Friday, October 14, 2005

Nar-YE: Narli Cesitlemeler

Sevgili Dilek'in evsahipligini yaptigi Nar-YE beni epey telaslandirdi. Epey bir zaman narin meyvasini bulamayacagim endisesiyle nar eksisiyle yapabilecegim tarifler arastirdim. Sonra birkac nar bulup aldik, ama niyeyse narlarla ben mutfakta bir turlu bira araya gelemedik. Nihayet dun mutfaga girdigimde kelepceli kaliplarimin hepsini bu gece icin iftar hazirlayan arkadasima odunc vermis oldugumu hatirladim. Artik elimin altinda olanlarla bir seyler yaptim ama acikcasi pek memnun degilim aldigim sonuclardan. Isterseniz once Bizim Pastane'nin ilk (ve herhalde son) tuzlu tarifiyle baslayayim yaptiklarimi ozetlemeye, ve daha sonra da tatlilarla devam edeyim...

Nar Eksili Tavuk



Bunun icin hemen hemen esit miktarda nar eksisi ve soya sosunu karistirdim. Icine biraz biber, sarimsak ve zencefil rendesi ekledim. Bu karisimda tavuk goguslerini birkac saat dinlendirdikten sonra az yagli tavada iki yanlari da guzelce kizarincaya kadar pisirdim. Japonlarin Teriyaki sosuna benzedi biraz tadi, ama bence daha lezzetli ve yumusacik oldu. Nar eksisinin et icin iyi bir yumusatici oldugu da boylece ispatlamis olduk.

Gelelim, narli tatli tariflerimize. Ilk yaptigim narli ve antep fistikli kek idi. Tarifi Light Cooking'den aldim ve soyle oryantal bir tadi olsun diye portakal cicegi suyu, portakal rendesi ve antep fistigi ekledim. Kestigimde narin kirmizisi ve fistigin yesili birlikte hos durur diye dusunmustum ama pisen narlar biraz solmuslar. Kek de lezzetli olmakla beraber belirgin bir nar tadi tasimiyordu.

Narli Antep Fistikli Kek


  • 3/4 bardak seker
  • 6 yemek kasigi yumusak tereyag
  • 2 buyuk yumurta
  • 1 yumurta aki
  • 3/4 bardak buttermilk (Bunun yerine 3/4 bardak sute 1 tatli kasigi limon suyu ekleyip 5 dakika bekleterek kestirdiginiz karisimi kullanabilirsiniz.)
  • 2 tatli kasigi portakal rendesi
  • 1 tatli kasigi portakal cicegi suyu
  • 1 tatli kasigi vanilya
  • 1/2 tatli kasigi kabartma tozu
  • 2 1/2 bardak un
  • 1/4 tatli kasigi tuz
  • 3/4 bardak nar tanesi
  • 1/2 bardak antep fistigi
Firininizi 175Cye isitin. 20cmx10cm lik kek kalibinizi iyice yaglayip unlayarak hazirlayin. Seker ve teryagini 7 dakika orta hizda cirpin. Yumurtalari teker teker ve her seferden sonra iyice cirparak ekleyin. Sutlu karisimi, portakal cicegi suyu, vanilya ve portakal rendesini bir kapta karistirin. Baska bir kaba unu eleyin, kabartma tozu ve tuzu da ekleyin. Bir sutlu bir unlu karisimdan yumurtali karisima azar azar katarak ve bir yandan da cirpmaya devam ederek kek hamurunuzu olusturun. Kasikla nar tanelerini ve antep fistiklarini karistirin. Kek kalibiniza bosaltin. Bir saat kadar ya da ortasina batirilan kurdan temiz cikincaya kadar pisirin. 10 dakika soguttuktan sonra kaliptan cikarip izgara uzerinde tamamen sogutun.

Ikinci denemem nar sulu krema idi. Krema diyorum ama mus havasinda idi aslinda. Tatli lor peyniri, krem santi ve yumurta aki kopugu karisimini biraz seker ve nar suyuyla tatlandirdim. Ekledigim uc yemek kasigi nar suyu kremanin ne rengini degistirdi, ne de tadini... Gida boyasi kullanmak istemedigimden oylece biraktim.

Nar Sulu Krema
  • 1 bardak tatli lor peyniri
  • 3 yemek kasigi (veya arzuya bagli olarak daha fazla) seker
  • 3 yemek kasigi nar suyu
  • 1 1/4 bardak cig krema
  • 2 yumurta aki
Lor peynirini ince suzgecten gecirin. 2 kasik seker ve nar suyuyla tatlandirin. Ayri bir kapta cig kremayi sertlesinceye kadar cirpin. Peynire ekleyin. Yumurta aklarini once yumusak tepecikler olusuncaya kadar, sonra 1 kasik sekeri ekleyip sert tepecikler olusuncaya kadar cirpin. Bunu da peynirli karisima ekleyip, dikkatlice karistirin.

