Saturday, December 20, 2008

Ayva Kremali Tart

Buralarda ayva bulmak, hele ki makul bir fiata bulmak oldukca zor. Buldugumda, biraz ayvayi iktisatli kullanma amaciyla, biraz da degisim kullanim yollari arayisiyla,
porsiyonu yarim ayvadan, ustu kaymakli guzelim ayva tatlisi yapmak yerine







ayvali tart,








ayva receli,








ya da ayvali mus denemelerinde bulundugum oluyor.








Gecen gun, daha da idareli davranip, bir ayvayla bes kisilik aileme tatli yaptim. Tabii klasik ayva tatlisiyla boy olcusebilir demiyecegim, ama yine de ayvanin lezzetini tasiyan, guzel gorunuslu bir tart oldu.

Boston Globe'da buldugum tarifte epey bir degisiklik yaptim. Oyle ki, bu tarifi uyguladim desem, dogru degil; kendi yaptigimi yazayim desem, elde olculer mevcut degil. Iyisi mi ikisinin arasi bir is yapayim ve size soyle diyeyim: Once gonlunuzun cektigi 24 cm lik bir tart tabani hazirlayin, ici bos olarak bir on pisirmeden gecirin ve sogumaya birakin. (Bizim buzdolabinda baska bir projeden artmis cekilmis pikan vardi, onu kullanarak pikanli, sekersiz bir tart tabani yaptim.) Bu arada ayvanizi soyun, cekirdek yataklarini cikarip, kucuk parcalara kesin. Azicik seker, su, tarcin ve karanfil ilavesiyle, ayva iyice yumusayincaya kadar pisirin. (Kabuk ve cekirdekleri de pisme suyuna katarsaniz, ayva guzel renkleniyor.) Sonra ayva parcalarini suruptan suzun. (Aman surubu sakin atmayin, glazur olarak kullanacagiz.) Robotunuzda pure haline getirdikten sonra, bir kenarda sogumaya birakin. Iki yumurta ve 1/4 bardak sekeri, malzeme butunlesinceye kadar mikserinizde cirpin. Buna sirasiyla sogumus ayva puresi, 1 1/4 bardak sut kremasi ve 1 kasik vanilya esansini ilave edip yine cirpin. Hazirladiginiz dolguyu, tart tabaninin icine aktarin. 190 C ye on isitilmis firininizda, 25-30 dakika, ya da tartin kenarlari oturuncaya ve hafifce sallandiginda sadece ortada hareket gorununceye kadar pisirin. Tartiniz ilininca, ayva surubunu, gerekirse azicik sulandirarak tekrar isitin. Kasikla tartinizin uzerine esit sekilde yayin ve tekrar soguyup, koyulasmaya birakin.


11 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Ayvayla çok arama yoktur ama görüntü çok şık olmuş.
Ellerinize sağlık.

12/23/2008 11:40:00 PM  
Blogger Bizim Evin Mutfağı-Aysel said...

Ne güzel çeşitlemeler yapmışsınız... Ayva ile bu kadar güzel lezzetlerin ortaya çıkacağını düşünemezdim...

Ellerinize sağlık... Sevgiyle...

12/24/2008 03:14:00 AM  
Blogger zinnur said...

Hayatin Ta Kendisi Lokantasi, cok tesekkur ederim.

12/24/2008 05:18:00 AM  
Blogger zinnur said...

Aysel, cok tesekkur ederim. Ayva bulsam, daha yapilacak cok cesit var aklimda. Mesela ayvali milfoyu denemedik daha.

12/24/2008 05:20:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ayvaya ve ayvalı bütün lezzetlere bayılıyorum.Ellerine sağlık canım.Sevgiler...

12/24/2008 03:22:00 PM  
Blogger BEDİA KUKUL said...

ayva tatlısı ve marmelatı yapımı konusunda fena sayılmam ama tart konusunda kesinlikle iyi değilim temel bir tart tabanı tarifi sorsam hangi tarife yönlendirirsiniz acaba.
bi de tartı pişirirken kuru bakliyatla ağırlık yapın diyorlar sonradan o bakliyat aynı iş için ayrılıyormu yoksa atılıyormu

12/25/2008 03:54:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

harikasin canim hezramanki gibi:))
yine muhtesem bir tart tarifi vermisin
ellerine saglik
sevgiler...

www.yenitadlar.blogcu.com

12/25/2008 05:28:00 AM  
Blogger zinnur said...

Mujde, cok tesekkur ederim.

12/25/2008 08:38:00 AM  
Blogger zinnur said...

Gulmira, Bizim Pastane arsivinde, Temel Tarifler altinda birkac tart hamuru tarifi var, belki isine yarar. Tart tabani pisirmek icin kullanilan bakliyati atmiyor, hep bu is icin kullaniyoruz.
Sevgiler,

12/25/2008 08:40:00 AM  
Blogger zinnur said...

Yeni Tadlar, cok naziksin, tesekkur ederim.

12/25/2008 08:41:00 AM  
Blogger durutarifler said...

Çok güzel bir görüntü . eminim ayvada çok yakışmıştır. Ellerinize sağlık

12/28/2008 09:58:00 AM  

Post a Comment

<< Home