Wednesday, September 06, 2006

Temmuz'un Mutfak Denemeleri

Her gun yeni bir ileti yazmak adetim degil ama Bizim Pastane acilir acilmaz ekrana gelen tavuk resminden biran once kurtulmak arzusundayim. En iyisi sizlere nerdeyse unutulup gidecek olan Temmuz mutfak maceralarimdan bahsedeyim. Bu yil tatilden dondukten sonra epey bir zaman hic bir sey yazabilecek halde degildim ama yeme icme faaliyetlerimiz o donemde de devam etti tabii ki. Gerci ne yaptigim tatlilar cok guzel oldu, ne de cektigim resimler iyi cikmis. Hal-i pur melalim biraz yaptigim ise de yansimis anlasilan.

Seftalili Peykek-II

Bu yukarda resmini gordugunuz peykeki bir arkadas toplantisina goturmustum. Telasla cikarken cektigim birkac resim iyi cikmamis yazik ki. Bu aslinda daha once sizinle paylastigim bir tarif uzerine bir cesitleme. Ordaki tariften farkli olarak peynir hamuruna 1/3 bardak sut kremasi kattim, seftalileri krema katkisiyla daha yumusak olan hamura hafifce gomdum ve pisip soguduktan sonra uzerine Oetker'in portakal suyuyla hazirladigim seffaf tart jolesini surdum. Oetker'in urunleri burda pek bulunmuyor. Bloglarda gordugum tariflerden tanidigim tart jolesi s1k gitmedigim bir markette karsima cikinca hemen aldim. Uzunca bir sure dolapta bekledi, nihayet vaktimin dar oldugu o gun kullandim. Ama cok sevdigimi soyleyemeyecegim. Glazur olarak her zaman kullandigim hafif sulandirilmis kayisi marmeladini ya da meyva suyuyla kendi hazirladigim jelatini tart jolesine tercih ederim.

Kayisili Tart

Bu tartin ilham kaynagi Francois Payard'in Simply Sensational Desserts kitabindaki bir tarifti... Kitaptaki tatlinin resmi yukardaki resimle kiyaslanmayacak kadar renkli ve hostu aslinda. Ama ben yaparken bademli dolgu malzemesi ile istemeden kayisi ve kirazlarin uzerini kapatmisim; bir de kullandigim kayisilarin hamlik ve eksiliginden olsa gerek tadinda da bir hayal kirikligi yasadik. Belki Turkiye'min nefis kayisilariyla, ya da artik bulmak mumkun degilse kayisi kompostosu ile daha iyi bir sonuc alinabilir. Tarifin aslinda ikinci meyva olarak ahududu kullanilmisti ama ben evdeki kiraz kompostosundan koydum onun yerine. Buraya da yaptigim sekliyle yazacagim.
  • 23 cm lik kalip icin tart hamuru
  • 2 yemek kasigi erimis tereyagi
  • 7 taze veya konserve kayisi, cekirdegi alinmis ve uce bolunmus olacak
  • 4 yemek kasigi seker
  • Bademli dolgu
  • 113 g visne kompostosu tanesi (veya ahududu)
  • 2 yemek kasigi file badem
  • 2 yemek kasigi ayiklanmis antep fistigi
Tart hamurunuzu kalibiniza yerlestirip, tercih ettiginiz yontemle kabarmasini onleyerek bir on pisirmeden gecirin. Hafif yaglanmis bir firin tepsisine kesilmis yuzleri uste gelecek sekilde kayisilarinizi yerlestirin. Erimis tereyagini kayisilarin ust yuzeylerine surun ve 4 yemek kasigi sekeri ustlerine serpin. 10-12 dakika ya da biraz yumusayincaya kadar pisirin. Firindan alip sogumaya birakin. (Firini daha kapatmayin.)

Bademli dolgunuzun yarisini tart hamurunun uzerine duzgunce yayin. Visne tanelerini esit olarak bademli dolgunun uzerine dagitin ve dolgunun icine dogru hafifce bastirin. Kayisilari, yine kesilmis yuzeyleri uste gelecek sekilde bademli dolgunun uzerine yerlestirin. Kalan bademli dolgu ile meyvalarin arasini doldurun. (Hatta badem ve fistiklari tutmasi icin meyvalarin uzerine de ince bir tabaka surebilirsiniz.) Badem ve fistiklari da en uste serpistirip tekrar firina verin. 25 ila 27 dakika ya da dolgu iyice kizarip tutana kadar pisirin. Oda sicakliginda servis yapin.

10 Comments:

Blogger munevver said...

Zinnurcuğum,Buna benzer benim de vişneli ve fındık dolgulu tartım vardı Tam 'Fındık Zamanı'na göreydi.Ama geç kaldım galiba.Şimdi hatırladım.Eline sağlık.Tadından şüphem yok.

Hepinizin kandili kutlu olsun.Güzel günler...

9/07/2006 12:21:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Munevver'cigim, gec kalmak bence soz konusu degil Findik Zamani icin. Eger bu aralar yaparsan hemen bloga eklerim. Sadece tarifini koysan da olur Nane Limon'a. Resmi daha sonra tatliyi yaptiginda ekleyebiliriz. Katkilarin icin tesekkurler...

Ben de senin ve ailenin kandilini kutluyorum.

9/07/2006 03:22:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Kandiliniz mubarek olsun.

Tuhfe

9/07/2006 06:40:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Tuhfe, senin ve ailenin kandili de mubarek olsun.

9/07/2006 06:52:00 AM  
Blogger Zeynep Seda said...

Zinnurcum, haksizlik etme fotografa ben ilk gordugum inanilmaz begendim tarti! Harika gorunuyor ellerine saglik. Evde iki kisiyiz diye yemek disinda yaptigim yiyecekler bitmek bilmiyor bir de esim surekli "kilo alicaz" diye baski yapiyor, istedigim kadar kek pasta yapamiyorum yaaa:)

Sevgiler, kandiliniz mubarek olsun!

9/07/2006 10:46:00 AM  
Blogger zinnur said...

Zeynep Seda, bu bizim kaderimiz galiba! Ben de herhangi bir tatli yapmadan nasil dagitirimi dusunmege basliyorum :) Tarti begendigine sevindim, ama kitaptaki halini gorsen daha hosuna giderdi ama. Ben de gecmis kandilinizi kutlarim.

Sevgiler,

9/08/2006 05:29:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur iki lezzette harika görünüyor eline sağlık eminim görüntüsü kadar tadıda enfestir tarifler ve paylaşım için teşekkürler geçmiş kandilinide kutluyorum güzel bir hafta sonu geçirmeni dilerim.Özge

9/08/2006 11:34:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Ozge, tesekkurler. Ben de hem gecmis kandilini kutluyor, hem de (gerci onu da yariladik ya) guzel bir haftasonu diliyorum.

9/09/2006 04:03:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba,sitenize bayiliyorum.Size komsu olmayi cok isterdim :)Evimizde en cok yenilen tatli,cheesecake diyebilirim.Fakat benim pisirme sirasinda olusan bir problemim var, o da cheesecake`in orta kisminin ince, kenarlarinin kalin olmasi.Bunu nasil engelleyebilirim?Simdiden cok tesekkur ederim.

11/04/2006 06:58:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 12:19:00 PM  

Post a Comment

<< Home