Sunday, December 04, 2005

Evde Kestane Puresi Yapalim

Aylar once Canan yorumlarda kestane puresini nasil yaptigimi sordugunda marketlerde kestane satilmaya baslar baslamaz pureyi yapip tarifini yazacagima soz vermistim. Vade doldu, kestaneler piyasaya cikti ve kestane puresi --biraz da olayli bir sekilde-- hazirlandi. Devletsah'in evsahipligini yaptigi Kestane-YE'nin yaklastigi su gunlerde ise yarayabilir dusuncesiyle bu yilki kestane puresi maceramizi sizlerle paylasmak istiyorum. Gecen yila kadar kestane puresini yine benzer sekilde fakat ocak uzerinde ve sut ilavesiyle yapardim. Kaynagi Internet olan bu tarifi denedikten sonra oyle memnun kaldim ki eski tarifime geri donecegimi hic sanmiyorum.

Tarife gecmeden sunu soyleyeyim ki, evde kestane puresi yapmak kolay bir is degil. Bu nedenle kestane puresinin makul sayilabilecek bir fiata satin alinabildigi Turkiye'de bu zahmete girmege bence gerek yok. Ama benim gibi yurtdisinda yasayanlarin kimi icin kestane puresi bulmak baslibasina bir problem oldugu gibi, bulundugunda odenmesi gereken miktarlar da cep yakiyor. Eh,bir de bizim gibi yil boyunca kestaneli tatli yemek gibi bir luksunuz varsa, is ister istemez basa dusuyor ve yilda bir defa bu zahmete girilip yapilan bol miktarda kestane puresi buzluga kaldiriliyor; yil boyunca da ihtiyaca gore cozdurulup kullaniliyor.

Bu yilki kestane puremiz biraz macerali oldu. Zira zamanlamayi iyi yapamadim. Tarifin gerektirdigi 3 saatlik firinda pisme suresi gec bir saate denk geldi. Ev halki uykuya daldiktan sonra kestaneleri beklerken ben de uyuyakalmisim. Sabaha karsi 4 te kalktigimda evi guzel bir kestane kebap kokusu sarmisti. Kendimi mutfaga nasil attigimi bilemedim! Bir de ne goreyim kestaneler tamamen suyunu cekmis, usttekiler ise firinin sicakligi ile kavrulmus. Bu haliyle sabahi beklersem iyice kuruyup ziyan olurlar diye sabahin o saatinde ise giristim. Tabii sert parcaciklardan kurtulmak icin hesapta olmayan bir suzgecten gecirme islemi de cikti basima. Bu isleri sessiz yapmaga calistiysam da Rana uyandi. Ikimiz sabahin 5 ine kadar kestane puresi hazirladik ve paketledik. Rana'nin yardimi daha cok kalite kontrol konusunda oldu. Bu isi nasil da hevesle yaptigini resimden goruyorsunuz. Neyse ki cok fazla malzeme ziyan olmadi. Sekiz paket (2 kg a yakin) kestane puresi hazirlayip dondurucuya kaldirdik. Yukardaki resimde bu yilin yogun ve koyu renkli kestane puresi ile gecen yilin puresi birlikte goruluyor. Aslinda bu yilkinin tadi gecen yilkinden daha guzeldi sanki. Seneye bu firinda unutma isini kasitli olarak yine yapabilirim.

  • 1 kg 800 g deliksiz buyuk kestane
  • 4 bardak veya daha fazla su
  • 3 bardak seker
  • Cizilmis bir vanilya cubugu
  • Arzu edilirse pureyi inceltmek icin bir miktar sut
Kestanelerin kabuklarini teker teker bicakla cizin. Buyuk bir tencereye koyun. Tencereye kestanelerin ustlerini ortecek kadar su doldurun. Kabuklar rahatca cikacak hale gelinceye kadar kestaneleri haslayin.

Kestaneleri teker teker sudan cikarip kabuklarini ve altindaki zarlari ayiklayin. Bu islem biraz zaman aliyor.

Firininizi 175C ye isitin. Firina sokulabilecek buyuk bir kaba ayiklanmis kestaneleri, 4 bardak suyu, sekeri ve vanilya cubugunu koyun. Su duzeyinin kestanelerin ustunde olmasina dikkat edin, gerekirse daha ekleyin. Kestaneleri ustu acik sekilde 2 ila 3 saat pisirin. Bu sure kestanelerin kuruluk derecesine gore buyuk olcude farklilik gosterebilir. Firin kabinizi her 30 dakikada bir karistirarak kestaneler iyice yumusayip, sekerli su koyu bir surup haline gelinceye kadar pisirin. Firindan alip kestanelerin surup icinde sogumasini bekleyin.

