Friday, May 02, 2008

Elmali Tart

Tatilimizden donduk. Ayri kaldigim surede gelen yorumlari, yavas yavas cevaplayacagim. Gecikme icin ozur dilerim.

Bu tart, cok severek ve s1k s1k yaptigim bir tatli oldugu halde, bu zamana kadar tarifini sizinle paylasmamis olmam sasirtici bir durum. Tarifi yillar once Ceyda'dan odunc aldigim bir kitaptan not etmisim; su anda hangi kitap oldugunu hatirlamadigimdan referans veremeyecegim. Dolgu icin orjinal tarifte badem kullaniliyorsa da, elmaya cok yakistigini dusundugum ceviz, pikan, findik gibi cerezlerle de denemenizi tavsiye ederim; hepsi birbirinden guzel oluyor. Yukardaki resimde tartin glazursuz halini goruyorsunuz; ama bazen icine kurutulmus lavanta atarak isittigim bal ya da kayisi marmeladi ile parlatiyorum elma dilimlerini. Glazur, tarta daha s1k bir goruntu verdigi gibi, lezzet de katiyor. Ufak tart kaliplarinda yaptigim da oluyor. Asagidaki resimde lavantali balla parlatilmis, ufak tartlar seklinde sunumunu goruyorsunuz.

  • 1 adet 28 cm lik tart tabani (Linkteki tarifi 1 1/3 bardak un ve 116 g tereyagi ile yapabilirsiniz.)
  • 2 ila 3 adet soyulmus, cekirdek yataklari cikarilmis ve ince dilimlenmis elma
  • Glazur icin birkac kasik bal veya kayisi marmeladi
  • 114 g yumusak tereyagi
  • 1/2 bardak seker
  • 3 yumurta sarisi
  • 2 yemek kasigi sut kremasi
  • 1 1/4 bardak ince cekilmis ceviz, badem veya findik
  • 1 tatli kasigi vanilya (Badem kullaniyorsaniz badem esansi ekleyebilirsiniz.)
Firininizi 190C ye isitin. Tart hamurunu acip 28 cmlik tart kalibiniza yerlestirin. Tereyag ve sekeri cirpin. Yumurta sarilarini, teker teker ve arada cirparak ekleyin. Krema, cekilmis badem (ya da ceviz, findik) ve badem esansini da ekleyip, butunlesene kadar cirpin. Tart hamurunun uzerine yayin. Elmalari goze hos gelen bir sekilde (hafifce dolguya bastirarak) bademli dolgunun uzerine yerlestirin. Elmalar renklenip, dolgu sertlesinceye kadar pisirin. Biraz ilindiktan sonra isitilmis bal veya kayisi marmeladi ile parlatip, servis yapin.

38 Comments:

Blogger Kübra said...

Görüntü harika, ellerinize sağlık eminim tadıda harikadır.
Sevgiler

5/02/2008 09:17:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

hoş geldiniz zinnur hanım uzun zamandır yoktunuz merak içinde gözüm yollarda idi
ellerinize sağlık

5/02/2008 11:42:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

öncelikle hoşgeldiniz ;)

tart çok güzel görünüyor...

5/02/2008 12:33:00 PM  
Blogger Reyhan said...

Hoşgeldiniz Zinnur hanım,sık sık kontrol ediyordum sayfanızı,döndüğünüze sevindim.Umarım tatiliniz gönlünüzce geçmiştir..Tart ise herzamanki gibi çok güzel görünüyor..

5/02/2008 02:25:00 PM  
Blogger ~Semra Mutfakta~ said...

çok ama çok severim orda olsam rahat 2-3 dilim yerdim.ellerine sağlık.

5/03/2008 06:45:00 AM  
Blogger Bizim Evin Mutfağı-Aysel said...

Bal ve lavantayla elmalrı parlatmak çok çekici geldi. Sunum çok güzel... Ellerinize sağlık...

Sıcacık sevgiler...

5/03/2008 12:18:00 PM  
Blogger Yemekbahane said...

Zinnur merhaba,

Tart harika gözüküyor ellerine sağlık

sevgiler
müge

5/04/2008 04:20:00 AM  
Blogger banu kırmızıgül said...

nefis görunuyor. bayılırım. iyi pazarlar..

5/04/2008 05:40:00 AM  
Blogger elemsu said...

Şükür kavuşturana...gözümüz yollarda kaldı ...
Tart çok lezzetli görünüyor,ellerinize sağlık..

