Saturday, October 31, 2009

Korkunc Kurabiyeler

Yazmayali o kadar cok olmus ki, blogger hesabimin parolasini unutmusum nerdeyse. Arada Ramazan bayrami, Cumhuriyet bayrami ve dogumgunum gecti ve bizim mutfakta fazla tatli bir faaliyet olmadi, olanlarsa sizin bildiklerinizdi. Bu iletide gordugunuz kurabiyeleri 31 Ekimde kutlanan Cadilar bayrami icin yaptik.

Kurukafa Kurabiyeler

Bu kurabiyelerin tarifini Alice Medrich'in A Year in Chocolate kitabinda buldum. Sable konseptinin eglenceli bir cesitlemesi. Enaz iki saatlik bir hamur dinlendirme sureci var. Vanilyali ve kakaolu hamurlar yapilip, ayni boyda iki silindir olarak sekillendiriliyor. Sonra bu silindirlerle azicik oynanarak, kurukafa bicimi veriliyor. Vanilyali hamur tahta kasik sapi, bicak, sis vs yardimiyla boydan boya delinerek, goz, burun deligi, agiz yapiliyor. Biz bunu bir defada beceremedigimiz icin, kestikten sonra, her kurabiye uzerinde ayri ayri yaptik. Cocuklarinizin cok eglenecegi bir projeye donusebilir bu asama. Sonucta ortaya cikan kurabiyelerin her biri digerinden farkli, ama hepsi lezzetli ve kitir kitirdi.

Vanilyali Hamur icin:
  • 2 bardak un
  • 1/2 tatli kasigi kabartma tozu
  • 1/4 tatli kasigi tuz
  • 114 g yumusak tereyagi
  • 1 bardak seker
  • 1 yumurta
  • 1 1/2 tatli kasigi vanilya
Kakaolu Hamur icin:
  • 1 bardak un
  • 1/2 bardak kakao
  • 1/2 tatli kasigi kabartma sodasi
  • 1/4 tatli kasigi kabartma tozu
  • 1/8 tatli kasigi tuz
  • 114 g yumusak tereyagi
  • 1/2 bardak esmer seker
  • 1/2 bardak seker
  • 1 yumurta
  • 1 tatli kasigi vanilya
Firin tepsilerinizi silpat veya pisirme kagidi ile kaplayin. (Ben bunu yapmadim, hafif yaglanmis tepsiden zorluk vermeden ciktilar.)

Vanilyali hamuru yapmak icin, un, kabartma tozu ve tuzu bir kasede iyice karistirin. Mikserinizin kasesinde tereyagi ve sekeri 3 ila 4 dakika cirpin. Yumurta vevanilyayi ekleyip, cirpmaga devam edin. Son olarak, un karisimini katin, yavas hida, ancak hamur olusup, butunlesinceye kadar cirpin. Mikser kasesinden toparlayip, 5 cm capinda bir kutuk olarak sekillendirin.

Kakaolu hamuru yapmak icin, un, kakao, kabartma sodasi ve tozu ile tuzu bir kasede tek renk oluncaya kadar karistirin. Tereyagi ve iki cesit sekeri mikserinizin kasesine alin. 1 1/2 dakika cirpin. Karisimin duzgun ve kremimsi hal almasi yeterli, diger vanilyali hamurda oldugu kadar cirpmaniz gerekmiyor. Yumurta ve vanilyayi ekleyip, cirparak diger malzemeye katismasini saglayin. Un-kakao karisimini da katip, mikserinizin dusuk hizinda ancak hamur olusup, tek renk alincaya kadar cirpin. Hamuru toparlayip, diger vanilyali hamur boyutunda bir kutuk olarak sekillendirin.

Her iki kutugu de kurukafaya benzeyecek sekilde bicimlendirin, yani bir uclarini cene gibi daraltip, karsi ucu biraz genisletin. Vanilyali hamuru boydan boya tahta kasik sapi ile delerek iki goz oyugu yapin. Burun delikleri icin tahta sis, agiz yarigi icin ince agizli bir bicak kullanin. (Ben bunu boyle yapmayi beceremedigim icin, yuzle ilgili ayrintiyi hamuru dilimledikten sonra, tek tek yaptim. Eger kucuk yardimcilariniz olursa, fazla el almiyor.)
Her iki hamuru da saranla sarin. Kesme kolayligi saglamasi bakimindan buzdolabinda (en az iki saat, tercihan 1 gece) dinlendirin.

Dinlenme suresinin sonunda firininizi 175 C ye isitin. Hamurlari 3 mm lik dilimlere kesin. Kakaolu dilimleri firin tepsilerinize 4 cm aralikli olarak dizin. Her kakaolu dilimin uzerine, yuz ayrintilari tamamlanmis bir vanilyali dilim yerlestirin. 12 dakika, ya da vanilyali hamur hafif renkleninceye kadar pisirin. Iki firin tepsisini ayni anda pisiriyorsaniz, pisirme suresinin ortasinda, tepsilerin yerini degistirin. Firindan cikardiktan sonra pisirme kagidiyla izgaraya transfer edin. Pisirme kagidi kullanmadiysaniz, birkac dakika firin tesisinde kalmalarina izin verip, sonra spatula ile dikkatlice izgaraya alip, sogutun.

