Wednesday, December 14, 2005

Kestane-YE: Kestaneli Kubbe Pasta, Kestaneli Cheesecake ve Kestaneli Makaronlar

Evsahipligini Devletsah'in yaptigi Kestane-YE icin sizinle 3 tarif paylasacagim. Bunlardan biri ilk defa yaptigim Kestane ve Cikolata Ganajli Kubbe Pasta, ikincisi bir cok kere yaptigim Kestaneli Cheesecake, ucuncusu ise yaklasik 1 ay once yapip sonra resimlerini kaybettigim Kestaneli Makaronlar.

Kestaneli Kubbe Pasta'nin ilham kaynagi Francois Payard'in Simply Sensational Desserts kitabindaki bir tarifti. Fakat hem tarifle hem de miktarlarla fazlaca oynadigimdan ortaya kitaptakinden farkli gorunuste bir pasta cikti. Kubbe seklindeki pastalara ozel bir merakim oldugunu belki farketmissinizdir. Bu pasta hem Hanzade'nin Portakal Agaci'nda paylastigi Kumbet Pastayi hatirlatiyor, hem de Binnur'un Kestaneli Pastasini. Bence gercekten denenmege deger bir tatli, ozellikle kestane ve cikolatali ganaj kendi basina yenebilecek kadar lezzetli. Vakit biraz dar oldugu icin pastanin yapimi sirasinda resim cekemedim; umarim anlatimim ve resimler yeterince aciklayici olur.

Kestaneli ve Beyaz Cikolatali Cheesecake tarifi Steven Wheeler'in The Book of Cheesecakes kitabindan. Bu cheesecake'i yillardir yaparim. Rahatlikla soyleyebilirim ki, simdiye kadar tadip da begenmiyen olmadi. Ustelik lorla (ricotta) yapildigi icin normal cheesecakelere kiyasla daha hafif ve yapimi cok kolay bir tatli. Bu ara islerim yogun oldugundan istedigim halde bu cheesecake'i Kestane-YE icin yapamadim. Gordugunuz resimler aylar once Our Patisserie'de bu tarifi yayinladigimda cekilmisti. Yine de kestaneli tatlilar koleksiyonunda yer almasi gerektigini dusundugumden bu tarifi sizinle paylasiyorum.

Gelelim makaronlarin hikayesine... YE etkinliklerinin hemen oncesinde hep yasadigim telasi bu sefer yasamamak icin makaron denemelerim surerken kestaneli makaronlari yapip resimlerini cekmistim. Hesapca son gune sadece tarifi yazmak kalacakti. Tabii ki evdeki hesap carsiya uymadi. Bilgisayarim bozulunca resimleri de kaybettim. Makaronsuz bir Kestane-YE fikrine kendimi iyiden iyiye alistirmistim ki, Dilek ona yolladigim resimler arasindan kestaneli makarona ait olanlarini bana geri yolladi. Boylece sizinle bu tarifi resimleriyle paylasmam mumkun oldu.

Kestane ve Cikolata Ganajli Kubbe Pasta:

  • Cikolatali kek kati (Tarifi asagida)
  • Kestaneli Cikolatali Ganaj (Tarifi asagida)
  • 1/2 bardak cig krema
  • 4-5 adet kestane sekeri
  • Arzu edilirse pastanin uzerine elemek icin kakao
Kubbe pastayi olusturmak icin kullanacaginiz kasenin agiz capini olcun. Cikolatali kek katinizdan biri bu capta, diger ikisi ise bundan 2 ve 4 cm eksik caplarda olmak uzere 3 daire kesin. Gerekirse bu daireleri birden fazla kek parcasini birlestirerek olusturabilirsiniz. Kasenizin icini strecle kaplayin. Strecin ustunu duzgun bir ganaj tabakasi ile kaplayin. (Bunun icin 1 bardaga yakin ganaj kullanabilirsiniz.) Sonra en buyuk kek dairesini alip ganajin ustune gelecek sekilde kasenizin icine yerlestirin. Bu islem sirasinda kekiniz buyuk ihtimalle kirilacaktir. Hic istifinizi bozmayin ve kirilan parcalari birbirine dogru iterek birlestirin. Simdi kekinizin uzerine ganajdan bir miktar daha surun ve en kucuk kek dairenizi ortalayarak ganajin uzerine yerlestirin. Bu daireyi de ganajla kaplayin.

Cig kremanizi iyice koyulasincaya kadar cirpin. Kasenizin ortasinda kalan bosluga kremanin yarisindan fazlasini kasikla koyun. Kestane sekerlerini bunun uzerine yerlestirip kalan krema ile ortun ve uzerini duzleyin. Son kek dairenizi (gerekirse kenarlarini kesip duzelterek) cig kremanin uzerine yerlestirin. Sagda solda artan tasan kek varsa keserek duzeltin. Ganajinizin sonunu en son koydugunuz kek dairesinin uzerine surun. Strecin sarkan uclariyla pastanizi paketleyerek buzluga kaldirin. En az iki saat donduktan sonra cikarin. Streci acin ve servis tabagina ters cevirerek pastanizi kaseden kurtardiktan sonra ustte kalan streci siyirin. Bir bicakla pastanin yuzeyindeki ganaji yer yer kaldirarak pastanizi susleyin. Arzu ederseniz ganajin uzerine kakao da eleyebilirsiniz.

Cikolatali Kek kati:

Ben asagidaki malzemelerden yaptigim keki 33 cmx45 cm lik firin tepsisinde pisirdim. Bu kadar kek agzi 20 cm capli kasede yaptigim pastaya yetti ve hatta biraz da artti.
  • 1 bardak kaynar su
  • 1/2 bardak kakao
  • 113 g yumusak tereyag
  • 1 bardak seker
  • 2 yumurta
  • 1 1/8 bardak un
  • 3/4 tatli kasigi soda
  • 1/4 tatli kasigi kabartma tozu
Firininizi 200Cye isitin. 33 cmx45 cm lik firin tepsisini yaglayin, uygun buyuklukte pisirme kagidi ile kaplayin. Kagidi da yaglayip uzerine kakao serpin.

Buyuk bir kapta kakaoyu kaynar su ile karistirarak eritin. Baska bir kapta tereyag ve sekeri puruzsuz bir gorunum alincaya kadar cirpin. Yumurtalari teker teker, her seferinde cirparak bu karisima ekleyin. Un, kabartma sodasi ve tozunu cikolatali karisima katip 1 dakika kadar cirpin. Kek hamurunu hazirladiginiz firin tepsisine bosaltin ve esit sekilde dagilmasini saglayin. 10 dakika ya da kekin kenarlari tepsiden hafifce cekilmege baslayincaya kadar pisirin.

