Saturday, June 09, 2007

Cikolatali ve Muzlu Sarlot

Evde Bol Cikolatali Bir Pastadan artakalan kedidilleri ve olgunlasmis muzlarim vardi. Bunlari degerlendirmek icin, Alice Medrich'in Cocolat kitabindaki cikolatali sarlotu yapmaya niyet ettim. Daha once de birkac kere yaptigim ve cok begenilen bir tatli bu. Ozetlersek, bu sarlot yumusak kedidili ile yapiliyor, kalibin alti icin de yine ayni hamurdan bir taban hazirlaniyor. Kalibin kenarlari cepecevre kedidilleriyle cevriliyor. Tabanin uzerine surupta bekletilmis muzlar, uzerine cikolatali mus ve en uste de bol cirpilmis sut kremasi konularak tatli insa ediliyor. (Internet'te soyle bir resmini buldum orijinal tatlinin.)

Benim amacim elimdeki sert kedidillerini degerlendirmek oldugundan, bu tariften epey uzaklastim ve ortaya daha mutevazi gorunuslu (ama gayet lezzetli) bir tatli cikti. Once dortgen kedidillerini kesip bicerek yuvarlak kaliba taban yapmayi dusundum. Sonra bu da zor geldi ve dortgen bir tatli yapmaya karar verdim. Uygun buyuklukte dortgen veya kare kalibim yoktu; ben de duz tabakta calistim. Tabii evdeki hesap carsiya uymadi. Kenar destegi olmaksizin, iki yumusak mus tabakasi arasinda kalan kedidilleri kaydilar. Ertesi gun, tatli sertlestiginde, isitilmis keskin bicakla yanlari traslayip, nisbeten duzgun bir goruntu elde etmeye calistim.

Kullandigim kedidilleri sert oldugundan, tatliyi insa ederken kahveli bir suruba batirdim onlari. Dolgu olan cikolatali mus da kahve katkiliydi. Bu haliyle sarlot ve tiramisu arasi (sarmisu mu desem, tiralot mu?) gayet lezzetli bir tatli oldu. Yine de yazin insan meyveli, daha hafif tatlilari tercih ediyor; boyle sicaklardan ziyade, yazi mujdeleyen bahar gunlerine yakistirdim bu tatliyi.

Anahatlariyla yazarsak once 2/3 bardak seker ve 6 yemek kasigi suyla bir seker surubu hazirladim ve soguttum. Icine azicik vanilya ve ince dilimledigim 4 muzu kattim ve 15 dakika beklettim. (Asil tarifte rom da katiyordu.) Sonra muzlari suzdum ve kalan suruba azicik sicak suda erittigim 2 tatli kasigi kahve granulunu ekledim. Kahveli ve cikolatali musumu yaptim. (Tarifi yarin ekleyecegim.) 12 tane kedidilini, isittigim kahveli suruba bir batirip cikartarak, servis tabagima 2 sira olarak dizdim. Ertesi gun, keddillerinin ortasinda hafif citirlik vardi hala, bu haliyle benim hosuma gitti. Ama iyice yumusasin derseniz, surubun icinde daha fazla tutabilirsiniz. Kedidili katinin uzerine once muzlarin, sonra cikolatali musun yarisini yaydim. Sonra ayni islemi tekrarladim ve buzdolabina kaldirip, ertesi gune kadar dinlendirdim. Servisten once, 1 bardak kremayi 2 tatli kasigi seker ve biraz vanilya ilavesiyle sertlesene kadar cirptim ve s1kma tupuyle tatlinin uzerine s1kt1m. Son olarak, tatlinin duzensiz olan kenarlari isitilmis, keskin bir bicakla trasladim ve cikolata ile susledim.


32 Comments:

Anonymous Anonymous said...

zinnurcum [izin verirsen böyle hitap etmek istedim]içim açıldı çok güzel bayıldım ufuğun ve senin yaptıklarını görünce nasıl mutlu oluyorum ellerine kollarına sağlık sevgiler emel

6/09/2007 11:56:00 AM  
Blogger Leziz Sofralar said...

Zinnur Hanim emin olunki sizden cok sey ögreniyorum her yaptiginiz görüntüsüyle denemeye deger lezzetler ,cikolatali ve muzlu sarlotta tabiki onlardan biri görünümü harika gercektende bayildim ellerinize saglik sevgiler...

SEVAL

6/09/2007 02:14:00 PM  
Blogger ayseyaman said...