5/04/2008 10:31:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur,
Hosgeldin, ellerine saglik tart super gorunuyor... Hala 5 kiloluk kuverturun akibetini goremedik heyecanla tariflerini bekliyoruz... Cok tesekkurler, cunku sayende turk bloglara kazandirmis oldugun makaron tarifinden bende nasibimi aldim.. Kitchenoclock'tan aldigim gazla(kendisi kuzenimin esi olur) "olmaz tutturamam yapamam" derken corbadan arta kalan yumurta beyazlarim makarona donustu.. Aksilik buya firinimin tupu bitiverdi.. Gece 9.30 da yeni uzun suredir almayini dusundugum elektrikli firini aldim.:))Bu arada makaronlarimda iyice sertlesmis..:)Ve ilk seferde tuttu...Deyiminle "etegi firfiri" yerindeydi... Yenilerini denedim bazen olmadi ikiye ayrildi az beklemisim, seklini parlakligini begenmedim derken simdi 5. sefer mukemmeli yakaladim... Umarim seninde hersey gonlunce olur ve bizi daha nice guzel tariflerle tanistirirsin.. Saglicakla kal... Sevgilerimle... Ozlem

5/04/2008 11:27:00 AM  
Blogger zinnur said...

Kubra, tesekkurler.

5/06/2008 09:54:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ozo, hosbulduk. Geleli aslinda oluyor bir iki hafta ama cesitli nedenlerle bloga geri donmem vakit aldi.
Sevgiler,

5/06/2008 09:54:00 AM  
Blogger zinnur said...

Srcil, hosbulduk ve tesekkurler.

5/06/2008 09:55:00 AM  
Blogger zinnur said...

Reyhan, hosbulduk. Yoklugumdaki ziyaretlerin icin cok tesekkur ederim. Yine beklerim.
Sevgiler,

5/06/2008 09:56:00 AM  
Blogger zinnur said...

Semra, ben de severek ikram ederdim sana. Simdilik sanal takilalim, ne yapalim?
Sevgiler,

5/06/2008 09:57:00 AM  
Blogger zinnur said...

Aysel, lavanta tadini seviyorsaniz denemelisiniz. Gerci kimi goren, tartin uzerinede bocek var zannediyor. Bu da goz onunde bulundurulmali :)
Sevgiler,

5/06/2008 09:58:00 AM  
Blogger zinnur said...

Muge,merhaba. Yorumun icin tesekkurler ve sevgiler,

5/06/2008 10:00:00 AM  
Blogger zinnur said...

Banu, Pazar gecti yorumuna cevap yazana kadar. Ben de sana guzel bir hafta diliyorum o zaman.
Sevgiler,

5/06/2008 10:01:00 AM  
Blogger zinnur said...

Elemsu, nazik yorumun icin tesekkurler. Aranmak guzel sey.
Sevgiler,

5/06/2008 10:01:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ozlem, cok sevindim iyi sonuc aldigina. Son zamanlarda makaronlarla aram iyi degil, onun icin sizin aldiginiz iyi sonuclar beni daha da sevindiriyor. Kitcheno'clockda gordugum makaronlar sahaneydi her bakimdan. Eminim seninkiler de oyledir. Zaten ikiniz harikalar yaratiyorsunuz birlikte.
Sevgiler,

5/06/2008 10:04:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Kesin nazar degmistir..:)) kakaolu tarif super olmasina ragmen bazen digerlerinde problem oluyor. "Tartelette" de italyan merengle yapiyor sekeri belli sicakliga kadar kaynatiyor resimlerde macaronlar daha parlak cikiyor. Termometrem olmadigim icin daha bu teknigi deneyemedim.. Bu arada ben timin parcasi degilim o diger kuzenim... Aslinda blog acmayi bazen dusunmuyor degilim ama farkli birsey olmali diye dusunup sonra vazgeciyorum... Degisik ulkelerden arkadaslarim var onlara mi pisirtsem herkese tanitsam diye aklimdan geciriyorum... Kitaplarima da az zaman kaldi... Berenbaums'larin tum bible larini(cake bread tarts) lebovitz'den martha'dan cooking handbook dorie'den paris sweets ve son kitabi birde medrich'ten bir kitap ismarliyorum... Bazilarini kullanilmis alacagimdan bana cok ucuza gelecek bu ise bayildim..:))
Deneyeceklerimden ise sirada barfi var.. Pakistan tatlisi hic denedin mi?? Biraz agir ama sut tadi beni deli ediyor..:)) Sana kolay gelsin.. Kal saglicakla...Ozlem

5/06/2008 11:56:00 AM  
Blogger Pelin said...