Soguduktan sonra tepsiyi tersyuz edip kekinizi cikartin. Pisirme kagidini dikkatlice kekten siyirin.

Kestane ve Cikolatali Ganaj:
  • 245 g kucuk parcalara kesilmis aci cikolata
  • 1 1/3 bardak cig krema
  • 1 bardak tatli kestane puresi
Kremayi kaynama noktasina getirip atesten alin. Cikolata parcalarini sicak kremaya katin, devamli karistirarak puruzsuz bir sekilde eritin. Buna kestane puresini de ekleyip tel cirpici ile karisimin butunlesmesini saglayin. Ganajinizi buzdolabinda surulecek koyuluga gelinceye kadar sogutun.



Kestaneli ve Beyaz Cikolatali Cheesecake:


Posted by Hello

Cheesecake tabani icin:
  • 56 g erimis tereyag
  • 1 1/4 bardak ince cekilmis cikolatali biskuvi
Cheesecake icin:
  • 340 g tatli lor peyniri
  • 1 bardak (226 g) tatli kestane puresi
  • 2/3 bardak cig krema
  • 113 g kucuk parcalara kesilmis beyaz cikolata
  • 3 yumurta
  • 2 yemek kasigi portakal suyu
  • 1 yemek kasigi un
Ustunun suslemesi icin:
  • Beyaz cikolata rendesi
  • Cirpilmis cig krema
  • Kestane sekeri parcalari
Firini 175 Cye isitin. Tabani olusturmak icin erimis tereyagi ve cekilmis biskuviyi iyice karistirin. 23 cm lik kelepceli kalibin altina duzgunce bastirarak yayin.

Lor peynirini ve kestane puresini buyukce bir kasede cirpin. Kremayi ayri bir sahanda kaynama noktasina getirin. Atesten alip icine beyaz cikolata parcaciklarini katin. Devamli karistirarak cikolatanin erimesini saglayin. Portakal suyunu ekleyin ve peynirli karisima katin. Yumurtalari teker teker, her seferinde cirparak ekleyin. Unu da koyup karisim butunlesinceye kadar cirpin; hazirladiginiz kelepceli kaliba dokun. Yaklasik 45 dakika ya da kenarlar tutuncaya kadar pisirin. Firindan cikarirken cheesecake'in ortasi hala tam pismemis olmali. Bir gece buzdolabinda dinlendirdikten sonra cheesecake'inizin ustunu cirpilmis krema ile kaplayin. Uzerine beyaz cikolata rendeleyin ve kestane sekeri ile susleyin.


Posted by Hello

Kestaneli Makaronlar:

Bu makaronlari burda anlattigim sekilde yaptim, dolayisiyla sadece malzemeleri verecegim. Kestane puresini kuru malzemelerin yumurta aki kopuguyle karistirilmasi asamasinda ekledim. Dolgusu icin ise cig kremayi sekerli kestane puresiyle birlikte sertlesinceye kadar cirptim. Simdiye kadar yaptigim makaronlar icinde buyuk kizim en cok bunlari begendi. Tadan bir arkadasim da "bunlar kurabiye degil pasta olmus" yorumunda bulundu. Sadece yine yaparsam dolgusu icin cig krema kullanmayacagim, cunku bekledikce makaronlar cig kremadan nem kapip o harika citirliklarini kaybetiler.

Makaron Hamuru icin:
  • 1 1/4 bardak pudra sekeri
  • 113 g badem
  • 1/4 bardak arti 2 yemek kasigi oda sicakliginda yumurta aki
  • Bir fiske tuz
  • 1/4 bardak seker
  • 1 1/2 (Bir bucuk) yemek kasigi kestane puresi
Dolgu icin:
  • 1/2 bardak cig krema
  • 3 yemek kasigi tatli kestane puresi



62 Comments:

Blogger Burcu Özdoğan said...

Sevgili Zinnur harika olmuş hepsi birbirinden güzel ellerine sağlık

12/14/2005 11:09:00 PM  
Blogger DAMLA said...

ZİNNUR,
YİNE YAPMIŞSIN YAPACAĞINI!!...
MUHTEŞEM GÖRÜNÜYORLAR, ELLERİNE SAĞLIK...
HAYIR BEN DE BİR CHEESCAKE DÜŞKÜNÜYÜM VE BENİM YAPTIKLARIMI DA ÇEVREMDE HERKES BEĞENİR AMA SEN OLUNCA.... WALLA HAYATTA YAYINLAYAMAM, SENİNKİLER YANINDA SÖNÜK KALIRLAR!!...
YAZDIĞIN BÜTÜN CHEESCAKE TARİFLERİNİ DE DENİYORUM BU ARADA , HARİKA ŞEYLER GÖNDERİYORSUN :))

12/15/2005 12:24:00 AM  
Blogger Doruk said...

Zinnur, ben karar verdim senin yanına kursa geliyorum. Yok buradan yutkun yutkun nereye kadar. Harika şeyler yaratmışsın. Ellerine sağlık.

12/15/2005 12:31:00 AM  
Blogger Burcu ÜNAL said...

zinnur merhaba,
hepsi muhteşem ama ben yine kubbe saygı için saygı duruşunda bulunmak istiyorummm...
ne güzellik benim kelimelerim yetersiz kalıyor..

ellerine sağlık :)

12/15/2005 08:43:00 AM  
Blogger Burcu ÜNAL said...

heyecandan kubbe saygı yazmışım..
kubbe pasta için..

sevgiler..

12/15/2005 08:44:00 AM  
Blogger Unknown said...

Zinnur hepsi birbirinden güzel görünüyorlar, hangisine övgü yağdıracağımı şaşırdım ama hepsi çok güzel:) Şimdi burda bilgisayarıma bakarken kahveyle çok iyi giderdi bu pastalar:)Ellerine sağlık...

12/15/2005 09:32:00 AM  
Blogger zinnur said...

Cok tesekkurler Burcukusu.

Damla, sitendeki marifetlerine bakinca cheesecakelerinin benimkiler yaninda sonuk kalacagi sozune pek inanamadim dogrusu. Ama yine de cok tesekkur ederim.

Burcu'cugum, inan benim de senden ogrenecegim cok sey var. Doruk'un dogumgunu icin yaptigin kurabiye ev bizim evde hala dillerde.

Tesekkurler, Deniztuzu. Ah bir gelebilsem oralara, artik kurs mu acarim yoksa o pastane senin, bu restoran benim mi yaparim bilemiyorum :) Ama gelecek yaza kadar tatli bir hayal galiba Turkiye.