Yukardaki tariften 36 ile 40 kurabiye cikiyor. Kurabiyelerinizi, hava almayacak sekilde agzi kapali bir kapta 1 hafta saklayabilirsiniz.

Cadi Parmaklari ve Kemikler

Kemikleri 3 yumurta aki, 1/4 tatli kasigi tartar kremi, 1/8 tatli kasigi tuz, 1/2 tatli kasigi vanilya ve 2/3 bardak sekerle hazirladigimiz kati merengden yaptik. 107 C lik firinda 1 saat pistiler ve firin kapatildiktan sonra, bir o kadar daha icerde birakilarak kurutuldular. Yapisma egiliminde olduklari icin ben silpat uzerinde pisirdim. Yoksa, pisirme kagidi da kullanabilirsiniz. Yaptiktan sonra kitirliklarini kaybetmemeleri icin rutubetli ortamlardan koruyun. Ayrica kirilganliklari yuzunden ozenle ellenmeleri gerektigini belirteyim. Cocuklarin en fazla sevdikleri cesit galiba bunlar oldu.

Kemik kurabiyelerin ve asagidaki Cadi Parmaklarinin tarifini Internet'te buldugum su siteden aldim. Orada baska istah kapayici tarifler de bulabilirsiniz.

Cadi Parmaklarini yaparken, cadilarin cildi yesil olur bahanesiyle tarife 1 tatli kasigi kadar maca yesil cay tozu kattim. Cok tatli olmayan, yesil kurabiyelerimiz oldu. Bu kadar maca ilavesiyle, yesil cay tadi belirgindi. Ama tarifi orijinal haliyle yaziyorum size. Boyle uyguladiginizda cilt rengine yakin sonuc elde ediyorsunuz. Zeynep, sigil goruntusu vermek icin kuru uzum, yara goruntusu vermek icin kiraz sekerlemesi kullandi. Nasil susleyeceginiz --ya da cirkinlestireceginiz, yaraticiliginiza kalmis.
  • 227 g yumusak tereyagi
  • 1 bardak pudra sekeri
  • 1 yumurta
  • 1 tatli kasigi badem aromasi
  • 1 tatli kasigi vanilya
  • 2 2/3 bardak un
  • 1 tatli kasigi kabartma tozu
  • 1/2 tatli kasigi tuz (ben daha az kullandim)
  • 1/2 bardak file badem
  • Arzuya bagli olarak, parmaklari suslemek icin kuru uzum, meyva sekerlemesi ve diger malzeme
Mikserinizin kasesinde tereyagi ve sekeri puruzsuz hale gelinceye kadar cirpin. Sonra yumurta, badem esansi ve vanilyayi katip, yine cirpin. Ayri bir kasede, un, kabartma tozu ve tuzu harmanlayin (ben ek olarak 1 tatli kasigi maca kattim). Bunu mikserinizin kasesindeki yumurta, tereyagi ve seker karisimina ekleyip, dusuk hizda cirparak, hamurun butunlesip, homojen hal almasini saglayin. Hamurunuz elde rahat sekillendirilemeyecek kadar yumusaksa (benimki oyleydi), buzdolabinda bir saat dinlendirin.

Birer tatli kasigi dolusu hamuru ince bir serit olarak sekillendirin. Piserken parmaklar genisliyorlar, bu nedenle seritleri ince tutmakta fayda var. Eklem yerleri icin biraz bastirin. Bicakla deri kirisiklari goruntusu verin. Tirnaklar icin file badem kullanin. Hafif yaglanmis tepsiye aralikli olarak dizin. Arzu ederseniz, ek malzemeyle sigil, yara vs goruntusu de verebilirsiniz. Ben firina surmeden once kurabiyeleri buzdolabinda dinlendirmeyi seviyorum. Bu yayilmayi onluyor. Ama bu basamagi atlayip hemen 162 C ye on isitilmis firinda 20 dakika pisirebilirsiniz. Kurabiyelerin tepsiye degen kisimlari hafif renklenmege baslamis oluyor bu surede. Iki tepsi kurabiyeniz varsa ve birlikte pisiriyorsaniz, ilk 10 dakikadan sonra, kurabiyelerin raflarini degistirmeniz, yani alttakini uste, usttekini alta almaniz uygun olur. Firindan ciktiktan sonra 3 dakika tepsilerinde bekletip, sonrasinda izgaralarin uzerine alip, orada sogutun. Kurabiyeler soguduktan sonra da susleme jolesi vs ile farkli efektler vermeniz mumkun. Yukardaki malzemeden yaklasik 60 cadi parmagi cikiyor.

