Cilekli Pervane
Bu tarifin asli Alice Medrich'in Cocolat adli kitabindan. Ben yaparken bazi seyleri degistirdim, mesela kitaptaki pandispanya tarifi yerine daha basit bir tarif kullandim. Tarifi yazmaya gecmeden sizi birkac konuda uyarmak istiyorum. Amerika'daki unlar ve seker Turkiye'dekinden farkli. Benim bazi Turk tariflerini buradaki malzemelerle bire bir uygulamaya calisirken sonu husranla biten mutfak maceralarim oldu. Onun icin bu sitedeki tarifleri yaparken un ekleme asamasinda buyuklerimizden gordugumuz, cogunlukla iyi sonuc veren "goz karari metodunu" uygulamanizda yarar var. Bu tatlida alternatif olarak hazir pandispanya veya sevdiginiz baska bir kek tarifi de kullanabilirsiniz. Onemli olan pandispanyanin ince olmasi... Ayrica Amerika'daki cilekler cok buyuk, siz daha normal buyuklukte cilekler kullaniyorsaniz, mus malzemesini de azaltabilirsiniz. Son olarak, Amerikan cup olcusunu asagida bardak olarak cevirdim (1 cup su=250 ml su) ama sanirim Turk su bardaklari daha az su aliyor. Dikkatinize...
- 22 cm capinda ince pandispanya kati (tarifi asagida)
- 25-30 tane yikanip suzulmus ve ayiklanmis cilek
- Beyaz Cikolatali mus (tarifi asagida)
- Biraz kayisi marmeladi
- 2 yemek kasigi kadar cekilmis antep fistigi
Beyaz cikolatali musu hazirlayip hemen cileklerin uzerine bosaltin. Bunu yaparken musun cileklerin --ozellikle de kenarda olanlarin-- arasindaki bosluklari doldurmasina ozen gosterin. Kalibi hafifce masaya vurarak musun alttaki bosluklara inmesini saglayabilirsiniz. Musun ustunu duzeltin ve en az 4 saat buzdolabinda bekletin.
Kalibin kenarlarini dikkatlice cikartin. Alice Medrich'e gore, kalibin kenarlarini sac kurutma makinesiyle isitarak, ya da sicak su ile islatilmis havlu ile silerek daha profesyonel sonuclar alabilirmissiniz. Ben sadece kenarlari cikarmadan, keskin bir bicakla tatliyi kaliptan ayirdim, sonra da yine bir bicak yardimiyla goze guzel gorunmeyen yerleri onardim.
Kayisi marmeladini isitin ve gerekirse tanelerini suzun. Cileklerin kesilmis yuzeylerine ve alttaki pandispanya katina firca ya da kucuk bir kasik yardimiyla surun. Cekilmis fistiklari pandispanyanin marmelatli yuzeyine elinizle yapistirin. Tatliyi servis edilinceye kadar buzdolabinda tutun.
Pandispanya Kati:
- 2/3 bardak un
- 1/2 tatli kasigi kabartma tozu
- Bir tutam tuz
- 6 yemek kasigi (85 gm) oda sicakliginda tereyag
- 1/2 bardak seker
- 1 yumurta
- Vanilya
- 1/4 bardak sut
Beyaz Cikolatali Mus:
- 255 gm kucuk parcalara kesilmis beyaz cikolata
- 1/4 bardak arti 1 corba kasigi su
- 1 1/2 bardak cig krema
21 Comments:
Kesinlikle usta işi! Hep 3 veya 4 yumurtalı yapardım pandispanyalarımı, o yüzden tek yumurta görünce şaşırdım açıkçası. Acaba hazır satılan pasta tabanları o yüzden mi bu kadar ince oluyorlar? Elinize sağlık. Pastanenizin müdavimi olacağım:)
Hosgeldin Sibel. Tek yumurta olmasi kek tabanin inceliginden. Istersen her zamanki pandispanyandan yapip, enlemesine 2ye (ya da 3e) kesip bir kati bu tatli icin kullanabilirsin, diger(ler)ini de acelen oldugunda cikarip kullanmak icin sarip buzlukta tatabilirsin. Hemen tuketmek istiyorsan, kalan kati musun uzerine yerlestirip katli pasta gorunumu elde etmek de mumkun.
Zinnur merhaba,
Bu tarif ne zaman Türkçe olacak diye bekledim durdum:) Ve su anda sitedeki diğer yeşil tarif onuda bekliyorum heyecanla:)
Bir sorum var; Bardak ne bardağı ? Çay bardağı mı su bardağımı ? Özelliklede krema için soruyorum burda 200 ml. paketlerde satılıyor çiğ kremalar.
Ellerinize saglık harika gorunuyor harika:)
sevgilerimle
figen
Figen, Hosgeldin.
Yesil tarif matcha denilen toz yesil cay ile yapilmisti. Sagda solda arayip bulamadiktan sonra Internet'te bir Japon cay firmasindan ismarlamak zorunda kaldim. Turkiye'de bulmak cok zor olur dusuncesiyle cevirmemeye karar vermistim. Ama yine de ilgilenirseniz, ceviririm tabii.
Bahsettigim bardak su bardagi, yaklasik 250 ml. lik. Yani 1.5 bardak krema nerdeyse 2 pakete denk geliyor. Fakat tarifte de dedigim gibi, devasa olmayan cilekler kullanacaksan daha az mus yapabilirsin. Sonucta gereken sadece cileklerin ustunun kapanmasi.