Pastaci,senin kestaneli profiterollerinin de kubbe pastadan hic asagi kalir yani yoktu dogrusu. Keske bir de tadabilseydik karsilikli yaptiklarimizi!

Derya, tesekkurler. Benim de cok basima geliyor dedigin; bloglari gezerken gorduklerimi canim cekiyor ve o gun pisireceklerimi belirliyor bazen bu geziler. Galiba bloglari iyice tok karnina gezmeli, yoksa bir istah patlamasina neden olabilirler :)

12/15/2005 03:51:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur,

Senin siteni açınca hep şöyle bir şey geçiyor aklımdan; bakalım bugun ne süprizler yapmış Zinnur.

Bende Kubbe Pastaya bayıldım. Al beni ye diye bagırıyor. Ben sadece bakıyorum :))

Not: Sitelerinize dikkat edin. Bugun sabah portakal agacı ve birkaç yemek sitesini daha blocklamışlar galiba :((


Summer,

12/15/2005 11:39:00 PM  
Blogger Sibel said...

Ben de kurs istiyorum! Hatta sana komşu olmak istiyorum! Ne bileyim bi sürü şey istedim bunları görünce! Daha ne diyeyim bilmiyorum!

12/16/2005 01:42:00 AM  
Blogger Elifce said...

Sevgili Zinnur yaptıkların olağanüstü güzel, diyecek kelime artık sizlere bulamıyorum.Benim sizlerden bir ricam olacak 17 ocakta oğluşum Yiğit efenin doğum günü var.Ben ise ne yapacağım diye şimdiden kara kara düşünüyorum.Mutfakla aramda pek iyi değil açıkçası. Sizlerden ricam o gün için güzel şeyler hazırlamak istiyorum.Gelecek kişiler pek çocuk ağırlıklı değil. Yaptıkların çok güzel ve bana tavsiye edeceğin bir şey varmı neolur bunuda bir etkinlik olarak kabul edin...Şimdiden çok teşekkür ediyorum ve sizlerden acil haber bekliyorum.

12/16/2005 03:45:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

sevgili zinnur,

kestane ye etkinligi sitelerini tek tek dolaşırken tabii ilk duraklarımdan biri seninki oldu..

tam kestaneli cheesecake'i yazıcıdan almaya calısırken kubbe pastada adımın gectigini gördüm..

bu kadar özel ve güzel pastalara, tatlara imza atılan bir sayfada adımın gecmesi ne büyük mutluluk benim için :)

en kısa zamanda kestaneli cheesecake'i yapacağım, sanırım haftaya salı günkü topklanyımız için bunu yapacağım, hemen yorumu eklerim yapar yapmaz..

ama asıl hedefim pierre hermes'den sonra en ünlü macaron ustası zinnur'un macaronlarıdır!!!!!
günlerdir dikkatle okuyorum, tüm yazdıklarını print ettim, iş kaldı cesaretimi toplayıp bir tam günümü bu işe adayıp, derin bir nefes alıp,besmele cekip macaron olayına girmeye :)

insallah bunu da en kısa zamanda denerim..

sevgiler;

hanzade

ellerine sağlık canım...

12/16/2005 05:42:00 AM  
Blogger Basak said...

Zinnur, hakikaten bir kuş fısıldamış kulağına; kestane yemek etkinliğini. Anımsarsın; Bahar Pastanesi ile ilgili yazıma yorumunda öyle söylemiştin.
Bekledik ama ne kadar çok tarifle karşılaştık değil mi? Senin beceri isteyen detaylı tariflerin de çok hoş görünüyor. Eline sağlık Zinnur. :)

12/16/2005 07:40:00 AM  
Blogger hanimiş said...

hersey, tum tarifler gercekten cok guzel.. ama benim baska bir istirhamim olacak ... neden sizin de konularina/isimlerine gore bir arsiviniz yok. inanin eksikligini cok hissediyorum.selamlar..

12/16/2005 09:42:00 AM  
Blogger zinnur said...

Arkadaslar, oncelikle yorumlara cevap vermekte geciktigim icin ozur dilerim.

Sevgili Ipek, cok tesekkur ederim sana guzel sozlerin icin. Bazilarina layik olmadigimi dusunsem de senden bunlari duymak beni mutlu etti.

Sana da cok tesekkur ederim Summer. Uyarin icin de tesekkurler, gercekten cok uzucu bir durum bu "hacking".

Sibel'cim, sana komsu olmak dusuncesi bile guzel. Sanirim ben daha karli cikardim bu isten. Saglikli beslenme konusunda cok ihtiyacim olan bircok sey de ogrenirdim ayrica.

12/18/2005 08:36:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Elif,
Oglunun dogumgununu simdiden kutlarim. Bizde de dogumgunleri var bu ara. (Iki kizim da Oglak burcu)

Biliyorsundur, Burcu harika seyler hazirladi gecenlerde ogluslarinin dogumgunu partisi icin. Bende ozellikle erkek cocuk dogumgunune uygun bir tarif yok ama bence yaraticiligini kullanip guzel seyler ortaya cikarabilirsin. Sevdigin bir pandispanyayi yap. Istersen bir kismini duz buyuk firin tepsisinde, bir kismini ise normal kelepceli kalipta pisir. Sonra bunlari uygun sekilde keserek mesela araba biciminde bir pasta cikarabilirsin ortaya. Ya da payreks kasede pisirip futbol topu gibi susleyebilirsin. Bu konuda Pastaci Burcu'nun sitesinde Zuhal Hanimin pastalari da ornek olabilir sana. Bence illa seker hamuru kullanmak gerekmez, normal kremayi az miktarda gida boyasi ilavesiyle renklendirip kullanabilirsin. Pasta gosterisli olduktan sonra gerisi kolay. Cocuklar pizza, sandvic, meyva gibi basit seylerden hoslaniyor zaten. Benim minik cheesecake'ler de yapimi basit ve hosa giden seyler. Hem buyukler, hem kucuklar sevebilir. Simdiden kolayliklar diliyorum sana.

12/18/2005 08:47:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Hanzade,
Senden bir yorum almak ne guzel. Senin kumbet pastan gectigimiz yil Turkiye'de Internet uzerinden en fazla tarifi alinip yapilan pastaydi belki de. Bu kubbe pastanin yapimi da cok benziyor seninkine.

