Friday, September 01, 2006

Finduk Zamani: Guz Peykeki

Buralarda havalar soguk ve yagisli gidiyor son bir haftadir. Yazin son gunlerinde, gokyuzunun mavisine hasret kalip ister istemez sonbahari dusunmeye basladik. Boyle olunca da Finduk Zamani icin yapmayi dusundugum ahududulu peykek projesi yerini bol baharatli, armutlu ve elmali guz peykeki projesine terketti.

Tarife gecmeden tatliyla ilgili bir kac notum olacak:
  • Bizim evde peyniri cok fazla olan peykekler pek gitmiyor. Siz yuksek peykekleri tercih ediyorsaniz peynirli harc malzemesini 2 katina cikarabilirsiniz.
  • Ben evde olani degerlendirmek icin malzeme olarak hem elma, hem de armut kullandim, ama sadece biriyle de yapilabilir bu tatli.
  • Taban icin zencefilli kurabiye kullandim ve ayni baharati icinde elma ve armutlari pisirdigim suruba da ekledim. Eger bulundugunuz yerde boyle kurabiye bulunmuyorsa tabani herhangi bir kurabiyenin kiriklariyla hazirlayip icine zevkinize gore tarcin, zencefil vs. ekleyebilirsiniz.
  • Meyvalar icin surubun tadi oldukca baharatliydi. Biz bu sekilde sevdik, ama fazla baharattan hoslanmiyorsaniz arzuya gore cesitlerini/miktarlarini azaltabilirsiniz.
Tabani icin:
  • 3/4 bardak ince cekilmis zencefilli kurabiye kirigi
  • 1/4 bardak irice cekilmis findik
  • 3 yemek kasigi erimis tereyagi
Peynirli Harc Icin:
  • 450 g yumusamis krem peynir
  • 3/4 bardak seker
  • 2 yumurta
  • 1/2 tatli kasigi vanilya
  • 2/3 bardak sut kremasi
  • 1/4 bardak iri cekilmis findik krokan (tarifi asagida)
  • Kucuk parcalara kesilmis 2 pismis armut (tarifi asagida)
Suslemesi Icin:
  • Ince dilimlere kesilmis 3 pismis elma (tarifi asagida)
  • Meyva pisirme suyundan arta kalan bir iki tatli kasigi marmelat (glazur olarak)
  • Birkac kasik ince cekilmis findik krokan

Firininizi 175 C ye isitin. 23 cm lik kelepceli kalibinizin icine kurabiye kiriklari ve iri cekilmis findiginizi alin. Eriyip sogumus tereyagini bunun uzerine ekleyin. Kasikla karistip ezerek tereyaginin taban malzemesinin her yanina esit olarak dagilmasini saglayin. Taban malzemesini kalibin sadece dibine duzgunce yayip bastirin.

Yumusak peynir, vanilya ve sekeri mikserin orta hizinda cirpin. Iki yumurtayi, her seferinde karisim butunlesecek sekilde biraz cirparak teker teker ekleyin. Kremayi katin ve spatula ile harcinizi kenarlardan ve alttan alip altust ederek biraz daha cirpin. 1/4 bardak findik krokan ve pismis ayva dilimlerini katip soyle bir karistirin. Hazirlanmis tabaninizin uzerine dokun. Yaklasik 45 dakika ya da peykekin kenarlari sertlesinceye kadar pisirin. Firindan alirken peykekinizin ortasi kabuk tutmakla beraber hala yumusak olmali. Peykekiniz oda sicakligina geldiginde kenarlardan sivri bir bicak gecirerek peykeki kaliptan ayirin ve kalibin kenarlarini cikartin. Cekilmis findik krokanla kenarlari susleyin. En az birkac saat, daha da iyisi ertesi gune kadar buzdolabinda dinlendirin.

Kalibinizin tabanindan da kurtulmak isterseniz, bu isi peykekiniz buzdolabinda 1 gece dinlendikten ve tabani sertlestikten sonra yapin. Yine sivri bir bicak, ya da keskin kenarli spatula ile kurabiye tabani kalibin altindan cepecevre ayirip, peykeki dikkatlice servis tabagina kaydirin. Ince dilimlenmis elmalari peykekinizin uzerine cepecevre dizin. Arzu ederseniz elma ve armutlarin icinde pistigi koyulasmis baharatli surubu (gerekiyorsa azicik su ilavesiyle) isitip bir firca ya da kucuk kasik yardimiyla meyva dilimlerini parlatabilirsiniz.

