Monday, May 19, 2008

Minik Ikramliklar

Bu kucuk meyvali tartlar ve minik peykekler gecen hafta ziyaretimize gelen genc bir cift icin hazirlandi. Peykeklerin tarifini epey eskiden vermistim zaten. Tartlar icin ise, surdaki tart hamurunu kullandim. Dolgu kremasini krem peynir, sut kremasi, seker, vanilya, limon kabugu rendesi ve azicik limon suyu ile yaptim. Burda dikkat edilecek konu, krem peynir ile kremayi uzun sure birlikte cirpmamak, zira kesilebiliyor. En emin yol, oda sicakligindaki krem peynire, sut kremasi disindaki malzemeyi ekleyip cirpmak, sut kremasini ise ayri bir yerde sertlesinceye kadar cirpip, sonra krem peynirine karistirmak. Krem peynir, dolguyu zaten kivamlandiracagi icin, sut kremasini cok sertlesecek kadar cirpmaniza gerek yok. Uzun isten hoslanmayanlariniz, benim yaptigim gibi, krem peyniri, seker, vanilya, limon kabugu ve rendesi ile cirpip, sonra uzerine azar azar krema eklerken, bir yandan cirpmaga devam edebilirler. Bu islem sirasinda, hep dolgunun koyu kivamini koruyacak kadar az krema ilave edilmeli ki, cok cirpmak gerekmesin ve kesilme tehlikesi basgostermesin. Sonrasi, yikanmis ve kurulanmis meyva ile arzu edilen sekilde tartlari suslemege kaliyor. Bir de parlasin derseniz, hafif ilinmis acik renkli marmelatla (kayisi marmeladi kullandim) meyvalarin uzerinden gecebilirsiniz. Tart tabani, krema, meyvalar, hatta glazur onceden hazir edilip, servise yakin bir zaman bir araya getirilmek uzere bekletilebilir. Eger servisten once yapip, hazir bekletmek isterseniz, tart tabani kitirligini, meyvalar parlakligini kaybedebilir, meyvalar kremaya su salabilir.

Ayni gunun diger bir ikrami da peynirli pogaca idi. Turkiye'de yasayip, her istedigi an pofuduk pastane pogacasi alabilenleriniz icin pek bir ozelligi yok bu tarifin. Ama misafirimiz olan genc hanim begendigi icin (bir iki gune kadar)buraya tarifini ekleyecegim. Belki yurtdisinda yasayanlarinizin isine yarar.

Bu iletiyi birkac fotografla bitirmek istiyorum. Bu ara epey fazla tatli yaptim ama cogunu resimleyemedim. Resimleyebildiklerimin kimi ise tarifini onceden sizlerle paylastiklarima denk dusmus. Olsun, hic degilse bu iletiyi renklendirsinler.

Zeynep'in okulundaki bir etkinlik icin yaptigim Armutlu ve Bademli Tartlar... Baglanti vermek icin ararken, hayretle bu tarifi Bizim Pastane'ye eklemedigimi farkettim. Sasirdim dogrusu, cunku bu Yurdaer'in ve Mehmet'in en sevdigi tatlidir. Bu tarif de borcum olsun. Bu sefer servis ve tasima kolayligi olsun diye buyuk tepside yapip, karelere kestik.

Siz siz olun, fasulye ya da tart agirliklarini benim gibi tart hamurunun uzerinde uzun sure birakmayin. Ben bu hatayi yaptim ve fasulyelerle kagidin, bekledikce yumusayan tart hamuruna gomuldugunu farketmeden tart altliklarini firina surdum. Sonucta, tart tabanlarini, kaliplarin icinden kaziyarak cikartmam gerekti. Neyse ki, robotta cekilince, minik peykekler icin guzel bir taban oldu kiriklar da, ziyan olmaktan kurtuldular. Tart tabani bos olarak pisirilecekse, yapilmasi gereken su: hamur kalibin icine yerlestirildikten sonra, iyice sertlesinceye kadar buzdolabinda dinlendirilmeli; onceden isitilmis firina atmadan hemen once, yagli kagit ve agirliklar konulmali. Bu sekilde bir sure pisirdikten sonra, yagli kagit ve agirliklar alinip, tart tabani, kabarmayi engellemek icin, catalla delinip, bir sure de boyle pisirilmeli.

