Tuesday, March 30, 2010

Isgin Kompostosu

Isgin burada tanisip pek isinamadigim bir meyva. Bir iki denemem oldu ama tekrarlamaga deger sonuclar almadim. Calistigim kooperatife organigi gelmese ve isgini seven bir dostumun hatiri olmasa, yine uzun zaman el atacagim yoktu belki. Bu sefer aklimda bir de bademli ve isginli tart fikri vardi, fakat simdiye kadar yaptiklarimdan epey farkli oldugu icin, Francois Payard'in Simply Sensational Desserts kitabinda gordugum "soguk isgin corbasi"nda karar kildim. Isgin kompostosu, soguk isgin corbasindan daha sevimli geliyor kulaga, gerci icine baska malzemeler de girmesi ozelligiyle belki yaptigima corba demek daha uygun. Artik hangi ismi tercih edersiniz bilmem ama, yapimi son dercede kolay, ic ferahlatici bir cesit cikti ortaya. Belki maden suyu veya sodayla karistirilabilir, buzla servis yapilabilir. Yaninda tuile cinsi kurabiyelerle, yaz yemeklerinin sonunda hafif bir tatli alternatifi olarak sunulabilir. Dondurma, yogurt ya da panna cotta gibi tatlilarin sunumunda kullanilabilir. Yemege eslik edecek bir icecek de olabilir. Buz kaliplarinda dondurup, icme suyunuza cesni katacak pembe buzlar da yapabilirsiniz. Dusundukce cesit cesit kullanim sekli geliyor akla.

Asagidaki malzeme listesinde Turkcelerini bilmedigim iki malzemeyi Ingilizce olarak biraktim. Bilen varsa ve bir yorum birakirsa sevinirim. Turkiye'de bulunmuyorsa, ilki yerine limon kullanabilir, ikincisini ise tamamen iptal edebilirsiniz, ben oyle yaptim.
  • 1 misket limonu kabugu rendesi
  • 1 portakal kabugu rendesi
  • 1 limon kabugu rendesi (veya bulunabiliyorsa kucuk parcalara kesilmis 1 sap lemongrass--Turkcesi nedir acaba?)
  • 454 g isgin, yikanmis, temizlenmis ve kucuk parcalara kesilmis olacak
  • 4 bardak iyi su
  • 2/3 bardak seker
  • 1/3 bardak arti 1 yemek kasigi (100 g) nar surubu
  • 6 cilek
  • 1 mango
  • 2 passion fruit (Turkcesi ?)
  • 8-10 nane yapragi
Misket limonu ve portakal labugu rendesiyle lemongrass parcalarini temiz bir tulbente sarip, agzini baglayin. Isgin, su ve sekeri bir tencereye alip, arada karistirarak kaynama noktasina getirin. Atesten alin, icine tulbent paketinizi atip, agzini kapatin. Bu sekilde 2 saat dinlendirin. Sonra tulbenti cikarip servise kadar sogumaya alabilirsiniz. (Ben yaparken yanlislikla tenceremin alti biraz daha uzun sure acik kaldi ve sanirim bundan dolayi, bekleme suresi sonunda isginlarimin peltelestigini gordum. Bu nedenle onlari suzdum ve elde ettigim isgin peltesini de afiyetle yedim.)

Servisten once, cilek ve ayiklanmis mangoyu ince seritlere kesin. Ben bu is icin yeni mandolinimi kullandim. Passion fruit bulunuyorsa, sadece tohumlarini kullanin, meyva kismini baska bir kullanim icin saklayin.

Sekiz adet kasenin icine hazirladiginiz meyve seritlerini ve soguk isgin kompostosunu paylastirin. Taze nane yapraklariyla servis yapin.


10 Comments:

Blogger PASTASEHRİ said...

Zinnurcuğum öncelikle ellerine sağlık yine çok farklı bir tarif. Sanırım Türkiye şartlarında denenmesi zor olacak. Lemongrass ve passion fruit aslında Türkçesi yok. lemongrass hiç tadına bakmadım Türkiyede hiç rastlamadım hint mutfağına özgü sanırım. Passion fruit ise tropik meyvalar satan marketlerde var passion fruit adıyla gördüm ben. Sanırım onunda Türkçesi yok : ))

3/31/2010 02:07:00 PM  
Blogger Dilek'ce said...

Ellerine saglik Zinnurcugum! Bizim buralarda yerli isginlar ciksin insallah deneyecegim. Fakat mangosuz;-)
Lemongras'in türkcesini bilmiyorum fakat apssion fruit carkifelek cicegi meyvesi, sanirim bu isim cok uzun oldugu icin ingilizcesi tercih ediliyor.
Misafirlige bekliyorum, sevgiler!