Findik Krokan
  • 1/4 bardak seker
  • 1/2 bardak iri cekilmis findik
Sekeri agir tabanli bir sahanda eritip karamellestirin. Findiklari katip hizla karistirarak karamelle kaplanmalarini saglayin. Hafif yaglanmis firin tepsisine dokun. Soguduktan sonra kucuk parcalara kirarak yarisini peynirli harcin icinde, kalan yarisini mutfak robotunda biraz daha incelterek peykekin kenarlarini suslemek icin kullanin.

Baharatli Pismis Meyvanin Hazirlanisi:
  • Soyulup dorde bolunmus ve cekirdek yataklari temizlenmis 3 yesil elma ve 2 armut
  • 2 bardak nar suyu
  • 1/4 bardak kasigi seker
  • 2 tatli kasigi bal
  • 1/2 tatli kasigi tarcin
  • 1/8 tatli kasigi nutmeg (Turkcesi muskat olabilir mi?)
  • 1/8 tatli kasigi zencefil
Meyva disindaki malzemeleri bir sahana alin. Orta ateste seker eriyinceye kadar karistirin. Meyvalari katin. Uzerine bir kapak ortun, ara sira sivi miktarini ve meyvalarin yumusayip yumusamadigini kontrol ederek ve meyvalari surup icinde cevirerek pisirin. Meyvalarin cok fazla yumusamasina izin vermeyin, zira bu durumda duzgun ve ince dilimlemek zor oluyor. Meyvalari suzup bir tabaga alin ve sogutun. Bu arada kalan surubu iyice koyulasincaya kadar eksiltin. Servisten once meyvalar icin glazur olarak kullanmak uzere saklayin. Soguyan armutlari kucuk kuplere kesin ve peynirli harca katin. Elmalari ise incecik dilimleyerek peykekin ustunu suslemek icin kullanin.

Her hakkı bloglararası fındık projesine aittir. Bu yazımla ilgili hiçbir maddi talebim olmayacaktır.

20 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Slm,
uzaktan sizi izleyen hayranlardanim. birdefa not birakmistim. buda herzamanki gibi harika görünüyor, ellerinize saglik, daha bir kac gün önceki findikli pasta'da takili kalmisken, simdi bu da yapilmak istiyor aklimca, insallah firsat bulup yapabilirim, cok cok slm,
Serap

9/01/2006 03:44:00 PM  
Blogger ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI said...

OF OF OF OFFFF Zinnurcuğum harikasın ellerine sağlık inanılmaz bir lezzet şölenine dönüşmüş fındıklın şu küçücük fındıktan ne büyük lezzetler elde edildi şu kısa zaman zarfında vallahi bravo katılan tüm arkadaşların ellerine yüreklerine sağlık;))
SEVGİYLE KAL...

9/01/2006 06:21:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Serap, mahcup ettin beni :) Cok tesekkur ederim biraz daha yakina geldigin icin. Iki tariften birini tercih edeceksen, benim uydurmam olan bu tarif yerine cikolatali findikli tarti tavsiye ederim. Gercekten cok guzeldi.
Sevgiler,

9/02/2006 06:19:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Zuhal, cok tesekkur ederim. Gercekten kisa zamanda cok degisik tarifler cikti ortaya. Kitap haline getirme projesi gerceklesirse harika olacak. Bu arada alerji durumundan haberdar oldum, dilerim bir an once sagligina kavusursun.

9/02/2006 06:22:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur yine muhteşem görüntülü (eminim tadıda öyledir) birşey yapmışsın. Harika görünüyor. Ellerine sağlık bu ne hız böyle Sevgiler Ebru

9/02/2006 06:47:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ebru'cum, sagolasin. Sen hizdan bahsediyorsun ama buyuk kizim, bu peykeki yerken "Tatlilarini ozlemisim, anne" dedi. Tatilden dondugumuzden beri yaptiklarim tatlidan sayilmiyormus anlasilan :)

9/02/2006 07:22:00 AM  
Blogger munevver said...

Zinnurcuğum,Senin Oyanın ve Burcunun ellerinize sağlık.Fındık Bloğunu gördüm.Ne muhteşem şeyler var.Hepsi bir arada ne güzel olmuş.Teşekkürler,emeği geçen herkese.

