Wednesday, February 13, 2013

Cikolata ve Ahududulu Tart



Iphone cikti, kameralar rafa kalkti. En azindan bizim evde boyle oldu. Ara sira eski yontemle fotograf ceksem de, cogu zaman telefonumu kullanmak daha pratik geliyor. Yukarda gordugunuz fotograf da Instagram urunu. Gecen haftasonu 14 Subat'a uygun bir tatli yapmak istedigimde, evdeki malzemelerin de yonlendirmesiyle, daha once deneyip, arzu ettigim sonucu elde edemeyince "yine denenmeli" listeme aldigim bir tarife ikinci bir sans vermeye karar verdim.


Gunun anlam ve onemini de goz onunde bulundurarak, daha once hic kullanma firsati bulamadigim kalp seklindeki tart kalibimi mutfak dolabimin derinliklerinden cektim, cikardim. Tart kalibim bir tane ve kucuk oldugu icin, tart hamurunu pisirme fasli iki asamali oldu ve biraz uzun surdu. Ama sonucta, su tarifi uygulayarak 1 tane buyuk yuvarlak, 2 tane kalp seklinde tart alti pisirdim. Hamurun birazi artti, onu da derin dondurucuya attim. 


Ganasli dolgu icin Internette buldugum su tarifi kullandim. Tarife ek olarak Ingilizce bir vidyo klip de vermisler. Bu klipten ogrendigim puf noktalarinin  ilki, puruzsuz bir ganas icin, kaynayan kremayi cikolatanin uzerine dokmeden suzgecten gecirmekti. Gerci bunu uyguladigimda, suzgecime takilan pek bir kaymak olmadi, ama yine de sizinle paylasmis olayim. Ikinci puf noktasi, ganas tart kaliplarinin icine dokuldukten sonra, tartlarin 2 saat oda sicakliginda, ya da 1 saat buzdolabinda dinlendirilmesiydi. Bu sure sonunda ganas, rahatlikla dilimlenebilecek ve zevkle yenebilecek kivama geliyor. Tarti bundan az dinlendirirseniz, keserken   duzgun dilimler elde edemeyebilirsiniz; daha uzun bekletirseniz de, ganasin iyice katilasmasi soz konusu olabilir. Tadiyla yiyelim, servisi de kolay olsun derseniz, ganasi servisten 2 saat once hazirlayip, tart altliklarina aktarmak en guzel yol. Tart altliklarini onceden pisirebilir, cikolatanizi kucuk parcalara kesip bir kosede bekletebilirsiniz. Malzeme olculmus halde el altinda olduktan sonra, ganasin hazirlanmasi birkac dakikalik bir is nasilsa. 

Internet tarifinde bademli ve limon kabugu rendesi katkili bir tart hamuru kullanilmis. Benim kullandigim ise Payard'in arsivdeki sade tart hamuru idi. Secenek olmasi bakimindan bademli tarifi de paylasacagim.


Gelelim tarifimizin sihirli P. Herme dokunusuna, yani kakao yongasi katkili krokan parcaciklarina...  Fotograflardan pek belli olmasa da, bu citir citir gelisiguzel kirilmis parcaciklarin, goruntuye, lezzete ve dokuya hatiri sayilir katkilari var. 


Bizim o gunku tatli maceramiz cikolatali tartlarla son bulmadi... 23 cm lik daire kalip kullanirsaniz ganasiniz tam gelecektir, ama benim kalp kalibim kucuk oldugundan, epeyce artti. Ahududulardan da elimde kalinca, uyduruk bir tart daha yaptim. Nasil mi? Tart hamurunun uzerine cikolatali ganasin kalanini yaydim. Ahududulari serpistirdim. Yarim olcu beyaz cikolatali musu ahududularin uzerine doktum. En uste de gecen haftanin gullacindan artakalan cekilmis fistiklari serpistirdim. Beyaz ve bitter cikolata, fistik ve ahududu dortlusu olaganustu... Yillar once yine ayni dortlu ordan burdan artmis ve uyduruk bir pastada biraraya gelerek, gunun asil tatlisini lezzette yaya birakmisti; bu sefer de ayni sey oldu. Demek ki, mutfakta maceradan kacmamak lazimmis!


