Saturday, May 26, 2007

Bol Cikolatali bir Pasta

Cuma sabahi, bir yili askin suredir gormedigim kardesim ve esi Fatima, birkac gunlugune bizi ziyarete geldiler. Bu mutlu olay serefine bir tatli yapacaktim zaten; ama ertesi gun sevdigim bir blogcu arkadasimin dogum gunune denk gelince, aklim hep pastalara, ozellikle de onun sevdigini bildigim cikolatali pastalara gitti. Sonucta tarifini Fran Bigelow'un Pure Chocolate kitabinda buldugum Reverie adli cikolatali pastayi yaptim. Bu kitabi okumayi seviyorum, hele (diger cikolata divasi Alice Medrich'le karsilastirdigimda) Fran Bigelow'un anlatiminda sezdigim sadelik ve alcakgonulluluk bana cok hos geliyor. Ote yandan Pure Chocolate'dan denedigim bazi tariflerin beni hayal kirikligina ugrattigini itiraf etmeliyim. Daha kitap hakkinda olumsuz bir hukum vermek icin cok erken, yine de Alice Medrich tariflerini denerken duydugum kayitsiz guven ve rahatliktan uzagim Fran Bigelow tariflerini uygularken. Bu cikolatali pastanin yapiminda da bazi sanssizliklar oldu, ama lezzeti hepsini unutturmaga yetti.

Resim cekme isi ya telasa, ya karanliga kaldigi icin icime sinen bir kesit resmi koyamiyorum buraya, ama kisaca anlatayim: Pastanin pandispanyasi cekilmis ceviz ve un yerine cekilmis kedidili biskuvisi ile yapilan bir sunger kekiydi, ara kremasi beyaz cikolatali mus, ust kaplamasi ise cikolatali ganasdi dersem, kitabin adina yakisan bir tarif oldugunu kolayca anlayabilirsiniz. Benim hatam sanirim pandispanyayi yeterince pisirmemem oldu. Gerci kitaptaki sureye uydum ama kesme asamasina geldigimde, pandispanyanin asiri kirilgan (ve yapiskan) oldugunu gozledim. Buyuk zorlukla ortadan ikiye ayirdim. Katlar cok ince oldular ve pasta uzerine tasirken, elimde kirildilar. Bense azmedip, bol bol yamayarak --pandispanyaynin yapiskanligi burda cok ise yaradi-- isime devam ettim. Beyaz cikolatali krema yetmedi, ilave yapmam gerekti. Neyse ki bundan sonrasi puruzsuz gitti.

Kitaptaki resimde pastanin uzerine yazma cikolatasi ile cok zarif bir desen yapilmisti. (Benim kesit resmim aciklayici olmadigi icin kitaptaki resmi ekliyorum buraya.) Artakalan ganasi degerlendirmek istedigimden, bunun yerine pastanin uzerine cikolatadan irili ufakli rozetler s1ktim ve parca cevizlerle susledim. Cok zengin tadiyla daha cok bir kis tatlisiydi bu ama, cikolata soz konusu olunca, yaz kis filan tanimiyorum; bayila bayila yedim. Bu satirlari yazdigim anda kirintisi bile kalmamis durumda. Halbuki ince bir dilim olsa, simdi ne iyi giderdi!

Yapim sirasinda basima gelen ufak tefek aksilikleri bahane edip, tarifi yazmama taraftariyim ama ozel istek olursa pandispanyanin tarifini paylasirim. Ganas ve beyaz cikolatali musun tariflerini ise arsivde bulabilirsiniz.

