Thursday, February 02, 2012

Bademli Kek


Zeynep'in eve gelemedigi, bizim ona gittigimiz haftasonlarindan birinde, giderken elim bos olmasin diye cabucacik yapivermistim bu tatliyi. Zeynep bademli tatlilari seviyor; aslinda en sevdigi tatli bu franjipanli elmali tart ama hem vakit dardi, hem de o haftasonu evde elma yoktu. Ben de elmali tart yerine Alice Medrich'in Pure Dessert kitabinda gordugum bu kolay bademli keki yaptim, hamuruna da tarifte olmadigi halde ahududu kattim. Bu tatliyi Bizim Pastane'de paylasacagimi dusunmemistim aslinda. Telasli oldugum icin fotograf da cekmedim. Evde tatli yapildiginda arkasindan fotograf cekilmesine aliskin olan kucuk kizim, tatli kutusunun icinde sogurken cekivermis bunlari.

Genelde kendi tatmadigim tatlilari paylasmiyorum ama, madem kucuk kizim fotograflarini cekmis, buyuk kizim ve arkadaslari begenmisler, Bizim Pastane arsivine girmeye hak kazanmis demektir. Gordugunuz gibi yuksekligi olmayan, goruntu olarak torta benzeyen bir kek. Mutfak robotunda yapildigi icin oldukca pratik. Ama robotunuzun haznesi yeterince buyuk degilse, cekme islemini yaptiktan sonra, mikserde devam edebilirsiniz. Ben tariftekinden farkli olarak uzerine file badem koydum ve icine ahududu ekledim. Ama size tarifi kitaptaki sekliyle veriyorum. Ahududuyu icine katmak yerine, yaninda servis etmeyi tercih edebilirsiniz. Aslinda her turlu taze meyva guzel bir eslikci olabilir bu keke. Yapildiginiz ertesi gunu daha da guzel oluyormus Alice Medrich'e gore.
  • 3/4 bardak arti 2 yemek kasigi badem veya 114 g badem unu
  • 1 bardak arti 2 yemek kasigi seker
  • 1/4 tatli kasigi tuz
  • 1/2 tatli kasigi badem esansi
  • 3 yumurta
  • 114 g tuzsuz tereyagi, birkac parcaya kesilmis ve yumusamaya baslamis olacak
  • 1/3 bardak (43 g) un
  • 1/4 tatli kasigi kabartma tozu
  • ustu icin arzu edilirse pudra sekeri 
  • eger kitir badem ustlu cesitlemeyi yapacaksaniz ek olarak 2 yemek kasigi seker, 6 yemek kasigi file badem ve 1 yemek kasigi yumusak, tuzsuz tereyagi

Firininizi 175 C ye on isitin. 20 cm lik kek kalibinizin altini pisirme kagidi ile kaplayin ve yanlarini yaglayin. Eger kekinizi file bademden kitir bir tabaka ile kaplamak isterseniz, kalibi soyle hazirlamalisiniz: Kalibin dibine pisirme kagidi koymayin. Bunun yerine 1 yemek kasigi tereyagi ile kalibinizin butun ic yuzeylerini yaglayin. 6 yemek kasigi file bademin cogunu dibe yayin, bir kismiyla da kalibinizin kenarlarini (2 cm yukseklikte) bademle kaplayin. Kalibinizin altina ve kenarlarina 2 yemek kasigi seker serpin.

Bademleri, sekeri, tuzu ve badem esansini mutfak robotunuzda iyice incelinceye kadar cekin. Badem unu kullaniyorsaniz, bu sure daha kisa olacaktir. Sonra yumurtalari ve tereyagini da ekleyin ve karisim tamamen halloluncaya kadar, robotunuzu aralikli olarak calistirin. En son olarak unla kabartma tozunu katin ve sadece diger malzemeye karisincaya kadar calistirin. Kek hamurunuz artik hazir!

Hamuru, hazirladiginiz kek kalibina aktarip, uzerini duzleyin. 35 ila 40 dakika, ya da uzeri guzelce kizarip, ortasina batirilan kurdan temiz cikincaya kadar pisirin. Izgara uzerinde sogutun.

Kaliptan cikartmak icin, once keskin bir bicakla kekin kenarlarini kaliptan kurtarin. Sonra uzerine bir tabak kapatip, keki tabaga tersyuz edin. Kullandiysaniz, altindaki pisirme kagidini dikkatle siyirin ve servis edeceginiz tabaga tekrar tersyuz edin. Sikica paketlenmis halde, oda sicakliginda birkac gun muhafaza edebilirsiniz.




7 Comments:

Blogger EMİNE said...

Bizim buralarda Ülker'in bir bisküvisinde "anne eli değmiş gibi" sloganı kullanılır. O bademli keke, zaten anne olan Sevgili Zinnur'un eli değmiş, aynı kekle hem büyük kızını mutlu etmiş hem de resmini çekmeyi ihmal etmeyen küçük kızını anarak onu da onere etmiş,biz buralardan bakanlara da, elleriniz ve yüreğiniz dert görmesin Sevgili Zinnur,Zeynep ve Rana demek düşmüş.

2/05/2012 01:51:00 PM  
Blogger zinnur said...

Emine, ve bu guzel yorum da pisirme, fotograflama, tatma ve paylasma seklinde akan surece son noktayi koymus. Tesekkurler!

2/05/2012 10:19:00 PM  
Blogger HADİYE said...

Merhaba Zinnur,

Yine güzel bir payşalımla bizlerlesin. Küçük kızına teşekkür ederim.

Sevgiler*

2/07/2012 04:58:00 AM  
Blogger Emine ŞAHİN said...

Harika ve farklı ellerinize sağlık.Sevgilerimle...

2/08/2012 08:26:00 AM  
Blogger zinnur said...

Hadiye ve Emine, mutevazi fakat lezzetli bir kek bu. Begendiginize sevindim.

2/08/2012 12:25:00 PM  
Anonymous sare said...

Sevgili Zinnur, çok güzel bir kek olmuş.
Tabanı için hazırladığınız uygulama ideal...
Küçük hanımda fotoğrafı çok güzel çekmiş.
Ellerinize sağlık.

2/14/2012 01:47:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sare, cok tesekkur ederim.

2/15/2012 05:48:00 AM  

Post a Comment

<< Home