(Bu arada peykekin gözümden kaçmış değil.Ayrıntılı tarifin için teşekkürler.)Öperim Zinnur.

9/02/2006 11:58:00 PM  
Blogger sevdamavisi said...

merhaba
çok güzel görünüyor ellerinize sağlık. bir dilim alabilsem keşke canım çekti

9/03/2006 03:01:00 AM  
Blogger eliff said...

harika yine harika.. ellerinize saglik zinnur..

9/04/2006 08:08:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur, hosgeldin. :) Senin balcindan bir de yeni "cappings" diye bir sey aldim. Bali cok begeniyoruz. Bu tarifin resimleri dikkatimi cekti. Cok guzel bir tatli yaratmissin. Peykek, pie and a cake demek degil mi?

Sevgiler

9/04/2006 12:35:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Munevver, evet, findikli tarifler gunden gune artiyor. Cok guzel bir kaynak oldu findik icin.

Peykeki begendigine sevindim. Senin son pastaya da ben bayildim. Ellerine saglik.

9/04/2006 03:04:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Elif ve Sevdamavisi, cok tesekkur ederim yorumlariniz icin.

9/04/2006 03:05:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Mine'cigim, ben de bakayim bu Capping olayina. Haber verdigin icin tesekkurler.

Peykek kelimesini ben ilk defa olarak Devletsah'in cheesecake yerine kullandigini duydum ve benimsedim. Ama Devletsah'dan ogrendigime gore isim annesi kendisi degilmis, bir ara piyasada olan (Ulker'in miydi?) biskuvi cesidi bir urunun adiymis. Yine de bence Cheesecake gibi yabanci bir kelime yerine kullanmak icin cok uygun.Bir bakarsin blogcular olarak bu kullanimin benimsenmesine vesile oluruz.

9/04/2006 03:10:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Çok lezzetli olduğuna eminim. Harika görüniyor.

9/04/2006 06:04:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sagolasin Meltem. Tadi kendi uydurdugum bir tatli icin oldukca iyiydi gercekten.

9/06/2006 11:50:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur,
elmali ya da visneli tart deneyimlerinde , o kadar cok tart tarifi kullandim ki , ama yine de istedigim bir sonucu alamadim kac zamandir.. surekli sert oluyor yaptigim tart hamurlari. senin tecrubelerine dayanarak bana normal bir tart yapim tarifini lutfen iki satir yazar misin ? inan cok makbule gececek. Cok ama cok tesekkur ederim sana simdiden..
Elif

2/05/2007 04:23:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur merhaba tekrar, birkac gun once de yazip, bisey rica etmistim senden ancak, bi cevap alamadim. Bir zahmet yanit verirsen, cok sevinecem.Tsk. ederim .
Elif

2/07/2007 07:56:00 PM  
Blogger zinnur said...

Elif, sana cevap verdim vermesine de, cevabi yanlis yere (Kabak Tadi ve Finduk Zamani iletisinin altina) koymusum dikkatsizlikle. Buraya kopyaliyorum simdi:

Elif, merhaba. Benim tatlida da tuzluda da kullandigim tart hamuru tarifi ayni. Surada sayfanin altina dogru bulabilirsin. Mutfak robotunda yaptigim icin oldukca pratik oluyor. Su eklemege basladiktan sonra ancak hamur toparlanmaya baslayincaya kadar calistir robotu. Fazla calisirsa sert olabilir. Sonra bir disk haline getir ve hafif unlu zeminde oklavayla ac. Bir cok tart hamuru acilmadan buzdolabinda bekletilmek gerektiriyor, ama ben bu hamuru yaptiktan sonra hemen kolaylikla acabiliyorum. Umarim menun kalirsin. Sevgiler,

2/07/2007 08:59:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

mERHABA zINNUR,

Cok tsk.ederim ilgine ve de tarif icin. bu hafta sonu insallah deneyecegim, hatta sana da sonucu yazarim:) Cok makbule gecti canim tekrardan cok cok sagol diyorum.. Insallah bu da benim icin temel tart hamuru olarak kalir artik:)) Sevgilerimle ,

2/07/2007 09:29:00 PM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 12:19:00 PM  

Post a Comment

<< Home