Ozel bir kalipta pisirilen ici meyva dolu bu minik pankekler (Ebleskiver) bir Danimarka spesiyali. Uzerlerine pudra sekeri serpilerek, ya da akcaagac surubu ile servis ediliyorlar. Zeynep'in istegi uzerine, bir yili askin suredir kullanmadigim kalibi mutfak dolabimin derinliklerinden cikardim. Elim alisincaya kadar enaz birkac kere daha yapmam gerekecek anlasilan; uzun bir aradan sonra yaptigimiz ilk deneme biraz telasli olduysa da, sonunda likapa dolgulu top pankekler yapmayi basardik. Bitmis halinin resmini cekmek aklimiza bile gelmedi nedense; herhalde o kadar zahmetten sonra, bogaz derdine dusmus olmaliyiz.

Hepinize agiz tadli gunler diliyorum.

37 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur,

Çok uzun zaman sen yoktun. Hergün girip baktım dönmüş olabilir misin diye. Sonrada ben yoktum. Seni yeniden okuyabilmek çok güzel. Sanırım bu ikramlıklarda kafe için. Çok sevimli olmuşlar. Yakında kafenin bir müdavim kitlesi oluşacağından eminim.

5/19/2008 11:26:00 PM  
Blogger Cafe Gusto said...

Ellerine sağlık Zinnurcuğum nefis görünüyorlar...
sevgiler...

5/20/2008 01:27:00 AM  
Blogger Pelin said...

Merhaba Zinnurcuğum,
Çok güzel olmuşlar.Tartların yanındakiler daha önce tarifini verdiğin cheesecakeler galiba.Ellerine sağlık.
Sevgiler

5/20/2008 05:37:00 AM  
Blogger Yelda Gürbüz Erdoğan, PMP, PMI-ACP, PMI-PBA said...

Meyvelerin üzerindekiler hazır şeffaf jöle mi yoksa siz mi bir şey hazırladınız? Bir şey daha: kararmadan ne kadar dayanabildi sizin pötiförler? -Amma soru sordum- Sevgiler...

5/20/2008 07:39:00 AM  
Blogger ~Semra Mutfakta~ said...

çooooook iştah kabartıcı bir görüntü nefis !!! ellerine sağlık.

5/20/2008 02:13:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ellerinize saglik... Sabah sabh insanin istahini kabartti fotograflariniz..:))MMm..mmm
NE tesaduftur ki bugun benimde pismeden hazirlanmis cheesecake im dolabimda misafirlerimi bekliyor...:)) Pisen cheesecake daha lezzetli oluyor buda daha pratik ve daha hafif(aldigim kaloriye bakilirsa kendimi aldatiyorum gibi geliyor...:)) lo'fat hesabi)

Zinnur cheesecake'lerde pie crust'i graham craker crust'a daha mi cok tercih ediyorsun? Cheesecake'in ustune hAzir pie filling'ler kullaniyormusun? Icindeki high fructose corn syrup beni endiselendirsede cherry pie fillin'i cocuklar ve esim cok seviyorlar... Saglicakla kal.. sevgilerimle... Ozlem

5/20/2008 08:03:00 PM  
Blogger zarpandit said...

zinnur abla:)
sen mukemmelsin desem az kalır inan bana:)
o kadar gusel gozkuyorlarki muhtesem hatta :)
ya bayıldım ben bunlara dicek soz bulamıyorum:)

5/21/2008 01:48:00 AM  
Blogger angel said...

merhaba arkadaşım,minik ikramlıkların gerçekten çok hoş olmuş.nefis gözüküyorlur.ellerine sağlık

5/21/2008 03:50:00 AM  
Blogger pastacı cafe said...

gözlerimi tartların renginden alamadım doğrusu.çok lezzetli oldukalrı kesin elerine sağlık zinnur.

