Cevizli ve Kahveli Beze Pastasi
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhp1U8ysaZq7u1hCwZlEtwHSRJbkpfwJ_uC0kc61SmF_j2SpPsG5RSuBjygyqiWSHFTZLFhxdJiQpIDMNcGupyLnIj74ulyUgcUvEVJmrKYQzTKkQgV56g3bd26ztbE4qm1PizH/s1600/cookie+337.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhHYS13aQ9BP-ZYboL3XZv8ZPZljR8hV8U5Z-DgGhTEBrIEFXVbRk3gAyXt-mXUew_6z3tl0vUyZLONxjcVdeIeZS7p1axha_raQvPw19k-IJTpeDA3vmehAJfugeNCWSSxZCwC/s1600/cookie+336.jpg)
Tadina gelince, bezenin yagsiz kitirligiyla, yagli krema birbirini guzel tamamliyor. Tabii ceviz ve kahve de birbirine yakisan tadlar. Yine de, ben bir yerlerden cikolatayi da sokmak isterdim isin icine. Hem lezzet, hem de gorsel acidan katkisi olurdu bu pastaya. Tahmin ediyorum ki ganas, beze katlarini yumusatmak acisindan, cirpilmis sut kremasi ile yag bazli krema arasinda bir yerde. Bu teorinin saglamasini yapmak da lazim tabii ki ;)
- 2/3 bardak firinlanmis ve ince cekilmis ceviz
- 1/2 bardak firinlanmis ve irice cekilmis ceviz (kenarlari suslemek icin)
- 3/4 bardak seker
- 1 yemek kasigi misir nisastasi
- 3 yumurta beyazi, oda sicakliginda olacak
- 1/2 tatli kasigi tartar kremi
- 1/2 tatli kasigi vanilya
- Ust suslemesi icin firinlanmis butun ya da yarim ceviz taneleri
- Kahveli krema (tarifi asagida)
1/4 bardak seker, misir nisastasi ve cekilmis cevizi mutfak robotunuza alin. Birlikte iyice incelinceye kadar cekin. Ote yanda yumurta aklari ve tartar kremini, mikserinizin kasesine alin. Once dusuk hizdan cirpmaya baslayin, yavas yavas hizi arttirin. Yumusak tepecikler olusunca, kalan 1/2 bardak sekeri azar azar eklemege baslayin, bir yandan da cirpmaga devam edin. Sert parlak tepecikler olusunca durun. Vanilyayi ve cevizli karisimi ekleyip, buyuk bir spatula ile, yavas yavas, kopugu sondurmemege calisarak karistirin. Karisim homojen hale gelince, pisirme kagidina cizdiginiz 3 dairenin uzerine esit olarak paylastirin. Kasigin tersiyle, dairelerin sinirlarina kadar, duzgun sekilde yayin. Tepsileri firina verip 1 saat 20 dakika, ya da bezeler hafif kahverengilesip, kitirlasincaya kadar pisirin. Firindan cikartip 10 dakika bekletin. Sonra dikkatlice pisirme kagitlarindan siyirin ve tamamen sogutun.
Beze disklerinden birini servis tabaginiza alin. Uzerine 1/3 bardak kadar kahveli krema yayin. Ikinci beze diskini kremanin uzerine yerlestirin. Ayni islemi beze diskleri bitene kadar tekrarlayin. Pastanizin ustunu ve kenarlarini da kahveli kremayla kaplayin. 1/2 bardak iri cekilmis cevizle pastanin kenarlarini susleyin. Kahveli kremanin artanini s1kma tupune doldurun ve pastanin ust kenarina bir cerceve yapin. Butun haldeki cevizleri bu cercevenin uzerine, esit araliklarla yerlestirin.
Pastayi bir gun buzdolabinda dinlendirin ve yemeden birkac saat once buzdolabindan cikarip, kremanin yumusamasina firsat verin.
Kahveli Krema
- 2 1/3 bardak buttercream (Burdaki tariften yaklasik 4 bardak krema cikiyor, fazlasini dondurabilirsiniz.)
- 2 yemek kasigi sicak suda eritilmis 2 tatli kasigi granul kahve
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgihSxRfQzsc09U7_0aeijdk9Qj9kmGnsnSg5vLUSamG_afDksIvoWhSXeJ4DrAPvaJtM7RBYYxAvPsJJywPDl4bTm39gFx226gj_DwsoufSIBqMKA7FDAITXfx4RWX0N1rMfyT/s1600/cookie+355.jpg)
34 Comments:
Sevgili Zinnur ;
pasta muhteşem görünüyor...tarifini sabırsızlıkla bekliyorum :) ellerine sağlık
sevgili zinnur bloguna bayıldım yptıklarında muhteşem olmuşlar ellerine kollarına sağlık seni takip edeceğim sevgilerimle benimde yeni açtığım blogumun adını vereyim meleginmarifetleri.blogcu.com beklerim. Melek
Çok lezzetli görünüyor. Ellerine sağlık Zinnur.