Tarife gecmeden ufak birkac notum var: Size tarifi kitaptaki sirasiyla yaziyorum, ama ben yumurta sarisi, ceviz ve kedili karisiminin koyu olacagini okudugum icin yumurta aklarini onceden cirpip hazir bulundurdum. Cekilmis ceviz ve kedidilinin hepsini yumurta sarilarina yedirir yedirmez, hic bekletmeden biraz yumurta aki kopugu ekleyip kivamini actim. Zira bu tur karisimlar bekledikce daha da sertlesiyor ve karistirmak cok zor hale gelebiliyor. Beyaz cikolatali kremayi da tarifteki miktariyla yaziyorum, ama benim 1/3 oraninda cogaltmam gerekti.
  • 6 yumurta, oda sicakliginda ve aki sarisindan ayrilmis olacak
  • 1 1/4 bardak seker
  • 1 1/2 bardak ince cekilmis (yaklasik 156 g) ceviz
  • 1 1/4 bardak (yaklasik 100 g) ince cekilmis kedidili biskuvisi (kuru olanlardan)
  • Beyaz Cikolatali Sut Kremasi (3/4 bardak sut kremasi ve 85 g beyaz cikolata ile yapilacak.)
  • 1/4 bardak seker surubu, meyva suyu veya likor
  • Cikolatali Ganas (1 bardak sut kremasi ve 227 g bitter cikolata ile yapilacak.)
Firininizi 163 C ye isitin. Iki tane 23 cm lik kelepceli kalibi yaglayin ve altlarini uygun buyuklukte kesilmis pisirme kagidi ile kaplayin.

Yumurta sarilarini sekerin yarisi ile birlikte bir kaseye alin. Orta hizda cirpmaya baslayin. Giderek mikserinizin hizini arttirarak, sarilar iyice koyulasip, acik sari bir renk alana ve seker eriyene kadar (5-6 dakika) cirpmaya devam edin.

Cekilmis ceviz ve kedidillerini bir kaseye alip, kasikla karistirin. Bir spatula yardimiyla kedidili-ceviz karisimini, uc defada ve her seferinde dipten alip karistirarak yumurta sarilarina katin. Karisiminiz cok koyu olacak.

Cirpicinizi iyice yikadiktan sonra yumurta aklarini orta hizda cirpmaga baslayin. Kopuklenince, hizini arttirip, kalan sekeri yavas yavas ekleyerek cirpmaya devam edin. Tepecikler sert fakat kuru olmayan bir goruntu alana kadar cirpmaga devam edin. Yumurta aki kopugunun dortte birini hemen yumurta sarili karisima ekleyip, guzelce karistirarak kivamini acin. Sonra kalanini, uc defada, mumkun oldugunca az karistirarak ekleyin. Bu islemi yaparken hacmi kaybetmemege calisin, ote yandan karisimin homojen olmasina da dikkat edin.

Hamurunuzu hazirladiginiz kelepceli kaliplara esit olarak paylastirin, onden isitilmis firininizda, 25-30 dakika ya da pandispanyanin rengi donunceye kadar pisirin. Pisme suresi sonunda , pandispanyanin ortasina batirdiginiz kurdanin temiz cikmasi lazim. 15 dakika kadar oda sicakliginda soguttuktan sonra, pandispanyalari dikkatlice kaliptan cikarip, tamamen sogutun. Bu asamada strecleyip, 1 haftaya kadar buzlukta saklayabilirsiniz.

Pastayi olusturmak icin, tirtilli bicakla her kati ortadan ikiye kesin. Pastanizi, boyutuna uygun pasta altligi uzerinde insa ederseniz, daha sonraki cikolata ile kaplama asamasinda kolaylik olur. Katlarin uzerini surupla islatip, aralarini beyaz cikolatali krema ile doldurun. Bu asamada strecle kaplayip 3 ila 6 saat buzdolabinda dinlendirin. (Ben 1 gece biraktim.)

Kaplamasi icin, ganasi hazirlayip, dortte birini buzdolabina alin, kalanini oda sicakliginda birakin. Yarim saat sonra, buzdolabindaki ganasi ve pastanizi cikarin. Pastanizin duzensiz gorunen kenarlarini keskin bir bicakla traslayin. Sonra, soguk ve koyulasmis ganasla ince bir kat olarak pastayi kaplayin. Bu kiriklari yerinde sabitleyecek ve kaplama icin daha duzgun bir yuzey hazirlayacaktir. Yine buzdolabina alip, 5 dakika bekletin. Bu sure sonunda, disardaki ganasin 26-29 C ye sogumus olmasi gerekiyor. Bir kasikla kaldirdiginizda kasigi takip edecek koyulukta, fakat hala akici kivamda olmasi lazim.