    Tart Hamuru Icin:
  • 3 yemek kasigi badem
  • 6 yemek kasigi seker
  • 1 1/4 bardak un
  • 2 tatli kasigi lomon kabugu rendesi
  • 1/4 tatli kasigi tuz
  • 6 yemek kasigi soguk tereyagi, kucuk parcalara kesilmis olacak

  •  Bitter Ganas Icin:
340 g bitter cikolata, kucuk parcalara kesilis olacak
1 1/4 bardak sut kremasi
1 tatli kasigi vanilya

Kakao Yongasi Krokan Icin:

1/2 bardak seker
1/4 bardak kakao yongasi

Susleme Icin:

2 bardak kadar ahududu
Arzu edilirse 1/4 bardak suzulmus kayisi marmeladi

Firininizi  175 C ye on isitin. Bademleri mutfak robotunuzda iyice ogutun. Seker, un, tuz ve limon kabugu rendesini ekleyin, butunlesene kadar cekin. Tereyagini katin ve hamur bir topak seklinde robotun haznesinde biraraya gelinceye kadar cekin. Hamur cimdiklediginizde parmaklariniza yapismali. 

Hamurunuzu 23 cm lik tart kalibina alin. Duz altli agir bir bardagi kullanarak (vidyoda gosterildigi gibi) kalibin altina ve kenarlarina hamuru yayin. 20 dakika ya da hamur renklenip, ele sert gelene kadar pisirin. Izgaraya alip, 1 saat sogutun.

Ganasi hazirlamak icin, kremayi kaynama noktasina getirin. Bir suzgecten gecirerek cikolata parcaciklarinin uzerine dokun. Yavas yavas karistirarak, cikolatanin puruzsuzce erimesini saglayin. Fazla karistirirsaniz, goze guzel gelmeyen hava kabarciklari olusturacaginizi unutmayin. En son olarak vanilyayi katin ve karistirin.

Ganasi sogumus tart tabanina dokun ve uzerini duzleyin. Ahududulari ganas sertlesmeden tartin uzerine, goze guzel gorunecek sekilde dizin. Arzu ederseniz suzulmus kayisi receli ile, meyvalari parlatin. Krokan parcalarini ahududularin arasina gelisiguzel sekilde yerlestirin. 2 saat disarda veya 1 saat buzdolabinda dinlendirdikten sonra servis yapin.

11 Comments:

Blogger Lezzetli Sanatlar said...

Zinnurcum, tart kalıbına bayıldım. ne kadar güzel... kenarları çok şık.
Tartın görünümü (eminim) tadı da nefis görünüyor.
P Herme tarifindeki kakao yonkası nedir? Nerden bulunur? İlk defa duyuyorum.
İkinci yaptığın tartın tadını beğeniyorsan ve seviliyorsa aynen yapmaya devam.
Ellerne ve emeklerine sağlık.

2/13/2013 09:39:00 PM  
Blogger zarpandit said...

harikaa! keske cococa nibs burda da olsa :(

2/14/2013 09:40:00 AM  
Blogger EMİNE said...

Oncelıkle ellerın dert gormesn bu tarıf ıcın de. Hazır sen,ganaj yapımının puf noktalarndan bahsetmısken aklıma coktandır takılan bır sey sormak ıstyorm.Ganaj tarıflerınde genelde sut kreması kullanılyor,ben bulndgm yerde ha deynce bulamyorm kremayı. Arastrmam gerkyor. O nedenle kremasız ganaj tarıflerıne baktm netten, bır de kremanın yuzde 40'ı yag kalan yuzde 60'ı sut oldgna gore aynı oranda yag ve sut karısımı kullanmanın aynı sonucu dogrup dogrmyacagnı bılmyorm. Sen de ganaj tarıflerınde hep krema kullanyorsn,merakım sadece bu tarz bır deney yaptn mı veya sonucu hakkında bır fıkr yuruteblrmsn. Bır de ganaj tarıfınde mısır surubu kullanımı, ganajın parlaklıgını artryormu, dokusuna katkısı nasıl olyor. Neyse,pes pese ne cok sey sordm oyle:) Opuyorm yanaklarndan Sevgılı Zınnur.