5/23/2008 07:22:00 AM  
Blogger pelin said...

her zaman yorum yazamasam da uzuzn zamandır sizi takip ediyorum. cok ozel tarifleriniz icin tesekkurler

5/24/2008 12:10:00 PM  
Blogger fatosun mutfagından... said...

her şey harika görünüyor..tek kelimeyle..ellerinize sağlık..sevgiler

5/24/2008 01:02:00 PM  
Blogger İlker Ergin said...

hepsi birbirinden lezzetli görünüyor.Ellerinize sağlık.sevgiler...

5/25/2008 11:49:00 PM  
Blogger Disalce said...

canım hepsi birbirinden güzel tarifler...

en son gösterdiğin kalıba bayıldım...

ellerine sağlık canım...

5/26/2008 10:05:00 AM  
Blogger Aybike Ceylan said...

Sevgili Zinnur,
Ne guzel tarifleriniz var, sayfanizda gezmeye doyamadim, ellerinize saglik.

Bizde Amerika'dayiz, Texas, Austin'de:))

Sevgiler ve guzel bir hafat dilegimler.

5/26/2008 11:01:00 AM  
Blogger Uğur CAN said...

Merhaba,
Benim yorumum bu yazıya değil. Sizi yaklaşık 2 senedir takip ediyorum. Birkaç tarifinizi uyguladım ve çok memnun kaldım.
Ama bir makaron meselesi varki inanılmaz bir lezzet sizin detaylı ve akıcı anlatımınızla bu hafta sonu 2. kez denedim ve harika fırfırlarım oldu. Tadı da mükemmeldi. Herkes çok beğendi tarif isteyen isteyene. Fotograflarını yeni doğan şimdilik bebek olan bloguma ekledim, fırsatınız olursa bakabilirsiniz. Herşey için teşekkürler.
Ugur Can
http://ugurlutadlar.blogspot.com/

5/27/2008 06:13:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Fatos,ikramliklar ev icindi. Ama kahveicin de uygun olur,hazir krem peynirim varken bu fikrini degerlendirmeliyim. Umarim kafenin musterilerinin artmasi ile ilgili dilegin gercek olur.
Sevgiler,

5/27/2008 07:35:00 AM  
Blogger Tuğba said...

Merhaba Zinnur, seni de etkinlikte görmek isterim.Ellerine ve emeğine sağlık
PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 24
http://porselendemlik.blogcu.com , http://birdemliksohbet.blogspot.com ve
http://selmahlc.blogcu.com tarafından hazırlanmıştır.
• Akşam üstü sohbetine gelen dostlara
• Hanımlarla yapılan günlere
• Beş çayına gelen misafirlere
• Herbiri birbirinden lezzetli tarifler..

26 Mayıs 2008 (pazartesi) -- 8 Haziran 2008 (pazar)
tarihleri arasında Porselen Demlik Çay Saati Etkinliğini 24 bende yani http://www.keyiflimutfagim.com/ da düzenlenecektir..
Tüm arkadaşlarımın katılımlarını bekliyorum.