Umarim kestaneli cheesecake den iyi sonuc alirsin. Ne de olsa malzemeler birebir uymadigi icin Turkiye'den arkadaslar bu tarifleri denerken hep icim pir pir ediyor. Istersen ufak bir miktarla muffin kabinda on deneme yap Hanzade'cigim.

Makaronlara gelince, siralamada benim makaronlari Pierre Herme'ninkilerin ardina koyman benim icin buyuk bir ovgu :) Yaparaken yumurta aki kopugunun iyice koyu olmasina dikkat et, tupe koydugunda karisim ucundan akip gitmeyecek kivamda olmali. Eminim basarili olacaksin.

Kolay gelsin arkadas toplantin icin,

12/18/2005 09:18:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Basak, evet, kucuk kus dogru soylemis :) Gercekten bircok guzel kestaneli tarifimiz oldu. Senin yaptigin ise goruntu itibariyle bana en cok "kestane" diyenlerden biriydi. Fotograf cekmedeki ustaligini yine konusturmussun. (Birazdan gidip bu yorumumu esas olmasi gereken yere de birakacagim :) ) Yorumun icin cok tesekkur ederim.

12/18/2005 09:22:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Isil,
Yorumun ve onerin icin cok tesekkur ederim. Uzun zaman benim tek kategorim var diyerek arsiv yapmaya direndim. Simdilerde kendim de zorluk cekiyorum eskilere link vermek gerektiginde. Bir seyler yapmaliyim dedigin gibi, ama nasil bir sey olacagini simdilik tam olarak bilemiyorum. Herhalde alfabetik olacak. Senin onerilerin varsa yazarsan sevinirim. Bu ara biraz mesgulum, onun icin hemen gerceklesmeyecek bu is. Ama uzerinde dusundugumu bilmeni isterim. Simdilik belki sag ustteki Google search bar'i kullanabilirsin.

12/18/2005 09:26:00 AM  
Blogger Basak said...

Zinnur mutlu ettin yorumunla beni, teşekkür ederim. :) Bir de buradan iletmek istedim mutumu. :) Bu sözleri duymak benim için çok hoş. Üstelik senden. :)

12/19/2005 12:49:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

sevgili zinnur,
bence bu bizim pastane isini ciddi ciddi dusunmelisin cunku hersey gercekten cok profosyonelce..ev yapimi pastalar cok lezzetli olsa da, genelde naif bir goruntusu olur seninkilerde bu yok.bir de ne soracagim ben pismeden yapilan kopuk kopuk olan bir cheesecake tarifi ariyorum(biliyorum icine cig yumurta girecek maalesef ve ben de bu durumdan hosnut degilim ama bu tarif bir must oldu benim icin)sen de mutlaka boyle bir tarif vardir?
sevgiler

12/19/2005 09:06:00 AM  
Blogger zinnur said...

Deniztuzu, cok memnun oldum iyi sonuc aldigina. Ellerine saglik.

Basak, ben de incelikle yorumuma cevap yazdigin icin tesekkur ederim.

Dentista, cok tesekkur ederim sozlerin icin. Ama isin bir de is idaresi kismi var ki ben bu konuda hic iyi olmadigimdan eminim. Bir kac ayda batirirdim herhalde pastaneyi :) Bahsettigin tarzda cheesecakeleri icine jelatin koyarak stabilize etmek gerekiyor sanirim, yoksa bekledikce su saliyorlar. Boyle olunca taban malzemesi islanip kitirligini kaybediyor. Nar-YE'de Narli Krema adi ile verdigim tarif bu cesit bir cheesecake idi aslinda. Su salma probleminin onune gecmek icin tulbentte suzdurulerek kullaniliyordu. Arzu edersen 1 bardak lor yerine 225 g krem peynir kullanarak deneyebilirsin. Icine nar suyu yerine limon suyu ve rendesi katabilirsin. Dedigim gibi --mesela sicak limon suyunun icinde eriterek-- jelatin katarsan bu tarife su salma ve kivamda farklilasma problemi ortadan kalkar. Kusura bakma elimin altinda tam olcueriyle verbilcegim bir tarif yok su anda ama ilerdeki gunlerde denemege calisirim, soz.

12/19/2005 07:01:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur,
Pastalarin hepsi birbirinden lezzetli ve muhtesem! Cheesecake tarifine bayildim. Yapmak istiyorum ama bu konu da birkac sorum var.
1.Esim kestaneyi sevmedigi icin bu pastaya kestane ilave etmesem ve tarife uysam basirili olur muyum tad konusunda?
2. lor peyniri bilmiyorum. Burda marketlerde cream cheese satiliyor ve Quark (veya kwark diye adlandiriyor) hangisi ile yapabilirim bu tarifi?
Simdiden cevaplarin icin tesekkurler!
Zehra

12/23/2005 08:23:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Zehra,
2. sorudan baslayayim cevap vermeye. Zaten ben de lor degil ricotta denen peyniri kullandim. Sanirim quark buna oldukca benziyor ve bu tarifte kullanilabilir. (Tarifte ricottayi lor diye cevirmekle dogru yaptim mi bilmiyorum, zira lor ricottadan biraz daha kuru galiba. Belki sadece lor yerine lor ve yogurt karisimi kullanmasi daha uygun olacak Turk okuyucularin.)

Ilk sorunun cevabini ise bilemiyorum Zehra. Belki kestane puresi yerine ayni miktarda quark kullanarak yapilabilir. Kestane puresinin icinde seker var, onun yerine quark konunca tarifteki seker miktarini da biraz arttirmak gerekecektir. Bence yarim olcu ile muffin kaplarinda bir dene, bakalim oluyor mu? Tadi cok tekduze olmasin diye, istersen ekstra seker yerine biraz ahududu receli filan ekleyebilirsin. Malum beyaz cikolata ve ahududu birbirine cok yakisiyor.

Bizi de haberdar edersin degil mi sonuctan?

12/23/2005 07:40:00 PM  
Blogger zinnur said...

Defne, kubbe pastayi begenmen beni sevindirdi, tabii diger soylediklerin de... Bu aralar esim tatli yaptigimda pek mutlu olmuyor gibi, soyledigine gore kilo almis. Ama yine de ailemden yeterince destek ve ovgu aldigimi dusunuyorum. Yemek dersi almadim ama uzun yillardir mutfaktayim ve guzel yemek yapan arkadaslarim oldu; dolayisiyla onlardan cok sey ogrendim.

1/04/2006 05:05:00 PM  
Blogger Hanife said...