Pastanizi altligiyla bir izgara uzerine alin, izgarayi da bir firin tepsisinin icine koyun. Boylelikle tepsinin icine akan kaplamayi yeniden kullanma imkaniniz olacaktir. Glazuru once pastanin kenarlari boyunca (3-4 cm iceriden) dokun. Glazurun kenarlardan asagi akmasina firsat verin. Kalan glazuru pastanin ustune (ortaya gelecek sekilde) dokun. Hic spatula, bicak vs kullanmadan pastayi elinizde farkli yonlere dogru egerek, glazurun pastanin ust yuzeyini kaplamasini ve fazlasinin kenarlardan akmasini saglayin. Kenarlar duzensizse, bir spatula ile hemen kenarlari duzeltin. Uste mumkun olmadikca mudahele etmeyin. Nokta halinde kaplanmamis yerler kalmissa, ganasi ustten bir kasikla damlatarak delikleri kapatabilirsiniz. Mutlaka bicak vs kullanmaniz gerekiyorsa, bunu mumkun olan en az hareketle ve mumkun oldugunca cabuk yapin, zira soguk pastanin uzerinde kaplama hemen katilasmaya baslayacak ve bicak izlerini belli edecektir. Eger isi ve kivam daha once belirttigim gibiyse, yukardaki metodla, hic spatula kullanmaya gerek kalmadan kaplamayi rahatlikla yapabilirsiniz. Kaplamanin kenarlardan pasta altligina tasan kisimlarini temizledikten sonra, pastayi altligiyla buzdolabina kaldirabilirsiniz. Soguduktan sonra, spatula ya da genis agizli bir bicagi, pastayla altlik arasina sokup, cepecevre cevirerek, pastayi altliktan ayirin. Bir taraftan spatula, diger taraftan elinizle destek vererek pastayi servis tabaginiza alin. Artan ganaj, tuple s1k1lacak koyuluga geldiginde s1kma tupunuze doldurup, pastanin uzerine rozetler s1kin ve kirilmis cevizlerle susleyin.

Kaplama once ilk resimde goruldugu gibi (hatta daha da) parlak olup, buzdolabinda sogutuldugunda ikinci resimdeki gibi donuklasacaktir. Bu nedenle mumkunse, kaplamayi servisten 2 saat kadar once yapip, pastayi servise kadar oda sicakliginda muhafaza edin.


60 Comments:

Blogger munevver said...

Ben isterim Zinnur. Hatta -hatırlatırım- cevili pandispanyadan yaptığın "balkabaklı rulo"nun pandispanya tarifini de verecektin:):). Şimdi bu tarifi de istiyoruz. Ne ilginçmiş, kedi dilini ezip, un yerine kullanmak.Üstü ne kadar pürüzsüz olmuş Zinnur. Eee, usta yapınca, böyle yapar işte...
Sevgiyle, Münevver

5/26/2007 10:42:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

merhaba ben amasyadan gülsüm biliyormusunuz ben sizi bır bucuk senedir takip edıyorum şan dau kendımde cesaret bularak bir iki satır yazmak istedım hersey cok güzel yapıyorsunuz sanki bu işle doğmuş gibisiniz canı gonülde tebrikler ben de bu işi kendi capım da yapıyorum cok severek belki bir gün ben de blok yaparım bakalım zaman ne kosterecek sizler gi bende yaptık larımı paylasmak isterım pastanın cok güzel görünuyor ben de tarıf lamak isterim amasyay a beklerım türküye geldiğiniz de cok memnun olurum talı tuzlugünler dilerm var gülsüm

5/27/2007 03:35:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnurcuğum, bunca aksiliklere rağmen bence çok lezzetli bir pastaya benziyor. Üstelik görüntüsü ise çok sade ve zarif olmuş.

Pastanın tarifi çok ilginç olmalı, zira kedidili bisküvisini ezerek kullandığından bahsettin. Rica etsem tarifini yazabilirmisin.