AYRICA :
PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ DERGİSİ ÇIKIYOR..
Yayına Hazırlayanlar
http://nasibim.blogcu.com
http://birdemliksohbet.blogspot.com
Sorumlu Müdür
http://selmahlc.blogcu.com
Grafik Tasarım Düzenleme
Yagmur İpar

Sizde sunumuna özen göstererek hazırladığınız, leziz ikramlarınızın dergide yer almasını istiyorsanız porselendemlikdergi@hotmail.com adresine onay mesajı gönderebilirsiniz.
Bunun için yapmanız gereken tek şey
• adınızı
• sitenizin adresini
• dergide yer almasını istediğiniz tarifin adını
• tarifin link adresini göndermeniz yeterli olacaktır:)
Örnek
isim: SEVİL SAHİN
site adı: http://birdemliksohbet.blogspot.com
Tarif : SALATA YARIŞMASI
Link:http://birdemliksohbet.blogspot.com/2008/05/ite-salata-yarimamizin-birincisi.html

Ayrıca bu dergi için sponsor olmak istiyorsanız porselendemlikdergi@hotmail.com adresine başvurabilirsiniz.

5/27/2008 12:05:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur Hanim,
Ben almanyadan Ilknur, blogunuzda cok güzel tarifler var, ellerinize saglik, benim adres: tatlipembe.blogspot.com,
tanismak dilegiyle,

5/28/2008 11:34:00 AM  
Blogger zinnur said...

Serpil, tesekkurler.

5/29/2008 05:16:00 AM  
Blogger zinnur said...

Pelin, evet, minik peykeklerin tarifini daha once vermistim. Linki unutmus muyum? Hemen ekleyeyim.
Sevgiler,

5/29/2008 05:16:00 AM  
Blogger zinnur said...

Yelda, kusura bakma, gecikti cevabim. Uzerlerindeki marmelat sadece. Cok uzun zaman parlaklik saglamiyor, hele budolabinda bekleyecekse. Onun icin servisten az once kullaniyorum. Dr. Oetkerin seffaf jolesi de kullanilabilir, o uzun sure parlaklik sagliyor ama ben tadini cok sevmedigim icin kullanmiyorum. Kullandigim meyvalar kararan cinsten degildi, onun icin bir problem yasamadim ama kararan meyvalar kullanilacaksa, limon suyuna batirmak faydali olabilir. Ya da en iyisi, son dakika telasini goze alip, kararan meyvalari servise yakin koymak.
Sevgiler,

5/29/2008 05:20:00 AM  
Blogger zinnur said...

Semra, tesekkurler.

5/29/2008 05:20:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ozlem, demek peykek ile pisti yaptik seninle :)

Genelde hazir malzeme kullanmiyorum. Dolayisiyla graham cracker crust da yillardir bizim eve girmedi. Yakin zamana kadar, hazir vanilla wafers, ginger snaps vs alip, kendi tabanimi hazirliyordum. Artik onlardan da vazgecmek istiyorum zira maliyeti epey arttiriyorlar. Onun yerine senin dedigin gibi pie crust veya evde hazirlanabilecek baska peykek tabanlari kullanilabilir ki, son zamanlarda yaptigim bu. Mesela bu peykeklerin tabani icin kalibindan cikartirken parcalanan pismis tart hamuru kullandim. Bir sonrakiler icin ise, cikolatali peykek icin yaptigim cikolatali sufle hamurundan taban yaptim. Hemen hersey calisiyor aslinda. Eski bayat kekini bile robottan gecirip kullanabilirsin tahminimce.

Hazir pie filling de kullanmiyorum. Tabii pratik ve lezzetli oluyor o tur malzemeler ama hem daha pahali, hem de senin de dedigin gibi iclerinde bir suru istemedigimiz madde var. Bahsettigin high fructose corn syrup son derecede zararli, vucudun duzenini alt ust eden bir malzeme. Kacmakta yarar var.
Sevgiler,

5/29/2008 05:29:00 AM  
Blogger zinnur said...

Gokce, cok naziksin. Tesekkurler.

5/29/2008 05:29:00 AM  
Blogger zinnur said...

Angel ve Pastaci Kafe, tesekkurler.

5/29/2008 05:30:00 AM  
Blogger zinnur said...

Pelin ve Fatos, ikinize de tesekkur ederim yorumlariniz icin.

5/29/2008 05:30:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ilker, tesekkurler.

