Tuesday, December 05, 2006

Kestane Kebap, Yemesi Sevap...

Bu yil ne kadar cabuk gecti, ben anlayamadim arkadaslar. Daha dun Rana ile kestane puresi hazirlamiyor muydum? Bir de baktim ki, ben daha buzlugumdaki kestane purelerini bitiremeden yeni bir kestane mevsimi gelip catmis. Bari bol kestaneli bir pasta yapip, yeni kestane purelerim icin buzlugumda yer acayim dedim. Ve ortaya bu iki pandispanyali, cikolata ve kestaneli pasta cikti.

Bu pasta icin cikolatali sunger kek (genoise) yaptim. Bu keklerin ozelligi kabartma tozu kullanilmadan yapilmalari. Yumurtalarin seker ile uzunca cirpilmasi sirasinda hamura katisan hava ile kabariyorlar. Tarifi arsivde olmadigi icin, yerine su cikolatali kek tarifini kullanabilirsiniz. (Ayrica detayli bir cikolatali sunger kek tarifini burda bulabilirsiniz.)

Yapimi kisaca ozetleyecek olursam, once krema yerine ayni miktarda creme fraiche kullanarak cikolatali ve kestaneli ganaji hazirladim. Sonuctan cok memnun kaldim, creme fraiche hem kestaneye, hem de cikolataya cok yakisiyor kesinlikle. Soguma suresinin sonunda ganaji biraz cirptim. Boyle yapinca, hem miktar biraz daha artiyor, hem de tadi daha hafifliyor gibi geliyor bana. Sonra cikolatali ve acik renkli pandispanyalari ortadan ikiye kestim. Acik renkli katlardan birini sarip buzluga kaldirdim. Boylece 2 adet cikolatali ve 1 adet acik renkli pandispanya katim oldu. Servis tabagima cikolatali katlardan birini yerlestirdim. Vanilya aromali seker surubu ile islattim. (Pastalarda surup kullanmayi seviyorum, ozellikle birkac gun bekleyecek keklerin kurumasini engelliyor bu islem. Ayrica kendi basina cok ahim sahim bir tadi olmayan sunger tipi keklere surupla islatilmak cok yakisiyor. Farkli aromali suruplarla adeta farkli keklere donusuyorlar.) Uzerine cikolata ve kestaneli ganajdan yaydim.

Acik renkli kek kati ile ayni islemi tekrarlayip, ikinci cikolatali kek kati ile pastayi tamamladim. Ince bir kat ganaj ile butun pastayi kapladim ve pasta sertlesinceye kadar buzdolabinda beklettim.

Daha sonra, pastayi kalan ganajla kapladim ve susledim. Bu ganaj, icindeki kestane puresinden dolayi granullu bir dokuda oluyor. Tuple s1kmak ve duzgun sekilde sivamak icin cok uygun degil bu ozelligiyle, ama gecenlerde bu amacla aldigim boya kazima aletini denemek istiyordum. Sonucta, aletin iyi calistigina, fakat bu krema ile Kubbe pastadaki gibi ust suslemesi yapilmasinin daha uygun olacagina karar verildi.


24 Comments:

Anonymous Anonymous said...

ZINNURCUM COK GUZEL BIR TARIF BEN KESTANEYLE CIKOLATAYI COK UYUMLU BULUYORUM..YENI TARIF EKLEDIGIN ICINDE SAGOL..ALISVERISE CIKTIGIMDA KESTANE ALIP KESTANE PURESI YAPMAYA KOYULACAGIM...TESEKKURLER..TARIFLERIN DEVAMI GELMESI UMIDIYLE..
SALIHA EROZAN

12/06/2006 03:49:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

MERHABA YAPMIŞ OLDUĞUNUZ TARİFLER MUHTEŞEM.ARA VERMENİZ HERKES GİBİ BENİDE ÜZDÜ.AMA FİKRİNİZİ SAYGIYLA KARŞILIYORUM.ÇOCUKLARINIZIN SİZE BİZDEN ÇOK İHTİYACI VAR.BENİM 2 YAŞINDA BİR OĞLUM VAR.HER NEKADAR ZAMANIMI AYIRIP SEVGİMİ SUNSAMDA 8-5 SAATLERİ ARASINDAKİ ZAMANDA AYRI KALMAMIZ BİLE ONU ETKİLİYOR.ÇALIŞAN BİR BAYAN OLARAK BÖYLE BİR ÜZÜNTÜYLE KARŞI KARŞYAYIM.SİZDE ÇALIŞAN BAYANLARDAN DAHA YOĞUNSUNUZ.BEN SİZİ ÖYLE GÖRÜYORUM.BUNU FARKETMENİZ GÜZEL. PASTALARINIZ MUHTEŞEM.İNSANI BÜYÜLÜYOR.AİLENİZ ÇOK ŞANLI SİZE SAHİP OLDUĞU İÇİN.BAŞARILARINIZIN DEVAMINI DİLERİM.SEVGİYLE KALIN.SİZE GIPTAYLA BAKAN
ZEYNEPİREM

12/06/2006 04:59:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Saliha, nazik yorumun icin tesekkurler. Artik tatli yapacagim zaman, arsivde hazir bulunan temel taslarini kullanmaga calisacagim. Boylelikle umuyorum ki, tarif yazamasam bile, ayni tatlilari yapmak isteyenlere yardimci olabilirim.