Zinnur'cugum,
Bugun senin kubbe pastani yaptim. Malzemeler ayni ama kubbe seklinde yapmadim. Kekim daha onceden hazirdive kalp seklinde pisirmistim. Kestaneli kremanin tadi enfes, ellerimi kasigi yalamakdan:) neredeyse hepsini yiyecktim. Ancak bir sorum olacak, su cig krema ile ilgili. Burada bircok cesit krema var. Fraiche, Irlandaise, Annglais.. Cig kreama bunlar degil sanirim, ben genelde en yagli olan yani %35 lik whipped cream kullaniyorum. Senin tarifde gecen bu mu? Benim yaptigim biraz sulu kaldigi koyu kivamli pisirdigim krema ile karistirdim. O sekilde de cok guzel oldu tadi. Yarin is arkadasimin dogumgunu ve ona surpriz yapacagiz bu pastayla..
Tarifi paylastigin icin cok tesekkurler..
Sevgiyle..

1/31/2006 11:12:00 AM  
Blogger zinnur said...

Hanife'cigim, ellerine saglik ve arkadasinin da yeni yasi kutlu olsun. Tahmin ettigin gibi cig kremayla kastettigim whipping cream ya da heavy cream. Ben burada daha cok heavy cream (sanirim %36-40 yag iceriyor) buluyor ve kullaniyorum. Cirpildiginda guzel koyulasiyor. Ama senin kullandiklarin cirpildiginda yeterince koyulasmiyorsa, pismis krema ile karistirmak cok iyi fikir. Turkiye'de Oetker'in krema sertlestirici diye bir urunu var bu gibi durumlarda kullanilan. Bir baska alternatif de azicik jelatinle stabilize etmek olabilir.
Sevgiler,

1/31/2006 02:56:00 PM  
Blogger Hanife said...

Cok sagol Zinnur'cugum. PAstayi aksam kesecegiz insallah. Krema sertlestirici cok iyi fikir. Jelatin daha once hic kullanmadim, ama Fethiye'nin bahsettigi agar agar i da cok aradim bualamadim buralarda. Daha cok pasta malzemeleri satan yerlere bakmam gerek sanirim.
Tavsiyelerin icin yeniden tesekkurler.
Sevgiyle.......

2/01/2006 05:38:00 AM  
Blogger zinnur said...

Hanife, agar agari ben health food satan dukkanlarda buluyorum. Ama bulamazsan ben bir zarfa koyup sana yollayabilirim. zinnur@sys-con.com'a adresini yollaman yeterli.

2/01/2006 06:24:00 AM  
Blogger Hanife said...

Cok incesin Zinnur'cugum, sagol. Su siralar hic vaktim yok, hep pratik yemekler yapiyorum. Ama pasta isine merak saldim, daha once hic yapmazdim pasta falan hep cekinirdim. Agar Agar i bulurum diye dusunuyorum. Eger bulamazsan sana bildiririm:)
PAsta enfes oldu bu arada, kremasi cok guzeldi. Paylastigin icin cok tesekkurler.

2/03/2006 07:03:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

sevgili zinnur,

cig krema whipping cream ile aynimi? Benim kelepceli kalibimda pisirdigim keklerim cok kabarmiyor nedense. Yada kenarlari kaliyor, ortasi sadece kabariyor.Neden acaba bir bilgin varmi. yanlis yaptigim birseymi var yoksa. biraz yardimci olursan cok sevinirim.

3/02/2006 01:12:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Feda, cig kremayi whipping cream ya da heavy cream ile es anlamli kullaniyorum.

Diger sorunun cevabi konusunda emin degilim ne yazik ki. Soyledigin problem sadece kelepceli kalipta mi oluyor? Keklerin duz sekilde kabarmasini saglamak kolay is degil. Burada onu saglamak icin gerecler satiyorlar hatta. Cogumuzun kekinin ortasi kenarlarindan daha cok kabariyor. Ortada asiri bir kabarma soz konusu ise, ya fazla cirpma nedeniyle fazla gluten olusmus olabilir, ya firin isisi cok fazladir, belki de unun cinsi olabilir. Yani problemin kelepceli kalipla ilgili oldugunu sanmiyorum.

Eger keklerin hic kabarmiyorsa kabartma tozunun tarihine de bir bakmani tavsiye ederim. Pek fazla yardimci olamadim, kusura bakma. Uzaktan ancak bu kadar oluyor :)

Yeni mutfak denemelerinde sana basarilar dilerim.

3/02/2006 02:42:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur,
pasta kekelerini, pandispanyalari genelde 350 F de pisiriyorum. Buda burada en ideal pisirme ayari diye biliyorum. Siz kac F de pisiriyorsunuz? Yine de daha dusuk ayarda pisirmeyi denicem, belki iyi olur.

Sorunun kabartma tozundan oldugunu pek sanmiyorum cunku yuvarlak ortasi delik kek kalibimdaki yaptigim keklerim cok iyi kabariyor. Borcamda ve bu yuvarlak kelepceli kaliplarimdakiler pek iyi sonuc vermiyor. Birde, sonuyorlar biraz firindan ciktiktan sonra. Gerci bu genelde butun keklerimde hafifce oluyor.

Keklerin duz kabarmasi icin satilan araclar neler? Onlari arastirip bakiyim.

Sizide yoruyorum sorularimla kusura bakmayin. Ailem yanimda olmayinca buranin durumunu bilmediklerinden pek yardimci olamiyorlar.

Tesekkurler.

3/08/2006 01:54:00 PM  
Blogger zinnur said...

Feda, 350F bircok kek, kurabiye icin uygun bir isi. Bir arkadasimin basina soyle bir sey geldi. Firin gostergesinin gosterdigi ile firinin isisi ayni degilmis, yillar icinde kalibrasyon degismis bir sekilde. Bunu da firin termometresi ile tesbit etti. Bilemiyorum sende boyle bir sorun sozkonusu olabilir mi?

Ayrica kalibin malzemesi de pisirme sureleri ve sonuclari konusunda etkili olabiliyor, ama ben bu konularda pek bilgili degilim.

Keklerin duz yukselmesi icin Magi strip denen bu seritleri satiyorlar. Yalniz bunlar daha ziyade dugun pastalari vs icin profesyonellerin kullandigi gerecler. Paket halinde ve fazla sayida satiliyorlar. Ev icin yapilan keklerde kabarma kimseyi rahatsiz etmez, hatta gorunumde arzu edilen bir seydir. Kekin firindan cikinca bir miktar dusmesi de normaldir. Dugun pastalarinda ise ustuste katlar oldugu icin duz bir ust arzu ediliyor.

