsati olmayacagini dusunup hayiflandim bir yandan da. Yanilmisim; mutfagimin demirbaslarindan oldugu halde, tarifin simdiye kadar Bizim Pastane'de yer almamasina hala sasiriyorum.

Bu kareleri, ceviz, pikan, badem, findik, ya da bu saydiklarimin her turlu kombinasyonuyla deneyebilirsiniz. Dolgu icin de, seker mikarini ayarlamak sartiyla, farkli kuru meyvalar kullanabilirsiniz. Ben mango, erik ve likapa kurusu ile denedim, hepsi de guzel oldu. Orijinal tarif Pillsbury'den...

Dunku tatli, biz yemege dalinca, nerdeyse yanacakti. O haliyle pek fotojenik olmadigi icin, bu iletinin fotografini Ingilizce blogumdan odunc aldim; blog maceramin baslarinda, taa 2005'in Nisaninda cekmisim.
  • 1 3/4 bardak un
  • 1 bardak seker
  • 1/2 tatli kasigi tuz
  • 1/2 tatli kasigi kabartma sodasi
  • 170 g soguk, kucuk parcalara kesilmis tereyagi
  • 1 bardak kurutulmus hindistan cevizi rendesi (tercihan sekersiz)
  • 1/2 bardak ceviz
Dolgusu icin
  • 340 g kucuk parcalara kesilmis kuru kayisi
  • 1 1/2 bardak su
  • 1/2 bardak seker
Kayisi ve suyu ufak bir sahana alin. Orta ateste, arada karistirarak, kayisilar suyunu cekene kadar pisirin. Atesten alin, sekerini ekleyip karistirin.

Firininizi 200 C ye isitin. Un, seker, tuz ve kabartma sodasini orta boy bir kaseye alin. Tereyagi parcalarini ekleyip, catalla ezin. Karisim duzgun ve ufak puturcuklu bir gorunum alincaya kadar bu isleme devam edin. Ceviz ve hindistancevizini de ekleyip, guzelce karistirin. Karisimin 3 bardagini 33 cmx22cm lik firin tepsisinin altina hafifce bastirarak yayin. Kalanini tatlinin ustu icin saklayin. Onden isitilmis firinda 10 dakika, kenarlar hafifce tutana kadar pisirin. Firindan alip, kayisili dolguyu taban katinin uzerine, kalan unlu karismi da dolgu katinin uzerine yayin. 20-25 dakika, tatlinin uzeri guzelce renkleninceye kadar pisirin. Sogutup (ilikken, dondurma ile de guzel oluyor), karelere keserek servis yapin.

31 Comments:

Blogger Hayatın Ta Kendisi Lokantası said...

Çok değişik bir tatlı olmuş. En kısa zamanda deneyeceğim. Ellerine sağlık.

9/13/2008 05:15:00 AM  
Blogger İlker Ergin said...

Harika görünüyor.ellerine sağlık.Sevgiler...

9/13/2008 11:12:00 PM  
Blogger zinnur said...

Bir Amerikan tatlisi bu Desstina. Boyle tepsi tatlilarini seviyorlar Amerikalilar. Degisik bulduguna sevindim.
Sevgiler,

9/14/2008 01:47:00 PM  
Blogger zinnur said...

Ilker, tesekkurler.

9/14/2008 01:47:00 PM  
Blogger Eya said...

Sevgili Zinnur,çok değişik bir tarif,hele bir de içinde kayısı olunca, hımmmm, ellerine sağlık, sevgiler, zehra

9/15/2008 01:44:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Pratik ve değişik bi lezzet eline sağlık Zinnur:)

whiteistcafe.blogspot.com
Sevgiyle.

9/19/2008 12:13:00 AM  
Blogger Mutfak Havlusu said...

bende artık evdeki kayısıları birilerinden kaçırsam gizlesem biryerlere bu tad için:)

9/21/2008 01:20:00 PM  
Blogger zarpandit said...

canım zinnur ablam muhtesem bir tarfimiş hemde cok kolay..

arkadasıma yapabilirim süpriz olarak :))

9/22/2008 11:16:00 AM  
Blogger ~Semra Mutfakta~ said...

nefis bir tatlı.kayısılarda besleyiciliğini arttırmış.

9/22/2008 04:01:00 PM  
Blogger PASTASEHRİ said...

Zinnurcuğum bayılıyorum senin keşfettiğin tatlıları seyretmeye ve güvenerek denemeye...ellerine sağlık

9/23/2008 02:35:00 AM  
Blogger tuba-zeynep said...