Ayrıca pastanın üst kısmı pürüzsüz ve çokta güzel olmuş, böyle pürüzsüzlüğü nasıl başarabiliyorsun nedir bunun püf noktası?

5/27/2007 03:49:00 AM  
Blogger Yelda Özyurt said...

Zinurcugum merhaba, makaronlarina yorum biraktim ama sanirim okumadin. Bana bir ugrar misin, engin tecrubelerine ihtiyacim var;)

5/27/2007 10:05:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur,
Bir takım aksilikler yaşadığını belirtsende çok başarılı bir pasta olmuş ellerine sağlık.
Güzel yorumun ve iltifatın için teşekkürler..

Sevgilerimi gönderiyorum.

5/27/2007 11:47:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zimmur'cuğum ellerine sağlık.
Çok şık ve sade bir pasta.
Hemen herkesin sorduğu bir soruyu tekrarlayacağım. Nasıl bu kadar pürüzsüz ve parlak oluyor?
Sevgilerimle,
Leyla

5/27/2007 02:07:00 PM  
Blogger zinnur said...

Munevver, yakalandim!! Yok, aslinda bilincli bir sey degil, unutmusum. Hemen ekleyeyim bu tariften baslayarak.

Cok tesekkur ederim ustalik yakistirdigin icin.

Sevgiler,

5/27/2007 06:03:00 PM  
Blogger zinnur said...

Gulsum, cok tesekkur ederim sessizligini bozdugun icin. Bizim Pastane okurlarinin yorumlari benim icin mutluluk kaynagi oluyor her zaman. Ilerde blog sahibi olursan, ben de senin yaptiklarini izlemek isterim.
Sevgiler,

5/27/2007 06:06:00 PM  
Blogger zinnur said...

Pembeli'cigim, hem tarifi hem de glazurle ilgili puf noktasini paylasacagim. Pastanin gorunusunu begenmene sevindim.
Sevgiler,

5/27/2007 06:07:00 PM  
Blogger zinnur said...

Yelda'cigim, bir yorum biraktim ama biraz tahmini oldu, isine yarar mi bilmiyorum.

Su ana o kadar cok makaron yaptim ve gordum ki, resimlerinden adeta dokularini, lezzetlerini sezer gibiyim. Su bir gercek ki seninkiler coook nefis olmus. Ellerine saglik.

Sevgiler,

5/27/2007 06:10:00 PM  
Blogger zinnur said...

Gul'cugum, evet, yaparken bazi aksilikler yasadim ama lezzeti gayet guzeldi. Her cikolatasevere hitap edebilecek bir pasta bu.

Yazdiklarima gelince itifat degil, gercek onlar. Herbirini ve daha fazlasini hakkediyorsun.
Sevgiler,

5/27/2007 06:12:00 PM  
Blogger zinnur said...

Leyla'cigim, mumkun oldugunca spatula ve bicak kullanmamakla ilgili... Pandispanya tarifini yazarken bundan da bahsedecegim.
Sevgiler,

5/27/2007 06:13:00 PM  
Blogger Evcilik Lezzetler said...

Zinnur hanım burası gerçek bir pastane pandispanyanın aziziliklerine rağmen şahane bir pasta olmuş bence ve tarifi paylaşırsanız çok sevinirim
Sevgiler
Dip Not :Özür dileyerek ve izninizle Gülsüme merhaba demek isterim Gülsüm ben de Amasyalıyım :)))

5/27/2007 10:28:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur pasta muhteşem gözüküyor hele biz çikolata severler için eminim buhteşem bir tattır, ama bende pandispanya tarifini bizimle paylaşırsan sevinirim..:))Şimdiden teşekkürler ve ellerine sağlık

5/27/2007 10:36:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili zinnur hanim, mmmhhh elinize saglik cok nefis görünüyor..

5/28/2007 03:04:00 AM  
Blogger Burçin'in Denemeleri said...

İssteriz issteriz :)))
Herzamanki gibi harika görünüyor. Becerikli ellerin dert görmesin bizlerle bu güzellikleri paylaştığın için. Sevgiler,

5/28/2007 04:09:00 AM  
Blogger Defne said...

