Saturday, October 31, 2009

Korkunc Kurabiyeler

Yazmayali o kadar cok olmus ki, blogger hesabimin parolasini unutmusum nerdeyse. Arada Ramazan bayrami, Cumhuriyet bayrami ve dogumgunum gecti ve bizim mutfakta fazla tatli bir faaliyet olmadi, olanlarsa sizin bildiklerinizdi. Bu iletide gordugunuz kurabiyeleri 31 Ekimde kutlanan Cadilar bayrami icin yaptik.

Kurukafa Kurabiyeler

Bu kurabiyelerin tarifini Alice Medrich'in A Year in Chocolate kitabinda buldum. Sable konseptinin eglenceli bir cesitlemesi. Enaz iki saatlik bir hamur dinlendirme sureci var. Vanilyali ve kakaolu hamurlar yapilip, ayni boyda iki silindir olarak sekillendiriliyor. Sonra bu silindirlerle azicik oynanarak, kurukafa bicimi veriliyor. Vanilyali hamur tahta kasik sapi, bicak, sis vs yardimiyla boydan boya delinerek, goz, burun deligi, agiz yapiliyor. Biz bunu bir defada beceremedigimiz icin, kestikten sonra, her kurabiye uzerinde ayri ayri yaptik. Cocuklarinizin cok eglenecegi bir projeye donusebilir bu asama. Sonucta ortaya cikan kurabiyelerin her biri digerinden farkli, ama hepsi lezzetli ve kitir kitirdi.

Vanilyali Hamur icin:
  • 2 bardak un
  • 1/2 tatli kasigi kabartma tozu
  • 1/4 tatli kasigi tuz
  • 114 g yumusak tereyagi
  • 1 bardak seker
  • 1 yumurta
  • 1 1/2 tatli kasigi vanilya
Kakaolu Hamur icin:
  • 1 bardak un
  • 1/2 bardak kakao
  • 1/2 tatli kasigi kabartma sodasi
  • 1/4 tatli kasigi kabartma tozu
  • 1/8 tatli kasigi tuz
  • 114 g yumusak tereyagi
  • 1/2 bardak esmer seker
  • 1/2 bardak seker
  • 1 yumurta
  • 1 tatli kasigi vanilya
Firin tepsilerinizi silpat veya pisirme kagidi ile kaplayin. (Ben bunu yapmadim, hafif yaglanmis tepsiden zorluk vermeden ciktilar.)

Vanilyali hamuru yapmak icin, un, kabartma tozu ve tuzu bir kasede iyice karistirin. Mikserinizin kasesinde tereyagi ve sekeri 3 ila 4 dakika cirpin. Yumurta vevanilyayi ekleyip, cirpmaga devam edin. Son olarak, un karisimini katin, yavas hida, ancak hamur olusup, butunlesinceye kadar cirpin. Mikser kasesinden toparlayip, 5 cm capinda bir kutuk olarak sekillendirin.

Kakaolu hamuru yapmak icin, un, kakao, kabartma sodasi ve tozu ile tuzu bir kasede tek renk oluncaya kadar karistirin. Tereyagi ve iki cesit sekeri mikserinizin kasesine alin. 1 1/2 dakika cirpin. Karisimin duzgun ve kremimsi hal almasi yeterli, diger vanilyali hamurda oldugu kadar cirpmaniz gerekmiyor. Yumurta ve vanilyayi ekleyip, cirparak diger malzemeye katismasini saglayin. Un-kakao karisimini da katip, mikserinizin dusuk hizinda ancak hamur olusup, tek renk alincaya kadar cirpin. Hamuru toparlayip, diger vanilyali hamur boyutunda bir kutuk olarak sekillendirin.

Her iki kutugu de kurukafaya benzeyecek sekilde bicimlendirin, yani bir uclarini cene gibi daraltip, karsi ucu biraz genisletin. Vanilyali hamuru boydan boya tahta kasik sapi ile delerek iki goz oyugu yapin. Burun delikleri icin tahta sis, agiz yarigi icin ince agizli bir bicak kullanin. (Ben bunu boyle yapmayi beceremedigim icin, yuzle ilgili ayrintiyi hamuru dilimledikten sonra, tek tek yaptim. Eger kucuk yardimcilariniz olursa, fazla el almiyor.)
Her iki hamuru da saranla sarin. Kesme kolayligi saglamasi bakimindan buzdolabinda (en az iki saat, tercihan 1 gece) dinlendirin.

Dinlenme suresinin sonunda firininizi 175 C ye isitin. Hamurlari 3 mm lik dilimlere kesin. Kakaolu dilimleri firin tepsilerinize 4 cm aralikli olarak dizin. Her kakaolu dilimin uzerine, yuz ayrintilari tamamlanmis bir vanilyali dilim yerlestirin. 12 dakika, ya da vanilyali hamur hafif renkleninceye kadar pisirin. Iki firin tepsisini ayni anda pisiriyorsaniz, pisirme suresinin ortasinda, tepsilerin yerini degistirin. Firindan cikardiktan sonra pisirme kagidiyla izgaraya transfer edin. Pisirme kagidi kullanmadiysaniz, birkac dakika firin tesisinde kalmalarina izin verip, sonra spatula ile dikkatlice izgaraya alip, sogutun.