Zinnurcuğum Merhaba,
Sana hep isimsiz olarak yazıyordum şimdi artık ben de bir blog sahibiyim.Beklerim.Senin görüşlerini almak benim için çok önemli.Bu arada çok özlemiştik seni.Sevgiler

5/08/2008 02:14:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ozlem, o bahsettigin tarifle en berbat sonuclarimdan birini aldim. Gerci tarifi kotulemis gibi olmayayim, hem ahududu tozu ekledim, hem de yarim olcu yaptim, malzeme miktarlarini degistirmis sayilirim yani. Makaonlar catir catir catladilar, ama catlamayan yerleri dedigin gibi parlak ve puruzsuzdu. Ondan sonra da deneyemedim bir daha.

Blog isi vakit aliyor ama zevkli. Yalniz bir kac kilo gibi bir getirisi de oluyor. Istemezsen, yanasma derim ;)

Kitaplarini gule gule kullan, iyi secimler yapmissin.

Sevgiler,

5/09/2008 08:21:00 AM  
Blogger zinnur said...

Pelin, cok guzel olmus. Guzel paylasimlar diliyorum.
Sevgiler,

5/09/2008 08:22:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

gerçekden denemeye değer.

mirc

mırç

5/17/2008 01:13:00 AM  
Blogger yagizlahayat said...

zinnur canım elmalı tart istedi ve ilk başvurduğum yer sen oldun gene :-) Bunu deneyeyim diyorum. süt kreması=süt reçeli mi? bir de dolguya tarçında yakışmaz mı?

4/19/2018 05:19:00 AM  
Blogger zinnur said...

Canim, merhaba. Sut kremasi, receli degil. Turkiye'de farkli ismi olabilir, bildigin yagli sut yani. Yoksa sut de olabilir, zaten az kullaniliyor. Varsa dogal badem esansi da kullan. Mis gibi badem kokan bir dolgusu oluyor. Benim cok sık yaptigim bir tatli. Umarim begenirsin. Bir de resimdekinden farkli olarak, elmasi daha bol olsun diye, soyulup temizlenmis yarim elmalari butun halde incecik dilip, elimde iskambil destesi gibi kaydirarak oyle koyuyorum tartin uzerine. Umarim begenirsiniz. ❤️

4/19/2018 05:55:00 AM  
Blogger zinnur said...

Fatos'cum, ikinci kucuk resimde elmalarin dilimlenis sekli gorunuyormus zaten.

4/19/2018 05:57:00 AM  
Blogger yagizlahayat said...

Zinnurcum ya harikasın :-) Bu kadar hızlı yanıt beklemiyordum. O zaman şu sıvı kremalardan olsa gerek. Cevizli yapacağım gene de badem esansı koysam mı? Ama doğalı nasıldır bilemiyorum. Benimki hazır satılanlardan. Tarçın denedin mi hiç?

4/19/2018 06:12:00 AM  
Blogger zinnur said...

Fatos'cum artik yorumlara yetisme derdim yok, hizim bundandir :) Cevizli yapacaksan koyma. Tarcin eminim yakisir. Umarim begenirsiniz.
Sevgiler...

4/23/2018 11:03:00 AM  
Blogger yagizlahayat said...

Zinnur dün yaptım ama tam beceremedim sanırım. Tart hamurunu içini eklemeden önce pişirmem mi gerekiyordu acaba? 35 dakika pişirdim ama gene de hamur gibi geldi. Küçük kalıplarda yaptım. Tepsiye bolca tereyağı akmış. İç malzemenin mi yoksa hamurun mu tereyağı fazla geldi anlamadım. Daha mı çok pişirmeliydim acaba?

4/27/2018 01:19:00 AM  
Blogger zinnur said...

Fatos’cugum, sanirim daha cok pismesi gerekiyordu. Tarife geri donup kontrol ettim, malzeme yanlis degil fakat pisirme yontemini farkli yazmisim. Dolayisiyla aldigin sonuc benim hatam sayilir. Cok ozur dilerim.

Bu yazacagim tam olcu tart icin. Kucukler icin sure kisalacaktir tabii, yine de senin pisirdiginden daha fazla pismesi gerekiyordu tahminimce. Once 190 derecede 15 dakika pisiyor. Dolgu biraz tutuyor gibi oluyor kenarlarda. Bu asamada arzu edilirse elmalarin uzerine 2 kasiga kadar seker serpiliyor. Yer yer kizarip kabuklasmalarini sagliyor bu. Sonra firin isisi 175 e dusurulup 40/45 dakika daha, dolgu kabarip, elmalarin arasindan yukselip, resimde goruldugu gibi renkleninceye kadar pisiriliyor. Bu tartin pismis olma kistasi benim icin o goruntu. Kenarlar kahverengilesmis olacak. Ortanin yumusakligi da yaniltmasin. Sogudukca sertlesiyor o da. Bu surede tart hamuru da pismis oluyor. Tereyagi sizmasi olayi alti cikan kalip kullandigimda benim basima da gelmisti. Ama sonucu etkilememisti. Baska benzer bir tarifte biraz da un katiliyordu bademli dolguya, sanirim bu durumu engellemek icin.