Münevver haklı, bir ustanın elinden çıkınca keyifle izleniyor. Tadına bakmak da çok keyifli olurdu ama fiziki imkansızlık bazen böyle zorluyor insanı :). Ellerine sağlık!

5/28/2007 04:24:00 AM  
Blogger aylin said...

Sevgili Zinnur,
bence anlattığın tüm aksaklıklara rağmen pastanın görüntüsü harika... Kaplamanın detaylarını ben de bekliyorum.
sevgiler,

5/28/2007 08:42:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

uzun zamandır bloğununuz takip ediyorum tek kelimeyle harikasınız. ayrıca pastalarınızın üstü nasıl böyle dümdüz ve pürüzsüz oluyo:) keşke bende sizin kadar güzel pastalar yapabilseydim:( ellerinize sağlık:)

5/28/2007 09:02:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

ismimi yazmayı unutmuşum:) afedersiniz ben istanbuldan kübra:)

5/28/2007 09:04:00 AM  
Blogger munevver said...

Teşekkürler Zinnur. İkinci bir iş çıkarttık sana; ama ,ben bu cevizli pandispanyayı çok beğendim..
Sevgiyle, Nane Limon

5/28/2007 10:01:00 PM  
Blogger Leziz Tarifler said...

Sevgili Zinnur,

Bu pasta da diğer tariflerin gibi çok güzel. Bana öyle enteresan geliyorki senin tüm tariflerin.
Sanki her birinde değişik bir teknik var. Öyle orjinal tarifler ki...
Benim gibi yeniliklere meraklı biri için bunları okumak çok zevkli oluyor.
Bugün de kedi dilini un yerin e kullanmayı öğrendim mesela.

Teşekkürler emeğin için.

5/29/2007 02:21:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Senin blogunda kendimi zaman zaman sahibi tasına süt koyarken yalanan kedi yavruları gibi hissediyorum:) Özellikle yeni bir denemeni önce fotoğraf ve yazı sonra tarif olarak yayınladığın zaman arada geçen süre bu duygum daha da derinleşiyor:)) Zinnur'cuğum sağ ol, var ol!.. Her sene bu zamanlarda çok güzel, yeni bir çikolatalı pasta ile karşılaşıyorum. Geçen sene de "değişik bir çikolatalı pasta" vardı, pek beğenmiştik ailecek. Bu tarifte uyarılarına, deneyimlerine kulak vererek en kısa zaman içinde denenecekler listesine girdi.
Sevgilerimle,
Leyla

5/29/2007 02:31:00 AM  
Blogger Nukhet said...

Sevgili Zinnur

Pasta super gozukuyor ama su kedidili ile yapilmis olmasi ayrica ilginc. O yuzden tarifi de paylastigin icin cok tesekkurler. Ellerine saglik. Ben bunlari yazarken kimbilirsen daha ne yeni tariflerin pesindesindir. Sevgiler

5/29/2007 02:41:00 AM  
Blogger Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... said...

Merhaba benim gibi çikolatayı çok seven biri için çok ama çok güzel hatta görünümüyle de harika bir pasta olmuş ellerine sağlık.
Sevgiler…

5/29/2007 04:33:00 AM  
Blogger zinnur said...

Burcu, cok tesekkur ederim. Tarifi ekledim. Ayrica Bizim Pastane'de bir hemserinle karsilasman hos bir tesaduf olmus.
Sevgiler,

5/29/2007 11:05:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ulviye'cigim, tesekkurler. Tarifi ekledim, umarim memnun kalirsiniz denerseniz.
Sevgiler,

5/29/2007 11:06:00 AM  
Blogger zinnur said...

Isimsiz Arkadasim, cok tesekkur ederim yorumunuz icin.
Sevgiler,

5/29/2007 11:06:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Burcin, cok tesekkur ederim yureklendirici yorumun icin. Tarifi ekledim.
Sevgiler,

5/29/2007 11:07:00 AM  
Blogger zinnur said...

Defne, cok naziksin. Yorumun icin tesekkurler. Keske sizlerle paylasabilseydim yaptiklarimi.
Sevgiler,

5/29/2007 11:08:00 AM  
Blogger zinnur said...