18 Comments:

Blogger birdutmasali said...

sevgişli zinnurcuğum öncelikle doğum günün kutlu olsun,
diğer günleri kutlamıştık çünkü :)
kurabiyeler çok keyifli..
harikasın yine.
sevgiler güzellikler.
iyi haftalar.

11/01/2009 08:08:00 AM  
Blogger Ufuk'ta mutfak said...

Zinnur, bunlar çok korkunç !!!!!!

11/01/2009 08:59:00 AM  
Blogger SERAP said...

Zinnur dün bu kurabiyeleri bende kizim icin yaptim.Cadiylar bayrami icin verilen partide cok sükse yapmis......Tadi cok güzeldi ama insanin eli tabaga pek uzanmak istemiyor,,,,,,

11/01/2009 09:33:00 AM  
Blogger Hülya said...

Kurukafalarına bayıldım Zinnur.Oğlanlara ilk fırsatta pişirmek istiyorum.Bakalım ne derece başarılı olabilirim.Farklı tariflerin için teşekkürler...

Kemik ve cadı parmakları da çok ilginç:)Çok da korkunç:)

11/02/2009 03:44:00 AM  
Blogger zinnur said...

Nunu, cok tesekkur ederim. Ben de senin gecen bayramlarini kutlarim.
Sevgiler

11/02/2009 07:15:00 PM  
Blogger zinnur said...

Ufuk'cugum, burda Cadilar bayraminda urkutucu goruntulere cok alistigimizdan olsa gerek, bizim korkunc barajimiz size gore biraz daha yuksek galiba. O link verdigim sitedeki gozleri, beyni vs gordun mu? Onlar korkunc sinirini da asip, igrence yaklasiyorlar. Umarim benim yaptiklarim da oyle gelmez sizlere.
Sevgiler...

11/02/2009 07:19:00 PM  
Blogger zinnur said...

Serap, hangisi acaba, cadi parmaklari mi yaptiklarin? Biraz istah kapayici olduklari kesin. Ellerine saglik.

11/02/2009 07:21:00 PM  
Blogger zinnur said...

Hulya, gayet basarili olacagindan eminim. Sanirim lezzetinden de memnun kalacaksiniz. Kurabiyeleri begendigine sevindim.
Sevgiler...

11/02/2009 07:22:00 PM  
Blogger papatyaninguncesi said...

çok güzel olmuş bunlar.özellikle kurukafaları beğendim.ellerinize sağlık

11/04/2009 03:39:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Bu kurabiyeler gecemize renk ve eglence katti. Sagol Zinnurcum. Tadi da cok guzeldi.
Ayca

11/04/2009 06:31:00 AM  
Blogger zinnur said...

Papatya, yorumun icin tesekkurler ve sevgiler...

11/05/2009 01:19:00 AM  
Blogger zinnur said...

Afiyetler olsun Ayca'cigim.

11/05/2009 01:20:00 AM  
Blogger nilay said...

Korkunççççç bir görüntü. Ellerine sağlık, eminim tadı güzel olmuştur.

Sevgiler

11/06/2009 04:20:00 AM  
Anonymous Gülcan said...

Sevgili Zinnur Hanım,
Hayal gücünüzün marifete dönüştüğü;"bizim pastane" nin bağımlısıyım.Yaptığınız hemen her çalışmayı elimden geldiğince uygulamaya gayret ediyorum.İngilizce blogunuz"our patisserie"deki thursday,march 13.2008 tarihli "chocolate and pecan cheescake" tarifinizdeki bazı terimleri ve ölçü birimlerini çözemedim.Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.
(7 oz çikolata ne kadardır ? )
(kestane püresi kullandınızmı?)

Bu tarife türkçe olarak bizim pastanemizde yer verirmisiniz ? Türkiyeden selamlar/Gülcan

11/16/2009 11:09:00 AM  
Blogger zinnur said...

Nilay, tesekkurler:)

11/16/2009 02:16:00 PM  
Blogger zinnur said...

Gulcan Hanim, o tarifi nasil olup da atlamisim aklim almadi. En cok yaptigim tatlilardan biridir cunku. Ilk firsatta yazacagim. Boyle diyorum ama bu ara hic bir seye vakit bulamiyorum ne yazik ki!

Sorularinizi hemen cevaplayayim: bu tatlida kestane kullanilmiyor. Tarifi buna benzer, beyaz cikolata ve lorlu bir cheesecake tarifim daha var, onda kestane puresi kullaniyorum. 7 oz cikolata 198 grama karsilik geliyor.

Bu arada beni mutlu eden, nazik yorumunuz icin cok tesekkur ederim. Simdiden kolay gelsin.

11/16/2009 02:22:00 PM  
Anonymous v-pillsgold said...

bu kurabiyeler müthişşş :)

2/10/2010 07:44:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 11:10:00 AM  

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home