Sonra mutfak robotu veya blendirda bir kac defada cekerek pure haline getirin. Eger daha sulu bir pure arzu ediyorsaniz sut ilavesiyle purenizi inceltebilir, puruzsuz bir pure icin ince bir suzgecten gecirebilirsiniz.

Bu asamada purenizi birer pardaklik porsiyonlarda paketleyip dondurucuya kaldirabilirsiniz. Yukardaki miktarlardan ben 8 adet 1 bardaklik pure elde ettim.

21 Comments:

Blogger Lafazan said...

Zinnurcum, kestaneleri haşlayınca değil, ızgara yapınca iç kabukları daha kolay soyuluyor biliyorsun. Bu yüzden önce ızgara yaparak pişirip sonra suyla fırında pişirsek olur mu sence? Lezzetinde fark ettirir mi? Bir de fırının ısısını göremedim ben.

12/05/2005 08:00:00 AM  
Blogger zinnur said...

Deniztuzu, benden once Gokcen'in sorusuna yetismissin, tesekkurler. Umarim iyi sonuc alirsin.

Gokcen, ic kabuklari soymada kolaylik saglayan her yontem denenmeli bence.Cunku gercekten el aliyor. Lezzeti olumsuz etkileyecegini hic zannetmiyorum izgara isleminin, belki daha bile iyi olur. Yalniz kis ortasinda 2 kg kestaneyi disarda izgaralamak olmaz. Elektrikli izgarada mi yapilacak, ya da firinda mi? Belki sominede de olur. Yaparsaniz aman haber ulastirin. Gelecek yil uygulamaya koyarim. Yorum icin tesekkurler.

12/05/2005 09:18:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur ellerine sağlık. Biraz uğraştırıcı olmuş ama güzele benziyor. Kestane püresini pastalar dışında nelere kullanabiliriz acaba? Bu arada madem kestaneleri ızgaralamakta bir sakınca yok, bu daha iyi bir yöntem. Ben özellikle ızgarasını yapacağım zaman üzerine çizik atıp fırın tepsisine koyuyorum ve fırınlıyorum. Hem kabuğu kolay ayrılıyor, hem de daha kolay bir yöntem. Emeğine sağlık:))

12/05/2005 09:49:00 AM  
Blogger zinnur said...

Seyma, kestane puresiyle yaptigim pasta disi tatlilarin listesi simdilik bende sakli cunku onlarin bir kismini Kestane-YE icin yapmayi dusunuyorum :) Ben aslinda tatli disinda pek bir sey icin kullanmiyorum, zaten tarifte seker olmasindan da belli. Ama pureyi sekersiz hazirlarsaniz guzel corbasini da yapabilirsiniz. Baska nelerde kullanilabulecegi sanirim 15 Aralikta ortaya cikacak.

Kestane izgara yontemi konusunda yazdiklarin icin tesekkurler. Bu yontemi kesinlikle deneyecegim. Kabuklari cikardiktan sonra kestanelerin pure olacak hale gelmesi icin yine firinda suyla uzunca bir pisirmek lazim yine de, ama kabuklarin zahmetsiz cikmasi isi gercekten kolaylastirir.

Sevgiler,

12/05/2005 10:31:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur bu tarif ne makbule gecti, bende kac zamandir yaptigin kestane pureli tariflerden yapmak icin marketlerde pure arayip bulamiyordum, ins en kisa zamanda deneyecegim bu tarifi, tesekkurler!!

12/05/2005 11:48:00 AM  
Blogger ZeYNeP said...

Merhaba Zinnur,
buyuk ugrasilardan sonra elbette guzel olmustur eminim kestane puresi, benimde sorum su olacak.
Ben firindan cok slowcooker kullanmayi dusundum bu islem icin, ne dersin, yine 3 saat yeterli olurmu?
Normalde kestanesi ben pilavda, dolmada, tatlida heryerde kullanmayi seviyorum su temizlemek isi uzun surmese, sevgili Binnur gecenlerde hazir olanlarinda damak tadimiza uygun olan markalari yazdi bana, central markete gidince bakacagim,umarim bulurum :)
Zeynep

12/05/2005 02:04:00 PM  
Blogger Basak said...