Yukarda tariflerini verdigim iki yapi tasini kullanarak cesitli sunum sekilleri denedim. Asagida bunlardan birer ornek verecegim resimlerle. Ha, resim deyince, 3 gundur gok delinmis gibi yagmur yagiyor burada, hava nasil karanlik ve kapali bir bilseniz! Resimler de epey karanlik oldu bu yuzden...



Ilk sunus seklim icin bir kadeh, guzel cam bir bardak ya da kase gerekiyor. Kadehin en altina bir avuc nar tanesi koydum, uzerine bir kasik nar sulu krema yaydim. Bunun uzerine birkac antep fistigi atip yine bir kasik krema koydum. Son olarak uste birkac nar tanesi serpistirdim ve Agar agar ile koyulastirdigim portakal suyu jolesini narlarin uzerine dokup sertlesmeye biraktim. Bu sunum sekli dun gece esim tarafindan denendi ve begenildi. "Narin bir katkisi var mi yani sence?" sorusuna ise "Kuskusuz, hos bir cesni katiyorlar" cevabini aldim.



Ikinci deneme icin ufak kaliplarimi cift kat tulbentle dosedim. (Bu krema durdukca biraz su saliyor, onun icin bu yonteme basvurdum. Bir gunluk bekleme suresi sonunda tulbent suyu emiyor ve tatli da yogunlasiyor.) En alta nar taneleri en uste ise krema gelecek sekilde narlari ve kremayi kat kat dosedim. Tulbentin tasan kenarlarini kremanin uzerine kapatarak guzelce paketledim ve uzerine bir agirlik koyarak buzdolabina kaldirdim. Ertesi gun tulbenti acip tabaga ters cevirdigimde yukardaki manzara olusmustu. Malzeme zugurdu oldugum icin narli tatli sosu yapamadim ama narlarin rengine uyar diye buzlugumdaki ahududu sosunu ortaya cikardim ve bu tatliyi oyle servis yaptim.



Ucuncu deneme icin kalibimin icini strecle kapladim. En alta nar taneleri sepistirdim ve portakal jolesini doktum. Bunun uzerine ince bir kat krema surdum. Sonra kalibin buyuklugune gore kesilmis bir kek yuvarlagini kremanin ustune dikkatlice yerlestirdim. Krema ve kek katlarini bir kere daha tekrarladim ve strecin sarkan uclariyla paketledim. Ustune bir agirlik koyup buzdolabina kaldirdim. Ertesi gun cikarttigimda narli jolenin uzerinde strec izleri kaldigini gorup biraz hayal kirikligina ugradim. Bu tatliyi da ahududulu sosla resimledim.



Gelelim en son denemeye:



Bunun icin kalibimin altini ve kenarlarini narli kekle kapladim. Icine krema koydum ve kalibin agzini boyuna gore kesilmis kekle kapattim. Gozume nari az gelince ustune yine nar taneleri koydum, narlari yerlerinde sabitlestirmek icin de agar agarli jelatin hazirlayip uzerlerine doktum. Bu da boyle bir narli tatli oldu.



Vaktim ve narim olsaydi, birkac tatli alternatifi daha vardi aslinda aklimda ama benim kanaatimce narin en guzel servis sekli sade hali olsa gerek. Soyle iyice sogutularak, hatta buzlarin ustunde servis edilecek yakut gibi parlayan nar tanelerine daha da lezzet katacak krema ya da sos dusunemiyorum. Cesitli bloglardaki narli tarifleri gordukten sonra kesinlikle fikrimi degistirdim. Birbirinden guzel pastalar, tartlar, tatlilar, tuzlu tarifler... Hepsi cok guzel gorunuyor. Herkesin ellerine saglik, bu tariflerin bize ulasmasina vesile olan Dilek'e de ayrica cok tesekkurler...

16 Comments:

Blogger Burcu ÜNAL said...

zinnur merhaba,,
yine inanılmaz güzel tarifler yapmışsın..ellerine sağlık :)
zahmetli ve şık gözüküyorlar..ben en çok tuzlu tarif olan tavuğu beğendim..nar gibi kızarmış..hem nar ekşiliymiş..canım çok çekti..

sevgiler..

10/15/2005 04:00:00 AM  
Blogger zinnur said...

Cok tesekkur ederim Burcu. Ben de senin tartoletlerine bayildim. Eminim narin eksisi cikolataya cok yakismistir. 2 temel tasi tarifim zor degildi aslinda, ama narim fazla olmadigi icin yaptiklarimda nar tadi yakalamakta zorlandim biraz.
Sevgiler,

10/15/2005 07:25:00 AM  
Blogger Basak said...

