Thursday, December 14, 2006

Amerikan Pastasi ve Henuz Pismemis Buzdolabi Kurabiyeleri

Buzdolabimda epeydir bekliyordu eksi krema. Onu yaparim, bunu yaparim derken, son kullanma tarihi yaklasmisti. Nasil etsem de ziyan etmesem diye arastirirken, Alice Medrich'in A Year in Chocolate kitabinda, hem keki, hem kaplamasi eksi kremayla (Eksi Kremali Ganaj) yapilan bir pasta tarifi gozume ilisti. Yaptim ve eksi kremadan kurtuldum. Simdi de pastadan kurtulmak lazim, ama nasil? Zira bizim ev halkinin rafine damak zevklerine pek uymuyor boyle Amerikan pastalari. Hem goruntu olarak, ince ve cok katli, ustalikla suslenmis Avrupa pastalarina benzemiyorlar, hem de yerken, ancak yedikce kendini ele veren, bu neydi dedirten ikinci, hatta ucuncu lezzetlerle, farkli dokularla pek karsilasmiyorsunuz. Bu yaptigim pastanin goruntusu de lezzetini yuzde yuz ele veriyordu; oldukca yogun bir keki ve bol cikolatali ganaji vardi. Cikolataseverler hic sikayetci olmayabilir lezzetinden, ama ben kendim adina, birazcik gizemli, yiyene konusma malzemesi veren, ceneyi iki turlu calistiran tatlilari tercih ediyorum galiba :)



















Dunun ikinci tatlisi henuz buzdolabinda dinlenmekte... Tarifini Gourmet dergisinin Aralik sayisinda buldugum buzdolabi kurabiyelerini henuz pisirmedim. Yarin kenarlarini esmer sekere bulayip, ince ince dilimledikten sonra firinlayacagim. Asil tarifte kuru yaban mersini kullaniliyordu, ben onun yerine elimin altindaki kayisi kurularini kullandim. Sonuc guzel olursa, tarifini eklerim.

Cuma gunu eklentisi: Kurabiyeleri pisirdim. Guzel oldular. Yalniz piserken azicik dagilip bicimlerini kaynediyorlar. Ayrica altlari ve ustleri biraz farkli goruntude oluyor; ustun renkleri daha canli ve yuzeyleri inisli cikisli, tepsiye degen yuzler ise gozenekli ve yuzeyleri daha duzgun. Alttaki resimde iki halini de resimlemeye calistim.



Hepinize guzel bir hafta sonu dilegiyle,



12 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Eline sağlık canım,çok güzel görünüyor,çikolatalı tadları çok seviyorum ama ekşi krema olayı değişik...Denemek lazım....Kurabiye yorumlarını ve tarifini de bekliyoruz...

Selam ve sevgiler

12/15/2006 09:09:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Yakın olsaydım pastayı bitirme konusunda yardımcı olmayı çok isterdim doğrusu :) ellerine sağlık.
Direkt fıstıklar gözüme çarptı kurabiyelerin de güzel olacağını düşünüyorum.Tarifi paylaşırsan sevinirim.Sevgiler...

Seda
tarifname.blogspot.com

12/15/2006 10:19:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur Hanım merhabalar. Yine maharetinizi konuşturmuşsunuz. Çok muntazam çalışıyorsunuz. Pişmemiş hali bile çok güzel duruyor kurabiyelerinizin. Fıstık olması da ayrı bir güzellik katacaktır. Ellerinize sağlık.

12/16/2006 12:32:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

hepsi birbirinden güzel elinize sağlık. Kuru meyvelerle yaptığınız tatlınızın tarifini heycanla bekliyorum.

http://misss.blogcu.com

12/16/2006 01:33:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Serinmavi, tesekkurler. Eksi krema cikolata ile degisik geliyor, biliyorum. Ama hem cok pratik oluyor (cirpmaya bile gerek yok), hem de hafif eksiligiyle cikolatayi hafifletiyor adeta. Fazla suyu suzulmus, tam yagli yogurtla az bir miktar denersen begenirsin zannediyorum.
Sevgiler,

12/16/2006 03:44:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Seda, sagol. Pastayi bir arkadas toplantisina goturdum ve ince dilimlere kestigimizden, hic ziyan olmadan yendi bitti.

Kurabiye tarifini ilk defa denemistim ve memnun kaldim. Yarin yazmaga calisacagim.
Sevgiler,

12/16/2006 08:50:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Canim Zinnurcugum,

sen yanlis bir seyi istemeden dahi olsa yapmayacak kadar incesin. Sadece ben kisin bile tatli pek yemeyen biri olarak havalar isininca bakmaya bile tahammul edemiyorum tatlilara.

Ama senin tatliligindan da sonsuza dek uzak kalacak degilim ya!

Keske NY`a tasinsaydik da bana ogretseydin pasta yapmayi ve sevmeyi.

12/16/2006 09:12:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Titolo, cok tesekkur ederim. Aslinda kurabiyelerin pismemis hali, pismisinden daha duzgundu. Piserken niyeyse biraz yayildilar, ama guzel bir kurabiye yine de. Fistigin bu sonuca katkisi kuskusuz tabii, hem goruntude, hem lezzette...
Sevgiler,

12/16/2006 09:32:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnurcum sizin yaptığınız güzel pastaları yaparken mutfakta sonunda bende pastacı oldum ve pastacı kız sitemi açtım dün :) umarım başarabilirim.Kurabiyeler çok ilgimi çekti görünüşü bir harika tarifide merak etim tadınıda mutlaka denemeliyim kurabiyenizi.teşekkürler güzel paylaşımlarınız için hoşcakalın sevgiler.linklerinize eklerseniz çok mutlu olurum :)
Özlem Özge(susam)
www.pastacikiz.com

12/17/2006 02:50:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Misssblogcu, yine Pazar gecesini buldum, ekledim ekleyecegim derken. Siz Pazartesi sabahina kalkarken eklenmis olacak umuyorum ki..
Sevgiler,

12/17/2006 04:42:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Hande, tesekkurler inceligin icin. Ne guzel seymis yazin cani tatli istememek! Keske ben de oyle olaydim diyesim geliyor. Pasta yapmayi sevmenin bana kazandirdigi sadece kilo yonunden oluyor maalesef, ki kazancin oylesi hic olmasa daha iyi olurdu. Bence iyisin sen oyle...

12/17/2006 04:54:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Ozlem, hayirli olsun yeni siten. Guzel pastalar yapmissin, ellerine saglik. Siteni en kisa zamanda linklerime ekleyecegim.

12/17/2006 04:55:00 PM  

Post a Comment

<< Home