Aylin, cok tesekkur ederim. Kpalama ile ilgili puf noktalarini bilebildigim kadariyla paylastim, umarim isine yarar. Bir de su anda okudugum kitapta, hep parlak kalan kaplama tarifi var, onumuzdeki gunkerde onu da yazacagim.
Sevgiler,

5/29/2007 11:10:00 AM  
Blogger Hülya said...

Nasıl güzel,şık bir pasta olmuş.Lezzeti desem bir çikolatasever olarak süperdir.Siz yaparsınız da nefis olmaz mı?
Çok şık çokkk;))

5/29/2007 11:11:00 AM  
Blogger zinnur said...

Kubra, tesekkurler guzel yorumun icin. Kaplama ile ilgili yapilmasi gerekenleri girisime ekledim. Umarim isine yarar. Guzel pasta yapmanin ilk ve en onemli sarti istemek, daha bir cok konuda oldugu gibi... Arzu ettikten sonra cok guzel pastalar yapman icin hic bir engel yok. Eminim basaracaksin.
Sevgiler,

5/29/2007 11:22:00 AM  
Blogger zinnur said...

Munevver'cigim, rica ederim. Begenmene sevindim. Tahminimce sen daha basarili olursun denediginde.
Sevgiler,

5/29/2007 11:25:00 AM  
Blogger zinnur said...

SEvgili Feyhan, oyleyse ne mutlu bana! Boyle bir yorum aldigimda, blogum icin harcadigim butun zamana degiyor. Cok tesekkur ederim guzel yorumun icin.
Sevgiler,

5/29/2007 11:31:00 AM  
Blogger zinnur said...

Leyla'cigim, sen de sagol, varol. Feyhan'in yorumundan sonra bir de seninkini okuyunca, keyfime diyecek yok simdi. Yazdiklarimin birilerinin isine yaradigini duymak beni cok mutlu ediyor.
Sevgiler,

5/29/2007 11:37:00 AM  
Blogger zinnur said...

Nukhet'cigim, bana da ilginc gelmisti tarif. Neticede tadi oldukca guzel oldu. Bir cesit sunger kek, ama icinde hem ceviz, hem de kedidili oldugundan daha kompleks bir tadi var. Yeniliklere gelince, keske daha cok arastirma, ogrenme ve sizinle paylasma firsatim olsa. Maalesef istedigim kadar yapamiyorum bu isi. Ama madem degisik tarifleri seviyorsun, bu yakinlarda yapmayi planladigim bir tatli var, sanirim o da hosuna gidecek.
Sevgiler,

5/29/2007 11:41:00 AM  
Blogger zinnur said...

Perihan, evet, cikolatanin iki cinsi de oldugundan cikolataseverlere uyan bir pasta bu. Begendigine sevindim.
SEvgiler,

5/29/2007 11:44:00 AM  
Blogger zinnur said...

Hulya, cok tesekkur ederim. Begendigine cok sevindim.
Sevgiler,

5/29/2007 11:45:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

gerçekten çok leziz ve çok güzel kaplanmış..fotografler hakkındaki olumsuzlıklara inan katılmıyorum çünkü beni aaa bu boşlıktaki pasta fotosunu da nasıl çekmiş dedirtti...yeşillikler içinde bir pasta görünümü var..çok güzel gözüküyor...pastada ağız sulandırıcı ellerine sağlık.sağlık ve afiyetle....

5/30/2007 12:10:00 AM  
Blogger Minik Kus said...

Zinnur, cok guzel gorunuyor pasta. Ellerine saglik, tebrik ediyorum seni.

5/30/2007 12:03:00 PM  
Blogger nilay said...

Zinnur'cum ;
pastan harika görünüyor her zaman ki gibi...ellerine sağlık .)

