Friday, November 28, 2008

Cikolata, Ahududu ve Kakao Yongasi Krokanli Tart

Gecen yaz basinda, umitsiz oldugunu dusundugum bir girisimde bulundum. Hani "ya tutarsa" misali... Yerel kutuphanemizi ziyaretlerimizden birinde, Pierre Herme'nin daha cok pasta seflerini muhatap alarak yazdigi --hani su Amazon'daki fiatlari ancak ic gecirttiren-- ceviri pasta kitaplarindan birini, ulke capindaki kutuphanelerde aratmak icin bir basvuru formu doldurdum. Bana yardimci olan kutuphane gorevlisi, sonuctan umutlu olmadigini birkac kere vurguladi. Ben de formu doldurur doldurmaz, bu isi yaptigimi unuttum zaten. Bu nedenle, yaz sonunda telefonumuzda kutuphaneden gelen mesaji buldugumda kulaklarima inananmadim. Ertesi gun, Patisserie of Pierre Herme elimdeydi.

Is, guc derken, iade etmem gereken surenin sonuna kadar yine istedigim gibi inceleyemeyince, itiraf ediyorum ki, butun telif hakki yasalarini ihlal ederek, gozume kestirdigim birkac tarifin fotokopisini cektirip, kendime bir klasor olusturdum. Olusturdum da, simdiye kadar iclerinden bir tarif deneyebildim mi dersiniz? Ne gezer? Ara sira cikarip, yutkunmakla yetiniyorum sadece. Iste yukarda resmini gordugunuz tart da, bu kitapta gorup de yapmak istedigim bir tatlinin Zinnurcasi. Orijinal tart yuvarlak kalipta yapilmisti. Cikolata-ahududulu ganas katinin altinda, bir de cikolatali citir disk vardi. Ayrica, krokan plakalari benimkiler gibi kaba saba degil, ince ve narindi.

Neden orijinal degil de, Zinnurca derseniz, vakit darligi ve malzeme yoklugu diyecegim. Bu kitaptaki cogu tarifte, benim gibi fazlasiyla merakli ve hevesli bir amator icin bile bulunmasi zor malzemeler kullaniliyor. Ceviri, hem de cok iyi olmayan bir ceviri olmasi da, tariflerin ulasilabilirligini olumsuz yonde etkiliyor. Ama bu sefer problem daha cok vakit darligiydi. Bu nedenle ahududulu ganaj yapmak yerine, tart tabaninin uzerine cekirdeklerinden suzulmus ahududu receli surdum. Bu bir hataydi, tarti keserken, (Alice Medrich'in bir baska tarifinden uyarladigim) katilasmis ganas, recelin uzerinden adeta kaydi. Yani recel ve ganas, dokulari itibariyle butunlesmediler. Belki, receli dogrudan ganasa katmak daha iyi sonuc verebilirdi. Ikinci aksilik, krokanda oldu: ustadin tarifindeki pektin, glukoz vs hazirdan el altinda bulunmadigi icin, internetten buldugum bademli krokan tarifini kakao yongasina (cocoa nibs) uyarladim. Kullandigim kakao yongasi miktari fazla gelince, cok yogun, ince yayilamayan bir krokan tabakam oldu. Ustelik kakao yongasinin acimsi lezzetinden oturu, nerdeyse tatli degildi. Bu haliyle keskin tadlardan hoslanan Yurdaer'in hosuna gitti, ama sonucta aci cikolatasi ve aci krokaniyla, kesinlikle bir yetiskin tarti oldu.

Cok guzel olma potansiyeli buyuk olan bu tatlinin ilk denemesinde basarisiz oldugum kanaatindeyim. Onun icin tarif yok simdilik. Dekorasyon fikri vermek uzere resimlerini paylasiyorum sadece. Onumuzdeki gunlerde hakkiyla yaparsam, tarifini de paylasabilirim.

Hepinize, guzel ve bol agiz tadli bir hafta sonu dilegiyle,


19 Comments:

Blogger durutarifler said...

Bu bence yenilemez. Yenmeye kıyılamaz. Ancak büfeye konulabilir. Muhteşem görünüyor

11/28/2008 06:29:00 AM  
Blogger ufukmutfakta said...

Sana göre başarısız olabilir ama bana göre muhteşem görüntü ve görüntünün işaretiyle tahminimce muhteşem bir lezzet olmuştur. Ben Zinnur'ca tartı çok beğendim:)Sevgiler...

11/28/2008 07:12:00 AM  
Blogger Unknown said...

Zinnur'cum
bence görüntü enfes tadı da senin bahsettiğin gibi kötü değildir.Canım ellerine sağlık.En kısa zamanda tarifi bekliyoruz.