Merhabalar...
Çocukların tatlılara hayır demediğini düşünürsek tam yemek seçen çocukları olan annelere göre bir tatlı,çünki hem demir deposu hem çerezleri nedeniyle oldukça vitaminli.Zaten doktorlar çocukların yemediğini yediğinin içine katın diyor.Mesela ıspanaklı börek ,poğaça vs. gibi.
Bu arada hurmalı ıslak keki denedim.Sizin gibi güveç kaplarında pişirmeyi tercih ettim..(Resimden küçük boy gibi görünüyorlar,doğru mu?)Herhangi bir not olmadığı için kapları bir parmak kalana kadar doldurdum ve sonuçta top kek gibi oldular.Bu da sosun keki delmeme rağmen, kenarlardan akmasına neden oldu.Yalnızca üst kısmı ıslandı.Fakat o kadar lezzetli oldular ki eşim bile 'Bu ilk yapışın ikincide olucak deyip.' güzelliğini onayladı ve sonraki siparişi verdi.
Az kalsın unutuyordum ,çikolatalı pudingi denedim nefis oldu.Yok böyle bir şey!Bir daha hazır almam.Acaba ,evde krema yoksa süt kaymağıylada yapılabilir mi?Kütahya'da herşeyi bulamadığım için şehir dışına çıktığımızda eksikleri topluca alıyoruz.Böyle olunca bazen malzemeler eksik kalabiliyor.
Şimdiden iyi bayramlar!

9/23/2008 02:44:00 AM  
Blogger zinnur said...

Zehra, tesekkurler. Kayisi seviyorsan bu tatliyi da seversin eminim. Kayisili dolgu ayrica pasta ve kurabiyede de kullanilabilir.
Sevgiler,

9/23/2008 02:58:00 AM  
Blogger zinnur said...

Butterfly, tesekkurler.

9/23/2008 02:59:00 AM  
Blogger zinnur said...

Mutfak havlusu, kayisi yerine hurma veya o kadar yenmeyen diger kuru meyva da kullanilabilir; sekeri ayarlamak kaydiyla tabii ki.

9/23/2008 03:00:00 AM  
Blogger zinnur said...

Zarpandit-gokche, begendigine sevindim.

9/23/2008 03:00:00 AM  
Blogger zinnur said...

Semra, gercekten yaptigim tatlilar arasinda begenilenlerinden biri bu. Umarim yaparsaniz begenirsiniz.

9/23/2008 03:01:00 AM  
Blogger zinnur said...

Funda,ne mutlu bana! Blogunu yeni kesfettim, cook guzel pasta ve tatlilar yapiyorsun, ellerine saglik.

9/23/2008 03:05:00 AM  
Blogger zinnur said...

Tuba-Zeynep, hurmali islak puding gercekten lezzetli bir tatli. Bir dahaki denemende daha da iyi sonuc alacaksin eminim ki. Cikolatali pudingi begenmene ayrica memnun aldim. Sut kaymagi ile nasil sonuc alirsin, emin degilim. Bence sut kullanarak biraz daha hafif bir cesitleme denemen daha iyi olur.

9/23/2008 03:09:00 AM  
Blogger Damak Tadı said...

Çok nefis görünüyor sevgili Zinnur..Almanlar'da da bu tür tarifler çoktur..Önceden bende farklı tariflerde yapardım sık olmasada..))
Senin yaptığın yine pek leziz görünüyor..Yapıp tatmak gerek en kısa zamanda..))Ellerine sağlık Zinnur'cuğum..)

Sevgiler

9/23/2008 08:08:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur,
Esim kac gundur benden hurmali bir tatli yapmami istiyor.Ama degisik te olmasi lazim ayni zamanda.Bu tarifi hurma ile yapsam nasil olur sence? Elmali pastayi boyle kirintili parcalarla yaptgim zaman cok seviyor.Bunu da cok sever buyuk ihtimalle.Seker miktari ayni mi kalmali hurma katarsam? Sumeyye

9/27/2008 10:58:00 AM  
Blogger Bir Dut Masalı - nUnU said...

zinnurcuğum okadar beğendimki bu tarifi ,hemen not aldım.
bayramda umarım misafirlerime çok hoş bir lezzet olacak sayenizde.
elinize sağlık,iyi bayramlar çok sevgiler..
NuNu

9/27/2008 01:28:00 PM  
Blogger şeker pasta said...

Bayramını en içten dileklerimle kutluyor, 'Şeker' gibi lezzetlerinin devamını diliyorum... Şeker Pasta Banu...

9/28/2008 02:16:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Sevgili Ablacigim ve Merhaba bu sitenin Sevgili ziyaretcilerine,
Oncelikle Mubarek Ramazan Bayraminizi kutluyor,
Hayirlarla, Saglik ve Mutlulukla nicelerine kavusmanizi ve bu ve benzeri sitelerde nefis lezzet tariflerini paylasmanizi diliyorum.
Bir huznumu de ifade etmeden gecemeyecegim ama...
Sevgili Ablacigim bizlerle birlikte iken de iyi bir pasta takipcisi idi :))).
Ancak o donemde hazir pastalari takip ederek afiyetle yemek daha cok tercih ettigi bir uygulama idi. Simdi bu harika pastalari bizzat yapip tariflerini paylastigini gormek cok sevindirici muhakkak. Ancak bizler cok yakinlarinda olamadigimiz icin, bu lezzetleri duzenli olarak tadamiyoruz :(. Tabii ki mutfaga girerek tarifleri denemek dogru olacak ama cok da vaktimiz ne yazik ki olmuyor buna. Tum Doganata ailesini opuyoruz. AEO Suna & Ali Kemal

9/30/2008 07:26:00 AM  
Blogger NiNo said...