2/14/2013 10:26:00 AM  
Blogger Dilek'ce said...

Hersey herzaman ki gibi harika elina saglik!!!! Instagramda beni bulsan ki ben seni bulsam eger burdan belirtmek istemezsen ;) sevgiler
Dilek

2/14/2013 01:13:00 PM  
Blogger zinnur said...

Lezzetli Sanatlar, tesekkurler. Kakao yongasi benim uydurdugum bir isim, bilmemen gayet normal. Turkce bir bloga Ingilizce yazmak isteiyorum ama, anlasilabilmek adina oyle yapmak galiba daha dogru. Ingilizce adiyla "Cacao nibs" kakao cekirdeginin firinlanmis, kabugundan cikarilip, kucuk parcalara kirilmis hali.Kolay bulunan bir malzeme degilse, firinlanmis ve cekilmis findik, fistik ya da kahve cekirdegi ile de benzer bir kitirlik faktoru yakalanabilir.
Sevgiler...

2/14/2013 01:18:00 PM  
Blogger zinnur said...

Zarpandit, demek bulunmuyor :( Daha onceki yoruma yazdigim gibi, kahve cekirdegi parcaciklariyla da denenebilir ayni fikir.
Sevgiler...

2/14/2013 01:20:00 PM  
Blogger zinnur said...

Emine, yalan yanlis cevap vermeyeyim diye arastirdim ama yine de tatminkar bir cevabim olamayacak maalesef. Yag molekulleri lezzetten ote "yapistirici" rolu oynuyormus ganas icin, yani ganasin dokusu ve puruzsuzlugu krema sayesinde olusuyor. Onun yerine sut arti tereyagi kullanilirsa, yag aritmetigi tutmakla beraber, ayni sonuc alinir mi emin degilim. Tereyaginin yag molekulleri nasil oluyor, sut icinde yagli sutun molekulleri gibi homojen dagiliyor mu? Bunlarin cevabini, hic denemedigim icin bilmiyorum. Ufak bir miktarla dene istersen, sonra bize haber verirsen sevinirim. Okuduguma gore, yagdan kacan kisiler, yagsiz sutle de ganas yapmayi denemisler; doku ayni olmamakla beraber is gordugunu soyluyorlar. Ama ganas yapilsa bile, mesela cirpilmis ganasda zorluk olur kanaatindeyim, yani bire bire yerine kullanilabilecegini sanmiyorum.
Sevgiler...

2/18/2013 04:45:00 AM  
Anonymous Sahra said...

Harika görünüyor. Mazemelerde kulağa hoş geliyor elinize sağlık.

2/19/2013 10:17:00 AM  
Blogger EMİNE said...

Tesekkr ederım Zınnur,senden hemen cvp gelmeynce arastrdıgnı tahmın etmıstm, cok tesekkr ederm emek verıp zaman ayrdgn ıcın.

2/19/2013 02:29:00 PM  
Blogger sevdaninsokagi said...

İyi akşamlar

Ellerinize sağlık. Çok güzel gözüküyor. Deneyeceğim.

Sevgiler

2/23/2013 02:17:00 PM  
Blogger yagizlahayat said...

Zinnur bu süsleme fikrile bayıldım :-) Kkao yongası bulamam ama çekilmiş fıstığı ince bir krokan olarak hazırlasam belki böyle bir görüntü elde ederim. Bir deneyeyim ben :-)

7/28/2017 06:00:00 AM  

Post a Comment

<< Home