Merhaba Sinnur,
Pasta mükemmel görünüyor. Ellerine sağlık. Vakit ayırıp Türkçesini yazdığın için ayrıca tşk.
Summer
Merhaba Ozlem ve Summer,
Ben de ilginizle beni harekete gecirdiginiz icin tesekkur ederim.
Sevgili Zinnur zaman ayırıp Our Patisserie deki o şahane tarifleri buraya yazmaya başladığın için çok teşekkürler. Bu tarifleri yapmak için sabırsızlanıyorum. ellerine , kollarına sağlık.
Canan
ayy cok guzel.....
Zinnur,geçen cuma gelen arkadaşlarım için denedim bu pastayı ve çok güzel oldu.Bu sadece benim değil gelenlerin ve tadanların fikri :)eline sağlık ve çokk teşekkürler canım....Selamlar....
Oya, cook sevindim begenildigine. Ellerine saglik, seninki benimkinden daha s1k bir sunum olmus.
Sevgiler,
Merhaba Zinnur
Haftasonu denedim bu pastayı. 23 cm. lik kalıbım olmadığından 20 cm.le yaptım. O yüzden pandispanyası kalın oldu biraz. Ama çok hafif, tam yaz pastası oldu. Bir dahaki sefere daha büyük kalıpla deneyeceğim. Tarif için çok teşekkürler.
Zinnur hanim merhabalar,
Benim iki sorum olacakti, (Kubbe Pastayla alakali)
Pasta harika gorunuyor, bende yapmayi cok arzu etmeme ragmen cranberyyi recelini bulamadim, Amerikada nerden bulabilirim hangi amrketden yani?
ikinci sorumsa su mus icin beyaz cikolata ve suyu bir kaba alip benmari usulu ertin demissiniz, su altta kaynayip cikolatayi mi eritecek o konuyu biraz aciklayabilir misiniz?
Tesekkurler, siteniz bi harika, ellerinize saglikkk
merhaba zinnur hanım,çilekli pervaneyi yaptım harika oldu misafirlerim kalabalık olduğu için kalıbı daha büyük tuttum buyüzden birazcık değiştirmek zorunda kaldım,pandispanya hamuruna fazladan 1 yumurta,tereyağı ve un ekledim ve çikolatalı dolguyu döktükten sonrada üzerinede yumurta likörü ile karıştırılmış evde yapmış olduğum karadut marmelatı karıştırdım sonuş harika oldu enyakın zamanda yayınlayacağım özenli tariflerinizi paylaştığınız için çoooook teşekkürler,iyi tatiller.
merhaba Zinnur hanım,çilekli pervaneyi yaptım harika oldu misafirlerim kalabalık olduğu için kalıbı daha büyük tuttum bu yüzden birazcık değiştirmek zorunda kaldım,pandispanya hamuruna fazladan 1 yumurta,tereyağı ve un ekledim ve çikolatalı dolguyu döktükten sonrada üzerine de yumurta likörü ile karıştırılmış evde yapmış olduğum karadut marmelatı karıştırdım sonuç harika oldu en yakın zamanda yayınlayacağım özenli tariflerinizi paylaştığınız için çoooook teşekkürler,iyi tatiller.
zinnur hn
selamlar, ben de amerikada yasiyorum ve pasta yapmaya yeni ilgi duymaya basladim. wilton'nin verdigi kurslardan birine basladim ve gercekten yaptikca zevk almaya ve daha cok arastirma yapmaya basladim. sizin verdiginiz tarifler altin degerinde cok cok tesekkurler.
bir sey sorsam size bazi tariflerde sivi krema bazilarinda cig krema bazilarinda sut kremasi diye gecen kremanin burda bulabilecegim ismi nedir? heavy cream bu hepsine denk duser mi? bana bu konuda yardimci olursaniz cooook sevinirim.
tekrar tesekkurler.
hersey gonlunuzce olsun.
izlem
Izlem, nazik yorumun icin tesekkurler. Sorunun cevabina gelince, evet, heavy cream bunlarin hepsine denk dusuyor. Bir bos zamanimda tarifleri tarayip, farkli isimleri ayni isme degistirecegim ilerde. Sanirim sut kremasi Turkcede daha fazla kullaniliyor.
Mutfak denemelerinde basarilar diliyorum.
bu pastayı denemek istiyorum acaba keki pişirdikten sonra ıslatmamışsınız kuruluk olmadımı merak ettim,genelde keki ıslatırız gerekmiyormu acaba?
birde ben 16 cmlik çemberde pişireceğim acaba malzemeleri yarı oranında azaltsam çok mu az gelir?
mus oranınıda azaltmam lazım sanırım,krema iki kutumu kullandınız?nasıl azaltacağımı tam hesaplayamadımda
bu güzel tarifler için çok teşekkürler :)
başka bir yerden denediğim tarifte iki kere pandispanya denemesi yaşadım ama ikisindede fırını pişerken açmadığım halde ortası dibe çöktü kenarları kabardı,inşallah bu sefer bu tarifle öyle bir şey yaşamam:((
guzel tarif. tebrik ederim.
Zinnurcum
Defalarca denediğim bu tarifini sonunda bloğuma koydum. İyi ki varsın :-)http://birdilimkeyif.wordpress.com/2013/03/26/cilekli-pervane/
Fatos'cugum, beni de imrendirdin inan. Hele uzerine cilekli sos cok guzel fikir. Ellerine saglik!
Post a Comment
<< Home