5/30/2007 12:20:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

sevgili zinnur yeni net kullanmaya başladım bloğunuza bayıldım sizi tebrik ediyorum ellerinize sağlık hepsi çok çok güzel sevgiler emel

5/30/2007 02:01:00 PM  
Blogger AsYa said...

pasta süper görünüyo..saatlerce uğraşmış gibisin ama sonucunda harka bişi çıkmış.üzerindeki çikolataya özellikle bayıldım..mükemmel görünüyo walla afiyet olsun demekten başka çarem yok:)

5/31/2007 02:09:00 AM  
Blogger zinnur said...

Handeyle, resimleri begenmenize sevindim. Cogunlukla resimleri kapali balkonumuzda cekiyorum. Ama bu sefer vakit gecti, ordaki isik durumu da yetmeyince, disari ciktim ve tabagi merdiven trabzanlarinin uzerine koyup oyle cektim resmi. Etrafta gordugunuz yesillik, bizim bahce oluyor, dikkatli bakarsaniz tahta trabzani da goreceksiniz :)
Sevgiler,

5/31/2007 07:12:00 AM  
Blogger zinnur said...

Minik Kus, cok tesekkur ederim.
Sevgiler,

5/31/2007 07:13:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sagol, Nilay'cigim.
Sevgiler,

5/31/2007 07:13:00 AM  
Blogger zinnur said...

Emel, cok tesekkur ederim. Yine beklerim.
Sevgiler,

5/31/2007 07:14:00 AM  
Blogger zinnur said...

Asya, saatler almadi da, kesme kismi biraz zorladi dogrusu. Ama sonuctan biz de memnun kaldik. Cok tesekkur ederim yorumun icin.
Sevgiler,

5/31/2007 07:15:00 AM  
Blogger hanimiş said...

Yazının başında bahsi geçen, hani Zinnur'un sevdiği bir blogcu arkadaşı var ya işte o benim... :)

Bu sene pastasız, kutlamasız hatta hüzünlü bir doğumgünü geçirdim. Oysa ki şu pastadan incecik bir dilim olsa vallahi bütün keyfim yerine gelirdi.. Ne kadar muntazam bir kaplama olmuş.. Ceviz, beyaz çikolata, hmm harika.

6/01/2007 01:23:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur Usta'm,
Cuma günü için "bol çikolatalı bir pasta" yapmaya karar verdim. Bir sorunum var, 23 cm. çapında tek bir kalıbım var. Sence bu ölçüde pandispanya hamurunun yarısını kalıba koyup pişirirken diğer yarısını pişme, soğuma ve kalıptan çıkarma zamanı kadar bekletmemde kabarması açısından bir problem yaşar mıyım? Eğer bekletebileceksem oda ısısında mı yoksa buzdolabında mı bekletmeliyim? Veya aklına ikinci bir kalıp almam dışında başka bir çözüm geliyor mu:)?
Yardımların için şimdiden teşekkürler...
İyi ki varsın Zinnur!..
Sevgilerimle,
Leyla

6/05/2007 03:13:00 AM  
Blogger zinnur said...

Isil'cigim, umarim bundan sonraki dogumgunlerin gonlunce gecer.

Guzel gunler dilegiyle,

6/05/2007 05:24:00 AM  
Blogger zinnur said...

Leyla, bu pandispanya bir sunger cesidi sayilabilir, kabarmasini saglayan uzun uzun cirpilmis yumurta sarisi ve aki. Yumurta sarisi bekleyince ne oluyor emin degilim, ama yumurta aki kopugunun bekleyince sondugu ve su saldigi sahsi tecrubem ile sabit. Onun icin ben bekletmeyi tavsiye etmiyorum. Biraz eziyetli olacak ama iki defada yap derim. Ozellikle misafire yapacaksan tavsiyem bu. Yok, kendiniz icinse, buzdolabinda bekleterek deneyebilirsin. Bizi de sonuctan haberdar edersin hem, bilgilenmis oluruz.

Ben yaparken yumurta aklarini cirptigim porselen kaseyi alttaki kaptaki hamurun uzerine dusurdum ve sanirim yumurta aklarini bir olcude sondurdum. Biraz da olmasi gerekenden az pisirdim tahminimce. Ortaya cikan pandispanyalar inceydi, ikiye kesmek kolay olmadi. Verilen miktarlarla, her sey kitabina uygun yapilinca bile, cok yuksek olmayan, ancak ikiye kesilebilen pandispanyalar cikiyor ortaya. Kitaptaki resimden de gormek mumkun. Dolayisiyla belki sartlari zorlamamak en iyisi.
Kolayliklar diliyorum sana, umarim memnun kalirsin sonucan.

