Tuesday, September 26, 2006

Beyaz Damla Cikolatali Tepsi Tatlisi

Tepsi tatlilarinin hem tasinmasi ve servisi kolay, hem de az bir emekle cok kisiyi memnun etme imkani veriyorlar. Ustelik cogu zaman maliyeti fazla olmayan, ekonomik tatlilar. Kalabaliga tatli yapmak gereken zamanlarda bircok farkli secenegim olsa bile, sonunda genellikle bir tepsi tatlisinda karar kiliyorum. Bazen normalde farkli bir kalipta yaptigim bir tatliyi yukarda soz ettigim ozelliklerinden dolayi tepsi tatlisina donusturdugum de oluyor. Mesela kalabalik gruplar icin pay, tart, hatta peykek yapmam gerektiginde tarifi birkac defa cogaltarak buyuk bir tepsi tatlisi olarak yapiyorum; sonuc hemen her zaman memnuniyet verici... Gariptir ki, bu iletinin konusu olan tarifte bunun tam tersi soz konusu oldu. Yani asli tepsi tatlisiyken, elimde uygun bucuklukte (daha dogrusu kucuklukte) tepsi olmadigindan kelepceli kalipta yapmak zorunda kaldim. Ama sizin 23 cm lik kare kalibiniz varsa onda yapip daha goze hos gorunen bir sonuc alabilirsiniz.

Mehmet'in sinif piknigi icin tatli hazirlamam gereken bir gun ne yapabilirim diye bloglarda dolasirken Cookie Madness'da bu tarifi gordum. Malzeme listesindeki beyaz damla cikolata, saf beyaz cikolata degil, icinde kakao yagindan cok nebati yag var. Bu nedenle benim daha cok susleme amacli (plastik cikolata vs icin) kullandigim bir malzeme. Gecen yil yaptigimiz dugun pastasini suslemek icin kullanmistim mesela. Artanlar da nerdeyse 1 yildir buzdolabinda duruyordu. Onlardan kurtulmak icin iyi bir firsat bilip hemen yaptim bu tatliyi.

Mehmet'in piknigine gidemedigim icin benim tatma sansim olmadiysa da tatlinin guzel oldugundan eminim, cunku beyaz cikolata ve turevleri --icerdikleri yuksek yag miktarlarindan olsa gerek-- kullanildiklari kek/tatli hamuruna hem lezzet, hem de yumusak bir doku veriyorlar, ayrica beyaz cikolata katilmis hamur altin gibi kizariyor. Beyaz cikolatanin bence tek sakincasi tek basina kullanildiginda fazla tekduze bir tatlilik vermesi, ama bu tarifte ahududu ve bademle eslendigine gore eminim ki daha kompleks ve ilginc bir lezzeti vardi.

Eger malzeme kalitesine cok onem verenlerdenseniz, tepsi tatlisinin ekonomiklik ozelligini ihlal etmek pahasina damla cikolata yerine kucuk parcalara kesilmis, iyi cins beyaz cikolata kullanabilirsiniz tabii. Tatlinin tepside pisirilmis ve kesilmis halini buradan gorebilirsiniz.
  • 113 g tereyagi
  • 2 bardak beyaz damla cikolata ya da 340 g kucuk parcalara kesilmis beyaz cikolata (Bu miktar iki farkli yerde kullanilacak)
  • 2 buyuk yumurta
  • 1/2 bardak seker
  • 1 bardak un
  • 1/2 tatli kasigi tuz
  • 1/2 tatli kasigi badem aromasi
  • 1/2 bardak cekirdeksiz ahududu marmeladi veya receli
  • 1/4 bardak firinlanmis file badem

Firininizi 160 C ye isitin. 23 cm lik kare firin tepsinizi yaglayin ve ic kismina hafif seker serpin. (Ben un serptim.) Tereyaginizi (varsa mikrodalgada, yoksa ocak ustunde) 1 dakika isitin; soyle bir karistirip, uzerine damla cikolatanin bir bardagini ekleyin ve bir daha karistirmadan bekletin.

