Wednesday, June 17, 2009

Kisa bir Ara

Son zamanlarda evde oldugum halde pek guncelleyemiyordum zaten. Simdi araya bir de tatil giriyor. Yaklasik 1 ay buralarda olamayacagim. Temmuz sonunda gorusmek uzere size Allahaismarladik diyorum. Internet baglantim araliklarla olacak, yorumlariniz olursa cevaplama imkanim olabilir ama gecikmeler icin simdiden ozur diliyorum.

Bir ay burda hangi resim dursun diye aranirken, aklim yine ahududuya, cileklere gitti. Bu pastayi dun gelen misafirlerimiz icin yaptim. Aslinda Bizim Pastane arsivinden Ahududulu, Muzlu Sarlot ama farkli bir sunum sekli. Kedidili yerine her zaman yaptigim pandispanyayi buyuk tepside pisirdim. Iki adet 19 cm lik yuvarlak kestim. Geri kalanini 4,5 cm lik ince seritlere kestim. Her bir seritin uzerine ahududu receli surup, birbirinin uzerine istifleyerek ahududulu, katli bir dortgen pasta elde ettim. Sonra bunu strece s1k1ca sarip buzluga kaldirdim. Ertesi gun bu minik pastayi keskin bir bicakla dilimledim ve kalibimin kenari boyunca bu dilimleri dikine yerlestirdim. Ayni dilimlerin artanini bir ara kat olarak da kullandim. Yuvarlak pandispanyalari da pastanin alti ve ustu icin kullandim.

Tabii boyle uydurmaga baslayinca, ufak tefek aksakliklar oluyor. Gordugunuz gibi pastam hesabimdan biraz daha yuksek oldu ve kenarlar alcak kaldi. Onlari da file bademle kapattim. Daha sade gorunuslu bir pasta hayal ederken bu ortaya cikti. Ama tadi her zamanki gibi hafif ve guzeldi.

Hepinize saglikli, huzurlu ve mutlu bir yaz diliyorum.

Tuesday, June 02, 2009

Anasonlu, Fistik ve Bademli Biskotti

Kendimi tarif yazmaya tesvik etmek icin, onden resimleri koyuyorum ama bu sefer bu da para etmedi. Aranizda tarifi bekleyeniniz var idiyse, gecikme icin cok ozur dilerim. Yorumlari cevaplamayi da ihmal ettim ama en kisa zamanda halledecegim.

Son 10 gunumuz cook hareketli gecti. Bu kadar gecikmeye bahanemiz iste budur. Dun Zeynep'in mezuniyet toren gunuydu. Ondan onceki gunlerde de piyesleri, balolari ve mezuniyetle ilgili baska aktiviteleri vardi. Yillar nasil da cabucacik geciverdi. Dun kucagimda avuttugum bebek, bugun lise mezunu bir genc kiz oluvermis. Birkac ay sonra yeri yurdu da bizden farkli olacak. Bu gunlerin yaklastigini biliyorduk aslinda, hatta biran once gelsinler istiyorduk; boyle oldugu halde, kizimdan ayrilmaga pek hazirlikli gormuyorum kendimi. Benim icin kolay olmayacak onu yuvadan ucurmak.

Daha fazla lafi uzatmadan tarife geceyim. Bu biskotti, ornek olarak goturdugumuz sarkuteride begenildi. Bir onceki iletideki cikolatali biskottiyi de, bunu da yakinda satisa sunacaklar. Hatta yakinlarda aldigim ve nasil degerlendirecegimi pek de bilemedigim cikolata tavlama makinesi de bu baglamda ise yaradi. Artik bir yuzu tavlanmis cikolata ile kapli biskottiler yapiyorum. Resimde gordukleriniz fistikli, cikolatali biskottiler. Tarifte de belirtecegim ama, artik iki yuzu ayri ayri firinlamak yerine, Cafe Fernando ve Turkmen'den ogrendigim gibi, ikinci firinlamada izgara uzerine yerlestiriyorum biskottileri. Cok daha pratik oluyor.

Anasonlu, fistik ve bademli biskotti, cikolatalidan biraz daha az gevrek oluyor. Birkac gun bekleyince bu durum daha da belirginlesiyor. Benim tercihim iyice kitir biskottiden yana; ama tabii bu da bir zevk meselesi. Nitekim bazi arkadaslarim bu biskottiyi digerinden daha fazla begendiler. Tarif Francois Payard'in Simply Sensational Desserts kitabindan...
  • 3 yemek kasigi yumusak tereyagi
  • 1/2 bardak arti 2 yemek kasigi (125 g) seker
  • 1 1/2 bardak arti 2 yemek kasigi (235 g) un
  • 1 tatli kasigi kabartma tozu
  • 1 tutam tuz
  • 1 limonun kabugunun ince rendesi
  • 2 yumurta
  • 2/3 bardak (80 g) dilimlenmis, kabuksuz badem
  • 1/3 bardak (50 g) fistik
  • 1 yemek kasigi anason tohumu
Firininizi 175 C ye isitin. Firin tepsinizi silpat ya da pisirme kagidi ile kaplayin. Tereyagi ve sekeri mikserinizin kasesine alin. Varsa kurek seklindeki cirpici ile, orta hizda 1 dakika kadar cirpin. Un, kabartma tozu, limon kabugu rendesi ve tuzu da ekleyip, sadece malzeme butunlesinceye kadar yine cirpin, Yumurtalari teker teker ekleyin. Her seferinde, gerekiyorsa spatula ile kenarlardaki malzemeyi butune katarak, iyice cirpin.Badem, fistik ve anason tohumlarini da hamurunuza katin ve karistirarak hamurun icinde duzenli bir sekilde dagilmalarini saglayin.

Hamurunuzu hafif unlu bir calisma tezgahinda 30 cm lik bir kutuk seklinde sekillendirin ve spatula yardimiyla firin tepsinize alin, ya da benim yaptigim gibi pisireceginiz tepside sekillendirin. 30 dakika ya da ustu ele sertce gelene kadar pisirin. Firindan alip, tepsisinde 10 dakika sogumasina izin verin. Firin isisini degistirmeyin.

Keskin ve tirikli bir bicakla verevine 1,25 cm lik dilimlere kesin. Firin tepsisine bir izgara yerlestirin. Kestiginiz dilimleri, kesik yuzleri uste gelecek sekilde (dogrusu buna dikkat etmedim) izgaranin uzerine yerlestirin. Altin rengi alip, gevreklesinceye kadar, yaklasik 12 ila 14 dakika, bir daha firinlayin. Firindan cikinca tamamen sogumalarina izin verin. Hemen yenmeyenlerini hava almayan bir kavanozda iki haftaya kadar saklayabilirsiniz.