Kestane puresi icin, iletide verdigim linke ek olarak, su link ve yorumlari da yardimci olabilir. Kolay gelsin.

Sevgiler,

12/06/2006 06:46:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zeynep Irem, yazdiklarinin cogunu hakketmiyorum ama guzel sozlerin icin cok tesekkur ederim. Calisan anne olmak gercekten cok zor bir is. Bununla birlikte, cocugunla birlikte az olabildigin icin cok uzulme, birlikte gecirilen vaktin suresi kadar kalitesi de onemli cunku. Ve gordugum kadariyla, calisan anneler cocuklariyla gecirdikleri vakti (ister istemez) daha iyi planliyor ve daha iyi degerlendiriyorlar.
Sevgiler,

12/06/2006 09:16:00 AM  
Blogger Oya Kayacan said...

My angel is back... Bu kestane işi beni içten yaralıyor. Her gün tüketsem, daha çok daha çok istiyorum. Kestaneli pilav istiyorum şimdi, hemen şimdi. Ha bir de annemin yaptığı hani o solucan gibi solucan gibi çeken püre makinesinden geçirilen kestane tatlısını. Zinnur pastasından da iki dilim üç beş dilim. Anneeee, fena oluyorum.

12/06/2006 10:06:00 AM  
Blogger evcilkedi said...

Ellerine sağlık Zinnur, kestane benim de en sevdiğim malzeme, bir de ayıklaması olmasa. Fırın poşeti içinde mikrodalga fırında pişirildiğini duymuştum, hiç bilgin var mı bu konuda?

12/06/2006 10:55:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur süper olmuş etrafı ne kadar muntazam.. Bu kazıma aleti gerçekten iyi galiba. Tabii aleti kullanan el de öyle..

12/06/2006 02:52:00 PM  
Blogger BETUL said...

Biliyordum bir onceki posta bosu bosuna uzulduklerini.. Senin ne kadar yufka yurekli ve mukemmelci oldugunu gozardi ettiklerini.. Yine uzun uzun, inceden inceye yazmissin iste :) Kestane mevsiminde buzlugu hala gecen seneki kestanelerle dolu biri olarak bu tarifin cok makbule gectigini soyleyebilirim.

12/06/2006 03:20:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Oya'cim, kestaneyi ben de cok seviyorum. O dedigin kestaneli tatliyi Dilek'in sitesinde gorup ic cekmistim. Pilavi da, corbasi da guzel oluyor. Bu kestane de herseye yakisiyor gercekten.

12/07/2006 06:46:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Evcilkedi'cim, hic duymadim bu dedigini. Ama gecen yil yorumcu arkadaslar sayesinde, benim simdiye kadar yaptigima kiyasla oldukca kolay olan bir yol ogrendim. Detaylari burda. Belki isine yarar.
Sevgiler,

12/07/2006 06:50:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Isil'cigim, atalarimizin dedigi gibi alet isler, el ovunur :) Ben memnun kaldim bu aletten. Bir kere cok kisa surede bu sonucu aldim. Sonra genelde isitilan spatula ile yapilir bu is ki, ben bu sefer aleti isitmak geregini bile duymadim. Eger alet isitilir ve biraz daha ugrasilirsa, oldukca tatminkar sonuc verecek gibi gorunuyor bu yol. Tavsiye ediyorum. Tabii doner altlikla kullanmak sart.
Sevgiler,

12/07/2006 06:57:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Betul'cugum, demek senin de buzlugun dolu. Oh, ne guzel, gecen sezonun mahsulu de olsa, kestaneyi mevsiminde yiyecegiz demektir.

Blog islerine gelince, aslinda kendime gore iktisat ettim Betul'cugum. Eskiden olsa detaylariyla bir de genoise tarifi verirdim. Olcu cevirimleri, puf noktalari vs derken tarif yazmak cok vakit aliyordu. Isil'cigimin israriyla yaptigim arsiv cok isime yarayacak gibi gorunuyor, cunku zaten ordaki bir cok temel tarifi kullaniyorum bircok yaptigimda. Onlara referans vererek, cok detayli olmasa da yol gosterici nitelikte bir harita cizebilecegimi umuyorum ilerki yaptiklarim icin.
Sevgiler,

12/07/2006 07:04:00 AM  
Blogger munevver said...

Tamam Zinnurcuğum,çok zamanını vermeden böylesi de yeter.Aynen, geçen sene senden özenip hazırladığım pürelerden var daha.Dün düşündüm.Senin kubbe pastanı yapmıştım ya yine yapayım diye.Bu pasta da olabilir.Eline sağlık arkadaşım...