4/01/2010 06:31:00 AM  
Blogger Evren Yasa said...

Zinnurcugum, bildigim kadariyla carkifelek meyvesi diyorlar.. google'da o sekilde arayinca cikiyor da alakali seyler.. Dilek de ayni sekilde yamis simdi gordum.. Ilginc bir sekilde pasiflora da deniliyormus ama neden bilmiyorum.. belki ingilizce haline benzetilmis olabilir.. lemongras da sanirim hint limonu.. zaten lemongrass da hindistana ozgu bir ot sanirim.. ama cok kullanilmadigi icin ne kadar sozluge girmistir onu da bilemiyorum..

isgin nedense bana da cok sicak gelmiyor ama isginli tartlardan da ne zaman denesem hosuma gidiyor.. ozellikle fransizlar cok guzel tartlar yapiyor isgindan.. senin tarifinde sicak yaz aksamlari icin cok ideal bence..

4/03/2010 12:42:00 PM  
Blogger zarpandit said...

ışgını tatmadım ve açıkçası bende bu meyveyi uzun süre rhubarb diye ingilizceden aradım :) lemongrass türkiyede yok lakin passion fruit çarkıfelek diyorlar ekşi tatlı arası tadından dolayı sanırım tatmadım ama :)

payard'ın kitabını(Chocolate Epiphany: Exceptional Cookies, Cakes, and Confections for Everyone) sipariş etmek konusunda çok düşünmüştüm sende kitaplarından biri olunca dikkatimi çekti tariflerinden memnunmusun acaba??

birde Nick Malgieri the modern baker kitabı hakkında bilgin varmıdır??? :)

yüzsüzlük zamanım sanırım:)
sevgiler

4/04/2010 11:09:00 AM  
Blogger munevver said...

Zinnur'cuğum, selam!

İşgını buralarda pek bulamıyoruz. Ne hoş rengi varmış. Daha önce de yanliş hatırlamıyorsam ya sen ya da Dilek tartını yapmıştınız. O zaman da rengi çok hoşuma gitmişti.

Çarkıfelek meyvası dendiğini yazmış arkadaşlar. Ben de öyle dendiğini gördüm. Yeni yeni görüyoruz marketlerde. Vedat Milor da televizyonda " Tutku Meyvası" diye bahsetti ayni meyvadan.

Lemongrass ise limon otu herhalde. Çocuklar sınava hazırlanırken rahatlatıcı özelliği nedediyle onlara melissa çayı yapıyordum. Aktar; limon otu, oğulotu dendiğini de söylemişti. Başka bir yerde de daha büyük yapraklısına oğulotu diyorlardı. Gerçekten de limon gibi ferahlık veriyor. Yeşil çayla ikisini birlikte yapıyorum, hoşuma gidiyor benim.

Sevgiler İstanbul'dan.

4/05/2010 10:11:00 AM  
Blogger Serra Foodie said...

Merhabalar,
Lemongrass Turkiye'de de bulunuyor, Istanbul'da Kolaylar Manav'da bulabilirsiniz. Tai mutfagina ozgudur, agir bir limon tadi vardir goruntu olarak sararmis bir taze sogani andirir. Ama taze sogana gore oldukca serttir, bicakla kesmeden once uzerine vurup kirmak gerekir..

4/15/2010 02:14:00 PM  
Anonymous aamedya said...

ellerine sağlık
bu tarifi deneme şansımız çok zor ama resimde duruşu hoş olduğundan marketlerde bulmaya çalışacağım bakalım bulabilirmiyim dediğim gibi şansım çok az

5/03/2010 10:18:00 AM  
Anonymous fatoş said...

Merhaba Zinnur

Uzun zamandır yoksun merak ettim. İyisindir umarım

5/10/2010 06:46:00 AM  
Blogger kedimelegi said...

merhaba zinnurcuğum,
lemongrass ve passionfruit türkiyedede bulunmakta. passion fruit e olarak manavlarda satılıyor ancak lemongrass bizde daha çok aromaterapi için kullanıldığından henüz mutfaklarımız pek tanışmadı. ama türkçesi limonotu olarak geçiyor.

5/23/2010 03:49:00 AM  
Blogger kedimelegi said...

bu arada ışgın da doğu anadolu yaylalarında doğal olarak yetişiyor ve şu an tam mevsimi. eğer özellikle van ve civarında oturanlar ya da orada tanıdıkları olanlar varsa istetip deneyebilirler.
vanda bu bitki el arabalarıyla sokaklarda satılır.

5/23/2010 03:54:00 AM  

Post a Comment

<< Home