Istersen bir arkadasinla sizin evde kek yapmayi deneyin. O senin gereclerinle kendi bildigi gibi yapsin. Hatta belki yarisini da kendi getirdigi bir kalipta pisirsin. Bakalim sonuclar degisecek mi? Ya da ayni denemeyi sen kendi kalibinla arkadasinin firininda yap. Bakalim ne olacak?

Kusura bakma aklima baska bir sey gelmiyor :(

3/09/2006 02:44:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Bayılırım kestaneye,

Makaronlarına uzun zamandır hayran hayran bakıyorum, bir türlü cesaret edip deneyemedim. Bu kestaneli olanların dolgusuna kestane püresi reçeli de çok yakışır kanımca. Karşılaştığın sorunda çözülmüş olur. Birde hamuruna badem yerine kestane püresi yada fındık koysak nasıl olur. Bademi sevmiyorumda.

1/29/2007 04:54:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Fatos, kestane puresi receli nasil bir seydir hic bilmiyorum, ama icine kestane girdigine gore guzeldir muhakkak. Makaronlarin icine zaten epey seker giriyor, dolgu malzemesinin cok sekerli olmamamasi daha iyi oluyor bu nedenle. Kestane puresi receli asiri tatli olmayan ve kivamli bir dolgu malzemesi ise gayet guzel olur eminim.

Makaronlarin hamuruna zaten bir miktar kestane puresi giriyor, ama eger badem kullanmayacaksan, onun yerine baska bir kuruyemis kullanman iyi olur gerekli kivami tutturmak icin. Ben badem yerine ayni miktarda fistik ve findik kullanarak da makaron yaptim ve bir problem olmadi. Ceviz biraz daha yagli oldugundan nasil sonuc alinir bilemiyorum. Makaronlar nazli kurabiyeler, ufak degisiklikler oldukca farkli sonuclara yol actigindan, kendi denemedigim bir seyi onermege cekiniyorum acikcasi. Ufak miktarlarda deneyerek gormek en iyisi.

Simdiden kolay gelsin denersen.

1/29/2007 05:03:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

merhaba
Kestane sekeri dediginiz acaba kestane puresi mi? US de var mi ben hic rastlamadim marketlerde. Bilgi yazarsaniz sevinirim. Tesekkur ederim .
iyi gunler
DEMET

1/31/2007 12:20:00 PM  
Blogger zinnur said...

Demet, kestane sekerini ben burdaki Turk marketlerden bulabiliyorum. Ama cok pahali oldugu icin, gecenlerde ilk defa kendim yapmaya calistim. Ilk sefer beceremedimse de, bir dahaki sefer ne yapacagimi biliyorum. Gozume kestirdigim tarif su.
Sevgiler,

1/31/2007 01:06:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

cANIM COK SAOL TARIF ICIN BU IYI OLDU VALLAHI. dEDIGIN GIBI aRAPLAR'DAN DUNYANIN PARASINI ODEYIP DIGER SEYLERI ALDIGIM ICIN , BUNUN DA PAHALI OLDUGUNA INANIYORUM. COK TSK. EDERIM.
SEVGILERIMLE ,

1/31/2007 04:41:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur

Sonunda bu muhteşem makaronları denemeye cesaret edebildim ve şuan çayıma eşlik ediyor. Şekilleri seninkiler kadar mükemmel olmadı tabi. Ama genede ilk sefer için fena saılmaz. Daha öncede sorduğum gibi sıkma torbasında problem yaşadım ve çok düzgün yuvarlaklar oluşturamadım. 113 gr. fındığıda çok hassas terazim olmadığı için ölçemedim ve 1 cup kullandım. Ama sanırım az geldi çünkü biraz yayıldılar. Ayakları seninki kadar düzgün olmadı ve seninki kadar kabarmadı. Sencede fındığı az gelmiş olabilirmi? 2 yumurta sarısı kullandım. Arasına da daha önce söylediğim kestane püresi reçelinden koydum çok yakıştı. Genede kestane tadı çok baskın değildi. Sanırım fındığın tadı onu bastırdı. İçine biraz daha fazlamı püre koysaydım acaba diye düşündüm. İlk tepsim biraz fazla pişti. 175 derecede 10 dakika fazla geldi sanırım. 2. de dereceyi hafif düşürdüm ve 9 dakika pişirdim . O daha iyiydi.15 adet makaronum oldu bu ölçülerle. Gerçekten bunlara kurabiye demek haksızlık olur. Pasta bunlar. Ayrıntılı anlatımın çok işime yaradı. Yapım aşaması gözümde büyüttüğüm gibi zor olmadı. .Fındık oranı konusunda birşey söyleyebilirmisin? Tekrar denemek istiyorum çünkü. 1 cup az mı sencede.Bu tarif için çok teşekkür ederim

3/05/2007 11:07:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Fatos, once tebrik edeyim seni, cunku makaron yapmak bence hic de kolay bir sey degil. Simdi, bilebildigim kadariyla sorularini cevaplayayim.

Makaron hamurunun kivami koyuca oluyor, siktiktan sonra pek yayilmamasi lazim, sadece tepsiyi masaya vurunca biraz yayiliyorlar, ama azicik. Sende s1kar s1kmaz yayilma olduysa, senin de tahmin ettigin gibi findik miktari az gelmistir. Su yorumu bir yazip gondereyim, evde findigim olup olmadigini arastiracagim. Varsa tartip, bardak cinsinden bir olcu vermege calisirim sana. Ama fikir versin diye soyle yazayim, sikildiktan sonra, hafif nemli parmakla ustlerine dokununca hamurun pek civik olmamasi lazim. Kimi zaman ust yuzeydeki puruzleri, delikleri vs, ben boyle islak parmakla duzeltiyorum, genellikle parmagima sivasmiyor hamur. Hele bekletme suresinden sonra iyice kuruyup hafif kabuklaniyor ust yuzey. Yani oldukca yogun oluyor makaron hamuru.

Ben de iki yumurta aki (sarisi diye yazdigin aki olacak, degil mi?) ile yaptigimda yaklasik 15 makaron cikiyor.

Kestane tadina gelince, kestane puresini arttirmak mumkun olabilir ama kesin bir sey soylemek zor, ancak denenerek anlasilabilir. Benim tecrubem, hamuru sulandiracak seylerin iyi sonuc vermedigi, ama pure kendi basina oldukca yogun bir malzeme. Eger istersen, arasina da recel yerine kestane puresi ya da recel+pure karisimi koyarak kestane lezzetini yogunlastirabilirsin.

Bundan sonraki denemeler icin simdiden kolay gelsin.