Sevgiler,
selam zinnur, yahu ne bakiosun milletin dedigine :) sen deseydin simdiye kadar yaptiklarima say :p
super lezzetli gorunen bir pasta canim bu ellerine saglik!
Zinnur çokk güzel görünüyoorrr..
Hayranlıklarımla :)
muhtesem bir pasta ellerinize saglik bu kadar duzgun ve guzel gorunumlu olmalarini neye borclusunuz ? :D
sevgili zinnur bu pasta muhteşem karşısında saygıyla eğiliyorum harika ellerine sağlık
Sagolasin Nilay. Bugun Pazar ve hala yazamadim tarifi, ama bu gece (sizin icin Pazartesi sabahi)yazmayi planliyorum. Gecikme icin ozurler.
Melek, hayirli olsun blogun. Bizim Pastane'yi ziyaret ettigin ve yorum birkatigin icin tesekkurler. Ben de iade-i ziyarete gelecegim tabii ki.
Sevgiler,
Sevgili Zinnur, pasta çok güzel görünüyor ellerine sağlık.
Bizi iyice lezzet arsızı yaptın!:)))
Ellerine sağlık Zinnur'cuğum...
Senin bezeli katlı pastalarını deneyen biri olarak sabırsızlıkla bekliyorum bu tarifi de...
Bu arada, sana mail yazmıştım, okudun mu?
Sevgilerimle,
Leyla,
Sevgili Zinnur Hocam,
(Kusura bakmazsaniz size boyle hitap edecegim. Sizden iyi hoca mi olur? :) Bizim Pastane sayesinde cok sey ogreniyorum. Eh, bir de belki bu hitap sizi universite yillariniza geri goturur.)
Gecenlerde bezeli bir tatli yerken aklima Bizim Pastane gelmisti. Tatlinin bir ozelligi yok, ama sunusu o kadar guzeldi ki, sizi hatirladim. Bezeler ince ve yuvarlak olacak sekilde (tabak altligi boyutunda) pisiriliyor. Pisen beze katlarinin arasina krema ya da dondurma konup, bir kule haline getiriliyor, meyve sosu, cukulata sosu vb. ile servis yapiliyor.
Bezelerin hafif citirtisi ile dondurmanin/kremanin yumusakligi bir arada pek guzeldi. (Kagit helva arasi dondurma gibi.)
Dusundum ki, kule yerine peri bacasi da yapilabiir: Beze katlarinin caplari degisik boyutlarda olursa ve en uste kucuk bir yumru beze konursa sanirim kule peri bacasina epey benzeyecek.
Uzun uzun yazdim.Kusura bakmayin. Aklima gelenleri paylasmak istedim. Eminim siz benzerlerini ve daha guzellerini biliyorsunuzdur.
Ellerinize saglik. Yiyenlere afiyet olsun.
Itir.
Oooooh beee, yiyemesek bile gördük işte... Ağır gibi sanki ama yarısını yerdim...
Zinnurcuğum yine döktürmüşsün...Tek kelime ile nefisssss olmuş.
sevgiler...
Burcin, cok tesekkur ederim.
Yasemin, iste bloglar arasi dayanisma diye ben buna derim! Cok tesekkur ederim destegin icin. Yine de, kendisi ne de olsa 25 yillik kocam, dediklerini kaale almak durumundayim ;) Bununla beraber, o zaten o pasta yapmayisimdan memnun,sevine sevine stil degistirdigimi soyledi, hamurisini pastaya her zaman icin tercih ediyor.
Sevgiler,
Burcu, cok tesekkur ederim.
Sevgiler,
Nino, genellikle donen pasta altligi kullaniyorum bu tur pastalari krema ile kaplamak icin. Ama bu sefer yanlari cevizle kaplanacagindan biraz bastan savdim. Buna ragmen duzgun bulmana sevindim. Altlik kullanarak ve sicak suya batirilip kurulanmis spatula rotus yaparak bu cesit kremada duzgun bir goruntu saglamak mumkun.
Sevgiler,
Yesim, cok naziksin, tesekkurler ve sevgiler,
Nazife'cigim, cok tesekkur ederim.
Leyla, kusura bakma, yine gec kaldi tarifim. Dedigimden birkac gun sonra ancak ekleyebildim. Kendimi harekete getirmek icin once resmi ve yaziyi koyuyorum ama umdugum gibi olmuyor isin sonu. Onun icin artik bu teaser'lardan vazgececegim.
Senin mailini almadim Leyla'cigim, acaba spam'e mi dustu, ya da yanlislikla (sanmiyorum ama) silmis olabilir miyim? Bu yorumlari yazar yazmaz spami kontrol edecegim.
Sevgiler,
Itir, nazik yorumun icin cok tesekkur ederim. Okurlarimin boyle ayrintili, ilham ve fikir veren yorumlari cok hosuma gidiyor. Peri bacasi seklinde tatli fikrin de Kapadokyanin 5 yildizli otellerinin menulerine yakisacak cinsten. Gercekten iyi cirpilmis beze s1kma torbasiyla her turlu bicime sokulabilir. Boyle bir malzeme ile sinir insanin yaraticiligi sadece.