Sevgili Zinnur,
tiramisu şarlot arası bu lezzeti ben de çok beğendim. Görüntüsü çok sade ve şık, eminim lezzetine olgun muzla, kahveli surupla lezzet katmıştır.
Ellerine sağlık
sevgilerle

6/09/2007 04:24:00 PM  
Blogger Minik Kus said...

Yaaa az onceki yorumum silindi :((( Bloguna tiklayinca karsimda bu guzelligi gormek super :) Ellerine saglik. Bir de tiralot cok uymus bu pastaya, sarmisu da fena degil hani :) Iyi haftasonlari...

6/09/2007 07:10:00 PM  
Blogger Özlem said...

Sevgili Zinnur,

Pastanın görüntüsü bence çok güzel görünüyor. Hatta internetteki görüntüyü nazaran daha çekici, geldi bana. Ellerine sağlık.

Sevgiler....

6/10/2007 06:55:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur'cuğum ellerine sağlık:)
"bol çikolatalı bir pasta"yı yaptım. Buradan denemeyenlere ve denemek isteyen herkese tavsiye ediyorum. Çok zengin lezzeti olan, damaklara şölen bir pasta.
Bu tarifte en kısa zamanda yapılmalı listesine yazıldı, haberin ola!:)
Sevgilerimi ve iyi dileklerimi gönderiyorum.
Leyla

6/10/2007 09:13:00 AM  
Blogger Cafe Gusto said...

Sevgili Zinnur
Ben de bu hafta sonu kendime doğum günü pastası (şarlotu)yaptım.Sizin tariifiniz olan ahududulu ve muzlu Şarlotu denedim.İlk olunca biraz acemilik oldu.Süslemesine çilek yetmedi falan filan ama lezzeti mükemmeldi.Eminim çikolatalı muzlu şarlotun da tadı harikadır.Ellerinize sağlık.
Sevgilerimle..

6/11/2007 01:36:00 AM  
Blogger yemek said...

Sevgili Zinnur her yaptığın birbirinden güzel, marifetli kardeşim benim.
Ellerine sağlık, kimbilir ne güzel olmuştur.
Sevgiler...

6/11/2007 06:30:00 AM  
Blogger zinnur said...

Emel, cok tesekkur ederim samimi yorumun icin.
Sevgiler

6/11/2007 09:10:00 AM  
Blogger zinnur said...

Seval, cok tesekkur ederim. Karsilikli ogreniyoruz birbirimizden, boyle bir paylasim hepimiz icin faydali oluyor muhakkak ki.
Sevgiler,

6/11/2007 09:11:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ayse, tesekkurler. Muzu pek sevmem ama bu tatliya yakisti gercekten. Surup ayni zamanda fazla kararmasini da onluyor muzlarin.
Sevgiler,

6/11/2007 09:12:00 AM  
Blogger zinnur said...

Minik Kus, yorumun icin tesekkur ederim. Aslinda burda silinmis, ama ilk yorumun da benim posta kutuma ulasti :) Sana guzel bir hafta diliyorum.
Sevgiler,

6/11/2007 09:13:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ozlem, cok naziksin. Aslinda orijinal goruntu daha gosterisli, kitaptaki resmi gorsen hak verirdin. Ama ordaki mus kedidili orani daha fazla oldugundan, sanirim benim yaptigim sekli daha hafif oldu. Zira bu tatlida kullanilan mus kopuksu degil, biraz daha zengin ve kivamli bir mus rahatca dilimlenebilmesi icin.
Sevgiler,

6/11/2007 09:16:00 AM  
Blogger zinnur said...

Leyla, cok sevindim iyi sonuc aldigina. Afiyet seker olsun. Tarifleri Turkiye malzemesi ile deneyip onaylayan bir okuyucum olmasi ne kadar rahatlik ve mutluluk veriyor bir bilsen. Ellerine saglik.
Sevgiler,

6/11/2007 09:17:00 AM  
Blogger zinnur said...

Cafe Gusto, bir onceki yorumdan sonra, senin yorumun da mutluluguma mutluluk katti. Dogum gunun kutlu olsun, saglikli, mutlu bir yeni yas dilerim sevdiklerinle beraber.
Sevgiler,

6/11/2007 09:20:00 AM  
Blogger zinnur said...

Lavantin, sicak yorumun icin cook tesekkur ederim.
Sevgiler,

6/11/2007 09:21:00 AM  
Blogger bir demet feslegen said...