12/07/2006 10:19:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur hanım ne kadar muntazam bir pasta olmuş. Kendimden utanıyorum. Benim pastalarım bu kadar güzel görünmüyor ama. Neyse ben daha yeniyim. Zamanla ve baka baka yapacağımı umuyorum. Ellerinize sağlık.
Sevgiler.

12/07/2006 10:50:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

pasta harika olmuş ellerine sağlık.en kısa zamanda bu aletten almalıyım sanırım,krema çok düzgün duruyor.gerçi senin önceki pastalarda da görüntü yine çok güzeldi.sevgiler

seda
tarifname.blogspot.com

12/08/2006 05:29:00 AM  
Blogger zinnur said...

Munevver'cigim, anlayisli arkadasim benim, tesekkur ederim.

Bahsettigin iki pastanin kremasi ayni zaten. Ama sanirim kubbe pasta daha lezzetliydi, gorunusu de sanki daha gosterisli gibi geliyor bana. Hangisini yapsan guzel olur eminim, senin elin degdikten sonra...

Sevgiler,

12/08/2006 05:19:00 PM  
Blogger zinnur said...

Titolo, kendine haksizlik ediyorsun bence. Grupta paylastigin futbol topu pastan cok guzeldi. Benim kadar mutfak tecruben oldugunda benim yaptiklarimdan kat kat iyisini yapacagindan eminim.
Sevgiler,

12/08/2006 05:22:00 PM  
Blogger zinnur said...

Seda, bence de bulursan al, ben kesinlikle faydasini gordum. Seker hamuru calisiyorsan (ya da kurabiye, hamur isi vs yapildiginda) calisma zeminini temizlemek icin de ise yarar. Bir tasla iki kus vurmus olursun yani :)

Sevgiler,

12/08/2006 05:26:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur hanim,
Yarin dogum gunu olan cok sevdigim bir arkadasim icin kestaneli bir pasta yapmak istiyorum.Kendisi kestane delisi.Sitenizde kestaneli bircok tarif oldugu icin hangisini yapacagima karar veremedim.Sizin bir tavsiyeniz var mi bu konuda? Cevabiniz ne kadar cabuk olursa pastayi yapmaya o kadar cabuk koyulacagim.Tesekkur ederim. Sumeyye

10/25/2008 01:06:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sumeyye, su tarif deneyen birkac kisi tarafindan begenilmisti. Bu postun pastasi benim uydurmamdi, sana linkini verdigim tarif ise Francois Payard'in kitabindan, dolayisiyla daha gonul rahatligi ile tavsiye edebiliyorum. Arkadasinin dogum gununu kutlarim. Sana da kolayliklar diliyorum pastan icin.
Sevgiler,

10/25/2008 01:58:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Cok tesekkur ederim,bu ne hiz! Gercekten ihtiyacim oldugu zamandan cok daha once geldi cevabin.Tekrar tesekkurler.
Ben de Amerika'da yasadigim icin kestane puresini yapmak icin is basa dustu.Allah'tan kestane mevsimi basladi ve Arap marketlerinde kestane sezonu acildi da hayallerim suya dusmemis oldu.Laf aramizda tirnaklarim hala aciyor kestane ayiklamaktan:) Alcakgonullulugun imrendiriyor beni,kendi tarifini yapmami tavsiye etmeyip Francois Payard'in tarifini vermenden dolayi... Ama ben yinede uc yillik mukim bir takipcin olarak cok guzel bir "bizim pastane karisimi pastasi" yapmayi planliyorum.Nasil birsey cikacak ortaya bilmiyorum ama cok heyecanli oldugumu soyleyebilirim:) Yarin guzel haberlerle gorusmek uzere;) Sumeyye.

10/25/2008 08:25:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur Ablacim (abla demek istiyorum musade edersen)pastam harika oldu! Hangi tarifi yapacagima karar veremedigim icin senin tariflerinden bir potpori yaptim.Kek olarak kendi pandispanya tarifimi yapip dorde boldum.Ara katlari ve kaplamasi icin sitede tarifini yayinladigin Martha Stewart'in cikolatali pudingini yaptim.Ikinci krema icin kestane puresi yaptim.Evde yumurta kalmadigi senin kestaneli kremani yapamadim malesef:( Ben de bir bardak kremayla karistirdigim kestane puresini ilk ve ucuncu katina surdum.Pandispanyalari da kestane puresinden suzdugum serbetle islattim.Sonra pastayi senin bir siparis icin yaptigin plastik gullu,cikolatali pasta gibi susledim.Herkes bayildi!.Senin tariflerinin hepsinden cok iyi sonuc aldim.Cok tesekkur ederim.SUMEYYE

10/27/2008 12:10:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sumeyye, beni sonuctan haberdar ettigin icin cok tesekkur ederim. Anladigim kadariyla hem gosterisli, hem lezzetli bir pasta yapmissin, ellerine saglik. Birebir tarife uymak yerine, farkli tarifleri biraraya getirmis olman cok hos. Eh, bu guzel senteze tariflerle benim de bir tutam sekerlik katkim olduysa ne mutlu bana...
Sevgiler,

10/27/2008 12:42:00 PM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 11:59:00 AM  

Post a Comment

<< Home