Yumurtalarinizi buyukce bir kaseye kirin. Kopurunceye kadar mikserle cirpin. Sekeri ekleyin ve karisimin rengi iyice acilip kivami koyulasana kadar (yaklasik 5 dakika) cirpmaya devam edin. Tereyagi-damla cikolata karisimini ekleyin. Sonra sirasiyla un, tuz ve badem aromasini da ekleyerek, dusuk hizda, sadece malzeme birbirine karisincaya kadar cirpin. Boylece elde ettiginiz hamurun 2/3 unu (yaridan biraz fazla) hazirladiginiz firin tepsisine dokun ve kasik yardimiyla duzgunce yayin. 15 ila 17 dakika, ya da hamurun kenarlari hafif kizarmaga baslayincaya kadar firinda pisirin. Bu arada ahududu marmeladinizi isitarak akiskan hale getirin. Firindan cikardiginiz sicak hamur katinin uzerine yayin. Kalan damla cikolatalarinizi hamurun henuz pismemis artan kismina karistirin. Sonra bunu ahududulu katin uzerine kasik kasik dagitin. En uste file bademleri serpistirip tatlinizi yine firina koyun. 25 ila 30 dakika ya da ustu kizarincaya kadar pisirin. Izgara uzerinde soguduktan sonra karelere keserek servis yapin.



12 Comments:

Blogger munevver said...

Zinnurcuğum,hem ahududu,hem de beyaz çikolata var.Nefis olduğu muhakkak.Ne yazık ki ben burada kaliteli beyaz çikolata bulamıyorum.Vardır da ben nerde satılır bulamadım.Ama eldekiler ve erik marmelatı ile denemeli.Ahududum yok çünki.Teşekkürler bu güzel tarif için.

9/26/2006 11:12:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur ellerine sağlık harika görünüyor. sevgiler Ebru

9/27/2006 02:18:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Munevver'cigim, bence de baska marmelatlar ile denenebilir. Hatta normal damla cikolata ile bile yapilabilir belki, yogun cikolatali guzel bir tatli olur gibi geliyor bana.

Yorumunu okuyan arkadaslarimiz Istanbul'da iyi beyaz cikolata bulma konusunda yardimci olurlar umarim sana.

9/27/2006 05:25:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ebru, sagol. Benden de sana sevgiler :)

9/27/2006 05:27:00 AM  
Blogger ArMeda said...

Zinnur merhaba nefis görünüyor ellerine sağlık sevgiler..

9/28/2006 11:12:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Tadının muhteşem olduğu o kadar belliki... ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.

9/29/2006 02:26:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhabalar...
Sitenizin müdavimlerindenim. Tarifleriniz gerçekten takdire layık.
Ben de beyaz damla çikolata konusunda dertliyim. Bugün pasta malzemesi satan kaç dükkana sordum ama hiçbirinde ne beyaz ne de sütlü damla çikolata yok. Bu konuda tavsiye edebileceği bir adresi olan varsa çok sevinirim.
Teşekkürler...
Canan

9/29/2006 06:20:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Armeda ve Tulosh, son birkac gunum cok telasli gectigi icin yorumlariniza cevap vermekte gec kaldim, kusura bakmayin. Her ikinize de tesekkur ederim guzel sozleriniz icin.
Sevgiler,

9/30/2006 11:30:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Canan, herhalde daha az kullanildigindan zor bulunuyor. Umarim bilen arkadaslar yorum birakirlar. Ayrica Pastaci Burcu'muz nerde ne bulunur konusunda oldukca bilgili. Istanbul'da yasiyorsan eminim o yardimci olabilir.
Sevgiler,

9/30/2006 11:33:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Canan, linki bir daha veriyorum:
http://pastaci.blogspot.com

9/30/2006 11:35:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Çok teşekkür ederim Zinnur Hanım. Sevgiler...

10/02/2006 02:55:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Bu arada ben Canan. :)

10/02/2006 02:56:00 PM  

Post a Comment

<< Home