3/06/2007 07:45:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Evet Zinnur akı olacaktı yanlış yazmışım. Cevabın için teşekkür ederim. Fındık ölçüsünü bekliyorum.

3/06/2007 07:49:00 AM  
Blogger zinnur said...

Fatos, simdi olctum. 113 g findik 1 1/4 (bir arti bir ceyrek) bardaktan azicik az geliyor. Garip bir olcu oldu ama baska nasil ifade edecegimi bilemedim. Bu arada tabii findigin inceligi, kullanilan bardagin hacmi vs de onemli faktorler. Benim kullandigim bardak 240 ml lik Amerikan kup olcusuydu. Uzun laftan kisa sonuc: findigi biraz arttirman gerektigi tahminimiz dogruymus.
Sevgiler,

3/06/2007 08:14:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur çok fazla şey sorup seni yoruyorum ama kusura bakma olurmu. Son bir soru daha. Ben fındığı çekmeden önce ölçmüştüm. Pudra şekeriyle çekeceğimiz için sonra tam ölçü olmaz diye. Senin verdiğin ölçüde mi çekilmemiş hali? Öyleyse 1/4 cup eklediğimde tamam olacak.

3/06/2007 11:36:00 PM  
Blogger zinnur said...

Fatos, rica ederim, yorgunluk degil kesinlikle. Benim olcumum cekilmis findik icindi. Simdi cekilmemisi ile de denedim. Hemen hemen 1 bardak geldi. Tabii findigin iriligi de bir faktor olabilir. Benim findiklar kucukceydi. Bana oyle geliyor ki, senin olcun olmasi gerekene oldukca yakin. O zaman bir de yumurta aki kopugunun kivamina dikkat etmek gerek. Dun bu konuda bir yorum yazmistim bir arkadasa, su linkte en sonda bulabilirsin. Bir de onu oku bakalim, yardimci olacak mi? Bir de su linkte Selin'in makaron tecrubesi var, o da yardimci olabilir. Kendisi bir kursta ogrenmis, benim kacirdigim bir yerlere dikkat cekmis olabilir.

Maalesef olmasi gerekene ancak deneme yanilma yoluyla ulasabiliyoruz cogu kez. Hamurunun kivamini gormeden nerde hata olabilecegini soyleyemiyorum, ama bir daha makaron yaptigimda daha ayrintili olarak resimlemege calisacagim.
Sevgiler,

3/07/2007 10:54:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur senin cevabını bekleyemeden akşam yeniden denedim. Çekilmemiş fındığı 1/4 cup fazla koydum ve buzdolabı poşetinin bir kenarını keserek sıktım. Sanırım biraz büyük oldular ve fındığı artırmama rağmen 13 tane çıktılar. Şekilleri daha güzel oldu. Çocuk gibi sevindim ve hemen fotoğraflarını çektim. Akşam olduğu için çok iyi çıkmadı ama adresin sitede varsa bakıp resimlerini göndermek istiyorum sana. Bakalım beğenecekmisin ;-)

3/08/2007 01:20:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sitede mail adresine rastlayamadım. Başka türlüde nasıl gönderebilirim bilmiyorum.
Senin için sakıncası yoksa mailini verebilirsen göndermek isterim.

3/08/2007 01:26:00 AM  
Blogger zinnur said...

Fatos, tebrikler! Resmi zinnur.doganata@gmail.com adresine yollayabilirsin. Merakla bekliyorum.
Sevgiler,

3/08/2007 01:35:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

kestaneli cheesecake te lor yerine krem peynir kullanılabilir mi ilginize şimdiden teşekkürler merve...

5/22/2007 08:18:00 AM  
Blogger zinnur said...

Merve, gec yorum yazdigim icin ozur dilerim. Sanirim kullanabilirsin. Ben hic denemedim gerci. Fakat tadinin biraz daha agir olacagini tahmin ediyorum.
Sevgiler,

5/29/2007 12:23:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur

Sonunda kestaneli cheesecake'i denedim. Buzlukta kalan son pürelerimi kullandım. 300 Gr lor+ 40 gr yoğurt karıştırdım ve üzerine yarım paket krem şanti sürdüm. 23 cm.lik kalıbım olmadığından 20 cm.e yaptım ama küçük gelmedi kalıp. Tadıda hafif ve güzeldi. Hatta kayınvalidem 2. dilimi istedi ;-))
Tariflerin beni hiç yanıltmıyor. Çok teşekkürler..

11/19/2007 11:49:00 PM  
Blogger zinnur said...

Fatos'cugum, cok memnun oldum begendiginize. Hele kayinvaldenin 2. dilimi istedigini ogrenince mestoldum :) 20 lik kaliba yaptigin belki de iyi oldu, zira 23 lukte ince oluyor gercekten. Nazik sozlerin icin cok tesekkur ederim.
Sevgiler,

11/21/2007 05:32:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnurcum,
Bu iletideki 2 muhteşem tarifi denedikten sonra ne zamandır aklım 3. de. Kubbe pastayı haftasonu denemek istiyorum ama birkaç sorum olacak. Eski bir ileti ama umarım dikkatini çeker ve cevaplayabilirsin. Buzluğumda uzun zamandır bekleyen bir kavanoz kestane püresi reçeli var. Daha öncede bahsetmiştim, kestane püresine su ilave edilerek marmelat kıvamına getirilen bir şey. Kestane püresi yerine bunu kullanabilir miyim? O zaman tarifte nasıl oynamam gerekir? Krema miktarını azaltsam bir çözüm olabilir mi? Birde soda dan bahsedilmiş. Bu karbonatla aynı şey midir? Değilse yerine ne kullanabilirim? Böyle bişey bilmiyorum çünkü. Cevabın için şimdiden teşekkür ederim.

3/17/2009 01:41:00 AM  
Blogger zinnur said...

Fatos, kolay sorudan baslayayim cevaplamaya. Soda dedigim tahmin ettigin gibi karbonat. Bu tarifi yazdigimda bazi malzemenin Turkce karsiligini henuz bilmiyordum. Kestane konusuna gelince, bu tarifte kullanilan kestane puresi oldukca yogun bir sey. Kafkas'in kestane purelerini biliyorsun, onun gibi. Krema ile oynama bence, cunku direk olarak kestaneli ganasin miktarini etkiler. Onun yerine kestane marmelatini suz, suzgecte kalan yogun kismini ezip kullan. Suzulen sivi kismi ile de keki islatirsin. Gerci tarifte kek islatilmiyor ama eminim lezzete olumlu katkisi olur islatmanin, hem de malzemeni ziyan etmemis olursun.
Sevgiler,

3/17/2009 04:27:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Bu kadar çabuk cevapladığın için çok teşekkür ederim.
Sonucu bildiririm.