Merhaba Zinnur,
Birkaç gün önce 2 kilo kestaneyi oturup annem ve babamla soyduk. İşin en eziyetli kısmı bu aslında. Ama tabii bu işi yaparken sohbet etmek hoş oldu.
Anlattığın tarzda bir püre olmadı benimki. Ben içine bir şey katmadan robotta ezdim veee daha sonra başka malzemelerle karıştırdım. :) Aslında hemen koyacaktım siteye ama bir baktım ki hakikaten senin, zamanında bahsettiğin kuş doğru söylemiş; yemek etkinliğinin bu seferki konusu kestaneymiş. Hemen bir kenara koydum fotoğraflarla uydurma tarifimi. İlk defa önceden hazırım. :))
Emekli bir iş yapmışsınız, ikinizin de elinize sağlık.
Sevgilerimle...

12/05/2005 09:56:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur hanım merhaba, kızınızın ve sizin ellerinize sağlık. Benim babamda kestane kebap yaparken kabukların kolay soyulması için önce çizip daha sonra onları sıcak suyun içinde biraz bekletiyor ve daha sonra eğer çok dğilse teflon tavaya yada fazla ise fırına veriyor ve inanır mısın çoğunun kabukları çıkmış oluyor. Yani tavadan alıp kaseye boşaltırken kendiliğinden çıkmış oluyorlar. İnşallah işine yarar.
Sevgiler.

12/05/2005 10:40:00 PM  
Blogger DAMLA said...

Hah, ben de bu tarifini bekliyordum Zinnur'cuğum...
Çok teşekkürler!...

12/06/2005 02:24:00 AM  
Blogger Oya Kayacan said...

Songul'un anlattigidir!!! En kolay... Orada onun babası, buradan da ben konusuyoruz yani. Demek ki neymis? Tecrube konusuyormus.
Zinnur'cuk ve Rana'cık da fena halde yorulmuslar. Herkese keyifli kestane tatları dilerim.

12/06/2005 07:54:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Arkadaslar,
Kac yildir suregelen kestane puresi eziyetime son bulundu sayenizde. Keske su blog isine daha once el atsaymisim. Sayenizde bir suru yeni sey ogreniyorum. Tek uzuntum, bu faydali bilgileri bu seneki kestane puremi yaparken kullanamamis olmak. Olsun, zararin neresinden donulse kardir, degil mi? Hepinize tesekkurler burdan.

Arzu'cugum, sen de bu son yorumlar dogrultusunda yaparsan eminim daha kolay olacak.

Ipek'cigim, sagolasin. Rana ile epey mutfak maceramiz var. Herhalde o da buyuyunce mutfak islerine merakli olacak :) Ben de seni opuyorum.

Zeynep'cigim, eminim slow cooker'da da olur ama cok zamandir kullanmadim onu. Onun icin su miktari, sure nasil olur bilemiyorum. Sen dener de haber verirsen sevinirim ama.

Sevgili Basak, en guzeli imece usulu yapmak. Tarifini merakla bekliyorum.

Sevgili Songul, cok tesekkur ederim yorumun icin. Sadece benim degil bir cok kisinin isine yarayacak.

Sevgili Oya, sen de onayladin ya, tamamdir. Simdi bir kisa ileti daha yazip bu tarifi deneyecek arkadaslari kestane kabugu ve zari soyma derdinden kurtaracagim.

12/06/2005 09:16:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Damla, iyi ki beklemissin. Yorum yazan arkadaslar sayesinde bu isin en kolay seklini bulduk sanirim. Umarim denemenden memnun kalirsin.

12/06/2005 09:18:00 AM  
Blogger Nilay said...

Bu ayin yirmisinde Ispanya'dan arkadaslarim gelecekler ve ben de bir menu olusturmaya basladim kafamda. Sizin su macaronlar pek bir hosuma gitti. Ama yaklasik 20 kisilik bir davet verecegim bilemiyorum bunun altindan kalkarmiyim. Soru 1 : Bu macaronlarin %100 tutmasi icin ne yapabilirim. Soru 2: Bunlari 2 gun onceden yapip kapakli bir kapta saklasam tadi 2 gun icinde degisirmi? Bayatlarlar mi? Ayni gunde firini baska seyler icin kullanacagim da. Bana biraz ipuclari verir misiniz?
tesekkurler
Nilay