Zinnur, o ikinci deneme beni çok etkiledi. Hiç bu kadar canımın istediği olmamıştı bir tatlıyı şimdiye kadar. Eline sağlık. Tam bana göre bir tatlı olmuş. Yüzümün halini görmelisin. Aaah...

10/15/2005 09:13:00 AM  
Blogger Dilek... said...

Zinnur hayal gucune hayranim. Benim en cok son sunum sekliyle son tarifin ilgimi cekti (disi narli kek, ici nar sulu krema). Bu tarife narli sarlot (charlotte) demek cok yerinde olur bence. Eline saglik, hayal gucune saglik.

10/15/2005 12:36:00 PM  
Blogger elcinin_mutfagi said...

Zinnur abla hepsi birbirinden ilginc ve güzel.. harika görünüyorlar.Bende en cok ilk tarifi yani tavugu begendim birde en son tarif cok güzel..ama pastaci gibi canim tavuktan acayip cekti:)Ellerine saglik cokk emek vermissin.

10/15/2005 12:41:00 PM  
Blogger Banu Ucak said...

Zinnur senin tariflerini okurken aklıma resim hocamın bir lafı geldi. Bir insanda yetenek olduğundan bahsedebilmek için yaratıcılığı olması gerekir demişti. Bir santaçı ancak bu şekilde kendine has bir üslup yaratabilir ve farklılaşır der. İşte ben senin tariflerinde hep bunu seziyorum. Gerçekten yaratıcısın ve kendine has bir üslubun var :) Ellerine sağlık...

10/15/2005 01:34:00 PM  
Blogger zinnur said...

Basak, yedikleri konusunda oldukca secici olan oglumun favorisi de iki numara idi. Bir gun TR'de ya da burda yollarimiz karsilasirsa bu tatlidan sana yapmak borcum olsun :)

Tesekkurler dilek... Hem guzel sozlerin icin hem 3 numarayi adlandirdigin icin.

Elcin, ben de en cok tavugu sevdim galiba. Nar eksisinin icindeki sekerden olsa gerek, pisince disi parlak kahverengi bir glazure donustu, ici ise yumusak ve beyazdi. Keske dilimlenmis halini de cekseymisim.

Sevgili Banu, Ipek ve Xtra, ovgulerinize layik olmadigim kanisindayim, ama yorumlariniz beni daha iyiyi, guzeli ve yaraticiyi yakalamaya calismak konusunda motive etti. Cok tesekkur ederim.

10/15/2005 09:46:00 PM  
Blogger Basak said...

Teşekkür ederim, mutlandırdın beni. :)

10/16/2005 02:19:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur, sahane hepsi sahane sunum yapim anlatim herbiri birbirinden güzel, Tavuk tarifinede bayildim benim tavukgögüslerine nar eksisi koymak aklima gelmedi salataya koymustum ne güzel bulmus cikartmissin hepsini.
Ellerine saglik emeklerine degmis her bakimdan.
sevgilerimle

10/16/2005 05:22:00 AM  
Blogger Hatice said...

hepsi de çok güzel ve emek isteyen tarifler, ellerine sağlık zinnur...

10/16/2005 01:04:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur, ne güzel tarifler bunlar. Epey uğraşmışsın, ellerine sağlık. Hepsi de çok lezzetli görünüyorlar.Ben özellikle tavuk yemeğini merak ettim. Sevgiler...

10/17/2005 04:17:00 AM  
Blogger yEşiL said...

Hepsi cok nefis Zinnur. Narli Antep fistikli Kekin iftara 1.5 saat kala fena göz kirpiyor buradan ;)

Ellerine saglik!

10/17/2005 08:28:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ozgul'cugum, tesekkurler. Benim de taneleri tavugun yaninda cesni olarak kullanmak aklima gelmemisti. Narli tavugu bir daha yapisimda markette nar bulursam mutlaka ekleyecegim. Aklinla bin yasa!

Sevgili Hatice'ler, size de tesekkur ederim yorumlariniz icin. Itiraf edeyim ki aslinda yaptigim is zor degildi. Ama buna ragmen ugrastirmis gibi durmalarindan hic sikayetci degilim tabii ;)

Gulsen'cigim, sagolasin. Benim aklim da senin badem ezmeli tarifindeydi bugun. Maalesef yetistiremedim ama malzemeler hazir, yarin yapacagim.

10/17/2005 04:48:00 PM  
Blogger nihan said...

Merhaba Zinnur,
Yaptığın pastalara,keklere,tartlara....hayranım gerçekten çok özenerek yaptığın belli. Ellerine sağlık.
Sevgiler.

10/18/2005 04:16:00 AM  
Blogger zinnur said...

Nihan, cok tesekkur ederim. Blogun hayirli olsun.

10/19/2005 04:47:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 10:28:00 AM  

Post a Comment

<< Home