Yukardaki tariften 36 ile 40 kurabiye cikiyor. Kurabiyelerinizi, hava almayacak sekilde agzi kapali bir kapta 1 hafta saklayabilirsiniz.

Cadi Parmaklari ve Kemikler

Kemikleri 3 yumurta aki, 1/4 tatli kasigi tartar kremi, 1/8 tatli kasigi tuz, 1/2 tatli kasigi vanilya ve 2/3 bardak sekerle hazirladigimiz kati merengden yaptik. 107 C lik firinda 1 saat pistiler ve firin kapatildiktan sonra, bir o kadar daha icerde birakilarak kurutuldular. Yapisma egiliminde olduklari icin ben silpat uzerinde pisirdim. Yoksa, pisirme kagidi da kullanabilirsiniz. Yaptiktan sonra kitirliklarini kaybetmemeleri icin rutubetli ortamlardan koruyun. Ayrica kirilganliklari yuzunden ozenle ellenmeleri gerektigini belirteyim. Cocuklarin en fazla sevdikleri cesit galiba bunlar oldu.

Kemik kurabiyelerin ve asagidaki Cadi Parmaklarinin tarifini Internet'te buldugum su siteden aldim. Orada baska istah kapayici tarifler de bulabilirsiniz.

Cadi Parmaklarini yaparken, cadilarin cildi yesil olur bahanesiyle tarife 1 tatli kasigi kadar maca yesil cay tozu kattim. Cok tatli olmayan, yesil kurabiyelerimiz oldu. Bu kadar maca ilavesiyle, yesil cay tadi belirgindi. Ama tarifi orijinal haliyle yaziyorum size. Boyle uyguladiginizda cilt rengine yakin sonuc elde ediyorsunuz. Zeynep, sigil goruntusu vermek icin kuru uzum, yara goruntusu vermek icin kiraz sekerlemesi kullandi. Nasil susleyeceginiz --ya da cirkinlestireceginiz, yaraticiliginiza kalmis.
  • 227 g yumusak tereyagi
  • 1 bardak pudra sekeri
  • 1 yumurta
  • 1 tatli kasigi badem aromasi
  • 1 tatli kasigi vanilya
  • 2 2/3 bardak un
  • 1 tatli kasigi kabartma tozu
  • 1/2 tatli kasigi tuz (ben daha az kullandim)
  • 1/2 bardak file badem
  • Arzuya bagli olarak, parmaklari suslemek icin kuru uzum, meyva sekerlemesi ve diger malzeme
Mikserinizin kasesinde tereyagi ve sekeri puruzsuz hale gelinceye kadar cirpin. Sonra yumurta, badem esansi ve vanilyayi katip, yine cirpin. Ayri bir kasede, un, kabartma tozu ve tuzu harmanlayin (ben ek olarak 1 tatli kasigi maca kattim). Bunu mikserinizin kasesindeki yumurta, tereyagi ve seker karisimina ekleyip, dusuk hizda cirparak, hamurun butunlesip, homojen hal almasini saglayin. Hamurunuz elde rahat sekillendirilemeyecek kadar yumusaksa (benimki oyleydi), buzdolabinda bir saat dinlendirin.

Birer tatli kasigi dolusu hamuru ince bir serit olarak sekillendirin. Piserken parmaklar genisliyorlar, bu nedenle seritleri ince tutmakta fayda var. Eklem yerleri icin biraz bastirin. Bicakla deri kirisiklari goruntusu verin. Tirnaklar icin file badem kullanin. Hafif yaglanmis tepsiye aralikli olarak dizin. Arzu ederseniz, ek malzemeyle sigil, yara vs goruntusu de verebilirsiniz. Ben firina surmeden once kurabiyeleri buzdolabinda dinlendirmeyi seviyorum. Bu yayilmayi onluyor. Ama bu basamagi atlayip hemen 162 C ye on isitilmis firinda 20 dakika pisirebilirsiniz. Kurabiyelerin tepsiye degen kisimlari hafif renklenmege baslamis oluyor bu surede. Iki tepsi kurabiyeniz varsa ve birlikte pisiriyorsaniz, ilk 10 dakikadan sonra, kurabiyelerin raflarini degistirmeniz, yani alttakini uste, usttekini alta almaniz uygun olur. Firindan ciktiktan sonra 3 dakika tepsilerinde bekletip, sonrasinda izgaralarin uzerine alip, orada sogutun. Kurabiyeler soguduktan sonra da susleme jolesi vs ile farkli efektler vermeniz mumkun. Yukardaki malzemeden yaklasik 60 cadi parmagi cikiyor.