Cocukken hersey ne kadar guzeldi yada bizler cocuklugun verdigi saflikla herseyi temiz gorurduk. Arefe gunu yapilan temizlikler, baldan tatli tatlilarin hazirlanisi, kacamak bir iki lokma. Bayram oncesi cikilan alisverisler, alinan birbirinden guzel elbiseler, ayakkabilar. Kizsaniz elbisenin cantasi, sapkasi olacak. Erkekseniz cepsiz olmaz pantalon, para toplanicak. Hic unutmam bir komsumuz vardi Allah rahmet eylesin, o teyze hic bir bayram geri cevirmedi bizi. Bayram oncesi mis gibi kokan, yepyeni mendiller alir, arasinada para koyardi. Koskocaman lojman, 11 kat, her katta 6 daire, herkes tanidik. El opmekten yorulur, topladigimiz harcliklari cantamiza sigdiramazdik. O zaman insanlarin elimi boldu, simdi ne oldu hala anlamis degilim. Insanlar birakin para vermeyi, seker ikram etmeyi, kapiyi acmiyorlar. Guzel olan geleneklerimizi ne cabuk yitiriyoruz. Hic bir bayram eksik etmedi ailemiz bizden yeni giysileri, ayakkabilari, harcligi, hediyeyi. Biz sansli cocuklardik. Simdi oyle cok yalniz cocuk var ki!! Bayram vesile olsun, unutmayalim adetlerimizi. Ziyaret edelim yaslilarimizi, yalnizlarimizi. Oh bir hafta tatil deyip, nereye kacacagimizi bilmemezlik etmeyelim, bizde yaslanicaz bir gun, gozum kapida, kulagimiz zilde yavrularimizi bekliyecegiz. Bir tatli dil, bir guleryuz, cok gormeyelim, cok gormesinler bizede. Buralar cok sessiz, ne gelen var ne giden. Yapilan tatlilari birbirimize ikram ediyoruz ancak. Ne ana var yanimizda, ne akraba, ne baba ocagi var burda, ne kardes muhabbeti. Gurbetin acisini ceken bilir ancak, bos konusmaya ne hacet. Annem, babam, kardesim, guzel ninem ananem, tum akrabalarim, dostlarim, ben yine bu bayramda burdayim. Bu bayramda yalnizim. Siz birlikte olusunuzun kiymetini bilin. Az kaldi ramazan yaza gelecek, bende 8 senedir ozledigim o bayrami yasayacagim yaninizda insaallah. Ama siz bunun kiymetini bilin, kaybedince bulunmuyor cunku. Bu bayram diliyorum tum minik kiz cocuklarinin firfirli elbiseleri, kirmizi rugan ayakkabilari olsun. Tum erkek cocuklarinin papyonlu minik takimlari, gicir gicir ayakkabilari olsun. Yaslilar yalniz kalmasin bu bayram, oksuzun yetimin basi oksansin. Olmusler unutulmasin, hastalar ziyaret edilsin bu bayram. Bu bayram bayram gibi bir bayram olsun diliyorum...

9/30/2008 01:34:00 PM  
Blogger elma şekeri said...

şєкєя tα∂ıη∂α ηi¢є вαуяαмℓαяα....

10/02/2008 03:58:00 AM  
Blogger Cafe Gusto said...

Zinnurcuğum ellerine sağlık..Kolay ama güzel bir tatlı olmuş..sevgiler...

10/02/2008 04:47:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

nefis görünüyor,sadece bir noktayı anlayamadım..kayısıları ateşten alır almaz mı şekeri ekliyoruz..yani sıcaklıkla şeker eriyor mu erimeden mi kalması gerekiyor.slmlar..

10/03/2008 01:18:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba ellerinize sağlık.tam benlik bir tatlı sadece kabartma sodasına takıldım kabartma tozu yoksa karbonat mı.teşekkürler cevaplarsanız sevinirim

10/06/2008 07:36:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

merhabalar zinnur hanım,
ben bloğunuzu uzun zamandır izleyen sessiz bir izleyicinizim. su anda size yazmam ise apayrı bir konuda yardım istemek .ben amerika floridadaki bir dükkandan internet yoluyla alışveriş yaptım. ancak ürünler eylülün 29 unda postaya verildiği halde hala bana ulaşmadı. ingilizcem amerikan post servisinde usps postamı sorgulayacak kadar iyi değil. bu sebeple benim yerime postamı sorgulayıp turkiyeye giripgirmediğini kontrol etmeniz mümkünmü bel ki çok garip bir istek ama aklıma sadece siz geldiniz şimdiden teşekkür ederim.
ürünkodu LC40 8140945US özelime mail atarsanız cok sevinirim.

10/11/2008 12:46:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

ben az önce yazan kişi yani sinem kanberoğlu size adımı ve mail adresimi vermemişim pardon.email adresim:snm76@mynet.com tekrar tesekkürler.

10/11/2008 12:48:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Gerçekten güzel görünüyorr.:)

10/20/2008 01:58:00 AM  

Post a Comment

<< Home