Sevgiler,
Oya'cigim, bu cesit krema agir geliyor bana da, ama bezelerin hic yagi olmadigi icin sanki dengeliyor biraz.
Sevgiler,
Serpil, cok tesekkur ederim.
Sevgiler,
Zinnur'cuğum, her gün baktım, baktım. Bu sabah tarifi verdiğini gördüm. Eline sağlık. Bir beze tiryakisi olarak yapılmasına karar verildi. Ne zaman? Hangisini önce? Şaşırdım artık.
Sevgiyle,
Merhaba Zinnur
Gene harikalar yaratmışsın. Benim merak ettiğimde nasıl bu kadar pürüzsüz yapabildiğin. Üst yüzeyini traşlıyormusun? Ben traşladığımda ve beyaz krema kullandığımda kek parçaları karıştığından gene de çok güzel bir görüntü olmuyor. İşin sırrı senin maharetli ellerinde mi yoksa bir ipucun varmı?
Zinnur'cuğum
Ceviz işin içinde olunca herşeyin tadı iki kat güzel olur bana göre. Yine muhteşem bir pasta...Ellerine sağlık. Sen söylenenleri boşver, biz senin elinden çıkan her şeye hayranız, öyle söyle ;)
Sevgiler
Sanal alemde perçinlenen arkadaşlığımızı , yürekten dostluklara çevirmek istiyoruz. Hiç görmediğimiz gözlerle ; göz göze gelip , bunca zamandır paylaştıklarımızla beraber yoğrulmak istiyoruz. Hem de birbirimiz kadar merak ettiğimiz çocuklarımız ile beraber ! Onlar animatör ile eğlenirken , biz de kurduğumuz sofranın – sohbetin ve dostluğun keyfini çıkaracağız. Menü mü ? Hep beraber oluşturacağız çay davetimizi ..Hepimiz gelirken getirdiğimiz bir çeşit ikramımızla şenlendireceğiz soframızı.. Tarih / Zaman : 27 Ekim 2007 – Cumartesi Saat : 13:00 – 17:00 Yer: 3-ELMA DAVET ve ORGANİZASYON – Çifte havuzlar ‘ Anadolu Yakası / İSTANBUL Ücret : Katılımcı başı 25,00 YTL. * Çocuklar için ek ücret talep edilmeyecektir. Katılmak isteyen arkadaşlar ; gönderiye yorum bırakabileceğiniz gibi , bizlere de mail atabilirsiniz ; Katılmak isteyen arkadaşlar ; lütfen 30.09.2007 tarihine kadar net bilgi versinler. mof_baydar@hotmail.com ( fidaneli-fidan ) burcin.atmaca@gmail.com ( pastarda-burcin) esrakars@gmail.com ( benimutfağım-esra)
Munevver'cigim, yine beklettim, kusura bakma. Sana eskilerden de borcum var benim. Cevizli rulonun tarifini hala yazacagim, oyle degil mi? Bu beze kati iyice kitir oldu, daha once yaptigim icine cekilmis ceviz, badem vs girenler biraz daha yumusakti. Seker orani fazla oldukca sert oluyor, bir de belki findik fistigin yagi dokusunu degistiriyor. Henuz kendime guvenemiyorum bu beze pasta katlari konusunda, daha tecrube etmek lazim. Sen yaparsan senin de tecrubenden faydalaniriz Munevver'cigim.
Sevgiler,
Fatos, bu sefer beze katlari ufalanmayacak kadar sert oldugundan gerek duymadim, ama genellikle pastalara ince bir kat krema surup, buzdolabinda dinlendiriyorum. Bu ince kat, hem duzgun bir yuzey sagliyor, ufak tefek kusurlari duzeltiyor, hem de kiriklari sabitliyor. Daha sonra bu zeminin uzerine surulen krema daha duzgun oluyor haliyle. Kremayi doner altlik ve spatula ile uygulayinca iyi sonuc aliniyor. Ayrica spatulani sicak suya batirip,sonra kurulayarak calisirsan, daha puruzsuz krema yuzeyi elde edebilirsin. Tabii yaptikca da insanin elinin alistigi bir gercek.
Sevgiler,
Eda, cok tesekkur ederim. Yalniz bu arada, esimin gunahini aldim galiba. Aslinda o pasta yaptigimda cok memnun olmuyor, o nedenle sevine sevine stilimi degistirdigimi soylemisti. Onun icin tatlinin gorevi, kahveyi ikinci plana atmadan, kahveye eslik etmek. Bu nedenle kuru ve cok gosterisli olmayan tatlilari tercih ediyor.
Sevgiler
Fidaneli, ne guzel! Uzaklardaki bizler icin de eglenin o gun. Yediginiz ictiginiz sizin olsun, yaptiklarinizi anlatirsiniz artik :)
Sevgiler,
Sevgili Zinnur,
Çok lezzetli görünüyor.Ellerinize sağlık.Sevgiler,
guzel tarif. tebrik ederim.
Post a Comment
<< Home