Sevgiler,

6/05/2007 05:35:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

tarifleriniz super ve yapımları da kolay lezız benım sıteme de bakarsanıs cook sevınmıs olacagım

www.elinesaglik.net

8/06/2007 03:17:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ellerine ve yüreğine sağlık.Görüntüler harika umarım lezzetleri de güzeldir.Hepsini Denemedim ama denediklerim çok güzeldi.SEVGİLER...NİLGÜN

8/29/2007 03:25:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnurcum bu pastada harika görünüyor. Daha önce gözümden kaçmış yada kedidili bulamam diye es geçmişim. Benimde 23 lük kalıbım yok. Çember kalıpta yapılabilecek yoğunluktamı? 2 sefer yapsam acaba çokmu uğraştırıcı olur.

9/01/2008 06:33:00 AM  
Blogger zinnur said...

Fatos, hatirladigim kadariyla pasta katlarini ikiye keserken zorlanmistim. Ince olmuslardi yani. Bilemiyorum, belki yumurta aki kopugunu sondurmusudur yaparken, onun icin boyle olmustur. Ama zorlukla ikiye kesilen bir pandispanyayi 4 e kesmek daha zor olur diye dusunuyorum. Cember kalibi folyo ile distan sararsan, akma problemi olmayacak yogunlukta idi diye hatirliyorum.

Simdi matematik dersine donmus gibi olacagiz ama soyle bir onerim var: 23 cm lik kalibin alani kabaca 400 cm kare filan oluyor, bu alan 20 cm lik kare kalibin alanina denk geliyor. Belki boyle kaliptan iki tane varsa, her pandispanyayi 10cmx20 cm lik iki parcaya bolerek, bu boyutlarda baton pasta yapabilirsin. Ya da sadece deneme amacli ve az kisi icin yapacaksan, bir defada 20 cm lik kalipta yapip, bunu 4 e bolerek 10 cmx10cm lik minik kare pasta yapabilirsin. Tabii bu durumda krema miktarlari da azalacaktir.
Sevgiler,

9/01/2008 09:22:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Bayılırım Matematiğe ;-)

Sen yazınca aklıma geldi. 20 cm.lik bir kalıbım ve birde çember kalıbım var.Bu malzemeyle 20 cm.liğe yapsam hem biraz daha kalın olacağından kesmede sorun yaşamam. İlk fırsatta da 23 cm.lik bir kalıp alacağım.

9/02/2008 12:43:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur,

Sonunda eşimin doğumgünü için bu pastayı denedim. 20 cm.lik kalıba yaptım. Bir tanede ayarlanabilir çemberim vardı. Pişerken çok kabardı ama çemberdeki fırındayken söndü. Diğeri ise çıkardıktan sonra çöktü. Ancak genede rahat kesilebilecek kalınlıkta oldular. Ama genede kesmek çok zor oldu. 40 dakika kadar pişirdim. Çok kırıntılı bir pandispanya oldu. Parçalandı hep. Genede seninde söylediğin gibi yapıştı ve sorun olmadı. Evde sadece 1 paket krema vardı. Markettede bulamayınca ara kremasını daha önce fındıklı tarttan artan süt çikolatalı ganajdan kullandım. İçinne 1 pakette beyaz çikolata ekledim. Ama rengi koyu olduğundan katlar arasında ayrım belli olmadı. Şekeri biraz fazla geldi bana. Yani ince bir dilim yeterli. Tadı onun dışında çok güzeldi. Fotoğrafını bilgisayarıma atınca gönderirim. Çok profesyonel olmadı. Özellikle kenarlarını pürüzsüz yapamadım.
Çok teşekkürler tarif için.

9/24/2008 03:05:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 12:05:00 PM  

Post a Comment

<< Home