12/08/2005 12:07:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Nilay, oncelikle kolay gelsin simdiden. Bana sorarsan makaronlari tavsiye etmem davetin icin. Bunun birkac sebebi var. Bir kere, kendim sonuclar icime sinene kadar bir cok kere makaron yaptim. Gerci tecrubemi sizinle her ince noktasina kadar paylasmaga calistim ama, sonucta hepimizin elinin altindaki malzeme, arac, gereclerimiz, firinimiz vs farkli, pisirme yontemlerimiz de... Dolayisiyla bu tarifi kullandiginda basarisiz olman mumkun; zaten sana 100% basarili olman icin bir formul de veremem. Elinin altinda iyi bir tarifle yola cikmak her zaman isleri kolaylastirsa da, isin sirri sanirim deneme ve yanilma. Dolayisiyla misafire sunmadan once hic degilse bir kere kendiniz icin denemenizi oneririm.

Ikinci konu da su, eger makaronlari hakkiyla yaparsan, pek cok kisi 1 taneyle yetinmeyip en azindan ikinciyi almak isteyecek. 20 kisiye 30 makaron olsun desen bile, bu is icin benim verdigim tarifi sanirim dortle filan carpmak gerekir. Bu da aradaki bekleme sureleri filan ile epey vaktini alir ve firinini mesgul eder. Onun yerine ayni sure icinde, o kadar insani daha guzel doyuracak 2 tatliyi rahatlikla cikarabilirsin bence. Ama tabii tercih senin.

Son olarak, makaronlar bizim evde hic bir zaman iki gun beklemedi ama ertesi gune bekletildiklerinde daha lezzetli olduklarini kesfettim.

Umarim yardimci olabilmisimdir.

12/08/2005 07:04:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur, siteye gelip de kestane püresini görünce çok mutlu oldum.Ellerine sağlık. Beni kırmayıp yazdığın için çok teşekkür ederim. Yarın malzemeyi alıp hemen deneyeceğim.
Küçük kızımızda maşallah çok şeker. Hepinize çok teşekkürler.
Sevgiyle ve sağlıkla kal.
Canan

12/09/2005 08:20:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

zinnur hanım tarifte bardak olarak geçen ölçü normal bir su bardağımı? şimdiden teşekkür ederim. sevgiler...

1/06/2007 04:27:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Kubra, bardak dedigim burda kullandigimiz cup olcusune karsilik geliyor. Yaklasik 240 ml alan buyukce bir su bardagi gibi dusunebilirsin.
Sevgiler,

1/07/2007 04:27:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

vanilya çubuğunun yerine alternatif olarak koyabileceğimiz başka bişey varmı? kolay gelsin.
AsLı

1/10/2007 02:03:00 AM  
Blogger yagizlahayat said...

Zinnur uzun zamandan sonra tekrar yaptım bunu. Doğrusu soymak hiç bu kadar zor olmamıştı. Fırınlamakda işe yaramadı :-( Gerçi abim bu sene kestanelerin iyi olmadığı konusunda uyarmıştı beni. Çoğu çürük çıktı. Ama aslı söylemek istediğim nasıl lezzetli oldu anlatamam :-) Aynı hazır karyokaların içi gibi oldu. Kaşık kaşık yememek için zor tuttum kendimi. 2 kilo kestaneden 1100 gr püre elde ettim ki, gör kaybı :-) Daha önce fırınlamamışmıydım acaba diye düşündüm. Nefissss. Teşekkürler yeniden

11/28/2013 06:58:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ah Fatos, cilginlik bu is! Ben artik hayatta yapmam derken bir suru kestane hediyesi aldim. Caresiz yine girisecegim bu zorlu ise... Disardan guzel gorunuyorlar, acaba icleri nasil? Eger iyi cikarlarsa 150 kisilik kestaneli cheesecake yapma projesi var aklimda.

Nefis pureni afiyetle tuketmenizi diliyorum. Yilbasi pastasina guzel yakisir mesela ;)

11/28/2013 08:20:00 PM  
Blogger yagizlahayat said...

150 kişiye cheesecake mi? ne diyorsun. Ben 10 kişilikle anca başediyorum. Bunlarıda senin o harika kestaneli cheesecake lerin için hazırladım zaten. Umarım senin kestaneerin iyi çıkar. Kolay gelsin şimdiden :-)

11/28/2013 11:58:00 PM  

Post a Comment

<< Home