Malzemesi pahali bir tatli bu. Istedigin sonucu alamamis olmana gercekten uzuldum. Simdi tarifi yukarda sana yazdigim sekilde degistirecegim ki baska deneyen olursa yanilmasin.

Sevgiler.

4/27/2018 03:27:00 AM  
Blogger yagizlahayat said...

Zinnurcum hiç sorun değil, yeniden denerim :-) Bende bazı tariflerde önce tart biraz pişiriliyor ya onu mu atladım diye düşündüm. Altı açık bir kalıptı evet. O zaman bir dahaki sefere biraz un mu ekleyim karışıma? Elmalarda tam pişmemiş gibi oldu gerçekten. O şeker gerekli demek ki.
Bir de benim fırınımın pek tadı yok bu günlerde. Fırın ısısına bağlı da sorun yaşamış olabilirim. Bugün biraz daha fırınlasam olur mu acaba?

4/27/2018 05:15:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sana F. Payard'in tarifini yazivereyim buraya. Bunu da denedim. Ve bir kitaptan oldugu icin benimkinden daha fazla farkli firinlarda test edilmistir. 250 g seker, 240 g veya 2 bardak badem, 241 g tereyagi, 2 yumurta ve 1 yumurta sarisi, 1 yemek kasigi un. Un en sonda ve sadece malzeme karisincaya kadar cirpilacak. Bu tarifte yumurta aklari da ekleniyor. Bu da daha kivamli olmasina yariyor olabilir.

Sonradan firinlamayi denemedim ama bu durumda yemeye uygun degilse, ne kaybedersin? Dene bakalim ne olacak? Aklima yumurtalardaki farkli standartlar da geldi. Ben Amerikada gozlemledim ki, yumurta sarilari yillar icinde cok kuculdu, gramaji eksildi. Benim tarifte koyulasmayi saglayan yumurta sarisi sadece. Turkiyede burda oldugundan daha kucuklerse, bu da sonucu etkilemis olabilir pekiala.

Aslinda basarili oldugunda cok guzel bir tart bu. Onun icin bir daha deneme diyemeyecegim. Fakat sunu tavsiye edebilirim. Isilca Tatlar'da Isil da Franjipanli Armut tarti olarak yapti diye hatirliyorum. Istersen onun tarifine bak. Turkiye malzemesi ile daha basarili olur. Bu bademli dolguya franjipan deniyor.

Sevgiler Fatos'cugum.

4/27/2018 06:52:00 AM  
Blogger yagizlahayat said...

Bu malzeme sanki fazla değil mi? Yani ne kadar tart tabanı hazırlamam gerekir ki? Ya bir tarif için çok yordum seni biliyorum, affet.
Işıl ablanın tarifine de hemen bakayım sağolasın.

4/27/2018 07:03:00 AM  
Blogger zinnur said...

Evet sanırım bu iki tartlik. Su anda bakma imkanım yok ama ilk firsatta kontrol edecegim. Bu arada Hanimiş e de bakabilirsin, o da franjipanli tart yapmıstı..

4/27/2018 08:11:00 AM  
Blogger yagizlahayat said...

Zinnurcum bu akşam yedik tartı. Korayda Yağızda çok beğendi. Malzeme boşa gitmedi yani, haber vereyim dedim. Ama ben gene de tekrar deneyeceğim. Sevgiler :-)

4/27/2018 02:09:00 PM  
Blogger zinnur said...

Fatos'cugum, yukardaki malzemeden 4 bardak kadar franjipan cikiyormus. Payard bunu farkli tartlarda 1, 1.5 ve 2 bardak olarak kullanmis.Buzdolabinda 1 hafta saklanabiliyor, ya da 1 ayligina buzluga atilabiliyormus. Gerekmez dersen 1 yumurta ve bir adet de yumurta sarisiyla yarisini yapabilirsin.

Bu arada ailenin begenmis olmasina sevindim. Demek ikinci denemeden umit var.

Sevgiler...

4/28/2018 06:33:00 AM  

Post a Comment

<< Home