Sunday, August 16, 2009

Sunger Kekin Puf Noktalari

Son yaptigim likapali kekin tarifini paylasmak amaciyla bilgisayar basina oturmusken tatsiz bir surprizle karsilastim ve fotograflarimi kaybettim. Fotograflar bilgisayara yuklendikten sonra kameradan silinecek sekilde ayarlama yapmistim, ama maalesef bilgisayarimda da bulamadim. Onlari ararken, aylar once yaptigimiz bu pastanin fotograflari gozume carpti. Zeynep Artisenal'deki staji sirasinda ogrendigi karistirma teknigini bana gostermek icin, her zaman kullandigim Alich Medrich sunger kekini yapmisti. Ben de kremayi hazirlamis ve sunger keki rulo pastaya donusturmustum.

Hakkiyla yapilmis bir sunger kekden daha kullanisli bir yapi tasi daha dusunemiyorum pastalar icin. Suruba susamis dokulari ve tereyagi-yumurta bazli buttercream kremalarin agirligini dengeleyen hafiflikleriyle, cenuaz ya da sunger kekler, pasta yapiminda cok s1k tercih edilen bir pandispanya turu olarak karsimiza cikiyorlar. Kendi baslarina cok baskin bir tadlari olmadigindan, farkli aromali surup ve kremalarla eslestirildiklerinde, bambaska lezzetlere donusebiliyorlar. Fazla malzeme gerektirmiyorlar; hatta kabarmak icin kabartma tozuna ya da sodasina bile ihtiyaclari yok. Hic mi kusuru yok bu guzelin derseniz, tabii ki kuskunuzda haklisiniz. Sunger keklerin hakkiyla yapimi pek kolay degil. Herseyi yerli yerince yaptigimizi sanirken, lastikimsi bir alt tabakayla, pismis kekin icinde dagilmadan kalmis un topcuklariyla, iri gozenekli, sert bir dokuyla veya dogru durust kabarmamis bir kekle karsilasmamiz mumkun. Ha, unutmadan ekleyeyim, sunger keklerin bastan guzelce kabarirken, pisme suresinin sonuna dogru cokuverme gibi bir azizlikleri de var.

Uzun zamandir pasta yaptigim halde, hala sunger kek yapiminda istikrarli bir basari cizgim oldugunu soyleyemeyecegim. Bu nedenle, yapimi daha kolay olan kabartma tozu destekli bir sunger kek derivatifi kullanmaktayim yillardir. (Bizim Pastaneden pasta tarifleri denediyseniz, belki siz de kullanmissinizdir bu Alice Medrich tarifini.) Boylece karistirma islemi sirasinda yumurta aklarini sondursem de, pandispanyanin kabarmasi problem olmuyor. Bununla birlikte, yeterince karistirilmamis hamurun neden olabilecegi problemlerin onune gecmek icin, etkili bir karistirma teknigi gelistirmek gerekiyor ki, Zeynep'ten ogrendigim iste buydu. Asagidaki videoyu 2. dakikasindan itibaren seyrederseniz, sol elle kap dondurulurken, sag eldeki spatula ile hamurun dipten siyrilarak nasil karistirildigini gorebilirsiniz.



Eger sunger kek yapimi sizin icin de riskli bir girisim ise, videoyu bastan sona seyretmenizi tavsiye ederim. Ingilizce bilmeyenleriniz icin kisaca ozetlersek, sunger kek yaparken dikkat etmemiz gereken noktalar soyle siralanabilir:
  • Oda sicakliginda yumurtalar kullanmak
  • Un ve kabartma tozunu birlikte elemek
  • Yumurta ve sekeri, karisim cipicidan hamurun uzerine birakildiginda yuzeyde seritler halinde kalacak yogunluga gelinceye kadar cirpmak
  • Unu birkac kerede, yine eleyerek katmak
  • Her seferinde un hamura tamamen katisincaya kadar, videoda gosterilen teknikle karistirmak
  • Karistirma sirasinda yumurtalari sondurmemege ozen gostermek; yani sadece gerektigi kadar karistirmak
  • Tereyagini (bizim sunger kekte, sicak sut ve tereyagi karisimini) hamura katmadan once, dibe cokmeyip, iyi karismasini saglamak icin, biraz hamurla karistirip, oyle eklemek ve videodaki karistirma teknigini kullanmak.
  • Kek kalibin kenarlarindan cekilmege baslayincaya, ya da yuzeyine hafifce bastirilan parmak cekildiginde, esneyip geri gelinceye kadar pisirmek.
  • Biraz kalipta ilinmasina izin verdikten sonra, izgara uzerine alip, tamamen sogutmak.
Eger bu sunger kek kek hakkiyla yapilirsa, oldukca esnek bir dokusu oluyor ve yagli kagit ya da strecle sicakken sarmaga gerek kalmadan, soguduktan sonra da kirilmadan kivrilabiliyor.

Bir dahaki denemenizde ve daima, agziniza layik, un topcuksuz, sade yumurta gucuyle kabarmis da kabarmis, yuz agartan nefis sunger kekler pisirmenizi dilerim.


6 Comments:

Blogger Turuncu Mikser said...

merhaba
paylastiginiz bilgiler cok guzel ve tesekkurler. Ama video gorunmuyor, link verebilir misiniz, birde alice medrich'in bahsettiginiz pandispanyasi ahududulu pasta da kullandiginiz pandispanya mi? sevgiyle; )

8/19/2009 02:09:00 AM  
Blogger zinnur said...

Cafe Chocolatte, adres http://www.youtube.com/watch?v=nKa1e_CpvoY

Iletinin metnine de link olarak ekledim. Uyariniz icin tesekkurler. Tahmininiz dogru, bu pandispanyayi ahududulu pastada ve diger bir cok pastamda kullandim.
Sevgiler.

8/19/2009 06:06:00 AM  
Blogger müjde said...

Paylaşımınız için teşekkürler.Çok faydalı olacağına inanıyorum.Sevgiler...

8/19/2009 10:12:00 AM  
Blogger zinnur said...

Mujde, ben de yorumun icin tesekkur ederim.
Sevgiler.

8/19/2009 07:34:00 PM  
Blogger birsence said...

Ramazanı-ı şerifiniz mübarek olsun.Yüce Allahım yaptığınız duaları ve hayırlarınızı geri çevirmesin..dualarda buluşmak üzere....

8/20/2009 12:38:00 AM  
Anonymous Mine said...

Mukemmel bir post olmus bu, video'yu da seyrettim, hepsi cok guzeldi. Resimdeki pasta da yaza cok uygun gorunuyor. Beyaz kremasi olarak ne kullandin Zinnur?

Italyan buttercream meringue degildir diye umuyorum cunki benim gibi tembellere zor gelir o tarif. Sivi kremayi cirpip, seker katip kullansam, o da ayip olur herhalde.

8/22/2009 04:51:00 AM  

Post a Comment

<< Home