5/29/2008 05:31:00 AM  
Blogger zinnur said...

Disal, sagol. O kalibi ben de seviyorum. Baska bir seyler daha yapmak mumkun olmali kendisiyle, ama ben daha kesfedemedim :)
SEvgiler,

5/29/2008 05:32:00 AM  
Blogger zinnur said...

Aybike, hosgeldin, yine beklerim. Demek okyanusun ayni yanindayiz, komsu sayilamasak bile. Ben de sana guzel bir haftasonu diliyorum.
Sevgiler,

5/29/2008 05:34:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ugur Can, cok sevindim makaron konusundaki basarina. Ben de yeni makaron denemeleri yapmak istiyorum; heveslendirdin beni. Ilk firsatta blogunu ziyaret edecegim.
Sevgiler,

5/29/2008 05:35:00 AM  
Blogger zinnur said...

Tugba, kac defa katilmaga niyet ettim Porselen Demlik Cay Saati etkinligine.. Ama ozellikle son zamanlarda bloguma vakit bile ayiramiyorum. Ne diyeyim, belki kismet bu seferedir. Davetin icin cok tesekkur eder, sana kolayliklar dilerim.
Sevgiler,

5/29/2008 05:37:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ilknur, tesekkur ederim. Blogunu ziyaret edecegim.
Sevgiler,

5/29/2008 05:38:00 AM  
Blogger Zehra Gürgen said...

Merhaba Zinnur Hanım,
Size daha önce nasıl daha iyi muss yapılabileceği ile ilgili sormuştum bana bilgi alabileceğim adresler iletmiştiniz.Gerçekten her işin bir tekniği var.Videoları izleyince daha iyi kavradım :)Çok teşekkür ederim ilginiz için.Son yaptıım bezeli pasta denememde mus daha başarılı oldu. Ah birde fotoğrafını çekip sizinle paylaşabilseydim :( .Bu gecilmeli teşekkürümü lütfen kabul edin.iş güç ,çocuk derken bazen böyle önemli ayrıntıları atlayabiliyorum.Bu arada uzun zamandır istediğim birşeyi gerçekleştirdim blogumu kurdum.Ama maalesef içinde hiç yaptığım pasta vb denemeleri yok.İlk olarak bezeli pastanızı tekrar yapıp bloguma resmini ekleyeceğim (aslında kalbimde makaronlarınız var ama korkuyorum açıkçası ).Blogumu ziyaret ederseniz sevinirim.Sevgiler...

5/30/2008 12:50:00 PM  
Blogger DİDEM ÖZCAN said...

Zinnur'cuğumm,

Makaronları denedim ve gururla yayınladım:)) Bakalım sen beğenecek misin:))

Sımsıcak sevgiler.....

6/01/2008 12:36:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur hn. merhaba,
Sitenizin bugüne kadar sessiz bir takipçisi olarak mükemmelliyetçi ve detaycı tarifleriniz için öncelikli olarak teşekkür etmek istedim.

Çok faydalı bilgiler yanında evlere giren sıra dışı tariflerinizi beğeniyle izliyor ve yoğun bir iş temposu içinde az da olsa deniyorum. Mümkünse eşiniz ve oğlunuzun favorisi olan ayvalı, bademli tart tarifini yayınlayabilir misiniz?
Yada var da ben mi göremedim acaba?
Teşekkürler,
Sevgiyle kalın,
Seda

2/19/2009 11:38:00 PM  
Blogger zinnur said...

Seda, hatirlattiginiz cok iyi oldu. Bu tarifi lk firsatta ekleyecegim.
Nazik yorumunuz icin tesekkur ederim.
Sevgiler,

2/22/2009 05:57:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Çok teşekkürler hassasiyetiniz için, dört gözle bekliyor olacağım.

Sevgiler,
Seda

2/23/2009 05:28:00 AM  

Post a Comment

<< Home