3/17/2009 04:48:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Tekrar Merhaba

Bugün denedim sonunda. Çok lezzetli oldu. Gerçi biraz tatlıydı ama oda kestane püresi reçelinden kaynaklandı sanırım. Çok teşekkürler tarif için.

3/22/2009 12:35:00 PM  
Anonymous fatoş said...

Zinnurcum merhaba,

Çok soru sordum biliyorum. Doğum günümüz bir bitseydi. Ama sana sorup senden cevap aldığım şeylerde içim çok rahat ediyor. Hiç yanıltmadı beni söylediklerin bir de damak tadımız uyuyor. Az önce fıstık krokanı hazırladım. Neyseki tüm fıstık bulabildim. Kremasını kestaneli ganaj yapsam krokanı eritir mi? Bir de pastacı burcudan çikolatalı bir pandispanyada karar kıldım. Evdeki bir kitaptada karamel sos tarifi buldum. Pandispanyayı bunla ıslatsam ,-çok tatlı olacağından pandispanyadaki şekeri azaltsam sorun yaşar mıyım- içine ganaj ve fıstık krokan çok mu ağır bir pasta olur ne dersin? İlk doğumgününe yaptığım en güzel pasta olsun istiyorum. Fikirlerini yazarsan çok sevinirim.

7/29/2010 12:40:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Fatos, cok soru sorman soz konusu degil. Yaniltmayacak, dogru yonlendirecek cevaplar verebilirsem ne mutlu bana.

Nacizane tavsiyem, cok fazla farkli tadi karistirmaman. Fistik krokan ve cikolata uyumlu, kestaneli ganas ve cikolata da kendi icinde uyumlu. Kestane ganas ve fistigi biraraya getirmek ilginc ve iyi sonuc verecegini dusundugum bir fikir. Karamel sos konusunda emin degilim ama; kestanenin tadini sekerle bastirmak istemezsin. Ayrica kekte kullanilan seker, tatlilastirmaktan ote, dokuyu da etkiliyor, pandispanyayi yumusatici etkisi var. Dolayisiyla, kekteki sekeri azaltmanin olumsuz etkisi olabilir pandispanyana. En iyisi karamel sosu bir sonraki dogumgunune sakla, yine cikolatali pandispanya ve armut, seftali gibi meyvalara guzel yakisiyor karamel. Ganasi da cikolata karamelli yapmak mumkun. Tabii karar yine senin. Eminim cok guzel bir pasta olacak. Ellerine saglik simdidien.
Sevgiler...

7/29/2010 03:36:00 PM  
Anonymous FATOŞ said...

Zinnurcum öyleyse kestaneli ganaj krokanı eritmez diyorsun dimi? Peki keki karamel sos yerine neyle ıslatabilirim önerin varmı? Sanırım yoğun dokulu bir kek olacak. Süt, şeker şurubu vs. Ne tavsiye edersin? Ayrıca oğlum adınada acemice bir blog kurdum. Pek anlamıyorum ama. Göç yolda düzülür misali. Pastamın görünümünden memnun kalırsam ilk yazım doğumgünü olacak. Senin fikirlerini de çok merak ediyorum. Umarım dilediğim gibi olur da paylaşırım.

7/30/2010 01:54:00 AM  
Blogger zinnur said...

Fatos, eritmez diye tahmin ediyorum, umarim seni yaniltmis olmam. Ben genellikle seker surubu tercih ediyorum islatma islemi icin, vanilya ya da badem esansi ile cesnilendirebilirsin. Eger elinin altinde kestanelerin surubu vs varsa onu da kullanabilirsin Ya da cikolata tadi baskin olsun dersen, 1/2 bardak seker ve 1/4 bardak kakaoyu ufak bir sahakana al, 1/2 bardak suyu uzerine yavas yavas, bir yandan telle cirparak ekle. Orta ateste kaynama noktasina getir ve soguduktan sonra islatma surubu olarak kullan.

Sonucunu merakla bekleyecegim. Blogun hayirli olsun. Adresini verir vermez ziyaretine gelirim.
Sevgiler...

8/01/2010 09:43:00 PM  
Anonymous Fatoş said...

Zinnurcum cevabını bekleyemeden pastayı yaptım. Krema eritti maalesef krokanı. Genede fıstık tadı güzeldi.Alt 2 kat ince olduğundan ıslatmadım. Sadece en üst kata süt döktüm azıcık.
Şeker hamurunu 1 hafta önceden yoğurmuştum. Ondan mı oldu bilemiyorum ama açmakta çok zorlandım. Pastanın tadı güzeldi ama süslemesi acemiceydi. Belkide ekipman eksiğim olduğundan zorlandım. Mesela harf kobatım ve gıda kalemim olsa daha kolay olurdu. Birde renk eksiğimde vardı. Karıştırıp birşeyler çıkardım işte. Neyse bu ilk denememdi. Gerçi bir daha cesaret edebilirmiyim bilemiyorum ama belki bir daha ki doğumgününe. Resimleri bloğa yükledim. Adresi http://yagizlahayat.wordpress.com/. Sen nezaketinden beğenmesen de söylemezsin ama gerçek fikirlerini merak ediyorum. Yardımların için çok teşekkür ederim.

8/03/2010 01:15:00 PM  
Blogger Sibel said...

Zinnurcuğum, uzun zamandır yapılacaklar arasında bekleyen kestaneli kubbe pastayı nihayet deneyebildim. İş arkadaşlarımdan birinin doğumgünü için, evde de malzemem olunca yapıverdim dün akşam. Yapıverdim diyorum çünkü korktuğumun aksine hiç zor olmadı ve hiçbir sorun çıkmadı yapım aşamasında. Sonuç şahane. Az önce pastayı kestik ve bir anda tükendi! Herkesten ne iltifatlar aldım bilsen:) Teşekkür ediyorum ve kalan kestane püremi değerlendirmek için acilen yeni tarif arayışına geçiyorum:)
Sevgiler canım...

12/14/2011 06:37:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sibel, ne kadar sevindim bir bilsen! Hem senin Bizim Pastane'den bir tarif denemis olmana, hem de sonucun begenilmesine...Umarim kestane purenin kalanini cok iyi degerlendirebilirsin ve bizlerle paylasirsin. Ben henuz kestaneli bir sey yapamadim bu yil. Kestaneler cok minicik, onlarla ugrasmayi goze alamadim.
Sevgiler...

12/14/2011 07:02:00 AM  

Post a Comment

<< Home