Tuesday, March 01, 2011

Fistik Ezmeli Cikolatali Tart

Kurtarma calismalari devam ediyor. Bir zaman once bir Arap markette cok uygun fiata fistik ezmesi gorunce, altin bulmus gibi sevinip almistim. Bir turlu firsat cikmadi bir tatlida kullanmaga. Itiraf ediyorum, kendim kullanmadigim gibi, kahvaltida filan yenmesine de izin vermedim. Ara sira tadina bakip, bozulmadigini kontrol etmek ayricaligi da bana aitti tabii ki. Boyle kalite kontrollardan birinde ezmenin tadinda bir degisiklik var gibi gelince, pacalarim tutustu. Ellerine firsat gecti ya, cocuklardan da layigimi buldugumu ima eden bir suru laf dinledim.

Sonucta damak birligi ile fistik ezmesinin bozulmadigina kanaat getirdik. Ben de biran once kullanip bitireyim diye bu tarti yaptim. Yemege davetli oldugumuz arkadaslarimiza goturduk. Kendileri saglikli beslenir ve tatliyi cok sevmezler. Bizim de cok guzel yemeklerden sonra tatli yiyecek halimiz kalmamisti. Dolayisiyla o gece azi yendi, cogu kaldi. Sonrasinda ne oldu bilemem. Ondan bundan saklanan, paylasilmayan nimetler, sonunda kimseye yar olmayip, coplugun oluyor bazen. Bu da bana ders olur mu acaba?

Tarif arsivden uyarlandi. Pierre Herme'nin Nutella tartinda Nutella yerine kiymetli fistik ezmemi kullandim. (Tart hamuru yukardaki linkteki degil, burdaki badem katkili hamurdu; ucte biri 23 cm lik bir tart icin yeterli oluyor.) Uzerini fistik ve fistik ezmesi ile susledim. Kesit resminde belli belirsiz gorunen yesillik, herkeslerden sakladigim fistik ezmesi oluyor.

Afiyetli gunler dilegiyle...

13 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Merhaba

Türkiye'de blogger ne yazık ki yine yasaklanmış.

3/01/2011 10:00:00 AM  
Blogger sibelyalcincom said...

Ama böyle bir lezzet hiç çöpe gidermi:)))ellerinize sağlık

3/01/2011 11:59:00 AM  
Blogger IŞILCA TATLAR said...

Zinnurcuğum,
Yazdıklarını gülerek okudum.
Demek sadece bizim evde yaşanmıyormuş bu tür olaylar. Ben de nadir bulabildiğim şeyleri birşeyler yaparım diye köşe bucak saklarım önce(Mesela şu an evdeki karamel soslar ve marzipanlar aklıma geldi ki; marzipanlar buzdolabında takır takır vaziyetteler.Onlarla acil birşeyler yapmalıyım) Baktım sürenin sonuna yaklaşıyor bu kez de buzdolabının en soğuk yerlerinde o da olmazsa ortaya serilir yensin diye.

O iş projesi çok kısa sürdü. Zira boyun fıtığımdan kaynaklanan şiddetli ağrılar ve böbrek taşlarımın yerinden oynaması tam da işe yeni başladığım günlere denk geldi. İşletmenin de verdiği sözleri yerine getirmemesiyle uzun ömürlü olmadı.
Sağlık olsun dedik.
Şimdi ben bu fıstık ezmeli tartı, marzipanı biraz krem fresh veya kremayla yumuşatıp yapsam nasıl olur diye düşündüm. Herhalde fena olmaz. Tabi bademsiz tart hamurunla. Evet, epeydir bu tür şeyler yapmıyordum, iyi fikir.
Emeklerine sağlık Zinnurcuğum.

3/01/2011 02:49:00 PM  
Blogger Pelin said...

Zinnurcuğum bizde de yaşanıyor bunlar. Şimdi dolaplarımı açsam neler çıkar neler ama hepsi zamanını bekler. bazen çöpe gidenler de oluyor tabi aramızda kalsın:) Ellerin dert görmesin. Yine harika bir tatlı yapmışsın.
Sevgiler

3/01/2011 05:41:00 PM  
Blogger Unknown said...

Umarım hakkıyla yenmiştir bu güzellikler. Fıstık ve çikolata en sevdiğim ikili zaten. Bir de bademli kıtır tartın üzerinde birleşip katmerli lezzet oluşturmuşsun. Ellerine sağlık Zinnur.

3/02/2011 12:28:00 AM  
Blogger ufukmutfakta said...

Gülerek ve keyifle okudum Zinnur... oldukça şık duruyor, ellerine sağlık...:))

3/03/2011 05:44:00 AM  
Blogger zinnur said...

Anonymous, evet, ben de TR trafigimde bir dusme gozlemledim, ama arayan bunun da caresini buluyor olmali. Zira yine de TR'den ulasilabiliyor blogspot uzantili sitelere.
Sevgiler...

3/03/2011 06:56:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ev Atolyesi, tesekkurler ama bana gayet olasi geliyor bu durum. Dedigim gibi bana ders olsun.
Sevgiler...

3/03/2011 06:58:00 AM  
Blogger zinnur said...

Isil'cigim, gecmis olsun. Is tecrubenle olan zamanlama ters olmus gibi gorunuyorsa da, olanda hayir vardir. Ilerde karsina daha iyi firsatlar cikar dilerim.

Marzipanli cesitleme gayet guzel olur sanirim. Bitter cikolata kullaninca, marzipanin tatliligini dengeleyebilecek bir tarif bu.

Sevgiler...

3/03/2011 07:00:00 AM  
Blogger zinnur said...

Pelin, cok tesekkur ederim. Bizim halimizden ancak bizim gibiler anlar :) Bes asagi bes yukari ayni seyler yasaniyor demek blogcularin evinde. Bir de ziyan etmemeyi basarabilsek, degil mi?
Sevgiler...

3/03/2011 07:03:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ufuk'cugum, cok tesekkur ederim.
Sevgiler...

3/03/2011 07:04:00 AM  
Blogger Oya Kayacan said...

Ay ya attılarsa? Vallahi yüreğime inecek Zinnur. Fıstık ezmesi diye adam vurabilirim ;))

3/10/2011 07:20:00 AM  
Anonymous SMS Pizza said...

Selam guzel bir fikir verdiniz hiç böyle denememiştim en kisa zamanda deneyimlerimi paylasacagim. Bal Serbet sonsuz tesekkurler..

4/30/2011 05:02:00 PM  

Post a Comment

<< Home