Sevgili Zinnur Hanım
Ortaya çıkardığınız muhteşem lezzetlerin yanı sıra, ayrıntılı anlatımlarınıza da bayılıyorum. Bu şarlot tam da ılık yaz akşamlarında, balkonda, sevdiklerinle ve tatlı sohbetlerle birlikte yemelik olmuş...Ellerinize sağlık
Sevgiler
Eda

6/11/2007 01:36:00 PM  
Blogger munevver said...

Zinnur'cuğum, bilgisayarımız bozuk olduğu için gelemiyordum ziyaretine.Neyse şimdi yapıldı. Bu şarlota da bayıldım. Kedi dilli pastaları seviyorum.(Hatırlarsan) Bunu da denemek istiyorum.
Eline sağlık arkadaşım. Ssyfanı tekrar ziyaret edebilmek çok güzeldi..
Sevgiyle, Nane Limon

6/12/2007 12:29:00 AM  
Blogger Burçin'in Denemeleri said...

Zinnur muhteşem görünüyor gerçekten. Çok lezzetli olduğuna eminim. Sevgiler,

6/12/2007 04:07:00 AM  
Blogger Bocuruk said...

Sevgili Zinnur,
Evde kedidillerim hazır. Vakit bulduğum ilk anda deneneceklerin başında tarifin. Ellerine sağlık. Düz tabakta çalışmana rağmen güzel bir görüntü elde etmişsin.
Sevgilerimle...

6/12/2007 04:24:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur,
Tiramisulu tatları bende çok beğeniyorum hafif olduklarından.Bir daha ki buluşmamızda çikolatalı,muzlu şarlotun denenecekler arasın agirdi bile.))

Ellerine sağlık.Sevgiyle..

6/12/2007 07:25:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

tarifler harika
ellerinize sağlık

6/12/2007 07:43:00 AM  
Blogger zinnur said...

Eda, cok tesekkur ederim. Artik eskisi kadar aytintili tarif vermedigimi dusundugum bir zamanda, yorumun beni mutlu etti. Cizdigin tabloya da imrendim dogrusu, ne yazik ki gunlerimiz bir kosusturmaca icinde geciyor ve boyle tatli keyifler gittikce azaldi hayatimizda. Umarim bu yaz daha cok yasayabiliriz bu guzellikleri.
Sevgiler,

6/13/2007 02:30:00 PM  
Blogger zinnur said...

Munevver'cigim, sessizliginin farkindaydim, tam yazip soracaktim ki, senin yorumun ve kabakli rulon geldi. Tabii cok sevindim.

Sen belki orijinali denersin Munevver'cigim, oylesi biraz daha s1k oluyor. O halinin kitaptaki resmini gondermis olabilirim gecmiste sana. Gondermediysem hemen gondereyim.

Sevgiler,

6/13/2007 02:33:00 PM  
Blogger zinnur said...

Burcin'cigim, tesekkurler..

6/13/2007 02:34:00 PM  
Blogger zinnur said...

Bocuruk, tesekkurler. Tavsiyem duz tabak yerine bir payrekste filan yapman. Boylece benim basima gelen kaymayi yasamazsin. Yumusak kedidili ile yaparsan, kadehlerde kisilik porsiyonlar halinde de hos olabilir.
Sevgiler,

6/13/2007 02:36:00 PM  
Blogger zinnur said...

Gul'cugum, damak zevklerimizin uymasi harika oldu. Sizlerle paylastigim bazi tariflerin zengin, bol sohbetli ve mutlu sofralarda yer aldigini gormek benim icin buyuk mutluluk kaynagi oluyor.Musun tarifini hemen ekleyecegim.
Sevgiler,

6/13/2007 02:38:00 PM  
Blogger zinnur said...

Zelis, cook tesekkur ederim.

6/13/2007 02:39:00 PM  
Blogger munevver said...

Gönderdin Zinnur. Saklıyorum onları. Hatta ben verev olanı yapmıştım. Sağ olasın arkadaşım.
Nane Limon

6/13/2007 03:37:00 PM  
Blogger daimamutfak said...

Sevgili zinnur hanım.Şarlot harika görünüyor diğer pastalarınız gibi.Elinize sağlık.hepsi birbirinden güzel,neriman

6/15/2007 06:23:00 AM  
Blogger Yemekbahane said...

Zinnur merhaba,

Her zamanki gibi çok leziz bir tat olduğuna eminim.Ellerine sağlık..

Sevgiler
Müge

6/15/2007 06:52:00 AM  
Blogger zinnur said...

Neriman ve Muge, yorumlariniz icin cok tesekkur ederim.
Sevgiler,

6/16/2007 10:30:00 PM  

Post a Comment

<< Home