11/28/2008 08:52:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Harika bir haber bu ! Hemen yarin ben de Boston kutuphanelerinde benim de ic gecirip bir turlu alamadigim kitaplari aramaya basliyorum.
Sen her ne kadar basarisiz oldugunu dusunsen de, oyle zor bulunan malzemeleri olan bir tarifi bize yapabilcegimiz bir sekilde sundugun icin icin isinin hakkini verdin bence.Eminim tadi da fotograflar kadar harikadir.Kakao yongasinin aciligina gelince,zaten cikolatanin cikolata likoru olmadan onceki hali oldugu icin daha cig bir aciligi var bence.O yuzden aci oldugunu okurken sasirmadim dogrusu.Pierre Herme'nin o harika goruntulu tatlilarinin lezzet kisminin seninkilerden ustun olacagini dusunmedigimi de eklemek isterim:)
Cok uzattim biliyorum ama sendne bir ricam olacak.Yarin arkadasimin dogum gunu ve parti porojesini ben ustlenmis durumdayim.Aslinda cikolata firfirli pasta yapmak istiyorum ama elimdeki malzemeler pina colada pastaya uygun oldugu icin alisveris yapmadan hazirlayabilecegim bir pasta daha mantikli geliyor.Senin denedigin ya da onerebilecegin ananasli-hindistan cevizli bir pasta var mi? SUMEYYE

11/28/2008 01:19:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

hem çok şık hem çok lezzetli bir tarif ellerinşize sağlık;))

11/28/2008 06:29:00 PM  
Blogger Melek* said...

malzemeli enfes görüntüsü var ellerine sağlık

11/29/2008 02:55:00 AM  
Blogger Cafe Gusto said...

Orjinal tarifi bilmem ama bu mükemmel görünüyor.Ellerine sağlık...sevgiler..

11/29/2008 07:24:00 AM  
Blogger PASTASEHRİ said...

Canım malzeme kısıtlılığına ve vakit darlığına rağmen güzel gözüküyor. gerçekten de bazı çeviriler çok kötü bir ingilizceye sahip anlamakta bende güzlük çekiyorum ve vazgeçiyorum detaylı ve özellikli ise tarif eğer.

11/30/2008 03:28:00 AM  
Blogger kelebeklisaniyeler said...

Offf muhtesem goruntu ellerinize saglik,sicacik sevgiler.

11/30/2008 06:34:00 AM  
Blogger zinnur said...

Nilay ve Ufuk, ovguleriniz icin tesekkurler. Cikolataseverler icin iyiydi tadi, ama daha hafif tatlilari tercih edenler icin, fazla cikolataliydi sanirim. Herme'nin orijinal tarifindeki, aududu ile hafifletilmis ganasi denemek lazim, sanirim o cok daha lezzetli olacaktir.

Sevgiler ikinize de,

11/30/2008 10:14:00 AM  
Blogger zinnur said...

Aysegul, ben cikolatali herseyi severek yiyorum aslinda, ama bu tatli icin daha iyisi yapilabilirdi. Orijinal tarifi uygulamaga calisacagim onumuzdeki gunlerde. O zaman sizlerle de paylasirim.

Yorumun icin tesekkurler,

11/30/2008 10:15:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sumeyye, ben cevap yazincaya kadar senin pastan yapilmis ve ikram edilip bitmistir bile.. Kusura bakma, bu ara hersey yavastan gidiyor bizde, ama senin cok guzel bir pasta ortya cikardigina inaniyorum.

Bu arada benim tatlilarimla ilgili olarak soyledigin nazik sozler icin cok tesekkur ederim. Bazisini haketmedigimden emin olsam da, ovgulerini okumak hos.

Sevgiler,

11/30/2008 10:19:00 AM  
Blogger zinnur said...

Kardelen ve Melek, cok tesekkur ederim ikinize de.

11/30/2008 10:19:00 AM  
Blogger zinnur said...

Capan Kizi, bir sefer seytanin bacagini kirip katilsam su etkinliklere. Bundan sonra tarifini yazacagim pikanli orgu ekmegi bu etkinlige dahil edeyim bari. Sana kolayliklar diliyorum ev sahipligi gorevinde.
Sevgiler,

11/30/2008 10:21:00 AM  
Blogger zinnur said...

Cafe Gusto, cok tesekkur ederim.

11/30/2008 10:21:00 AM  
Blogger zinnur said...

Pasta Sehri, tesekkurler. Bu kitabin Ingilizcesi anlasiliyor anlasilmasina da, burdaki malzemeye de yabanci olmalarinin etkisi kotu oluyor. Ya da ben profesyonel olmadigim icin, bu konuda zorluk cekiyorum. Begenip de yapayim dedigim her tarifte, en az bir malzemede tokezliyorum.

Sevgiler,

11/30/2008 10:25:00 AM  
Blogger zinnur said...

Huriye, cok tesekkur ederim.

11/30/2008 10:26:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Tarifin orjinali nasıldı bilemem, ama bu harika manzaraya acımasızca yorum yaptığını düşünüyorum sevgili Zinnur.
Nefis görünüyor.
Şu an ofiste kahvemi yudumluyorum ve gözlerimi kamaştıran bu lezzetin tadına bakmak için nasıl istek duyduğuma inanamazsın.
Tarifi büyük bir merakla bekliyorum.
Lütfen geciktirme,
Sevgiler

12/01/2008 06:07:00 AM  
Blogger zinnur said...

Nuket, nazik yorumun icin tesekkurler. Bakalim sirada yapilmayi bekleyen o kadar tatlidan ne zaman buna sira gelecek? Bir blogcunun kaderi bu :)

12/13/2008 06:20:00 AM  

Post a Comment

<< Home